Back to top

Őszi Repce Csomagok a Malagrow-tól

Az őszi káposztarepce talán a legjobban és legrészletesebben kidolgozott termesztéstechnológiájú szántóföldi növényünk. Termesztése során nem csak a termésmennyiségre, de a -minőségre is komoly figyelmet kell fordítanunk. A sikeresen kikelt állomány további életét a talaj, az időjárási viszonyok és a növényegészségügyi állapot mellett leginkább a kiegyensúlyozott tápanyagellátás befolyásolja.
  • Őszi repce csomag: Boroplus (1x10 l) + Viva (2x20 l)
  • Őszi repcefeltöltő csomag: Boroplus (1x10 l) + Brexil Mix (2x5 kg)

A repce fejlődése során vannak olyan kritikus fejlődési szakaszok, amik lényegesen befolyásolják a tenyészidőszak során tapasztalható teljesítményét, illetve a termés mennyiségét. A kelés utáni szakaszban a repcének olyan kiegyensúlyozott, erős fejlettséget kell elérnie a tél beköszönte előtt, hogy az esetleges kemény fagyokat is gond nélkül átvészelje, illetve a tavaszi fejlődéshez megfelelően differenciálódott tenyészőcsúccsal menjen a télbe.

A megfelelő őszi kondíció elérésében segít a 4-6 leveles állapotban, 3-5l/ha dózisban kijuttatott Viva növény- és talajkondícionáló biostimulátor, ami biológiailag aktív hatóanyagai révén több oldalról támogatja az optimális betelelési állapot kialakulását. A termékben található huminsavak, hormon prekurzorok és poliszacharidok intenzív gyökérfejlődést és kiegyensúlyozott rizoszféra-aktivitást eredményeznek, így az a növény talajfelszín alatti növekedését jelentősen támogatja. A föld feletti rész fejlődésére gyakorolt pozitív hatása nyomán erősebben fejlett, rövid szártagú, jól differenciálódott tőlevélrózsa alakul ki, ami a téléllóság és a tavaszi primerfejlődés során is előny a növénynek, nyereség a gazdának.

Mivel a repce aprómagvú növény, jellemzően nem tárol a kifejlett növény számára elegendő mikroelemet, így hangsúlyt kell fektetnünk a makro- és mezoelemek mellett a mikroelem-ellátásra is.

A bór olyan komplex hatású mikroelem komponens, amit a keresztes virágú növények - mint a repce is - szövetei igen magas koncentrációban tartalmaznak. Az auxin-szintézis szabályozásában játszott szerepe miatt talán a bór a legfontosabb az őszi felkészítés során. Bórhiány esetén gátolt a gyökérnövekedés és a szállítószövet kialakulása, nem megfelelő tápanyagfelvevő felülettel megy a növény a télbe.

A bór tavaszi, virágzáskori fejlődés során játszott szerepe már közvetlenül a termésben nyilvánul meg. A szénhidrát anyagcsere intenzitását növeli, illetve az ionfelvétel szabályozása révén a száraz periódusok során a bórral jól ellátott növények ellenállóbbak az aszállyal szemben.

A Boroplus magas monomer-bórtartalma és a felvételt javító szerves kelát miatt jobban felszívódik, mint a polimer-bórvegyületek. Ezáltal gyorsabban, hatékonyabban épül az anyagcserébe.

A Viva őszi és a Boroplus osztott őszi-tavaszi kijuttatásával biztosíthatjuk az optimális növénykondíciót a kritikus fejlődési periódusokban.

A bór mellett számos egyéb mikroelem igen fontos szerepet játszik a repce optimális fejlődésében, ezért nem szabad figyelmen kívül hagynunk a tápanyagellátás ezen szegmensét. Talajaink jellemzően nem elégséges mennyiségben vagy nehezen hozzáférhető formában tartalmazzák ezeket az elemeket, így pótlásuk preventív, illetve számos esetben kuratív jelleggel szükségessé válik. Ha mikroelem hiánytünet jelentkezik a repcén, az Őszi Repcefeltöltő Csomag használata javasolt.

Az Őszi Repcefeltöltő Csomag a Boroplus mellett Brexil Mix-et tartalmaz, ami cink-, molibdén-, mangán- és vastartalmával hatékonyan támogatja a fehérje- és szénhidrát-bioszintézist, magnézium- és rézkomponenseivel pedig a fotoszinézis aktivitását növeli. A Boroplus gyökérnövekedést javító hatásának és a kiegyenlített mikroelem-ellátásnak köszönhetően homogén, zöld, optimális fejlődési erélyű, erős állománnyal mehet a növény a télbe. A Brexil Mix-szel végzett, szerves kelátkötésben lévő, optimalizált komplex mikroelem-feltöltés elegendő mikrotápanyagot biztosít a repcének a sikeres teleléshez és a gyors, intenzív tavaszi fejlődéshez.

(x)

Forrás: 
Malagrow Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Továbbra sincs ember mezőgazdasági feladatokra

Csak részben jelenthet megoldást a mezőgazdaság akut munkaerő-igényére a más ágazatok nehézségei miatt felszabaduló munkaerő. Az elbocsátott dolgozók közül főként azok mehetnek majd idénymunkákra, akiknek már van tapasztalatuk ebben és közel élnek a termelés helyszíneihez – véli Malatinszki György. A Malagrow Kft. ügyvezetője szerint a mezőgazdasági szereplők számára hosszabb távon kifizetődőbb a technológiai fejlesztésre, a professzionális árutermelés feltételeinek megvalósítására koncentrálni.

Nyár végén kezdjük a felkészülést a tavaszi fagyvédelemre

Jól ismerjük a tavaszi fagyokat, de a klímaváltozás hatására nagyobb károkra lehet számítani, különösen akkor, amikor az enyhe tél után nagyon korán indul a virágzás, mint az idén is. Hogyan lehet fölkészíteni a gyümölcsfákat erre a megpróbáltatásra? Többféle megoldás létezik a fagyvédelemre, a környezet és a növény kezelésével.

A szomszéd kertészete mindig zöldebb?

Huszonegy éve kezdte bevezetni a hazai kertészeti termesztésbe a hatékonyságot növelő biostimulátorok használatát a Malagrow Kft. Most gazdasági konferenciát rendeztek, ahol a kelet-európai versenytársaink gyakorlatába nyerhettünk betekintést. A magyar kertészeti ágazatoknak jó adottságai és hagyományai vannak, de a világ változik, amit nekünk is követni kell.

Az aktív termelési módozatoké a jövő

Az időjárási anomáliák, a mind meglepőbb kihívások ébresztik rá a gazdákat arra, hogy tudatosan és aktívan be kell avatkozniuk a jó terméseredmények érdekében – véli Éber Csaba. A Malagrow kereskedelmi vezetője szerint a változékony helyzetből kell kihozni a legtöbbet, ehhez pedig profi termékek és magabiztos szaktudás kell.

Ellenőrzött élénkítő hatás

A világ biostimulátor piacának forgalma már meghaladja az egymilliárd dollárt, a legnagyobb felhasználó továbbra is Európa. A számtalan forgalomban lévő termék ellenére még nagy az alkalmazásukkal kapcsolatos bizonytalanság. A biostimulátorok fejlesztéséről, a mögöttük álló kutatói háttérről, valamint gyakorlati alkalmazásukról rendezett tanácskozást a Malagrow.