Back to top

A Roquefort sajt ünnepe - A francia tejelő juhok napja

Franciaország Európa legnagyobb juhtejtermelő országa, ahol a sajtfogyasztásnak immár történelmi hagyományai vannak. Akár az év 365 napján más- és másféle sajtot tálalhatnak az asztalukra, amely kínálatban a Roquefort sajt előkelő helyet foglal el.
Nem csupán a lacaune fajta adja a franciák juhtejtermelését, hanem más, hazánkban kevésbé ismertek is szerepet játszanak. Az elmúlt évben átlagosan 284 liter tejet termelt egy anyajuh 167 napos ellenőrzött laktációban, a francia tejelőjuh-állományokban. Mind­azonáltal, a lacaune fajta továbbra is vezető szerepet tölt be a juhtej előállításában, és a Roquefort sajt csakis e tejféleségből készül.

Növekedett az ellenőrzött gazdaságok száma

2018-ban Franciaországban 329 ezer anyajuhot tartottak hatósági tejellenőrzésben, 2,2%-kal többet, mint az előző évben. A tejtermeléssel ellenőrzött gazdaságok száma 2018-ban 1,2%-kal növekedett. Ez a tendencia része a tejelő anyajuhok száma jelenlegi növekedésének, mivel a nemzeti állomány az elmúlt három évben 22 ezerrel több lett. A laktációs tejtermelés ellenőrzésben, annak számításában résztvevő anyajuhok száma szintén növekedett 2018-ban, mintegy 28 000-rel. A laktációs termelési eredményeket biztosító gazdaságok száma is enyhén növekedett (+1,2%), azaz 768-ra nőtt az előző évben.

A lacaune fajtában a laktációs tejtermelés 12 literes növekedést mutatott (330 liter), míg a korzikai anyajuhok biztosan tartják termelési színvonalukat (160 liter).

A pireneusi fajták 3,4-7 literes csökkenést mutattak a laktáció alatt (171 literes termeléssel a fekete fejű manech, 209 literessel a basco-bearnais, 239 literes termeléssel a vörös­fejű manech fajta).

Az átlagos nemzeti juhtejtermelés valamennyi rendszer és tejelő fajta vonatkozásában 284 liter 167 napos laktációs termelés alatt. 1244 gazdaságban 543 ezer anya az ellést követően egyszerűsített tejtermelés-ellenőrzésben vesz részt. A hatósági tejellenőrzésben résztvevő tejelő gazdaságok átlagosan 365 aktív termelő anyával rendelkeznek. Az Avey­ron-i a legnagyobb anyaállományt tartó régió, melynek 130 ezer ellen­őrzött laktáló anya­juha van 284 gazdaságra elosztva. A Pyré­née-­Atlantique régió viszont a juhfarmok száma tekintetében a legjelentősebb, mivel 335 tenyészetet számlál 96 ezer tejelőanyajuh-állománnyal. A lacaune a nem­zeti tejelőállomány közel 60%-át teszi ki, ezt követi a vörösfejű manech 24%-os nagyságrendjével.

Juhfesztivál ősidők óta

A Drôme-i hagyományos juhfesztivál, avagy az Aveyron-i Roquefort juhászat legjelentősebb ünnepe ősidők óta a nyár kezdetére esik. Június 22-én és 23-án, Die-ben (Drôme) rendezett 29. fesztiváljának fő témája a víz.

„A víz alapvető forrást jelent a juhtenyésztésben és különösen ebben a régióban, ahol sok létesítményre van szükség a víz összegyűjtéséhez és felhasználásához”
– mondta Marianne Manha­val, az eseményszervező csapat tagja.
 

A látogatóknak, a szakembereknek és a juhászoknak lehetőségük volt tudásukat frissíteni a legújabb kutatási eredményekkel, az ADEM (Hegy­vidéki Gazdaságok Szövetsége) által kiállított szakmai anyagok megtekintése révén.

Az a nyáj, amely később felkapaszkodik a Vercors-fennsík magas legelőire, egy ideig még a Die utcáin hömpölyög. A fesztivál alkalmával az egész városban számos rendezvényt tartanak a gyermekek és felnőttek számára, akik ünnepi hangulatban élik meg ezt az eseményt és a juhok közelségét. A fesztivál előtt és alatt a felfedező sétákkal, valamint a különböző kutyafajták egyedeinek bemutatásával, dokumentumfilmek vetítésével színesítik az ünnepet, pl. a The Well című alkotással – az etiópiai félig nomád tenyésztőkről szóló filmmel, amely a pásztor és a nyája által átélt kalandokat meséli el. 

Először a híres, zöld nemes­penészt tartalmazó juhsajtnak szentelik a nagy ünneplést.

