Szürke eminenciás – fekete gúnyában
Talán a keresztezési partner okán inkább az ország déli felén terjedt el, persze jóval kisebb állománylétszámmal, mint a többi szín. Ennek oka lehetett az is, hogy termelési tulajdonságai elmaradtak a szőkétől, igaz, az egészség, ellenálló képesség terén jobb volt annál. A 1959-es, Horn Artúr szerkesztette (legendás) Állattenyésztési enciklopédia mint vöröses vagy szürkés bőrű, fekete szőrzetű jószágot említi hozzátéve, hogy már akkoriban is inkább a szőke volt az országszerte elterjedt.
A fekete mangalica élni akar
Mindezek okán meglepetésként érhette a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének vezetőit, amikor tizenöt éve azt tapasztalták, hogy a fajtatisztán tartott szőke állományokban meg-megjelentek fekete színű egyedek.
Alig több mint 100 egyeddel kezdtek dolgozni. A kezdeményezés életképességét azonban igazolta, hogy a NéBIH DNS vizsgálatai egyértelmű különbséget mutattak ki a másik három változathoz képest, azaz sikerült igazolni a „fekete mangalica allél” meglétét, így a genetikailag önálló fajta létezését. Jelenleg több mint 200 koca és 50 kan van termelésben, ami bár közel van a fajtaelismeréshez elegendő kritikus szinthez.
Túl a papírhegyen
A fajta eredményes fenntartásához és állami elismerésének kezdeményezéséhez meg kellett alkotni a fekete mangalica tenyésztési programját. A dokumentum elkészült és bár ennek szakmai részleteit csak a tenyésztőszervezet ismeri,
Ezen dokumentum alapján az Agrárminisztérium feladata, hogy a fekete mangalicát védett, őshonos mezőgazdasági állatfajtává nyilvánítsa. A folyamat megkezdődött és néhány héten belül talán már eredménye is lesz.
Mire jó mindez?
A fekete mangalica önálló fajtává nyilvánításával teljes lesz a mangalica, történeti adatokkal igazolható szortimentje. Ezzel gazdagabb lesz a magyar állattenyésztés élő öröksége és bővül az agro-biodiverzitás is. Ez már önmagában is jelentős tenyésztői teljesítménynek tekinthető, de szinte biztos, hogy a tenyésztőszervezet céljai ezen túlmutatnak.
Kíváncsian várjuk, mivel állnak majd elő az új fajta tenyésztői és feldolgozói. Lehet, hogy rövidesen a fekete bőrkés fehér szalonna lesz a jövő egyik „trendi” élelmiszere?