Back to top

A Roquefort sajt ünnepe - A francia tejelő juhok napja

Franciaország Európa legnagyobb juhtejtermelő országa, ahol a sajtfogyasztásnak immár történelmi hagyományai vannak. Akár az év 365 napján más- és másféle sajtot tálalhatnak az asztalukra, amely kínálatban a Roquefort sajt előkelő helyet foglal el.
Nem csupán a lacaune fajta adja a franciák juhtejtermelését, hanem más, hazánkban kevésbé ismertek is szerepet játszanak. Az elmúlt évben átlagosan 284 liter tejet termelt egy anyajuh 167 napos ellenőrzött laktációban, a francia tejelőjuh-állományokban. Mind­azonáltal, a lacaune fajta továbbra is vezető szerepet tölt be a juhtej előállításában, és a Roquefort sajt csakis e tejféleségből készül.

Növekedett az ellenőrzött gazdaságok száma

2018-ban Franciaországban 329 ezer anyajuhot tartottak hatósági tejellenőrzésben, 2,2%-kal többet, mint az előző évben. A tejtermeléssel ellenőrzött gazdaságok száma 2018-ban 1,2%-kal növekedett. Ez a tendencia része a tejelő anyajuhok száma jelenlegi növekedésének, mivel a nemzeti állomány az elmúlt három évben 22 ezerrel több lett. A laktációs tejtermelés ellenőrzésben, annak számításában résztvevő anyajuhok száma szintén növekedett 2018-ban, mintegy 28 000-rel. A laktációs termelési eredményeket biztosító gazdaságok száma is enyhén növekedett (+1,2%), azaz 768-ra nőtt az előző évben.

A lacaune fajtában a laktációs tejtermelés 12 literes növekedést mutatott (330 liter), míg a korzikai anyajuhok biztosan tartják termelési színvonalukat (160 liter).

A pireneusi fajták 3,4-7 literes csökkenést mutattak a laktáció alatt (171 literes termeléssel a fekete fejű manech, 209 literessel a basco-bearnais, 239 literes termeléssel a vörös­fejű manech fajta).

Az átlagos nemzeti juhtejtermelés valamennyi rendszer és tejelő fajta vonatkozásában 284 liter 167 napos laktációs termelés alatt. 1244 gazdaságban 543 ezer anya az ellést követően egyszerűsített tejtermelés-ellenőrzésben vesz részt. A hatósági tejellenőrzésben résztvevő tejelő gazdaságok átlagosan 365 aktív termelő anyával rendelkeznek. Az Avey­ron-i a legnagyobb anyaállományt tartó régió, melynek 130 ezer ellen­őrzött laktáló anya­juha van 284 gazdaságra elosztva. A Pyré­née-­Atlantique régió viszont a juhfarmok száma tekintetében a legjelentősebb, mivel 335 tenyészetet számlál 96 ezer tejelőanyajuh-állománnyal. A lacaune a nem­zeti tejelőállomány közel 60%-át teszi ki, ezt követi a vörösfejű manech 24%-os nagyságrendjével.

Juhfesztivál ősidők óta

A Drôme-i hagyományos juhfesztivál, avagy az Aveyron-i Roquefort juhászat legjelentősebb ünnepe ősidők óta a nyár kezdetére esik. Június 22-én és 23-án, Die-ben (Drôme) rendezett 29. fesztiváljának fő témája a víz.

„A víz alapvető forrást jelent a juhtenyésztésben és különösen ebben a régióban, ahol sok létesítményre van szükség a víz összegyűjtéséhez és felhasználásához”
– mondta Marianne Manha­val, az eseményszervező csapat tagja.
 

A látogatóknak, a szakembereknek és a juhászoknak lehetőségük volt tudásukat frissíteni a legújabb kutatási eredményekkel, az ADEM (Hegy­vidéki Gazdaságok Szövetsége) által kiállított szakmai anyagok megtekintése révén.

Az a nyáj, amely később felkapaszkodik a Vercors-fennsík magas legelőire, egy ideig még a Die utcáin hömpölyög. A fesztivál alkalmával az egész városban számos rendezvényt tartanak a gyermekek és felnőttek számára, akik ünnepi hangulatban élik meg ezt az eseményt és a juhok közelségét. A fesztivál előtt és alatt a felfedező sétákkal, valamint a különböző kutyafajták egyedeinek bemutatásával, dokumentumfilmek vetítésével színesítik az ünnepet, pl. a The Well című alkotással – az etiópiai félig nomád tenyésztőkről szóló filmmel, amely a pásztor és a nyája által átélt kalandokat meséli el. 

