0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Miért jó a bio?

Sokan nem tudják, hogy világszinten a biogazdálkodás a legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazat. Hazánkban ezen a területen vállalt segítő szerepet az ÖMKI, amely azon dolgozik, hogy minél több gyakorlati kutatási eredmény segítse a fenntarthatóság iránt elkötelezetteket . Ennek keretében tartott az OMÉK-on az ÖMKI a biogazdálkodás népszerűsítését célzó fórumbeszélgetést és termékkóstolót.

Bár az esemény elsősorban a paradicsom tájfajtákat helyezte előtérbe, megszólalt Vajda József, a Pékműhely tulajdonosa is. A szakember elmondta, van annyira „önző”, hogy csak olyan termékeket készít, amit maga is megenne, a gyermekeinek is a kezébe adna.

Véleménye szerint rossz a nómenklatúra, nem a biot kellene megkülönböztetni, hanem a szennyezett élelmiszert.

Érthetetlen, hogy miért az egészséges termék kerül többe. Számára nincsen különbség a környezetszennyezés és az élelmiszerszennyezés között.

A szakember kiemelte, az emberi kultúra alapja a gabona. Az őshonos búzafajták termesztésével – tönköly, tönke, alakor – tovább lehetne erősíteni a hazai mezőgazdaságot, s nem kellene megmérkőzni azon a világpiacon, ahol nem a minőség, hanem az ár a legfontosabb.

Gyöngyös, Cegléd, Máriapócs, Mátrafüred, Fadd, nem csak egy-egy település, hanem kiváló tájfajta paradicsomok nevei is.

Hosszú évek munkájával a helyi gazdák szelektálták különböző célokra, majd egymás között cserélték a magokat. Ezeket a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ kapott magok segítségével kezdték felszaporítani, s juttatták el azokhoz a termelőkhöz, akik szeretnék feleleveníteni a régi ízeket. Az ÖMKI célul tűzte ki, hogy a legalkalmasabb tájfajták újra teret nyerjenek a hazai kertekben, helyük legyen a termesztésben és az étkezőasztalon.

A tájfajták genetikai változatosságuk és alkalmazkodóképességük révén rendkívül értékesek, ugyanakkor az intenzív ipari termelés követelményeinek legtöbbször nem felelnek meg, így mára jobbára kiszorultak a termesztésből. Előnyös tulajdonságaik – ellenállóképességük, gazdag ízviláguk, jó beltartalmi értékeik – miatt azonban feltételezhető, hogy

egyes tájfajták jól megállnák a helyüket a hazai ökológiai termesztésben.

E feltételezés vizsgálatára végeztek paradicsom tájfajtákat összehasonlító on-farm kísérleteket 2012-2016 között öt termesztési szezonban. Legfontosabb cél a részletesebb betegség-ellenállósági paraméterek felvételezése, valamint az agrotechnikai, beltartalmi és eltarthatósági vizsgálatok elvégzése volt. Az öt szezonban összesen 35 fajtát vizsgáltak 28 együttműködő gazdaságban.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu