Back to top

Több élelem, fenntarthatóbban – A precíziós gazdálkodás a kulcs

Az idei OMÉK mottója a „fejlődés hagyománya”; az innováció, a precíziós gazdálkodás a jövő része, és már most is jelen van. Mindez fontos szerepet játszik majd abban, hogy hogyan lehet fenntartható módon a jelenleginél több élelmet termelni – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak a Budapesti Holland Nagykövetség mezőgazdasági attaséja az OMÉK-on.

Geert Kits Nieuwenkamp: az innováció, a precíziós gazdálkodás nemcsak a jövőben, már most is fontos
Geert Kits Nieuwenkamp: az innováció, a precíziós gazdálkodás nemcsak a jövőben, már most is fontos
Geert Kits Nieuwenkamp már a két évvel ezelőtti OMÉK-ra is kilátogatott, az idei kiállításon pedig már hivatalos programokon is részt vett. Kiemelte, hogy a megnyitó után Nagy István agrárminiszterrel együtt ő is bejárta a kiállítást, ami nagyon érdekesnek talált.

Hozzátette:

örömmel hallotta, hogy Nagy István is utalt beszédében a digitális mezőgazdaságra, mivel az idei OMÉK mottója a „fejlődés hagyománya”,

és az innováció, a precíziós gazdálkodás a jövő része, és már most is jelen van. A technológia nagy szerepet játszik majd abban, hogy hogyan lehet fenntartható módon a jelenleginél több élelmet termelni.

Geert Kits Nieuwenkamp az OMÉK keretében az Agrárminisztérium és a Holland Nagykövetség szaktanácsadói különdíját is átadta, amelyet Moravszki Gábor kapott. Az attasé hangsúlyozta, reméli, hagyományt teremtenek a díjjal.

A holland szaktanácsadói rendszerrel kapcsolatban azt emelte ki, hogy ők máshogyan közelítik meg a tanácsadókat, mert Hollandiában mindent privatizáltak, és az az alapelvük, hogy minden lehetséges dolgot egyedileg, állami segítség nélkül oldanak meg, az állam pedig a speciális feladatok megoldásával foglalkozik.

Az Agrárminiszérium és a Holland Nagykövetség szaktanácsadói különdíját Moravszki Gábor nyerte el
Az Agrárminiszérium és a Holland Nagykövetség szaktanácsadói különdíját Moravszki Gábor nyerte el
A „lánc” végén minden gazdálkodó megkapja az általa igényelt tanácsot az őt érdeklő témában, de ezért – direkt vagy közvetett módon – fizetnie kell.

Ez azzal is együtt jár, hogy a farmerek komolyabban is veszik a tanácsot, mert nem ingyen kapták.

Jelenleg arról folyik a diskurzus Hollandiában, hogyan lehetne a gazdákat  rábírni arra, hogy a körforgásos mezőgazdaság keretében fenntarthatóbb módon termeljenek. Mivel a kormánynak nincsenek tanácsadói, most azt szeretnék kitalálni, hogy hogyan lehet összekötni az elméletet, a kormányzati célokat a gyakorlati megvalósítással.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még kedvezőbbé válnak a támogatott agrárhitelek

A hitelmoratórium mellett a további kedvező kamatozású hitelek is megoldást jelenthetnek az önhibájukon kívül bajba került agrárvállalkozások likviditási gondjaira.

Megerősítette az erdők fokozott védelmét az agrárminiszter

Az energiaválság miatt hozott, fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása - erősítette meg miniszteri utasításban a kormány eddigi álláspontját Nagy István tárcavezető. Az állami erdőkre vonatkozóan megjelent miniszteri utasítás egyértelműen cáfolja a sajtóban megjelent hamis feltételezéseket.

Vízmegtartó gyakorlatok támogatásához lehet majd pályázni

A 2023-tól induló új agrártámogatási időszakra újabb és hatékonyabb eszközöket tervezett meg az Agrárminisztérium (AM) a mezőgazdasági termelők vízmegtartó gazdálkodási gyakorlatok alkalmazásának ösztönzésére, de ugyanilyen fontos a saját termelői önérdek felismerése és nyitottság a megfelelő agrotechnikai eszközök alkalmazására - közölte az agrártárca hétfőn az MTI-vel.

Az alacsony borkészlet és szőlőtermés hajthatja fel a termelői árakat

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során.

Holland tojótyúkállományban ütötte fel a fejét a madárinfluenza

Mind az ötezer tojótyúkot leölték abban a holland tojástermelő gazdaságban, ahol a reggeli órákban azonosítottak madárinfluenza-fertőzést, a közelben található hét másik gazdaság baromfiállományát is megsemmisítették - közölte a holland mezőgazdasági minisztérium hétfőn.

Felpörgetik az üvegházak energetikai korszerűsítését

Több mint duplájára emelte a holland agrárminisztérium az üvegházak energetikai korszerűsítésére szánt támogatást. Egyebek között LED-megvilágításra, energiaernyőre és távhőhálózathoz való csatlakozásra lehet támogatást igényelni.

Almatermesztés: korszerűen, vagy sehogyan

Augusztus 4-én almatermesztési bemutatót tartottak Pátyodon. A szervező a KITE Zrt. mellett az eseményen részt vett az UPL Hungary, a Valente jégháló és permetezőgép gyártó, valamint a lengyel Krolik cég is. Ez a névsor azt igazolja, amit az esemény kapcsán Sira Márk, a KITE Zrt. kertészeti üzletág igazgatója hangsúlyozott: A világ élvonalába tartozó cégeket hívtak meg, akik a tanácskozásra elhozták korszerű gépeiket és eszközeiket.

Rendkívüli támogatásban részesítette dolgozóit az AXIÁL Kft.

Az AXIÁL Kft. vezetősége úgy döntött, hogy a növekvő energiaárak és infláció miatt rendkívüli támogatásban részesíti munkavállalóit. A családi tulajdonban lévő magyar vállalkozás a fejenként nettó 200.000 forintos összeget július végén folyósította a dolgozóknak.

Már Hollandia is kiszáradt

Sok országhoz hasonlóan Hollandiát is sújtja a szárazság, mivel a helyi vízügyi hatóság jelentése szerint az átlagosnál jóval kevesebb csapadék esett.

Talajgyakorlat az AXIÁL és a Phylazonit vezényletével

Az AXIÁL és a Phylazonit július végén-augusztus elején öt különböző helyszínen szervezett nyári roadshow-t, amelyeken szakértők bevonásával a talaj termőképességének javítását és megőrzését vették górcső alá.