Először a híres, zöld nemes­penészt tartalmazó juhsajtnak szentelik a nagy ünneplést.

A Roquefort Általános Szövetség a kék juhsajt hét gyártója által támogatva június 8-9-én Roque­fort-sur-Soulzonban, Aveyron­ban rendezi meg a Roquefort Ünnepe első eseményét.

Ugyanakkor szakmai találkozóra és nyilvános rendezvényekre kerül sor, amelyeknek során a fesztivál visszatekint a francia történelem első védett eredet­meg­jelölés történetéhez, annak kezdeteihez. A borospince-látogatás, a tenyésztők anyajuhairól és a tájakról készült fotók kiállítása, a helyi szakácsok által készített ételek kóstolása, koncertek és előadások mind a fesztivál programjának részei.

„Ez az ünneplés a Roquefort fogyasztásának újjáélesztésére irányuló közös erőfeszítés egyik jelentős eseménye, és az ágazat különböző érdekeltjeinek összehangolása az azonos cél érdekében” –

magyarázta Jérôme Faramond, a Roquefort Általános Szövetség alelnöke.

Dr. Toldi Gyula  

ny. tudományos főmunkatárs  

Kaposvári Egyetem  Agrár- és Környezettudományi Kar

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tej. Szívvel-lélekkel!

Útjára indult a tej- és tejtermékfogyasztást ösztönző kampány, amely az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttes közreműködésével jött létre. A június 18-ig tartó promóció a fogyasztói tudatosság ösztönzését, a fogyasztói edukációt, valamint minőségi hazai tejtermékek megismertetését hivatott elősegíteni.

Koronavírus - Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert

Szennyezett gumikesztyűket és arcmaszkokat találtak környezetvédők a Földközi-tenger mélyén, a franciaországi Antibes közelében, az Opération mer propre (Tiszta tenger művelet) nevű francia civil szervezet tagjai megpróbálják megtisztítani a Cote d'Azur tengerpartját az eldobott védőeszközöktől.

Franciaország: helyi és funkcionális, a járványhelyzet hívószavai

A COVID-19 világjárvány fokozta a helyi termékek iránti keresletet Franciaországban, és pozitív hatást gyakorolhat a funkcionális élelmiszerek piacára – derül ki a Mintel piackutató tanulmányából.

Árutőzsde: enyhe emelkedés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Pozitív változások az USA tejtermelésében

Világszerte zajlanak arra irányuló kutatások és fejlesztések, hogy miként lehetne csökkenteni a szarvasmarha-tartás környezetre gyakorolt káros hatásait.

A nemzeti összetartozás jegyében bővült a hungarikumok sora

25. alkalommal ültek össze a Hungarikum Bizottság (HB) tagjai: a többi közt négy, a magyarság karakterjegyeit magán viselő értéket emeltek a hungarikumok rangos sorába. A jubileum apropóján V. Német Zsolttal, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosával, a Hungarikum Bizottság tagjával beszélgettünk.

Árutőzsde: Párizsban csökkenés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel.

Fellépnek a dömping ellen a tejágazat szereplői

A koronavírus-járvány ellenére továbbra is viszonylag stabil a tejpiaci helyzet, de néhány nagykereskedőnél megjelentek a dömpingáras importált UHT-tejek és félkemény sajtok, ezért a Tej Terméktanács elnöksége ajánlást adott ki az etikus piaci magatartásról - írta a Világgazdaság hétfőn.

Magyarország rendkívüli uniós támogatási intézkedések bevezetését kérte Brüsszeltől

Az uniós agrárminiszterek május 13-i videokonferenciáján Magyarország további uniós támogatási intézkedések bevezetését kérte a baromfi-, a sertés- és tejágazatban a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet kezelésére.

Egyen minél több marhahúst, sült burgonyát és sajtot!

Európa-szerte arra ösztönzik a családokat a termelők, hogy egyenek minél több marhahúst, sült burgonyát és sajtot, hogy ne kényszerüljenek a feleslegessé vált termékek megsemmisítésére.