Back to top

„Békésben ezt nem kell tanulni…”

Volt pár stand az OMÉK kistermelői piacán, ahol szinte mindig állt a sor. Az egyik ilyen helyszínt már messziről felismertük a kedves kis famalacról, de az igazán nagy durranás mégsem az volt, hanem maga az áru. Minden, ami füstölt.

Fotó: Kántor Mia
„A Facebook-oldalunkon mindig megírjuk, hogy melyik piacon vagy fesztiválon lehet velünk találkozni éppen, de akár postán is elküldjük a sonkát a megrendelőnek” – adott némi betekintést Adamik János egy 21. századi kisüzemi füstölt-áru készítő mindennapjaiba. Családjával együtt a Békés megyei Mezőberényben készítik a sonkát, kolbászt, szalonnát, tepertőt, vagyis – ahogy a szlogenjük is szól –, mindent, ami füstölt. Az OMÉK-on szinte folyamatosan tömeg csoportosult a standjuk körül, aminek a pultjuk előtt ácsorgó kedves, mászókázásra csábító famalac nyilvánvalóan csak az egyik oka volt.

Fotó: Kántor Mia
Aki kivárta a sorát, és megkóstolta a

tartósítószer és egyéb mesterséges adalékanyagok nélkül,

a Békés megyei klasszikus módszer alapján előállított termékeiket, az hamar megtudta, mi a népszerűség oka. Kérdésemre, hogy hol tanulták a mesterséget, János nevetve csak annyit válaszolt, hogy Békésben ezt nem kell tanulni… Hiszen ott ennek óriási a hagyománya, gyerekkoruk óta gyakorlatilag megúszni sem tudták a disznótorokat, észrevétlenül sajátították el a tudományát, mire felnőttek. Hogy aztán élethivatásukként is ezt választják, azt mintegy tíz éve határozták el, és nem bánták meg. Már csak azokért a pillanatokért is érdemes csinálni – mondja –, amikor meglátják a vidéki életmóddal rég felhagyott, de gyerekkorának ízeire még emlékező vevőn, hogy

megtalálta, amit rég keresett és már-már elfeledettnek hitt.

Körülbelül 80 sertést nevelnek évenként, megél belőle a család, mondja János, de csak akkor, ha nem vonnak be viszonteladókat, maguk intézik az értékesítést is. A békéscsabai, a gyulai, a gyomaendrődi és Budapesten a Bikás parki piacon lehet velük találkozni, és persze otthon, a mezőberényi telephelyükön is állnak a vevők rendelkezésére.

Fotó: Kántor Mia

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A magas infláció hatására nőtt a bolti lopások száma

Több mint 22 százalékkal emelkedett a bolti lopások száma éves összehasonlításban, tájékoztatta a HVG-t az Országos Rendőr-főkapitányság. A legtöbb ilyen bűncselekményt kisboltokban, dohányboltokban, vagy üzemanyag-töltőállomásokon követik el.

Új versenytársra talált a McDonald's Oroszországban

Folytatja terjeszkedését az orosz Vkuszno i tocska étteremlánc, amelyet egy az egyben az országból kivonuló McDonalds's brandjét lenyúlva hoztak létre.

Rózsás ízek és illatok az ünnepi asztalon

Egy Nógrád megyei nonprofit szervezet célja, hogy Kleopátra kedvenc virága a konyhakultúra része legyen. Története a 2010-es évekre nyúlik vissza, amikor Maczó László, Bér polgármestere több mint tizenhatezer tő rózsát ültetett a község területén.

Egy népszerű őszi zöldséggel az erősebb immunrendszerért és a fogyás elősegítéséért

A megfázásos és influenzás időszak idején sokan próbálnak egészségesek maradni és leadni néhány kilót még a karácsonyi ünnepek előtt. Bármi legyen is az oka, mindig fontos, hogy az egészségünkre koncentráljunk, ami azt jelenti, hogy komolyan kell vennünk az étrendünket...

Válogatós vendég? Nem mindegy, milyen színű a tányér!

Mostanában készült az első kutatás arra vonatkozólag, hogy befolyásolja-e az ételben válogatós egyének „ízlését” az, hogy milyen színű tányérban kapják az ételt. Az akadémikusok meglepő felfedezést tettek.

Magas aflatoxin-szennyezés kockázat - kiemelt hatósági és vállalkozói figyelem indokolt a takarmányoknál, tej és tejtermékeknél

Országos célellenőrzést rendelt el a Nébih miután közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma. Az érintett tételek nincsenek forgalomban, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók.

Kárpát-medencei mézfesztivált rendeznek Zalaegerszegen

Tizennyolc mézlovagrend felvonulásával december 3-án kétnapos Kárpát-medencei mézfesztivál kezdődik a zalai megyeszékhelyen - jelentették be egy sajtótájékoztatón.

Átadták a Penny megújult karcagi logisztikai központját

Átadták a Penny Market Kft. megújult karcagi logisztikai központját pénteken, a mintegy 7 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően csaknem száz új munkahely létesült.

A laskagomba is segíthet az afrikai élelmezési problémák megoldásában

Öt ország - köztük Magyarország - hét kutatóintézete és egyeteme, valamint kis- és középvállalkozások vesznek részt abban a kutatási projektben, amelynek célja fenntartható, biomasszaalapú élelmiszer-értékláncok kialakítása Afrikában - közölte a Bay Zoltán Kutatóközpont az MTI-vel. Magyar részről egy laskagomba-termesztő társaság is részt vesz a programban.

Tovább erősödik az együttműködés a FAO és Magyarország között

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán.