Back to top

Bemutatkozott a magyar föld legjava - élelmiszerelem 79. látásra

Soha ilyen népszerű OMÉK-ot nem rendeztek az esemény 79 éves fennállása óta. Mintegy 40 ezer négyzetméteren, 680 kiállító részvételével a magyar föld, a Kárpát-medence agráriumának legjavát mutatta be az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár.

Fotó: Csatlós Norbert
Mint Ondré Péter az esemény záróünnepségén elmondta, a rendezvényen mind a szakmai, mind a közönségprogramok terén igyekeztek valamennyi célcsoport igényeit kielégíteni. Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője hozzátette;

a rekordszámú, 80 ezer feletti látogatói létszám a magyar gazdák és az élelmiszeripar sikere.

Az OMÉK idén is figyelmet fordított a fenntarthatóságra, ezért sok kiállító a vásáron megmaradt, még fogyasztható minőségű élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára ajánlotta fel. Az ily módon összegyűjtött élelmiszereket rászoruló családoknak, gyermek- vagy idősotthonoknak juttatta el a szervezet.

Nagy István, agrárminiszter kiemelte; sikerült újra közelebb hozni a vidéket a fővároshoz, az emberekkel megismertetni a magyar föld legjavát. „Ma ünneplünk, de holnap már megint a munkáé a főszerep”- hangsúlyozta a tárcavezető hozzátéve,

az OMÉK négy napja újabb lehetőséget teremtett arra, hogy ráirányítsa a figyelmet azokra a szakemberekre, akik az asztalra tett élelmiszerek mögött állnak.

Keressük az utódainkat, s ebben szemléletformáló szerepet játszott a fiatalok számára az ismerkedés az állatokkal, a gépekkel, rácsodálkozhattak a tudomány vívmányaira.

Fotó: Csatlós Norbert

Az OMÉK mára kinőtte kereteit, 15 országból mintegy 85 ezer látogatót fogadott a vásárváros. „Találkozunk két év múlva” - üzente az agrárminiszter. Hozzátette, hogy olyan rendezvényről van szó, amely alkalomról alkalomra képes megújulni.

Fotó: Csatlós Norbert

Az elmúlt időszakban ki sem hagyhatott egyetlen OMÉK-ot sem a gödöllői Juhász család. Idén ők voltak azon szerencsések, akiket 80 ezredikként regisztráltak a szervezők. Juhász Tibor elmondta, feleségével együtt fontosnak tartják, hogy gyermekeik, Frigyes és Szofi megismerkedjen a vidékkel, az állatokkal, növényekkel. Számukra az OMÉK hiteles információforrás az egészséges élelmiszerekről, lehetőség találkozni azok előállítóival.

A Miniszteri Nagydíjat az Integrál Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. Regius kacsa- és liba termékcsaládja kapta, amelyet Horváth Sándor elnök-vezérigazgató, Dobosné Németh Ottilia üzemigazgató vett át.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Apró halak lakathatják jól az éhező népeket

A kutatók szerint az olyan apró halfajok, mint a hering, a szardínia és a szardella, a legolcsóbb tápláló tengeri élelmiszer számos alacsony és közepes jövedelmű országban, és gyakran nagy mennyiségben fogják ki őket a szegényebb, alultápláltsággal küzdő nemzetek vizeiben.

A siker kulcsa és a túlélés záloga: innováció

Idén 31. alkalommal hirdették meg a Magyar Innovációs Nagydíjat és a hozzá tartozó kiegészítő díjakat azon vállalkozások számára, amelyek piacképes új termékeket, illetve szolgáltatásokat fejlesztenek ki.

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

A KAP II. pillére szerinti vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

Közvetlen támogatások az agráriumban 2023 után

A kétéves átmeneti időszakot követően, 2023. január 1-jén működésbe lép a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályrendszere. Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkorábban megkezdődjön az agrárpolitika kedvezményezettjeinek minél szélesebb körű tájékoztatása arról, hogy az eddig ismert agrártámogatásokat ezentúl milyen jogcímeken keresztül érhetik el, és hogy ahhoz milyen feltételeket kell teljesíteniük.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.