Back to top

A paprika, amivel gázálarcban kell dolgozni

„Szedéskor, feldolgozáskor a vegyvédelmi kesztyű és a gázálarc a legjobb barátunk” – mondja Erdei Roland, a Chiller Manufaktúra ötletgazdája, alapítója, aki bár beismeri, hogy kicsit önkínzás, annyira beleszeretett a diplomamunkája témájába, hogy egyszerűen mindenévé vált a chilipaprika. És milyen szerencse, hogy így lett!

Fiatalos dizájnú stand, és a kiállítás utolsó napján is lelkesen beszélő, a munkáját szemmel láthatóan imádó fiatalember fogadott a Chiller Manufaktúra zászlói alatt az OMÉK kistermelői piac részén. Erdei Roland elárulta, hogy agrármérnöknek tanult, és a diplomamunkája alapja egy chilipaprika-termesztéssel kapcsolatos kísérlet volt, így került közel a témához néhány évvel ezelőtt, de mostanra már az egész családját bevonta,

nemcsak a szülei és a nagymamamája, de a bátyja is részt vesz a chilibizniszben, együtt kísérleteznek fajtákkal, receptekkel a Hajdú-Bihar megyei Bárándon.

Erdei Roland, a Chiller Manufaktúra megálmodója
Erdei Roland, a Chiller Manufaktúra megálmodója
Fotó: Kántor Mia
Összesen 1500-2000 tő chilipaprikát ültetnek minden évben, van szabadföldi és fóliasátras állomány is, de a szabadföldit is Raschel-háló alatt nevelik, hogy védjék a jégveréstől, illetve a túlzottan erős napfénytől a növényeket.

A termesztés és a feldolgozás is klasszikus kisüzemi léptékben zajlik, a paprikák belterületi ingatlanokon teremnek több helyszínen,

a feldolgozást pedig maguk végzik kézi darálóval és egyebekkel. Roland egyelőre még csak másodállásként űzi a mesterséget, de feltétlenül fel szeretné fejleszteni a vállalkozást olyan szintre, hogy meg tudjon élni belőle. Mint mondja, erre minden esélye megvan, jó iramban fejlődnek.

Igen szerteágazó téma egyébként a chilik világa, és állandó tájékozódást is kíván. Folyamatosan ismerkednek a fajtafelhozatallal, és mindig több növényük van, mint amiből az adott évben termék készül, hiszen már készülnek a következő évekre is.

Állandóan kísérleteznek a fajtákkal, ízekkel
Állandóan kísérleteznek a fajtákkal, ízekkel
Fotó: Kántor Mia

Igyekeznek úgy összeválogatni a fajtákat, hogy a leggyengébbtől a legerősebbig minden legyen a választékban – termesztik egyebek között a világ legerősebb chilijét, illetve legdrágább chilijét is, ezek valószínűleg kihagyhatatlanok, hiszen

a közönség nemcsak finomságokra, de szenzációra is éhes.

A világ legcsípősebb paprikája
A világ legcsípősebb paprikája
Fotó: Kántor Mia
A világ legerősebb chilijét, a Carolia Reapert mi is megcsodálhattuk az OMÉK standján, sőt, aki akart, az 200 forintért vehetett is egyet a termésből, de Erdei Roland mindenesetre óvatosságra int mindenkit, aki ilyesmiben gondolkozik: mint elmondta, a leve égési sérülést okoz, ezért szedéskor és a feldolgozás során vegyvédelmi gumikesztyűben, esetleg dupla gumikesztyűben, illetve gázálarcban dolgoznak. Személyes tapasztalata szerint egyébként a chilipaprika darálása a leggyilkosabb, amikor

a levegő megtelik a legfinomabb frakciójú porral, és mindenki kapszaicint lélegez be.

„Olyankor szólni szoktunk a szomszédoknak, hogy menjenek inkább kirándulni”, mondta nevetve.

„Mindenki azonnal a legerősebbet szeretné megkóstolni”, mondja Varga Csilla
„Mindenki azonnal a legerősebbet szeretné megkóstolni”, mondja Varga Csilla
Fotó: Kántor Mia
A végeredmény viszont egyáltalán nem gyilkos, sőt, nagyon is harmonikus ízeket sikerült összeállítaniuk. És ami a legjobb, nem kimondottan csak paprikaszószokban gondolkodnak, hanem vannak náluk savanyúságok, chilis barbecue, chilis paradicsomszósz, chilis olívaolaj, de még chilis repceméz is.

