Back to top

5 tipp GPS rendszer választáshoz

A mezőgazdasági GPS eszközök beszerzése manapság már egész évben aktuális téma lehet. Íme, néhány hasznos tipp, melyek segítségével könnyebb lesz a megfelelő eszközök kiválasztása.

Kézi sorvezetés: Már egy egyszerű GPS sorvezető készülék is nagy segítséget jelent műtrágyaszórás vagy permetezés során. A megtakarítás szemmel látható, a befektetés rövid időn belül megtérül. Érdemes azonban minőségi darabot választanunk. Fontos, hogy a készülék jó minőségű vevő egységgel legyen ellátva, valamint szántóföldi körülmények között is megállja a helyét. Az "olcsó húsnak híg a leve" mondás ebben a kategóriában hatványozottan érvényes.

Automata kormányzás: Automata kormányzás beszerzése előtt érdemes tisztában lennünk erőgépünk felszereltségét illetően. Például hidraulikusan előkészített gépre nem célszerű elektromotoros rendszer felhelyezése. Kifejezetten előnyös lehet azonban elektromotoros kormányzás vegyes géppark esetén, ha tervezzük a rendszer gépek közötti mozgatását. Ilyen esetben egy beruházással több gépen is használhatóvá válik a kormányzás. Természetesen ki kell hangsúlyoznunk, hogy az erőgép műszaki állapota kormányzás tekintetében kifogástalan kell, hogy legyen.

GPS vezérelt munkagépek: Sok esetben egészen kis beruházással valósítható meg a különböző munkagépek automata vezérlése, ha már rendelkezünk valamilyen GPS sorvezetővel. A kiépítés költségét általában az határozza meg, hogy az adott munkagép mennyire fejlett elektronikával és kezelőfelülettel rendelkezik. Leggyakrabban a szakaszok automata vezérlését választják, de lehetőség van terv alapú dózis szabályozásra is. A legfejlettebb rendszerek (pl. ISOBUS) esetében a vezérléshez akár ki is hagyhatjuk a munkagépek saját kezelőfelületét.

ISOBUS rendszerek: Napjainkban a legtöbb munkagép már ISOBUS szabvány alapú elektronikával kerül piacra. Ha már van ilyen gépünk, vagy még csak tervezzük a beszerzését, érdemes olyan GPS eszközt választanunk hozzá, amely terminál funkcióval is rendelkezik. Ebben az esetben elkerülhetjük a különböző kezelőfelületek felhalmozását a vezető fülkében. Kulcsfontosságú a kompatibilitás kérdése, amelyet minden esetben érdemes ellenőrizzünk.

Fokozatosság elve: Nem feltétlenül szükséges a rendszer összes elemét egyszerre beszerezni. Az alap készülékek általában továbbfejleszthetők kormányzás és vezérlés irányába is. Az alapvetően ingyenes korrekciós szolgáltatás vételére alkalmas készülékeket pedig kiegészíthetjük nagyobb pontosság vételére is alkalmas eszközökkel, a nagy értékű elemek cseréje nélkül. Érdemes a fejlesztés lépéseit az adott gépkezelő képességeire szabni. Ezzel döntő módon megalapozhatjuk a későbbi sikereket és fenntarthatjuk a folyamatos érdeklődést a technológia iránt. (x)

Forrás: 
AGROTEC Magyarország Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növényt kérdezik

A Bábolnai Gazdanapok központi témája a precíziós gazdálkodás, annak gyakorlati megvalósításáról kérdeztük Virág Istvánt, az Agrotec Magyarország termékmenedzserét. Kínálatukban a legegyszerűbb automata vezetéstől a teljesen komplex, valós idejű szabályozásig találhatók berendezések. A kiállításon élénken érdeklődtek a gazdák a precíziós megoldások iránt, egyelőre még csak a belépő szinten.