A Roquefort Általános Szövetség a kék juhsajt hét gyártója által támogatva június 8-9-én Roque­fort-sur-Soulzonban, Aveyron­ban rendezi meg a Roquefort Ünnepe első eseményét.

Ugyanakkor szakmai találkozóra és nyilvános rendezvényekre kerül sor, amelyeknek során a fesztivál visszatekint a francia történelem első védett eredet­meg­jelölés történetéhez, annak kezdeteihez. A borospince-látogatás, a tenyésztők anyajuhairól és a tájakról készült fotók kiállítása, a helyi szakácsok által készített ételek kóstolása, koncertek és előadások mind a fesztivál programjának részei.

„Ez az ünneplés a Roquefort fogyasztásának újjáélesztésére irányuló közös erőfeszítés egyik jelentős eseménye, és az ágazat különböző érdekeltjeinek összehangolása az azonos cél érdekében” –

magyarázta Jérôme Faramond, a Roquefort Általános Szövetség alelnöke.

Dr. Toldi Gyula  

ny. tudományos főmunkatárs  

Kaposvári Egyetem  Agrár- és Környezettudományi Kar

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészettörténeti mérföldkő

Az 1920. évi trianoni békediktátum kapcsán az erdészeti szakemberek többségének a példa nélküli területelcsatolások jutnak elsőként az eszébe. Az erdőterület mintegy 85%-át elvesztettük, egyebek között az erdővel borított teljes Kárpát-hegykoszorút a Dévényi-szorostól a Kazán-szorosig.

Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhafőn mindössze nyolcvanan laknak. A szlovák határtól két és fél kilométerre lévő településen él a Kocsis család. Vendégházat, sajtüzemet üzemeltetnek és van egy 700 hektáron gazdálkodó családi gazdaságuk. A korábban húsmarha-állományból egy kisebb ridegtartású csorda maradt és áttértek a tejtermelésre, illetve a sajtgyártásra.

Kalandos életút

Számos megpróbáltatás és mélypont nehezítette Jakkel Mihály életét, a 90. életévét betöltve azonban már mosolyogva eleveníti fel ezeket az emlékeit is. Ehhez kellett a sors fintora és az élet kifürkészhetetlensége, miáltal megadatott neki az a hivatás és hobbi, ami a múltat végérvényesen megszépíti.

Kötelességünk a vidéki értékek megőrzése

Társadalmi párbeszédet kezdeményez Nagy István agrárminiszter a vidéki értékek és hagyományok megőrzése érdekében - jelentette be közösségi oldalán a tárcavezető.

Hétvégén startol az első Csemői Vágta

Július 24-én, szombaton először rendez Elővágtát a Pest megyei település, azonban Csemő neve nem első alkalommal szerepel a Vágta történetében: 2017-ben Petrik Tamás a község képviseletében nyerte meg a budapesti döntőt.

Biodiverz fővárost méhlegelőkkel és legeltetéssel

Sokak pusztán gazosnak vélik azokat a méhlegelőket, amelyeket a Főkert Zrt. először alakított ki Budapesten. A kezdeményezés célja a nyugat-európai mintán alapuló urbanizált terek ökológiai átalakítása. Erről adott tájékoztatást kiadónknak Bajor Zoltán, a Főkert természetvédelmi vezetője.

1600 éves birkamúmia titkaira derült fény

1600 éves birkamúmia DNS-ét sikerült feltérképezni Írországi, iráni, német és osztrák genetikusok és régészek közreműködésével. A ritka lelet egy ősi iráni sóbányából, Chehrābād-ból került elő, ahol a speciális körülményeknek köszönhetően szokatlanul hosszú ideig őrződtek meg a lágyszövetek, és bennük az értékes genetikai anyag.

A pásztor

„Pásztor voltam, egy kirekesztett, aki mellett elhaladt az élet” – kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.

Baromfi- és juhágazat: a takarmányár növekedésének hatásai

A baromfihizlalási ágazatban egy csirke előállítási ára tavasszal 127 forinttal kerül többe, mint tavaly, és a növekedés folyamatos. A juhágazat kissé könnyebb helyzetben van, legalábbis akkor, ha a gazdaság magának állítja elő a takarmányt. Azonban, ha nincs saját kaszáló, legelő, akkor bele se kezdjen senki a juhtartásba, hallottuk hazánknak ugyanezen táján egy gazdától.

Szuperkórokozók: láthatatlanok és halálosak

2019-ben harmincháromezren haltak meg Európában az antimikrobiális rezisztencia (AMR), azaz antibiotikumoknak és más gyógyszereknek ellenálló baktériumok, paraziták, vírusok és gombák okozta megbetegedések miatt. A világon évente mintegy hétszázezerre tehető és folyamatosan nő az ilyen halálesetek száma.