Hogy meglehetősen trendi dolog mostanában a chilipaprika, azt jól mutatta egyébként, hogy az OMÉK kistermelői piacán legalább négy olyan stand volt egymástól látótávolságra, ahol hasonló termékeket lehetett kóstolni, vásárolni. Eredei Rolandékon kívül Varga Csillával sikerült még röviden beszélgetnem, ők Abádszalókon gazdálkodnak, és Pokoli Konyha márkanéven kínálják a termékeiket. „Mindenki azonnal a legerősebbet szeretné megkóstolni”, mondta Csilla, némileg alátámasztva a kiállításlátogatók szenzációéhségével kapcsolatos feltételezésemet.

Chiliszószok a szivárvány minden színében
Chiliszószok a szivárvány minden színében
Fotó: Kántor Mia
De ő is óvatosságra int: a mi „klasszikus” csípős paprikáinkhoz képest ez valami egészen más szint,

aki korábban nem kóstolta, annak megközelítőleges fogalma sincs róla, mire számítson.

Érdemes inkább a leggyengébbel kezdeni a kóstolási sort, tanácsolta.

Mint elmondta, ők 4000 tő chilit ültetnek évente, és paradicsommal vegyesen dolgozzák fel a paprikát szósznak. A szivárvány minden színében pompázó végtermékek színét a felhasznált paprika és paradicsom együtt adja. A zöldhöz például olyan paradicsomot kevernek, ami éretten is zöldes árnyalatú, a sötétbordóhoz a „fekete” paradicsomot, a sárgához pedig természetesen sárga fajtákat.

Fotó: Kántor Mia

A legfiatalabb chilirajongók egy kis fagyival zárták a kóstolást, biztos ami biztos
A legfiatalabb chilirajongók egy kis fagyival zárták a kóstolást, biztos ami biztos
Fotó: Kántor Mia

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az EIT Food 2023-ra vállalkozói pályázatot hirdet

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) bejelentette, a 2023-as Vállalkozási Programjainak elindulását. Március 26-ig lehet jelentkezni három olyan programra, amelyek az üzleti növekedés minden szakaszát lefedik.

Egy savanyított étel, amit naponta kellene enni az egészségesebb emésztésért

Az olyan erjesztett élelmiszerek, mint a savanyú káposzta és a savanyú uborka remek probiotikum források. A probiotikumok olyan jó baktériumok, amelyek segítenek az emésztés javításában, az immunitás erősítésében és a fogyásban. A magas rosttartalmú savanyúságok, különösen a prebiotikumokban gazdag ételek fogyasztása elengedhetetlen az egészséges bélrendszerhez.

Kutatási eredmények Dél-Tirolból

A dél-tiroli gyümölcstermesztés, mezőgazdaság és élelmiszeripar előmozdításán dolgozik az 1962 óta működő Laimburg Kutatóközpont. Az intézményben 200 alkalmazott évente 350 témával foglalkozik, amelyek meghatározásában szorosan együttműködnek a termelők képviselőivel. Legújabb kutatási jelentésükből ismertetünk néhány eredményt.

A nagyapai örökség újrafelfedezése

A Pozsony melletti Kismagyaron jártunk Klúcsik Attilánál, aki a családjával együtt pár éve úgy döntött, hogy egészséges élelmiszert termelnek maguknak. Belevágtak az alakor búza termesztésébe is, ami mára gazdaságuk egyik húzóágazatává nőtte ki magát.

Forró étel Kecskemétről

155 ezer adag instant tésztát ajánlott fel a Nissin Foods Kft. rászoruló emberek, családok télvégi támogatásaként a Magyar Élelmiszerbank számára. Az egyesület a következő hetekben juttatja el az adományt a nélkülözőknek országos élelmiszermentő és -osztó hálózatán keresztül.

Kevesebb burgonya, alma

A berlini Nemzetközi Zöld Hét alkalmából a Türingiai Statisztikai Hivatal összesítette a tartomány tavalyi mezőgazdasági teljesítményét.

Kétéves kihagyás után újra megrendezik a Miskolci Kocsonyafesztivált

A koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után idén újra megrendezik március 3. és 5. között a Miskolci Kocsonyafesztivált - tájékoztatta az MTI-t Miskolc önkormányzata hétfőn.

Játékkal és kóstoltatással népszerűsítik a mangalicahúst

Minél többet, minél több helyen együnk mangalicahúst! Így summázta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a farsangi időszakig tartó kampány célját. Az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium negyedik éve már nemcsak általában a hazai sertéshús fogyasztását igyekszik ösztönözni, hanem a prémium mangalicahúsét is.

A fahéj lehetséges hatásai a memóriára és a tanulásra

A fahéj, a jól ismert aromás fűszer, amelyet sokan használunk sütemények sütéséhez és sós ételek főzéséhez is, a cinnamomum fák belső kérgéből származik. Ezek örökzöld fák a Himalájában és más hegyvidéki területeken, valamint Dél-Kína, India és Délkelet-Ázsia esőerdőiben és más erdőiben.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.