0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Új termék a Florasca-tól

Az idén pályázat útján új, innovatív technológiát alkalmazó termékkel bővült a Florasca hobbiföldkeverék-paletta, ami hozzájárul a tőzegfölhasználás csökkentéséhez. A Florasca az egyetlen bio minősítésű földkeverék, aminek főbb alapanyagai a tőzeg és a szürkemarha trágya védett területről, a Fertő-Hansági Nemzeti Parkból származik. Az új terméket az OMÉK-on mutatták be.

A Florasca Környezetgazdálkodási Kft. a 400 hektáros a hansági tőzegmezőről a természetvédelem okán korlátozott és szabályozott keretek között bányássza a tőzeget, tudtuk meg Fullajtár István ügyvezetőtől.

Két bányájukból évente 15, illetve 8 ezer köbméter az engedélyezett kitermelés, ami rétegvastagságtól függően változó méretű területet érint.

A korlátozásokra és szigorításokra fölkészülve új, innovatív adalékanyag hozzáadásával folytattak kísérletet, az idén májusban lezárult GINOP-2.1.7-15-2016-01973 – Újszerű, kiváló vízgazdálkodású közeg fejlesztése EverGreen hozzáadásával a Florasca Kft-nél című projekt keretében. A természetes savakat és formaldehid-származékot tartalmazó, magas víztartó-képességű, nitrogént, foszfort, ként és káliumot is tartalmazó, a perlitnél jóval finomabb, por állagú EverGreen, adalékanyagot Finnországból adaptálták, ahol kizárólag ipari célra használják.

Az anyag kertészeti célú fölhasználását a Florasca Kft. az említett projekt keretében kísérletezte ki.

Fullajtár István elmondta, hogy az adalékanyagot 20 százalékos arányban keverik a tőzegkeverékhez, amiből egy teljesen új terméket, balkonkertészetben használható zöldség- és virágföldet készítettek és hoznak forgalomba.

A földkeverék az adalékanyagnak köszönhetően az öntözővíz négyszeresét tudja fölvenni és magában tartani, valamint lassan, fokozatosan adja le a nedvességet, így kiválóan alkalmas könnyen kiszáradó balkonedények, virágkruppok föltöltésére.

A közeg nagyjából 3-4 évig képes megtartani ezt a tulajdonságát, és emellett nitrogént, foszfort, ként és káliumot is szolgáltat, és fokozatosan lebomlik, komposztálódik. A Szent István Egyetemen végzett kísérletek során paradicsom, paprika, fejes saláta, illetve petúnia, muskátli és mikulásvirág kultúrákban vizsgálták az anyagot.

Az új földkeverékkel elsősorban a hobbikertészeket célozzák meg, 3, 20 és 40 literes kiszerelésben értékesítik, de kérésre közterületi fölhasználásra (pl. kandeláber ámpolna) nagybálát is készítenek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu