Back to top

Új termék a Florasca-tól

Az idén pályázat útján új, innovatív technológiát alkalmazó termékkel bővült a Florasca hobbiföldkeverék-paletta, ami hozzájárul a tőzegfölhasználás csökkentéséhez. A Florasca az egyetlen bio minősítésű földkeverék, aminek főbb alapanyagai a tőzeg és a szürkemarha trágya védett területről, a Fertő-Hansági Nemzeti Parkból származik. Az új terméket az OMÉK-on mutatták be.

A Finnországból adaptált EverGreen technológia kertészeti célú fölhasználását a Florasca Kft. pályázati projekt keretében kísérletezte ki
A Finnországból adaptált EverGreen technológia kertészeti célú fölhasználását a Florasca Kft. pályázati projekt keretében kísérletezte ki
Fotó: P. E.
A Florasca Környezetgazdálkodási Kft. a 400 hektáros a hansági tőzegmezőről a természetvédelem okán korlátozott és szabályozott keretek között bányássza a tőzeget, tudtuk meg Fullajtár István ügyvezetőtől.

Két bányájukból évente 15, illetve 8 ezer köbméter az engedélyezett kitermelés, ami rétegvastagságtól függően változó méretű területet érint.

A korlátozásokra és szigorításokra fölkészülve új, innovatív adalékanyag hozzáadásával folytattak kísérletet, az idén májusban lezárult GINOP-2.1.7-15-2016-01973 - Újszerű, kiváló vízgazdálkodású közeg fejlesztése EverGreen hozzáadásával a Florasca Kft-nél című projekt keretében. A természetes savakat és formaldehid-származékot tartalmazó, magas víztartó-képességű, nitrogént, foszfort, ként és káliumot is tartalmazó, a perlitnél jóval finomabb, por állagú EverGreen, adalékanyagot Finnországból adaptálták, ahol kizárólag ipari célra használják.

Az anyag kertészeti célú fölhasználását a Florasca Kft. az említett projekt keretében kísérletezte ki.

Fullajtár István elmondta, hogy az adalékanyagot 20 százalékos arányban keverik a tőzegkeverékhez, amiből egy teljesen új terméket, balkonkertészetben használható zöldség- és virágföldet készítettek és hoznak forgalomba.

A földkeverék az adalékanyagnak köszönhetően az öntözővíz négyszeresét tudja fölvenni és magában tartani, valamint lassan, fokozatosan adja le a nedvességet, így kiválóan alkalmas könnyen kiszáradó balkonedények, virágkruppok föltöltésére.

A közeg nagyjából 3-4 évig képes megtartani ezt a tulajdonságát, és emellett nitrogént, foszfort, ként és káliumot is szolgáltat, és fokozatosan lebomlik, komposztálódik. A Szent István Egyetemen végzett kísérletek során paradicsom, paprika, fejes saláta, illetve petúnia, muskátli és mikulásvirág kultúrákban vizsgálták az anyagot.

Az új földkeverékkel elsősorban a hobbikertészeket célozzák meg, 3, 20 és 40 literes kiszerelésben értékesítik, de kérésre közterületi fölhasználásra (pl. kandeláber ámpolna) nagybálát is készítenek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Táska és pénztárca kaktuszbőrből? Már nem lehetetlen

Egy új mexikói márka meglepte a divatipart organikus, teljesen természetes és állatkínzás mentes termékével. A kaktuszbőr a legújabb vegán anyag, aminek rendkívül sikeres jövőt jósolnak.

Közel 200 millió euró jut az uniós élelmiszerek promóciójára

Az Európai Bizottság 2020-ban 200,9 millió eurót fog fordítani az európai agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítésének finanszírozására, az Unión belül és kívül egyaránt.

Olyan kevés gyümölcsöt eszünk, hogy a nemzetgazdaság és az egészségünk is megsínyli

Megalapozó kutatásokat folytattak a zöldségek és gyümölcsök földrajzi eredetének megállapítására a beltartalmuk, illetve a mikrobionjuk alapján, kíméletes minőségellenőrző mérések kifejlesztésére, a fogyasztói értékítélet pontosítására. Mindezekről és további eredményekről számoltak be a SZIE Élelmiszertudományi Karán, a november végén záruló, 390 millió forintos fejlesztést lehetővé tevő VEKOP pályázat zárókonferenciáján.

Tudósok féltik a ma született gyermekek életét

Az éghajlatváltozás egyre több ember egészségét károsítja, különösen a gyermekekét. Erről tett közzé friss tanulmányt a Lancet Countdown csoport, amely a világ minden tájáról mintegy 100 szakértőt tömörít. A tudósok 35 különféle intézményből és országból érkeztek, valamint az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) és különböző egyetemekről.

Az európai méhészek védelmében - Támogatott magyar javaslat Brüsszelben

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. november 18-i ülésén tizenhárom tagállam támogatta a méhészeti ágazat megerősítésére vonatkozó magyar javaslatokat.

Hazai méhlegelők - Nyári aszpektus fás hordásnövényei

A fehér akác virágzása után a legfontosabb fás hordásnövényeink a hársak. A nemzetségük mintegy negyven fajából nálunk három őshonos: a kislevelű hárs (Tilia cordata), a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) és az ezüst hárs (Tilia tomentosa). E három hársfaj együttes területaránya a hazai erdők körülbelül 1%-a.

A növénynemesítés jó üzlet

Minden termékcsoportban nettó növekedést ért el a KWS, a világ egyik vezető növénynemesítő vállalata. A napokban nyilvánosságra hozott éves pénzügyi jelentés szerint 2018/19-ben a vállalat éves nettó jövedelme elérte a 104 millió eurót.

Veszélyben a tőzeglápok – védeni kell a vizes élőhelyeket

A tudósok több mint 30 tőzegláp történetét tanulmányozták Európa különböző részein. Kiderült, hogy többségük fokozatosan kiszárad. Ez rossz jel, mert a tőzeglápok természetes víztározók és széntározó raktárak.

Zöldségbemutató 4 méterrel a tenger szintje alatt

Egy kiváló zöldségbemutatón, jó 4 méterrel a tenger szintje alatt mi sem jut az ember eszébe, mint hogy ezen a helyen 400 éve még bálnavadászok hajtották a ladikjukat. Vajon újabb 400 év múlva mi lesz a holland polderekből? Szeptember utolsó hetében évek óta megnyitja kapuit a Bejo Zaden. A vetőmag-nemesítő és -előállító cég warmenhuizeni kísérleti központja ilyenkor négy napra átjáróházzá válik.

Véget ért a szezon, de nem múlt el nyomtalanul - Növényvédelmi előrejelzés

Kezdjük meg a fölkészülést a jövő évi növényvédelemre, ehhez pedig legelőször is mérjük fel, hányadán állunk a károsítókkal. Az őszi betakarítás kiváló lehetőség, hogy megismerjük, mennyire fertőzött a terület talajlakó kártevőkkel, a metszés előtti átvizsgálás során pedig gyorsan kiderül, hogy mennyire fertőzöttek a fák.