Back to top

Új termék a Florasca-tól

Az idén pályázat útján új, innovatív technológiát alkalmazó termékkel bővült a Florasca hobbiföldkeverék-paletta, ami hozzájárul a tőzegfölhasználás csökkentéséhez. A Florasca az egyetlen bio minősítésű földkeverék, aminek főbb alapanyagai a tőzeg és a szürkemarha trágya védett területről, a Fertő-Hansági Nemzeti Parkból származik. Az új terméket az OMÉK-on mutatták be.

A Finnországból adaptált EverGreen technológia kertészeti célú fölhasználását a Florasca Kft. pályázati projekt keretében kísérletezte ki
A Finnországból adaptált EverGreen technológia kertészeti célú fölhasználását a Florasca Kft. pályázati projekt keretében kísérletezte ki
Fotó: P. E.
A Florasca Környezetgazdálkodási Kft. a 400 hektáros a hansági tőzegmezőről a természetvédelem okán korlátozott és szabályozott keretek között bányássza a tőzeget, tudtuk meg Fullajtár István ügyvezetőtől.

Két bányájukból évente 15, illetve 8 ezer köbméter az engedélyezett kitermelés, ami rétegvastagságtól függően változó méretű területet érint.

A korlátozásokra és szigorításokra fölkészülve új, innovatív adalékanyag hozzáadásával folytattak kísérletet, az idén májusban lezárult GINOP-2.1.7-15-2016-01973 - Újszerű, kiváló vízgazdálkodású közeg fejlesztése EverGreen hozzáadásával a Florasca Kft-nél című projekt keretében. A természetes savakat és formaldehid-származékot tartalmazó, magas víztartó-képességű, nitrogént, foszfort, ként és káliumot is tartalmazó, a perlitnél jóval finomabb, por állagú EverGreen, adalékanyagot Finnországból adaptálták, ahol kizárólag ipari célra használják.

Az anyag kertészeti célú fölhasználását a Florasca Kft. az említett projekt keretében kísérletezte ki.

Fullajtár István elmondta, hogy az adalékanyagot 20 százalékos arányban keverik a tőzegkeverékhez, amiből egy teljesen új terméket, balkonkertészetben használható zöldség- és virágföldet készítettek és hoznak forgalomba.

A földkeverék az adalékanyagnak köszönhetően az öntözővíz négyszeresét tudja fölvenni és magában tartani, valamint lassan, fokozatosan adja le a nedvességet, így kiválóan alkalmas könnyen kiszáradó balkonedények, virágkruppok föltöltésére.

A közeg nagyjából 3-4 évig képes megtartani ezt a tulajdonságát, és emellett nitrogént, foszfort, ként és káliumot is szolgáltat, és fokozatosan lebomlik, komposztálódik. A Szent István Egyetemen végzett kísérletek során paradicsom, paprika, fejes saláta, illetve petúnia, muskátli és mikulásvirág kultúrákban vizsgálták az anyagot.

Az új földkeverékkel elsősorban a hobbikertészeket célozzák meg, 3, 20 és 40 literes kiszerelésben értékesítik, de kérésre közterületi fölhasználásra (pl. kandeláber ámpolna) nagybálát is készítenek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Főként díszít a lopótök

Az ősz második felének régi-új divatja a tökfélékből készített dekoráció, emiatt a piacon sokfelé találkozhatunk dísztökökkel. A nyakas lopótök is közéjük tartozik, bár zsenge termésének húsából készíthetünk rántott vagy rakott tököt, megtölthetjük, vagy legyalulva megfőzhetjük főzeléknek.

Veszélyben a Nagy-korallzátony állapota

A Nagy-korallzátony veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánítását javasolja az állapotát felmérő, ENSZ által támogatott misszió. Mint a hétfőn közzétett jelentésben figyelmeztetnek: gyors és hatékony klímavédelmi intézkedések nélkül a világ legnagyobb korallzátonya veszélyben van.

Pesten nagyobb számban száradnak ki fák, mint Budán

Habár talán kevésbé feltűnő, mint a parkok megszokott zöld gyepszőnyegének sárgára égése, de az elmúlt hetekben sajnos gyakoribb lett a teljesen elszáradt, vagy a még zöld, de szárazon zörgő levelekkel vegetáló fák látványa is.

Egy népszerű őszi zöldséggel az erősebb immunrendszerért és a fogyás elősegítéséért

A megfázásos és influenzás időszak idején sokan próbálnak egészségesek maradni és leadni néhány kilót még a karácsonyi ünnepek előtt. Bármi legyen is az oka, mindig fontos, hogy az egészségünkre koncentráljunk, ami azt jelenti, hogy komolyan kell vennünk az étrendünket...

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

Változóban a globális tőzeg kereskedelem

A tőzegtermékek - legyen szó kiváló minőségű adalékanyagokat tartalmazó közegekről vagy hobbi célú, otthoni felhasználásra gyártott keverékekről – a fő alapanyag energia- és üzemanyag-igényes kitermelése és gyártása miatt nagyon kitettek az utóbbi hónapok árrobbanásának.

Keresett a jégsaláta

Továbbra is népszerű a jégsaláta Franciaországban, az előző év azonos időszakához képest is nőtt a kereslete.