Back to top

A paprika, amivel gázálarcban kell dolgozni

„Szedéskor, feldolgozáskor a vegyvédelmi kesztyű és a gázálarc a legjobb barátunk” – mondja Erdei Roland, a Chiller Manufaktúra ötletgazdája, alapítója, aki bár beismeri, hogy kicsit önkínzás, annyira beleszeretett a diplomamunkája témájába, hogy egyszerűen mindenévé vált a chilipaprika. És milyen szerencse, hogy így lett!

Fiatalos dizájnú stand, és a kiállítás utolsó napján is lelkesen beszélő, a munkáját szemmel láthatóan imádó fiatalember fogadott a Chiller Manufaktúra zászlói alatt az OMÉK kistermelői piac részén. Erdei Roland elárulta, hogy agrármérnöknek tanult, és a diplomamunkája alapja egy chilipaprika-termesztéssel kapcsolatos kísérlet volt, így került közel a témához néhány évvel ezelőtt, de mostanra már az egész családját bevonta,

nemcsak a szülei és a nagymamamája, de a bátyja is részt vesz a chilibizniszben, együtt kísérleteznek fajtákkal, receptekkel a Hajdú-Bihar megyei Bárándon.

Erdei Roland, a Chiller Manufaktúra megálmodója
Fotó: Kántor Mia
Összesen 1500-2000 tő chilipaprikát ültetnek minden évben, van szabadföldi és fóliasátras állomány is, de a szabadföldit is Raschel-háló alatt nevelik, hogy védjék a jégveréstől, illetve a túlzottan erős napfénytől a növényeket.

A termesztés és a feldolgozás is klasszikus kisüzemi léptékben zajlik, a paprikák belterületi ingatlanokon teremnek több helyszínen,

a feldolgozást pedig maguk végzik kézi darálóval és egyebekkel. Roland egyelőre még csak másodállásként űzi a mesterséget, de feltétlenül fel szeretné fejleszteni a vállalkozást olyan szintre, hogy meg tudjon élni belőle. Mint mondja, erre minden esélye megvan, jó iramban fejlődnek.

Igen szerteágazó téma egyébként a chilik világa, és állandó tájékozódást is kíván. Folyamatosan ismerkednek a fajtafelhozatallal, és mindig több növényük van, mint amiből az adott évben termék készül, hiszen már készülnek a következő évekre is.

Állandóan kísérleteznek a fajtákkal, ízekkel
Fotó: Kántor Mia

Igyekeznek úgy összeválogatni a fajtákat, hogy a leggyengébbtől a legerősebbig minden legyen a választékban – termesztik egyebek között a világ legerősebb chilijét, illetve legdrágább chilijét is, ezek valószínűleg kihagyhatatlanok, hiszen

a közönség nemcsak finomságokra, de szenzációra is éhes.

A világ legcsípősebb paprikája
Fotó: Kántor Mia
A világ legerősebb chilijét, a Carolia Reapert mi is megcsodálhattuk az OMÉK standján, sőt, aki akart, az 200 forintért vehetett is egyet a termésből, de Erdei Roland mindenesetre óvatosságra int mindenkit, aki ilyesmiben gondolkozik: mint elmondta, a leve égési sérülést okoz, ezért szedéskor és a feldolgozás során vegyvédelmi gumikesztyűben, esetleg dupla gumikesztyűben, illetve gázálarcban dolgoznak. Személyes tapasztalata szerint egyébként a chilipaprika darálása a leggyilkosabb, amikor

a levegő megtelik a legfinomabb frakciójú porral, és mindenki kapszaicint lélegez be.

„Olyankor szólni szoktunk a szomszédoknak, hogy menjenek inkább kirándulni”, mondta nevetve.

„Mindenki azonnal a legerősebbet szeretné megkóstolni”, mondja Varga Csilla
Fotó: Kántor Mia
A végeredmény viszont egyáltalán nem gyilkos, sőt, nagyon is harmonikus ízeket sikerült összeállítaniuk. És ami a legjobb, nem kimondottan csak paprikaszószokban gondolkodnak, hanem vannak náluk savanyúságok, chilis barbecue, chilis paradicsomszósz, chilis olívaolaj, de még chilis repceméz is.

Hogy meglehetősen trendi dolog mostanában a chilipaprika, azt jól mutatta egyébként, hogy az OMÉK kistermelői piacán legalább négy olyan stand volt egymástól látótávolságra, ahol hasonló termékeket lehetett kóstolni, vásárolni. Eredei Rolandékon kívül Varga Csillával sikerült még röviden beszélgetnem, ők Abádszalókon gazdálkodnak, és Pokoli Konyha márkanéven kínálják a termékeiket. „Mindenki azonnal a legerősebbet szeretné megkóstolni”, mondta Csilla, némileg alátámasztva a kiállításlátogatók szenzációéhségével kapcsolatos feltételezésemet.