A traktorvezetés öröme

Az idei Bábolnai Gazdanapok egyik különlegessége, hogy az Agrotec Kft. traktor-tesztvezetési lehetőséget biztosított a látogatók számára, továbbá egy úgynevezett „dühöngővel” várta a rakodógép-kezelőket, akik itt kipróbálhatták az újdonságokat.

Újra dübörögnek a gépek Bábolnán

A szeptember 5-én rajtoló 32. Bábolnai Gazdanapokon a mezőgazdasági gépeket forgalmazó cégek már felsorakoztatták széles kínálatukat. Az Agrotec Magyarország Kft. a megszokott szántóföldi bemutatóval igyekezte felkelteni a figyelmet New Holland gyártmányú forgalmazott gépeivel, ami nagy érdeklődést keltett a látogatók körében.

Az eddigi legnagyobb szabású SMARTFARM-ra készülnek

Szűk egy hónap múlva kezdetét veszi a SMARTFARM - Magyarország legnagyobb precíziós szántóföldi bemutatója, a Bábolnai Gazdanapok programjainak "zászlóshajója". A rendezvényen, amely az eddigieknél hosszabb, így tartalmasabb is lesz, a szakma legjelesebb képviselői vesznek részt ezúttal is - lássuk, mivel készülnek idén!

A gépkereskedők utcájában az Agrotec telephelye

Az Axiál, a Dorker után az Agrotec is elfoglalta helyét Baján, a Szegedi úton. Illés Zoltán, elmondás szerint régóta tervezték már, hogy helyet foglalnak a hazai gépkereskedő óriások között.

Útvesztő is lehet a precíziós technológiák sokasága?

A modern mezőgazdasági technológiák alkalmazása a jelen s a jövő sikeres gazdálkodásának alapfeltétele, ám mindez nem jelenti azt, hogy nem futhat „lyukra” az, aki hirtelen jött ötlettől vezérelve akarja tartani a lépést. A téma szakértői a PREGA-n igyekeztek útmutatást adni előadásaikkal az innovációra nyitott gazdáknak.

New Holland: széleskörű gépkínálat

Az Agrotec Kft. piaci jelenléte dinamikusan fejlődött az elmúlt években. A stasztikai számok azt mutatják, hogy mind gép, mind alkatrész értékesítésében az országos trendet meghaladóan növekedtek. A gépkapcsolások segítik a hatékony munkavégzés, ugyanakkor a gazdák az időjárási kockázatok miatt mind kevesebb időt szeretnének a földön tölteni.

Mindig van tovább: elkészült a legmodernebb AGROTEC-telephely

Meghozta „gyümölcsét” az első májusi esős nap a Dél-Dunántúlon: itt adta át ugyanis új telephelyét az elsősorban a New Holland mezőgazdasági gépek hivatalos itthoni forgalmazójaként ismertté vált AGROTEC Magyarország Kft. A Marcaliban felépült központ a cég legmodernebb létesítménye az országban, amely a régió gazdálkodóinak gépek, alkatrészek és szerviz iránti igényeit igyekszik kiszolgálni.

Ötödével nagyobb teljesítmény a New Holland Roll-Belt hevederes bálázóknál

A New Holland úttörő a változó kamrás bálázók fejlesztésében. A Roll-Belt széria a továbbfejlesztett hevederes technológiának hála 20 százalékkal nagyobb teljesítményre képes az elődmodellekhez képest, míg a bálasűrűség 5 százalékkal emelkedett. Az RB sorozat gépei 150 és 180 centiméter közötti maximális bálaátmérőt kínálnak. 

Íme, a 2018-as AGROmashEXPO Termékdíjasai

A január 24-27. között nyitva tartó 36. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 8. AgrárgépShow Termékversenyére 36 hazai és nemzetközi fejlesztést neveztek. Kétfordulós értékelés után, komoly szakmai vitákat követően, Input, Gépesítés és Logisztika kategóriákban ítélték oda a díjakat.