Back to top

Turbóakác: a gyorsaság és a vastagság számít

A Silvanus Csoport Kft., dr. Kapusi Imre fajtáinak továbbvitelével, a fajtajogok kizárólagos átvételével, tíz éve foglalkozik gyorsan növő erdészeti fafajok, elsősorban akác nemesítésével. Az ország több területén végeznek kísérleti erdősítéseket. A Turbo Obelisk nemesakác-fajtajelölteket az OMÉK-on népszerűsítette a cég.

A Turbo Obelisk nemesakác csemetéje szabadgyökerű, tőzeghengeres, konténeres kiszerelésben kapható
A Turbo Obelisk nemesakác csemetéje szabadgyökerű, tőzeghengeres, konténeres kiszerelésben kapható
Fotó: P. E.
Az első Turbo Obelisk nemesakác kísérleti ültetvény öt évvel ezelőtt létesült Csemő térségében, ahol rendkívül kedvezőtlen talajadottságú, 2 AK minőségű területen végeztek hálózatos telepítési- és fajtakísérleteket, tudtuk meg Németh Jenő okleveles erdőmérnöktől, a Silvanus Csoport Kft. cégvezetőjétől. Az idén Nagykőrösön 25 hektárt telepítettek el a gyorsan növő, Turbo Obelisk akácklónok mikroszaporított csemetéivel.

Jelenleg körülbelül tíz szaporításra javasolt fajtajelölt klón összehasonlító kísérletei zajlanak,
amelyek kutatás-fejlesztési pályázatokból valósulnak meg, a Szent István Egyetemmel, a Nébih-el, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karával, valamint a NAIK Erdészeti Tudományos Intézettel együttműködve. A legidősebb korú ültetvény 6 éves, amit már gyérítettek, ellenben a hagyományos magyar akáccal, amit 10 éves korban kezdenek el tisztítani. A nemesakác-ültetvény tehát már öt év után hasznot hoz, a vágásérettséget pedig 15 éves korában éri el, míg a hagyományos akác 25 év után. Gyorsabb növekedése folytán tíz évvel korábban kétszeres fatömeget ad.
Elmondható, hogy az akác az egyetlen olyan kultúra, amely biztos nyereséget ad, hiszen klímaálló, ellenálló, biztos piaccal rendelkező, és az akácmézet is tekintetbe véve többhasznú fafaj.

Németh Jenő egy 13 éves Turbo Obelisk nemesakác átmérőjét mutatja
Németh Jenő egy 13 éves Turbo Obelisk nemesakác átmérőjét mutatja
Fotó: P. E.
Németh Jenő hangsúlyozta, hogy a nemesakácnak számos előnye van a nemesnyárhoz képest, aminek a piaca gyakorlatilag összeomlott. Az akác a csekély termőképességű, száraz talajok hasznosítására kiváló. Magyarországon nagyjából 600 ezer hektár olyan terület van, aminek hasznosítása szántóföldi kultúrákkal támogatás mellett is gazdaságtalan. Az akác, bár hosszabb távon, de 5-10-szer nagyobb jövedelmet termel, mint a hagyományos szántóföldi kultúrák. Ipari célú faültetvény esetében a szántó művelési ágat nem kell átváltani.

Az akácnak adott a hazai feldolgozó kapacitása, a termelők kedvező alkupozícióban vannak a piacon. Kiválóan alkalmas a trópusi keményfa kiváltására is.

A vegetatív szaporítású Turbo Obelisk nemesakác csemetéje szabadgyökerű, tőzeghengeres, konténeres kiszerelésben kapható, de elérhetők a legjobb növekedési tulajdonságú Turbo Obelisk egyedek magoncaiból származó Turbo magonccsemeték is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható "okosvárosok" - Országfásításról, városi zöldfelületi rendszerekről az Agrárakadémián

Mi a szerepük a városkörnyéki zárt erdőségeknek a települések klímájának javításában? Miben segítik a szakképzett favizsgálók és faápolók a települések értékes fáinak megóvását? Milyenek a fenntartható, „okosvárosok"? Ezekről a kérdésekről folytattak eszmecserét a szakemberek a Magyar Mezőgazdaság Kft. által a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán rendezett Agrárakadémián.

Az országfásítási program célja az erdősültség növelése

Magyarország erdős, fás felületeinek erőteljesebb növelése érdekében indította el az Agrárminisztérium az Országfásítási programot - közölte a tárca miniszterhelyettese szerdán Szolnokon.

Az alföldi erdészek eredményes munkája is hozzájárul az erdők fennmaradásához

Az Alföldön dolgozó erdész közösségnek a történelem során kedvezőtlenebb természeti körülmények között is sikerült komoly eredményeket elérniük. De a mai kor alföldi erdei sem maradnának fenn az ott dolgozó erdőgazdálkodók munkája nélkül - mondta el Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár az Alföldi Erdőkért Egyesület 2019. évi kutatói napján Lakiteleken.

Ritka reliktum Kunpeszéren

A Peszéri erdő valódi kincs a szakemberek számára. Az itteni erdőssztyepp igazi reliktum, 300 évvel ezelőtt hazánkból 90 százaléka tűnt el az ilyen életközösségeknek. Ennek megőrzésére indították az Oakeylife programot 2017-ben.

Felkészülés a klímaváltozásra a szőlőtermesztésben

A 2016 decemberében a HNT által elfogadott ágazati stratégia alapvető célkitűzésként fogalmazta meg a szőlőtermesztés biológiai alapjainak fejlesztését és megőrzését. Bár a génmegőrzés és a genetikai alapok fejlesztése alapvetően állami feladat lenne, a rendszerváltozás óta eltelt időszakban a borszőlő-kutatások személyi és tárgyi feltételei folyamatosan szűkülnek.

Nagy hangsúlyt fordítanak Debrecenben is a fásításra

Szinay Attila közigazgatási államtitkár, Papp László, Debrecen polgármestere és Juhász Lajos, a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti vezérigazgató-helyettese ültetett el jelképesen három fát Debrecenben.

Mesélő kopjafák

Ma már nem kell Székelyföldig utazni, hogy szép kopjafákat lássunk, hiszen a hajdani református és unitárius sírjelekből idővel nemzeti szimbólum vált. Itthon és határokon túl, a magyarság számára egyaránt megbecsült jelkép. Az, hogy ma újjászületőben van a kopjafaállítás hagyománya, és évszázadok tudása nem vész el, olyan alkotóknak is köszönhető, mint Ambrus Aladár.

Taroltak az ausztrálok a STIHL Timbersports® világbajnokságon

A tavalyi duplázáshoz képest idén csak egyéni világrekord született a november 1-én és 2-án megtartott STIHL Timbersports® világbajnokságon, amelyet először rendeztek Csehországban, a prágai Industrial Palace-ban. A versenyen az ausztrál csapat szerezte meg az elsőséget, megelőzve az új-zélandiakat és az Egyesült Államok legjobb sportfavágóit.

Fásítsuk az országot!

Jelképes faültetéssel párosult Kecskeméten, a Vasútkertben az a sajtótájékoztató, amelyen beszédet mondott Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár, valamint Falu György, a város alpolgármestere 2019. november 6-án. Az eseménnyel a rendezők fel akarják hívni a figyelmet a hazánkban zajló erdősítésre.

Indul az Agrárminisztérium Országfásítási Programja

Elindult az Országfásítási Program hétfőn, a most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel - közölte az Agrárminisztérium az MTI-vel.