Back to top

A Roquefort sajt ünnepe - A francia tejelő juhok napja

Franciaország Európa legnagyobb juhtejtermelő országa, ahol a sajtfogyasztásnak immár történelmi hagyományai vannak. Akár az év 365 napján más- és másféle sajtot tálalhatnak az asztalukra, amely kínálatban a Roquefort sajt előkelő helyet foglal el.
Nem csupán a lacaune fajta adja a franciák juhtejtermelését, hanem más, hazánkban kevésbé ismertek is szerepet játszanak. Az elmúlt évben átlagosan 284 liter tejet termelt egy anyajuh 167 napos ellenőrzött laktációban, a francia tejelőjuh-állományokban. Mind­azonáltal, a lacaune fajta továbbra is vezető szerepet tölt be a juhtej előállításában, és a Roquefort sajt csakis e tejféleségből készül.

Növekedett az ellenőrzött gazdaságok száma

2018-ban Franciaországban 329 ezer anyajuhot tartottak hatósági tejellenőrzésben, 2,2%-kal többet, mint az előző évben. A tejtermeléssel ellenőrzött gazdaságok száma 2018-ban 1,2%-kal növekedett. Ez a tendencia része a tejelő anyajuhok száma jelenlegi növekedésének, mivel a nemzeti állomány az elmúlt három évben 22 ezerrel több lett. A laktációs tejtermelés ellenőrzésben, annak számításában résztvevő anyajuhok száma szintén növekedett 2018-ban, mintegy 28 000-rel. A laktációs termelési eredményeket biztosító gazdaságok száma is enyhén növekedett (+1,2%), azaz 768-ra nőtt az előző évben.

A lacaune fajtában a laktációs tejtermelés 12 literes növekedést mutatott (330 liter), míg a korzikai anyajuhok biztosan tartják termelési színvonalukat (160 liter).

A pireneusi fajták 3,4-7 literes csökkenést mutattak a laktáció alatt (171 literes termeléssel a fekete fejű manech, 209 literessel a basco-bearnais, 239 literes termeléssel a vörös­fejű manech fajta).

Az átlagos nemzeti juhtejtermelés valamennyi rendszer és tejelő fajta vonatkozásában 284 liter 167 napos laktációs termelés alatt. 1244 gazdaságban 543 ezer anya az ellést követően egyszerűsített tejtermelés-ellenőrzésben vesz részt. A hatósági tejellenőrzésben résztvevő tejelő gazdaságok átlagosan 365 aktív termelő anyával rendelkeznek. Az Avey­ron-i a legnagyobb anyaállományt tartó régió, melynek 130 ezer ellen­őrzött laktáló anya­juha van 284 gazdaságra elosztva. A Pyré­née-­Atlantique régió viszont a juhfarmok száma tekintetében a legjelentősebb, mivel 335 tenyészetet számlál 96 ezer tejelőanyajuh-állománnyal. A lacaune a nem­zeti tejelőállomány közel 60%-át teszi ki, ezt követi a vörösfejű manech 24%-os nagyságrendjével.

Juhfesztivál ősidők óta

A Drôme-i hagyományos juhfesztivál, avagy az Aveyron-i Roquefort juhászat legjelentősebb ünnepe ősidők óta a nyár kezdetére esik. Június 22-én és 23-án, Die-ben (Drôme) rendezett 29. fesztiváljának fő témája a víz.

„A víz alapvető forrást jelent a juhtenyésztésben és különösen ebben a régióban, ahol sok létesítményre van szükség a víz összegyűjtéséhez és felhasználásához”
– mondta Marianne Manha­val, az eseményszervező csapat tagja.
 

A látogatóknak, a szakembereknek és a juhászoknak lehetőségük volt tudásukat frissíteni a legújabb kutatási eredményekkel, az ADEM (Hegy­vidéki Gazdaságok Szövetsége) által kiállított szakmai anyagok megtekintése révén.

Az a nyáj, amely később felkapaszkodik a Vercors-fennsík magas legelőire, egy ideig még a Die utcáin hömpölyög. A fesztivál alkalmával az egész városban számos rendezvényt tartanak a gyermekek és felnőttek számára, akik ünnepi hangulatban élik meg ezt az eseményt és a juhok közelségét. A fesztivál előtt és alatt a felfedező sétákkal, valamint a különböző kutyafajták egyedeinek bemutatásával, dokumentumfilmek vetítésével színesítik az ünnepet, pl. a The Well című alkotással – az etiópiai félig nomád tenyésztőkről szóló filmmel, amely a pásztor és a nyája által átélt kalandokat meséli el. 

Először a híres, zöld nemes­penészt tartalmazó juhsajtnak szentelik a nagy ünneplést.

A Roquefort Általános Szövetség a kék juhsajt hét gyártója által támogatva június 8-9-én Roque­fort-sur-Soulzonban, Aveyron­ban rendezi meg a Roquefort Ünnepe első eseményét.

