Back to top

Új termék a Florasca-tól

Az idén pályázat útján új, innovatív technológiát alkalmazó termékkel bővült a Florasca hobbiföldkeverék-paletta, ami hozzájárul a tőzegfölhasználás csökkentéséhez. A Florasca az egyetlen bio minősítésű földkeverék, aminek főbb alapanyagai a tőzeg és a szürkemarha trágya védett területről, a Fertő-Hansági Nemzeti Parkból származik. Az új terméket az OMÉK-on mutatták be.

A Finnországból adaptált EverGreen technológia kertészeti célú fölhasználását a Florasca Kft. pályázati projekt keretében kísérletezte ki
A Finnországból adaptált EverGreen technológia kertészeti célú fölhasználását a Florasca Kft. pályázati projekt keretében kísérletezte ki
Fotó: P. E.
A Florasca Környezetgazdálkodási Kft. a 400 hektáros a hansági tőzegmezőről a természetvédelem okán korlátozott és szabályozott keretek között bányássza a tőzeget, tudtuk meg Fullajtár István ügyvezetőtől.

Két bányájukból évente 15, illetve 8 ezer köbméter az engedélyezett kitermelés, ami rétegvastagságtól függően változó méretű területet érint.

A korlátozásokra és szigorításokra fölkészülve új, innovatív adalékanyag hozzáadásával folytattak kísérletet, az idén májusban lezárult GINOP-2.1.7-15-2016-01973 - Újszerű, kiváló vízgazdálkodású közeg fejlesztése EverGreen hozzáadásával a Florasca Kft-nél című projekt keretében. A természetes savakat és formaldehid-származékot tartalmazó, magas víztartó-képességű, nitrogént, foszfort, ként és káliumot is tartalmazó, a perlitnél jóval finomabb, por állagú EverGreen, adalékanyagot Finnországból adaptálták, ahol kizárólag ipari célra használják.

Az anyag kertészeti célú fölhasználását a Florasca Kft. az említett projekt keretében kísérletezte ki.

Fullajtár István elmondta, hogy az adalékanyagot 20 százalékos arányban keverik a tőzegkeverékhez, amiből egy teljesen új terméket, balkonkertészetben használható zöldség- és virágföldet készítettek és hoznak forgalomba.

A földkeverék az adalékanyagnak köszönhetően az öntözővíz négyszeresét tudja fölvenni és magában tartani, valamint lassan, fokozatosan adja le a nedvességet, így kiválóan alkalmas könnyen kiszáradó balkonedények, virágkruppok föltöltésére.

A közeg nagyjából 3-4 évig képes megtartani ezt a tulajdonságát, és emellett nitrogént, foszfort, ként és káliumot is szolgáltat, és fokozatosan lebomlik, komposztálódik. A Szent István Egyetemen végzett kísérletek során paradicsom, paprika, fejes saláta, illetve petúnia, muskátli és mikulásvirág kultúrákban vizsgálták az anyagot.

Az új földkeverékkel elsősorban a hobbikertészeket célozzák meg, 3, 20 és 40 literes kiszerelésben értékesítik, de kérésre közterületi fölhasználásra (pl. kandeláber ámpolna) nagybálát is készítenek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazai méhlegelők 14. rész - Idegenhonos fás hordásnövények VI.

Európa nagy részének és így hazánknak is a mindmáig egyik legelterjedtebb parkfája, díszfája a közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum), vagy más nevén a fehér bokrétafa. Napjainkban sok veszélyes károsítója van, melyek - különösen az idősebb példányait - erősen tizedelik. Méhészeti értékét sokan vitatják, kétségbe vonják a magas szaponintartalmú, méhekre mérgezőnek vélt virágpora miatt.

Kiszámíthatatlan piac

A Phalaenopsis értékesítését éppen akkor kezdték, amikor Európába ért a koronavírus-járvány; a válság kezdetén a termelők mintegy 1,5-1,8 millió növényt dobtak el. Az akkori nagyon nyomott árak azóta már újból emelkednek, most viszont a késedelmes fizetések miatt aggódnak a termesztők.

Növényvédelem növényi levekkel

A vegyszermentes kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók, vagy kártevők támadásától. Egyik lehetőségünk az, hogy növényekből készíthető permetleveket alkalmazunk.

Drága a zöldség-gyümölcs, de nem a termelő kap többet

Drága a zöldség és a gyümölcs, de leginkább csak a boltokban: a termelőkhöz a legtöbb termény esetében csak kevéssé szivárog le a mostani áremelkedés. Mindez rövidebb távon az extenzív szereplőknek kedvezhet, de hosszabb távon nincs alternatívája a beruházásoknak és a modern termelési módozatoknak – véli Malatinszki György.

Felhívás a méhek védelmében

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara felhívták minden növényvédelmi szakirányító figyelmét arra, hogy a napraforgó virágzásának idején a méhek a csemegekukoricát, és esetleg más növényeket (kabakosokat, magnak vetett hagymát stb-t) is aktívan látogatják.

Mit vethetünk még a nyáron?

Nyár derekára már sok mindent betakarítunk a kertben, de ha rendszeresen tudunk öntözni, egészen augusztusig vethetünk még. A vetésidő attól függ, milyen hosszú tenyészidejű fajtát választunk: minél hosszabb ideig tart, amíg szedhető lesz az adott zöldség, annál korábban, július első felében kell elvetni.

Hajnövesztő spenót

A spenót az egyik legnépszerűbb levélzöldség. Nemcsak finom, de az egészségre gyakorolt hatása is kiemelkedő. Vitaminokban és an­tioxidánsokban gazdag, például A-, B1-, K-, C-, E-vitamint, továbbá omega-3-zsírsavakat és ásványi anyagokat, például cinket, vasat és mangánt is tartalmaz.

Magosz: nem lehet felkészülni az EU Közös Agrárpolitikájára

Nem lehet egy év alatt felkészülni az Európai Unió Közös Agrárpolitikájára, amit az új környezetvédelmi előírások, azaz a Zöld Megállapodás szerint kell kialakítani, mert ehhez egy teljesen új technológiára lenne szükség a mezőgazdaságban - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Biológiailag lebomló banánrostból készült cipő: egy lépés a fenntartható divat felé

Egy barcelónai székhelyű startup, az Indianes bemutatta a fenntartható és lebomló cipőinek a kollekcióját, amelyek mezőgazdasági cégek által kidobott banánrostból készültek. A hagyományos cipőktől eltérően maximum két éven belül lebomlanak.

Kötelező lesz a növényekkel beültetett homlokzat Bécsben

A növényekkel beültetett homlokzatnak köszönhetően könnyebb elviselni a nyári forróságot, mivel a gyorsan fejlődő növények levéltömege hatásosan hozzájárul a mikroklíma hűtéséhez.