Back to top

Több élelem, fenntarthatóbban – A precíziós gazdálkodás a kulcs

Az idei OMÉK mottója a „fejlődés hagyománya”; az innováció, a precíziós gazdálkodás a jövő része, és már most is jelen van. Mindez fontos szerepet játszik majd abban, hogy hogyan lehet fenntartható módon a jelenleginél több élelmet termelni – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak a Budapesti Holland Nagykövetség mezőgazdasági attaséja az OMÉK-on.

Geert Kits Nieuwenkamp: az innováció, a precíziós gazdálkodás nemcsak a jövőben, már most is fontos
Geert Kits Nieuwenkamp: az innováció, a precíziós gazdálkodás nemcsak a jövőben, már most is fontos
Geert Kits Nieuwenkamp már a két évvel ezelőtti OMÉK-ra is kilátogatott, az idei kiállításon pedig már hivatalos programokon is részt vett. Kiemelte, hogy a megnyitó után Nagy István agrárminiszterrel együtt ő is bejárta a kiállítást, ami nagyon érdekesnek talált.

Hozzátette:

örömmel hallotta, hogy Nagy István is utalt beszédében a digitális mezőgazdaságra, mivel az idei OMÉK mottója a „fejlődés hagyománya”,

és az innováció, a precíziós gazdálkodás a jövő része, és már most is jelen van. A technológia nagy szerepet játszik majd abban, hogy hogyan lehet fenntartható módon a jelenleginél több élelmet termelni.

Geert Kits Nieuwenkamp az OMÉK keretében az Agrárminisztérium és a Holland Nagykövetség szaktanácsadói különdíját is átadta, amelyet Moravszki Gábor kapott. Az attasé hangsúlyozta, reméli, hagyományt teremtenek a díjjal.

A holland szaktanácsadói rendszerrel kapcsolatban azt emelte ki, hogy ők máshogyan közelítik meg a tanácsadókat, mert Hollandiában mindent privatizáltak, és az az alapelvük, hogy minden lehetséges dolgot egyedileg, állami segítség nélkül oldanak meg, az állam pedig a speciális feladatok megoldásával foglalkozik.

Az Agrárminiszérium és a Holland Nagykövetség szaktanácsadói különdíját Moravszki Gábor nyerte el
Az Agrárminiszérium és a Holland Nagykövetség szaktanácsadói különdíját Moravszki Gábor nyerte el
A „lánc” végén minden gazdálkodó megkapja az általa igényelt tanácsot az őt érdeklő témában, de ezért – direkt vagy közvetett módon – fizetnie kell.

Ez azzal is együtt jár, hogy a farmerek komolyabban is veszik a tanácsot, mert nem ingyen kapták.

Jelenleg arról folyik a diskurzus Hollandiában, hogyan lehetne a gazdákat  rábírni arra, hogy a körforgásos mezőgazdaság keretében fenntarthatóbb módon termeljenek. Mivel a kormánynak nincsenek tanácsadói, most azt szeretnék kitalálni, hogy hogyan lehet összekötni az elméletet, a kormányzati célokat a gyakorlati megvalósítással.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szántóföldi precíziós gazdálkodást népszerűsítették a Közép-Duna mentén

A precíziós gazdálkodás lehetőség: a gazdálkodás hatékonyságának növelésére, az inputanyagok optimális felhasználására, és mindezek eredményeként a vidék jövedelemtermelő képességének fokozására. A Bakodpusztai Gazdafórumon példákon keresztül és számokkal alátámasztva mutatták be a precíziós gazdálkodás előnyeit.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.

A harmadik negyedévében 7,7 százalékkal nőttek a beruházások

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.

Közös Agrárpolitikából magyar lehetőség - KAP 2023–2027

Tartalmas, nehézségekben és sikerekben egyaránt bővelkedő időszak áll mögöttünk, és minden bizonnyal előttünk is. Számos komoly vitát és szakmai egyeztetést követően, kompromisszumkészen, de a magyar gazdák érdekeit szem előtt tartva sikerült az Európai Bizottsággal dűlőre jutnunk a Közös Agrárpolitika magyar stratégiai kereteit illetően.

Tovább erősödik az együttműködés a FAO és Magyarország között

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán.

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

Magyarok Kenyere: minden magyar számára a nemzet egységét jelenti

Minden nehezítő körülmény ellenére az idén is több, mint 1000 tonna búzát adományozott 8 ezer Kárpát-medencei gazda a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében, hogy így fejezzék ki az együvé tartozás érzését, segítő szándékukat. Az adományokból 500 intézmény részesülhet. A Szomorban tartott november 25-ei adományozó ünnepségen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök is.