Ugyanakkor szakmai találkozóra és nyilvános rendezvényekre kerül sor, amelyeknek során a fesztivál visszatekint a francia történelem első védett eredet­meg­jelölés történetéhez, annak kezdeteihez. A borospince-látogatás, a tenyésztők anyajuhairól és a tájakról készült fotók kiállítása, a helyi szakácsok által készített ételek kóstolása, koncertek és előadások mind a fesztivál programjának részei.

„Ez az ünneplés a Roquefort fogyasztásának újjáélesztésére irányuló közös erőfeszítés egyik jelentős eseménye, és az ágazat különböző érdekeltjeinek összehangolása az azonos cél érdekében” –

magyarázta Jérôme Faramond, a Roquefort Általános Szövetség alelnöke.

Dr. Toldi Gyula  

ny. tudományos főmunkatárs  

Kaposvári Egyetem  Agrár- és Környezettudományi Kar

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A magyarok után a francia gazdák is az olcsó lengyel alma miatt panaszkodnak

Európa legnagyobb agrárgazdaságában sem tudják lassan felvenni a versenyt az almatermesztők Lengyelországgal, mely immár a világ második legnagyobb almatermesztő ország lett. Már csak Kína előzi meg, az Egyesült Államokat leszorította a harmadik helyre.

„Nekem soha nem jelentett üvegplafont, hogy nő vagyok” - A mezőgazdaság női arca

A világ teljes népességének negyede vidéken élő nő, és róluk szól október 15-e, amit 2008 óta a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként tartanak számon az ENSZ-ben. A világszervezet ezzel a nappal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ők jelentősen hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez, az élelmiszer-biztonsághoz és a vidéki szegénység felszámolásához.

Teremtsük meg a magyar sajt divatját!

Kevés érmet adott ki a zsűri a VII. Magyar Sajtmustrán rendezett sajtversenyen, azonban mind a 120 nevezőnek lehetősége van a rendezvény ideje alatt megtudni, mit találtak a bírálók jónak és miben hibázott a sajtmester. Elvégre „a magyar sajt közös ügyünk” – ahogy azt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a rendezvény megnyitóján.

Rajtaütés a szüreten

Szervezett bűnözői bandát buktatott le a rendőrség, akik a gyanú szerint több mint 160 illegális szedőmunkást „közvetítettek ki” a francia szőlőbirtokokra, számol be az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol). A rendőrség 167 illegális vendégmunkást azonosított négy Lyon-környéki szőlőgazdaságban az Europol által koordinált bolgár-francia közös razzia keretében.

Dán-svéd "biotermék" szakmai tanulmányutat szervez a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a Nordic Organic malmöi ökológiai kiállítás köré épített szakmai tanulmányutat szervez tagjai számára. A dán-svéd szakmai tanulmányútra elsősorban azon élelmiszeripari tagok jelentkezését várja az igazgatóság, akik biotermékeket gyártanak és/vagy érdeklődnek a különböző termékfejlesztési lehetőségek iránt.

Lesz új szarvasi sajt

Rövidesen akár csúcsminőségű szarvasi érlelt sajtot is vásárolhatunk a boltokban – derült ki azon az avató ünnepségen, amelyen a Szarvasi Agrár Zrt. új tejfeldolgozó üzemét adták át rendeltetésének. A tejüzem létrejötte akár példája is lehet a teljes termelési vertikum kiépítésének, vagyis annak a törekvésnek, hogy minél nagyobb hozzáadott értéket képviseljenek az agrárüzemekből piacra kerülő termékek.

Elegük lett a gazdáknak: blokádokkal tiltakoznak

Blokádokkal tiltakoztak a francia gazdák a mezőgazdasági ágazat folyamatos megbélyegzése ellen. A tüntetéseket a többi közt az ország legnagyobb agrárszakszervezete hívta életre, mivel úgy vélik, lassan "megölik" a francia mezőgazdaságot.

Sajt és pezsgő Budafokon

Október 12-13-án a Törley Pezsgőmanufaktúra ad otthont a 7. Magyar Sajtmustrának. A hazai rendezvényen a legjobb hazai sajtok megvásárlása mellett az érdeklődők interaktív sajtkóstolón és swingpartin is részt vehetnek.

A sajt és a bor harmóniája

A múlt évben írtam egy cikket, amiben sajnálkoztam azon, hogy nem figyel senki sem a magyar sajtokra. Milyen jó lenne, ha a hazai borászok észrevennék, hogy léteznek jó magyar sajtok. Azt a segítséget reméljük, hogy minőségi sajtokkal fűszerezik borkóstolóikat, mint ahogy minőségi magyar borokkal kínáljuk sajtjainkat.

Készülnek a Behajtási Ünnepre a Hortobágyon

Október beköszönte azt is jelzi, közeledik a hortobágyi Behajtási Ünnep: látványos felvonulással elevenítenek fel régi hagyományokat e napon a pásztorok, akik még ma is őrzik rájuk bízott jószágaikat.