Az édesburgonya egész testünkre pozitív hatással van. Bővelkedik vitaminban, ásványi anyagban és rostokban. Sokrétűen fogyasztható, akárcsak a burgonya. Rendszertanilag nem rokonok, mégis nagyon hasonlítanak a gumóik. Tápanyagértékben is hasonlóak, az egyiket viszont egészségesebbnek tartják.
Az édesburgonya jótékony hatásai
Magas A-vitamin tartalom
Rendkívül magas az A-vitamin tartalma, melynek egyik különleges képessége, hogy segíti az immunsejtek előállítását, ezek felveszik a harcot a kórokozókkal szemben.
Sok béta-karotin
A béta karotin adja az édesburgonya narancssárgás színét, és egy erős antioxidáns. Az A-vitamin elővitaminja, vagyis A-vitamin képződik belőle, ami elengedhetetlen a szem egészségéhez. Ezenkívül hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
Rendkívül sok rost
Az édesburgonya tele van rosttal, amely sok szempontból jót hatással van a testre. Kutatások szerint a magas rosttartalmú étrend fogyasztása segíthet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek a vércukorszint szabályozásában. A székrekedést is meggátolja, elősegíti az egészséges testsúly megőrzését, és csökkenti a koleszterinszintet.
Káliumforrás
A kálium rendkívül fontos ásványi anyag, mely elengedhetetlen a normál sejtműködéshez. Hiánya növelheti a vérnyomást és a vesekő kockázatát.
Kolintartalom
Az édesburgonya kolint (B-komplex család egyik tagja) is tartalmaz, ami meghatározó az agyműködés szempontjából, segíti az emlékezést és a tanulást. A gyulladáscsökkentésben is lényeges szerepe van.
Kiváló mangán- és magnéziumforrás
Mangánban is gazdag, amely kulcsfontosságú az anyagcsere folyamatokban, a csontok fejlődésében, valamint támogatja a vitaminok felszívódását. A magnézium segíti az idegrendszer, a szív- és érrendszer, valamint az izmok működését.
Az édesburgonya egészségesebb, mint a burgonya?
Mindkét burgonya egészséges szénhidrátforrás a szakértők szerint. Persze, ha rengeteg olajban sütjük őket, vagy nagyon zsíros szószokkal fogyasztjuk, akkor rontunk a helyzeten.
Édesebb ugyan, de kicsit kevesebb a kalória tartalma, valamint több rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A több rosttartalom miatt kissé alacsonyabb a glikémiás indexe (GI), azaz lassabban felszívódó szénhidrát, így nem emeli meg hirtelen a vércukor- és inzulinszintet. Jóval több A-vitamint tartalmaz, mint a burgonya. Az utóbbiban viszont több a kálium.