Chiliszószok a szivárvány minden színében
Fotó: Kántor Mia
De ő is óvatosságra int: a mi „klasszikus” csípős paprikáinkhoz képest ez valami egészen más szint,

aki korábban nem kóstolta, annak megközelítőleges fogalma sincs róla, mire számítson.

Érdemes inkább a leggyengébbel kezdeni a kóstolási sort, tanácsolta.

Mint elmondta, ők 4000 tő chilit ültetnek évente, és paradicsommal vegyesen dolgozzák fel a paprikát szósznak. A szivárvány minden színében pompázó végtermékek színét a felhasznált paprika és paradicsom együtt adja. A zöldhöz például olyan paradicsomot kevernek, ami éretten is zöldes árnyalatú, a sötétbordóhoz a „fekete” paradicsomot, a sárgához pedig természetesen sárga fajtákat.

Fotó: Kántor Mia

A legfiatalabb chilirajongók egy kis fagyival zárták a kóstolást, biztos ami biztos
Fotó: Kántor Mia

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyílt napot tartanak a kisüzemi sörfőzdék

A Nyitott Főzdék Napján kitárják kapuikat a magyar kisüzemi sörfőzdék, hogy megmutassák magukat és söreiket a nagyközönségnek. 2021 június 5-én egész nap változatos programokkal, főzdetúrákkal, finom falatokkal, sörkóstolókkal és vásárlási lehetőséggel várnak a hazai kisüzemek!

Válaszd a természetet, válaszd a kartont!

A Tetra Pak, az élelmiszer-feldolgozás és -csomagolás egyik vezető vállalata "Válaszd a természetet, válaszd a kartont!" elnevezéssel indított kampányt, amelynek célja, hogy klímasemleges, teljes egészében megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készült csomagolásokat hozzon létre.

Húsmentes lesz az egyik legjobb New York-i étterem

New York egyik legfelkapottabb étterme bejelentette, hogy elhagyja a húsételeket a kínálatából, és áttér a kizárólag nővényi alapú ételek készítésére.

Oroszország a hajdinaexport korlátozását fontolgatja

Oroszország azt fontolgatja, hogy egy ideig korlátozza a hajdina exportját annak érdekében, hogy stabilan tudja tartani a hazai árakat – közölte az orosz mezőgazdasági minisztérium.

Vertikális farm Budapest közepén - mesterséges fénnyel termesztik a mikrozöldségeket

Egyedülálló kutatás-fejlesztési vertikális farmot avatott a Tungsram május 5-én Budapesten. A létesítményben kizárólag mesterséges fénnyel, hidropóniás rendszerben, számítógépes szenzorok igénybevételével termesztenek növényeket, egyetemekkel együttműködve végeznek kutatásokat a jövő élelmiszerellátása érdekében és az egész ország számára piaci kiugrást jelentő beltéri gazdálkodás témájában.

Fiatalok szemléletmódja lehet a vállalatok jövője

Az alma materből kikerülő frissdiplomások agráriumban való elhelyezkedése nem kis kihívás elé állítják a fiatalokat. A cégek többsége elvárja a több éves szakmai tapasztalatot és idegennyelv-ismeretet, ugyanakkor a mai világ megköveteli az ifjúság új szemlélet- és gondolkodásmódját, amit a vállalatok a piaci versenyképességben tudnának kamatoztatni.

Irány az agrár! – A felsőoktatás szerepe az innovációban

A felsőoktatás innovációban betöltött szerepéről szervez online beszélgetést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, NAK TechLab programja keretében.

Magyar esélyek a növekvő kóser piacon

Magyarország egyik legsikeresebb külgazdasági területe évek óta az élelmiszeripari export, amelynek növelése a magyar kormányzat kiemelt célja. Ennek jegyében szervezett online fórumot a Tel-Avivi Magyar Nagykövetség. Az esemény zárszavát Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára mondta.

Sikeres kampányok a pandémia idején: aranyat és ezüstöt is elhozott a Magyar Termék a 2020-as promócióversenyről

A Magyar Termék Nonprofit Kft. két 2020-as kampánya is díjat nyert „Az év legsikeresebb promóciója 2020" pályázaton.

Genetikai mechanizmus óvhatja meg az embert a túlzott kávéfogyasztástól

Egy védelmező genetikai mechanizmus óvhatja meg az embert a túlzott kávéfogyasztástól - állapították meg a Dél-Ausztráliai Egyetem kutatói, akik szerint a kávéfogyasztási szokások a szív egészségének állapotáról árulkodnak.