Back to top

Turbóakác: a gyorsaság és a vastagság számít

A Silvanus Csoport Kft., dr. Kapusi Imre fajtáinak továbbvitelével, a fajtajogok kizárólagos átvételével, tíz éve foglalkozik gyorsan növő erdészeti fafajok, elsősorban akác nemesítésével. Az ország több területén végeznek kísérleti erdősítéseket. A Turbo Obelisk nemesakác-fajtajelölteket az OMÉK-on népszerűsítette a cég.

A Turbo Obelisk nemesakác csemetéje szabadgyökerű, tőzeghengeres, konténeres kiszerelésben kapható
A Turbo Obelisk nemesakác csemetéje szabadgyökerű, tőzeghengeres, konténeres kiszerelésben kapható
Fotó: P. E.
Az első Turbo Obelisk nemesakác kísérleti ültetvény öt évvel ezelőtt létesült Csemő térségében, ahol rendkívül kedvezőtlen talajadottságú, 2 AK minőségű területen végeztek hálózatos telepítési- és fajtakísérleteket, tudtuk meg Németh Jenő okleveles erdőmérnöktől, a Silvanus Csoport Kft. cégvezetőjétől. Az idén Nagykőrösön 25 hektárt telepítettek el a gyorsan növő, Turbo Obelisk akácklónok mikroszaporított csemetéivel.

Jelenleg körülbelül tíz szaporításra javasolt fajtajelölt klón összehasonlító kísérletei zajlanak,
amelyek kutatás-fejlesztési pályázatokból valósulnak meg, a Szent István Egyetemmel, a Nébih-el, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karával, valamint a NAIK Erdészeti Tudományos Intézettel együttműködve. A legidősebb korú ültetvény 6 éves, amit már gyérítettek, ellenben a hagyományos magyar akáccal, amit 10 éves korban kezdenek el tisztítani. A nemesakác-ültetvény tehát már öt év után hasznot hoz, a vágásérettséget pedig 15 éves korában éri el, míg a hagyományos akác 25 év után. Gyorsabb növekedése folytán tíz évvel korábban kétszeres fatömeget ad.
Elmondható, hogy az akác az egyetlen olyan kultúra, amely biztos nyereséget ad, hiszen klímaálló, ellenálló, biztos piaccal rendelkező, és az akácmézet is tekintetbe véve többhasznú fafaj.

Németh Jenő egy 13 éves Turbo Obelisk nemesakác átmérőjét mutatja
Németh Jenő egy 13 éves Turbo Obelisk nemesakác átmérőjét mutatja
Fotó: P. E.
Németh Jenő hangsúlyozta, hogy a nemesakácnak számos előnye van a nemesnyárhoz képest, aminek a piaca gyakorlatilag összeomlott. Az akác a csekély termőképességű, száraz talajok hasznosítására kiváló. Magyarországon nagyjából 600 ezer hektár olyan terület van, aminek hasznosítása szántóföldi kultúrákkal támogatás mellett is gazdaságtalan. Az akác, bár hosszabb távon, de 5-10-szer nagyobb jövedelmet termel, mint a hagyományos szántóföldi kultúrák. Ipari célú faültetvény esetében a szántó művelési ágat nem kell átváltani.

Az akácnak adott a hazai feldolgozó kapacitása, a termelők kedvező alkupozícióban vannak a piacon. Kiválóan alkalmas a trópusi keményfa kiváltására is.

A vegetatív szaporítású Turbo Obelisk nemesakác csemetéje szabadgyökerű, tőzeghengeres, konténeres kiszerelésben kapható, de elérhetők a legjobb növekedési tulajdonságú Turbo Obelisk egyedek magoncaiból származó Turbo magonccsemeték is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Az erdősítés nem csupán faültetés

Az ENSZ a 2021-30 közötti időszakot az ökoszisztémák visszaállításának szenteli. Ennek keretében nagyszabású erdőtelepítési programokat indít világszerte. A szervezet által november közepén, Egyiptomban megrendezett Klímaváltozási Konferencián az EU és 26 nemzet 16 milliárd dollárt szentelt arra, hogy az erdőket segítsék. Főként azért, mert a fák széntároló kapacitása nagyban hozzájárul a klímaváltozás lassításához.

Panoráma a Kilátók Királynőjéről – már online is

Milyen a kilátás a Zsófia-kilátóról? Milyen az idő Lillafüreden? Az ilyen kérdésekre már otthonról, vagy akár egy mobiltelefonról is választ lehet kapni.

Erdészeti kutatások története, helyzete és perspektívái a Magyar Tudomány Ünnepén

Az MTA Erdészeti Tudományos Bizottságának eseményén az elmúlt időszak legfontosabb kutatási témáit és eredményeit mutatták be Az erdészeti tudományok története Magyarországon címmel megjelent kötet mellett, melyben a szerzők összegyűjtötték 1897-től, az önálló Erdészeti Kísérleti Állomás megalapításától kezdve a legfontosabb kutatási témákat és eredményeket.

Gyógynövények az ültetvényben

Napjaink széles körben alkalmazott szőlőtermesztési gyakorlataiban jelentős talajbolygatással vagy vegyszerfelhasználással jár a gyomszabályozás, gyomirtás. Ezek sorközti kiváltására már számos takarónövény-magkeverék elérhető, alkalmazásuk elsősorban az ökológiai, biodinamikus vagy AKG előírások szerint működő gazdaságokban terjed. Friss hazai kutatásban a gyógynövények felhasználását vizsgáljuk.

Az erdészetnek és a vadászatnak szentelte életét

Az ezerarcú természetet úgy ismeri, akár a tenyerét. A kezdeti nehézségek után pályája egészen az Állami Gazdaságok Központjának erdészeti osztályáig vezetett, és számos technológiai újítást vezetett be a szakmába. Megingathatatlanul kiáll a gyenge minőségű talajokon való akácerdő-telepítés és -hasznosítás mellett, e véleményétől 97 éves korában sem lehet eltántorítani.

Ülést tartott A Mi Erdőnk szerkesztőbizottsága

A Mi Erdőnk magazin szerkesztőbizottsága kihelyezett ülést tartott november 10-én a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetében. Az állami erdőket kezelő erdészeti részvénytársaságokat képviselő erdész szakemberek részére, az értekezlet megkezdése előtt, a vendéglátók több programot is biztosítottak, aminek köszönhetően megismerhették Gúth vad- és erdőállományát, természeti kincseit, nevezetességeit.

Jogászok segítik az erdőgazdálkodókat

A magyar erdőgazdálkodók szigorú jogszabályi keretek között tevékenykednek, amely garantálja a hazai erdők használatának fenntarthatóságát – mondta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár „Az erdőgazdálkodás aktuális jogi kérdései” című konferencián, melynek keretében megalakult a jogász szakembereket tömörítő Lex Silvarum Jogászok az Erdőkért Egyesület.

Vadcsapda-megfigyelőrendszert fejleszt egy magyar startup cég

Vadcsapda-megfigyelőrendszert fejleszt egy magyar startup cég, amely a világ bármely pontján képes monitorozni a kihelyezett csapdákat, a rendszer kis átalakítással használható például méhkaptárok megfigyelésére, illetve határátkelőknél, parkolóházakban és magánbirtokokon is.

Hubertus Turistaszálló

A Kab-hegy nyugati oldalán vadregényes völgyben, a Köleskepeárokban várja vendégeit a VERGA Zrt. romantikus erdei szálláshelye. Az Ajka központjától mindössze 7 kilométerre található Hubertus Turistaszállóhoz végig aszfaltozott út vezet.