0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Együnk belőle sokat! Ez az ősz egyik legfinomabb és legegészségesebb zöldsége

Az ősz elkényeztet bennünket az enyhe napsugarakkal, a tarka természettel, és a sokszínű zöldségválasztékkal: sütőtök, kelbimbó, répa, cékla, zeller, édesburgonya. Ez utóbbi – nem véletlenül – egyre népszerűbb hazánkban.

Az édesburgonya egész testünkre pozitív hatással van. Bővelkedik vitaminban, ásványi anyagban és rostokban. Sokrétűen fogyasztható, akárcsak a burgonya. Rendszertanilag nem rokonok, mégis nagyon hasonlítanak a gumóik. Tápanyagértékben is hasonlóak, az egyiket viszont egészségesebbnek tartják.

Az édesburgonya jótékony hatásai

Magas A-vitamin tartalom

Rendkívül magas az A-vitamin tartalma, melynek egyik különleges képessége, hogy segíti az immunsejtek előállítását, ezek felveszik a harcot a kórokozókkal szemben. 

Sok béta-karotin

A béta karotin adja az édesburgonya narancssárgás színét, és egy erős antioxidáns. Az A-vitamin elővitaminja, vagyis A-vitamin képződik belőle, ami elengedhetetlen a szem egészségéhez. Ezenkívül hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.

Rendkívül sok rost

Az édesburgonya tele van rosttal, amely sok szempontból jót hatással van a testre. Kutatások szerint a magas rosttartalmú étrend fogyasztása segíthet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek a vércukorszint szabályozásában. A székrekedést is meggátolja, elősegíti az egészséges testsúly megőrzését, és csökkenti a koleszterinszintet.

Káliumforrás

A kálium rendkívül fontos ásványi anyag, mely elengedhetetlen a normál sejtműködéshez. Hiánya növelheti a vérnyomást és a vesekő kockázatát.

Kolintartalom

Az édesburgonya kolint (B-komplex család egyik tagja) is tartalmaz, ami meghatározó az agyműködés szempontjából, segíti az emlékezést és a tanulást. A gyulladáscsökkentésben is lényeges szerepe van. 

Kiváló mangán- és magnéziumforrás

Mangánban is gazdag, amely kulcsfontosságú az anyagcsere folyamatokban, a csontok fejlődésében, valamint támogatja a vitaminok felszívódását. A magnézium segíti az idegrendszer, a szív- és érrendszer, valamint az izmok működését.

 

Az édesburgonya egészségesebb, mint a burgonya?

Mindkét burgonya egészséges szénhidrátforrás a szakértők szerint. Persze, ha rengeteg olajban sütjük őket, vagy nagyon zsíros szószokkal fogyasztjuk, akkor rontunk a helyzeten.

Tehát, főtt állapotban, kevés zsírban sütve mindkettő egészséges, a kettő közül mégis az édesburgonya kerül ki „győztesként”.

Édesebb ugyan, de kicsit kevesebb a kalória tartalma, valamint több rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A több rosttartalom miatt kissé alacsonyabb a glikémiás indexe (GI), azaz lassabban felszívódó szénhidrát, így nem emeli meg hirtelen a vércukor- és inzulinszintet. Jóval több A-vitamint tartalmaz, mint a burgonya. Az utóbbiban viszont több a kálium.

 

 

Forrás: goodhousekeeping.com / healthline.com