Back to top

A paprika, amivel gázálarcban kell dolgozni

„Szedéskor, feldolgozáskor a vegyvédelmi kesztyű és a gázálarc a legjobb barátunk” – mondja Erdei Roland, a Chiller Manufaktúra ötletgazdája, alapítója, aki bár beismeri, hogy kicsit önkínzás, annyira beleszeretett a diplomamunkája témájába, hogy egyszerűen mindenévé vált a chilipaprika. És milyen szerencse, hogy így lett!

Fiatalos dizájnú stand, és a kiállítás utolsó napján is lelkesen beszélő, a munkáját szemmel láthatóan imádó fiatalember fogadott a Chiller Manufaktúra zászlói alatt az OMÉK kistermelői piac részén. Erdei Roland elárulta, hogy agrármérnöknek tanult, és a diplomamunkája alapja egy chilipaprika-termesztéssel kapcsolatos kísérlet volt, így került közel a témához néhány évvel ezelőtt, de mostanra már az egész családját bevonta,

nemcsak a szülei és a nagymamamája, de a bátyja is részt vesz a chilibizniszben, együtt kísérleteznek fajtákkal, receptekkel a Hajdú-Bihar megyei Bárándon.

Erdei Roland, a Chiller Manufaktúra megálmodója
Fotó: Kántor Mia
Összesen 1500-2000 tő chilipaprikát ültetnek minden évben, van szabadföldi és fóliasátras állomány is, de a szabadföldit is Raschel-háló alatt nevelik, hogy védjék a jégveréstől, illetve a túlzottan erős napfénytől a növényeket.

A termesztés és a feldolgozás is klasszikus kisüzemi léptékben zajlik, a paprikák belterületi ingatlanokon teremnek több helyszínen,

a feldolgozást pedig maguk végzik kézi darálóval és egyebekkel. Roland egyelőre még csak másodállásként űzi a mesterséget, de feltétlenül fel szeretné fejleszteni a vállalkozást olyan szintre, hogy meg tudjon élni belőle. Mint mondja, erre minden esélye megvan, jó iramban fejlődnek.

Igen szerteágazó téma egyébként a chilik világa, és állandó tájékozódást is kíván. Folyamatosan ismerkednek a fajtafelhozatallal, és mindig több növényük van, mint amiből az adott évben termék készül, hiszen már készülnek a következő évekre is.

Állandóan kísérleteznek a fajtákkal, ízekkel
Fotó: Kántor Mia

Igyekeznek úgy összeválogatni a fajtákat, hogy a leggyengébbtől a legerősebbig minden legyen a választékban – termesztik egyebek között a világ legerősebb chilijét, illetve legdrágább chilijét is, ezek valószínűleg kihagyhatatlanok, hiszen

a közönség nemcsak finomságokra, de szenzációra is éhes.

A világ legcsípősebb paprikája
Fotó: Kántor Mia
A világ legerősebb chilijét, a Carolia Reapert mi is megcsodálhattuk az OMÉK standján, sőt, aki akart, az 200 forintért vehetett is egyet a termésből, de Erdei Roland mindenesetre óvatosságra int mindenkit, aki ilyesmiben gondolkozik: mint elmondta, a leve égési sérülést okoz, ezért szedéskor és a feldolgozás során vegyvédelmi gumikesztyűben, esetleg dupla gumikesztyűben, illetve gázálarcban dolgoznak. Személyes tapasztalata szerint egyébként a chilipaprika darálása a leggyilkosabb, amikor

a levegő megtelik a legfinomabb frakciójú porral, és mindenki kapszaicint lélegez be.

„Olyankor szólni szoktunk a szomszédoknak, hogy menjenek inkább kirándulni”, mondta nevetve.

„Mindenki azonnal a legerősebbet szeretné megkóstolni”, mondja Varga Csilla
Fotó: Kántor Mia
A végeredmény viszont egyáltalán nem gyilkos, sőt, nagyon is harmonikus ízeket sikerült összeállítaniuk. És ami a legjobb, nem kimondottan csak paprikaszószokban gondolkodnak, hanem vannak náluk savanyúságok, chilis barbecue, chilis paradicsomszósz, chilis olívaolaj, de még chilis repceméz is.

Hogy meglehetősen trendi dolog mostanában a chilipaprika, azt jól mutatta egyébként, hogy az OMÉK kistermelői piacán legalább négy olyan stand volt egymástól látótávolságra, ahol hasonló termékeket lehetett kóstolni, vásárolni. Eredei Rolandékon kívül Varga Csillával sikerült még röviden beszélgetnem, ők Abádszalókon gazdálkodnak, és Pokoli Konyha márkanéven kínálják a termékeiket. „Mindenki azonnal a legerősebbet szeretné megkóstolni”, mondta Csilla, némileg alátámasztva a kiállításlátogatók szenzációéhségével kapcsolatos feltételezésemet.

Chiliszószok a szivárvány minden színében
Fotó: Kántor Mia
De ő is óvatosságra int: a mi „klasszikus” csípős paprikáinkhoz képest ez valami egészen más szint,

aki korábban nem kóstolta, annak megközelítőleges fogalma sincs róla, mire számítson.

Érdemes inkább a leggyengébbel kezdeni a kóstolási sort, tanácsolta.

Mint elmondta, ők 4000 tő chilit ültetnek évente, és paradicsommal vegyesen dolgozzák fel a paprikát szósznak. A szivárvány minden színében pompázó végtermékek színét a felhasznált paprika és paradicsom együtt adja. A zöldhöz például olyan paradicsomot kevernek, ami éretten is zöldes árnyalatú, a sötétbordóhoz a „fekete” paradicsomot, a sárgához pedig természetesen sárga fajtákat.

Fotó: Kántor Mia

A legfiatalabb chilirajongók egy kis fagyival zárták a kóstolást, biztos ami biztos
Fotó: Kántor Mia

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Zöld sziget a Gellért-hegyen

Az idén országos díjat kapott Gellért-hegyi kertjére Molnár István Mihály, cikkünk szerzője. Fajtákról és növényvédelemről osztja meg tapasztalatait.

Tűzszünet vagy békekötés? Közös platformon a németországi áruházláncok és gazdák

Se szeri se száma nem volt mostanában Németországban az áruházláncok elleni gazdatüntetéseknek, mi is beszámoltunk néhány esetről, amikor éjszaka traktorokkal torlaszolták el a logisztikai központok bejáratát valamilyen aktuális sérelem miatt a környékbeli termelők. Ha minden jól megy, akkor ennek most vége szakadhat, és új fejezet nyílhat az agrárium, illetve a kereskedelmi láncok kapcsolatában.

Éghajlatváltozás miatti módszerváltás a metszésben

Sicz György nyugdíjas békéscsabai kertészmérnök a gyümölcsfái metszését két részben ütemezi be, mivel a most látható jó virágrügy berakódást egy késői fagy megritkíthatja. A klímaváltozás miatt érzékelhető időjárási anomáliák, a rövid időn belül bekövetkező nagy hőmérsékleti különbségek miatt erre számítani kell…

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

A Mecsek oldalában virágzik a mandula

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

Folytatódik a Nébih élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül

2021. február 25-én, online zárókonferencián összegezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfontosabb eredményeit.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Zöldség-gyümölcs: az egyformák közt is válogat a vásárló

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Az élelmiszerpazarlás nem csupán társadalmi, hanem környezetvédelmi gond is: amikor élelmiszer kerül a hulladékba, akkor a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. A termelőknek, kereskedőknek egyaránt érdeke a pazarlás mérséklése, és ezért egyre többet tesznek.