Back to top

Turbóakác: a gyorsaság és a vastagság számít

A Silvanus Csoport Kft., dr. Kapusi Imre fajtáinak továbbvitelével, a fajtajogok kizárólagos átvételével, tíz éve foglalkozik gyorsan növő erdészeti fafajok, elsősorban akác nemesítésével. Az ország több területén végeznek kísérleti erdősítéseket. A Turbo Obelisk nemesakác-fajtajelölteket az OMÉK-on népszerűsítette a cég.

A Turbo Obelisk nemesakác csemetéje szabadgyökerű, tőzeghengeres, konténeres kiszerelésben kapható
A Turbo Obelisk nemesakác csemetéje szabadgyökerű, tőzeghengeres, konténeres kiszerelésben kapható
Fotó: P. E.
Az első Turbo Obelisk nemesakác kísérleti ültetvény öt évvel ezelőtt létesült Csemő térségében, ahol rendkívül kedvezőtlen talajadottságú, 2 AK minőségű területen végeztek hálózatos telepítési- és fajtakísérleteket, tudtuk meg Németh Jenő okleveles erdőmérnöktől, a Silvanus Csoport Kft. cégvezetőjétől. Az idén Nagykőrösön 25 hektárt telepítettek el a gyorsan növő, Turbo Obelisk akácklónok mikroszaporított csemetéivel.

Jelenleg körülbelül tíz szaporításra javasolt fajtajelölt klón összehasonlító kísérletei zajlanak,
amelyek kutatás-fejlesztési pályázatokból valósulnak meg, a Szent István Egyetemmel, a Nébih-el, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karával, valamint a NAIK Erdészeti Tudományos Intézettel együttműködve. A legidősebb korú ültetvény 6 éves, amit már gyérítettek, ellenben a hagyományos magyar akáccal, amit 10 éves korban kezdenek el tisztítani. A nemesakác-ültetvény tehát már öt év után hasznot hoz, a vágásérettséget pedig 15 éves korában éri el, míg a hagyományos akác 25 év után. Gyorsabb növekedése folytán tíz évvel korábban kétszeres fatömeget ad.
Elmondható, hogy az akác az egyetlen olyan kultúra, amely biztos nyereséget ad, hiszen klímaálló, ellenálló, biztos piaccal rendelkező, és az akácmézet is tekintetbe véve többhasznú fafaj.

Németh Jenő egy 13 éves Turbo Obelisk nemesakác átmérőjét mutatja
Németh Jenő egy 13 éves Turbo Obelisk nemesakác átmérőjét mutatja
Fotó: P. E.
Németh Jenő hangsúlyozta, hogy a nemesakácnak számos előnye van a nemesnyárhoz képest, aminek a piaca gyakorlatilag összeomlott. Az akác a csekély termőképességű, száraz talajok hasznosítására kiváló. Magyarországon nagyjából 600 ezer hektár olyan terület van, aminek hasznosítása szántóföldi kultúrákkal támogatás mellett is gazdaságtalan. Az akác, bár hosszabb távon, de 5-10-szer nagyobb jövedelmet termel, mint a hagyományos szántóföldi kultúrák. Ipari célú faültetvény esetében a szántó művelési ágat nem kell átváltani.

Az akácnak adott a hazai feldolgozó kapacitása, a termelők kedvező alkupozícióban vannak a piacon. Kiválóan alkalmas a trópusi keményfa kiváltására is.

A vegetatív szaporítású Turbo Obelisk nemesakác csemetéje szabadgyökerű, tőzeghengeres, konténeres kiszerelésben kapható, de elérhetők a legjobb növekedési tulajdonságú Turbo Obelisk egyedek magoncaiból származó Turbo magonccsemeték is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Irány a Heves–Borsodi-dombság

„Mátra alján, Bükknek szélén lakik az én öreg néném” – jellemezhetnénk Fazekas Anna verses meséje nyomán az Óbükk néven is ismert területet, mely ugyan nevében dombság, mégis inkább hegyvidék jellemzi. Erre utal a Vajdavár-hegy elnevezés is.

A sakktáblavirágtól a pestisgyógyszerig - különleges vadvirágok Somogyban

A májusi kirándulások alkalmával a szokásosnál is több nyíló vadvirágot láthatunk Somogyban is. A színpompás mezőkön igazi ritkaságok is élnek, védett fajok is.

Rétisas fiókák keltek ki a pilismaróti hegyekben

Idén is folytatódik a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös madárvédelmi akcióprogramja. Ennek részeként május elején rétisas fiókákat gyűrűztek és madárodúkat telepítettek az erdőgazdaság és a természetvédelem szakemberei a Visegrádi-hegységben.

A Zalaerdő Zrt. újraindítja járatait a Csömödéri Állami Erdei Vasút személyszállítási vonalán

A védelmi intézkedések betartása érdekében az utasok létszáma korlátozott, a helyek elfoglalása az érkezés sorrendjében történik.

A végéhez ért az ÉSZAKERDŐ Zrt. határon átnyúló projektje

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Kassai Gyermekvasúttal közösen 2018-ban indított közös projektet a lillafüredi és a kassai kisvasutak fejlesztésére az Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében. A program 2020. május 31-én zárul le.

Szőlőültetvény: közeleg a virágzás

Amikor a metszésen, kötözésen, hajtásválogatáson már túlvannak az ültetvények, akkor az egyik fő cél, hogy a növényeket megvédjük a kórokozóktól és kártevőktől. Különösen a virágzás idején kell figyelni a megelőzésre.

Nyitnak az erdei szálláshelyek Somogyban

Május utolsó hétvégéjétől teljes kapacitással újra fogadja vendégeit a zselici védett erdőség szívében, Kaposvárhoz közel fekvő Hotel Kardosfa. A háromcsillagos erdei szálloda mellett a különböző komfortfokozatú vadászházak és vadászlakok is kinyitnak.

Hazai szőlő- és gyümölcsfajták: a bizalomra és az innovációra épülhet a jövő

A szőlő- és gyümölcsfajták esetében a koronavírus-válság után is fontos lesz a jogszerű fajta­használat, mert az ágazat jövőjét csak a bizalomra és az innovációra lehet építeni. Az utóbbi hónapok rendkívüli nehézségeket hoztak a faiskolák számára, de a telepítők, a felhasználók igényeihez igazított, korszerű fajtakínálat a továbbélés és a válság utáni kibontakozás fontos tényezője lesz.

Alsóvadácsi Vadászpanzió

Komárom-Esztergom megyében, a Gerecse szívében található szállást családoknak, pároknak, kirándulni vágyóknak és cégeknek egyaránt ajánljuk, hogy egy időre elszakadhassanak a város zajától és csodás környezetben pihenhessenek. A 25 férőhelyes panzió a Süttő és Tardos közötti főút mentén áll, így könnyen megközelíthető autóval.

Invazív fajok a vasutak mentén

A biológiai sokféleség riasztó mértékben csökkent az elmúlt években, melynek hátterében a földhasználat változása, az élő szervezetek közvetlen felhasználása, a klímaváltozás, a környezetszennyezés, valamint az özönfajok térnyerése áll. A Szent István Egyetem fiatal kutatói új adatokkal támasztották alá, hogy vasútvonalak és vadetetők közelében is jellemző az agresszíven terjedő növényfajok térnyerése.