Back to top

Miért jó a bio?

Sokan nem tudják, hogy világszinten a biogazdálkodás a legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazat. Hazánkban ezen a területen vállalt segítő szerepet az ÖMKI, amely azon dolgozik, hogy minél több gyakorlati kutatási eredmény segítse a fenntarthatóság iránt elkötelezetteket . Ennek keretében tartott az OMÉK-on az ÖMKI a biogazdálkodás népszerűsítését célzó fórumbeszélgetést és termékkóstolót.

Bár az esemény elsősorban a paradicsom tájfajtákat helyezte előtérbe, megszólalt Vajda József, a Pékműhely tulajdonosa is. A szakember elmondta, van annyira „önző”, hogy csak olyan termékeket készít, amit maga is megenne, a gyermekeinek is a kezébe adna.

Véleménye szerint rossz a nómenklatúra, nem a biot kellene megkülönböztetni, hanem a szennyezett élelmiszert.

Érthetetlen, hogy miért az egészséges termék kerül többe. Számára nincsen különbség a környezetszennyezés és az élelmiszerszennyezés között.

Fotó: mia

A szakember kiemelte, az emberi kultúra alapja a gabona. Az őshonos búzafajták termesztésével – tönköly, tönke, alakor – tovább lehetne erősíteni a hazai mezőgazdaságot, s nem kellene megmérkőzni azon a világpiacon, ahol nem a minőség, hanem az ár a legfontosabb.

Gyöngyös, Cegléd, Máriapócs, Mátrafüred, Fadd, nem csak egy-egy település, hanem kiváló tájfajta paradicsomok nevei is.

Hosszú évek munkájával a helyi gazdák szelektálták különböző célokra, majd egymás között cserélték a magokat. Ezeket a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ kapott magok segítségével kezdték felszaporítani, s juttatták el azokhoz a termelőkhöz, akik szeretnék feleleveníteni a régi ízeket. Az ÖMKI célul tűzte ki, hogy a legalkalmasabb tájfajták újra teret nyerjenek a hazai kertekben, helyük legyen a termesztésben és az étkezőasztalon.

Fotó: mia

A tájfajták genetikai változatosságuk és alkalmazkodóképességük révén rendkívül értékesek, ugyanakkor az intenzív ipari termelés követelményeinek legtöbbször nem felelnek meg, így mára jobbára kiszorultak a termesztésből. Előnyös tulajdonságaik - ellenállóképességük, gazdag ízviláguk, jó beltartalmi értékeik - miatt azonban feltételezhető, hogy

egyes tájfajták jól megállnák a helyüket a hazai ökológiai termesztésben.

E feltételezés vizsgálatára végeztek paradicsom tájfajtákat összehasonlító on-farm kísérleteket 2012-2016 között öt termesztési szezonban. Legfontosabb cél a részletesebb betegség-ellenállósági paraméterek felvételezése, valamint az agrotechnikai, beltartalmi és eltarthatósági vizsgálatok elvégzése volt. Az öt szezonban összesen 35 fajtát vizsgáltak 28 együttműködő gazdaságban.

Fotó: viniczai

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.