Back to top

Ablakokat becsukni, telelni indulnak a poloskák! - Növényvédelmi előrejelzés

Sok a moníliafertőzött gyümölcs, figyeljünk rá, ne kerüljön a tárolóba. A diófák alja is terítve van beteg termésekkel, ezeket ugyancsak semmisítsük meg. Poloskából még mindig bőven van az érő paprikán és paradicsomon, illetve a szőlő fürtjein, azonban egyre gyakoribb, hogy inkább már a lakóépületek falain, az ajtókon, ablakokon találkozunk velük, mert elindultak telelőhelyet keresni.

Az elmúlt hét időjárását a csendes, időjárási frontoktól mentes időszak jellemezte. Csapadék csak szórványosan esett, sokat sütött a nap. A derült éjszakák miatt általában 10°C alá csökkent a hőmérséklet, nappal pedig 20°C körüli meleget mutatott a hőmérő.

Tovább csökkent a talaj nedvességtartalma, pedig még számos gyümölcs- és zöldségféle éréséhez szükség lenne egy alapos esőzésre.

Sok az idén a moníliafertőzött gyümölcs
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
Gyümölcsféléink közül folyamatosan szüretelik a késői érésű szilvát, a télialma-fajtákat és a szőlőt.

A korábbi erős gyümölcsmoly-kártételek miatt a szüret során igen sok moníliafertőzött gyümölccsel találkozni a fákon és a fák alatt. A korábban leszüretelt fákon a beteg termés már összeaszalódva, gyümölcsmúmia formájában látható. Az érett gyümölcsökön elegendő egy parányi sérülés ahhoz, hogy megfertőződjön a termés, majd 1-2 nap alatt már ki is alakul a gyümölcsfertőző moníliára jellemző koncentrikus penészpárna, mely hamar fölemészti a teljes gyümölcsöt.

Ha egy ilyen termés bekerül az egészségesek közé a szüret során, a körülötte levőket is megfertőzi rövid időn belül, pláne, ha nem alacsony hőmérsékleten tároljuk télire.

A beteg terméseket mielőbb gyűjtsük össze a fák alól, és semmisítsük meg. Legjobb elásni vagy leforgatni a talajba, így elbontják a mikroszervezetek, és nem fertőz a továbbiakban.

Az idei szezonban a diófák alja is terítve van beteg termésekkel. Ennek elsődleges oka, hogy nagyon erősen fertőzött a nyugati dióburoklégy és a baktériumos termésfoltosság. Az ilyen korán lehullott termés belsejében csak összeaszott, piacképtelen magbelet látni. A megrágott magbél az almamoly dión okozott károsítására utal, ezért ezeket a lehullott terméseket szintén semmisítsük meg.

Az őszi betakarítás előtt a gyökérzöldség-féléken ismét fölütötte a fejét a lisztharmat, valamint a különböző levélfoltosság-betegségek.

Most még van idő a visszaszorításukra, mert még hetekig kint maradnak a talajban, és fejlődik gyökérzetük, de csak akkor, ha egészséges marad a lombozat.

Augusztus során kiültettük a jövő évi termesztésre szánt szamócapalántákat. A jó begyökerezéshez a szárazság miatt többször öntözni kellett, így most a fejlődő lombozatot meg kell védeni a mikoszferellás levélfoltosságtól és más levélbetegségtől. Mivel az idén különösen erősen rajzik a vetési bagolylepke, ezért a betegségek mellett a mocskospajor is károkat okoz a palántákban, hiszen egyetlen hernyó több növény gyökérnyaki részét is képes elrágni néhány nap alatt.

Telelőre gyülekező ázsiai márványospoloskák
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

Az alacsonyabb nappali és éjszakai hőmérséklet miatt valamelyest csökkent az ázsiai márványospoloska és a zöld vándorpoloska aktivitása, de még most is sok található belőlük az érő paprikán és paradicsomon, illetve a szőlő fürtjein. Kellemetlen poloskaízük sajnos érződik az elfogyasztott termésben. Egyre gyakrabban találkozni velük a lakóépületek falain, az ajtókon, ablakokon. Tartsuk zárva a nyílászárókat, nehogy bejussanak a lakásba.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Veszélyben a tölgyek

A világkereskedelem napjainkra hihetetlenül kiterjedt és felgyorsult. Az év minden percében repülők, vasúti szerelvények és óriás tengerjáró hajók szállítják az árut a világ legkülönbözőbb pontjaira. A globális áruforgalomnak a nyilvánvaló előnyei mellett bőven vannak „mellékhatásai” is, például az idegenhonos növénykárosítók behurcolása, terjesztése.

Csak természetesen

Aranygombos Telkibányát, a hajdanvolt virágzó bányavárost és környékét a középkori leírások roppant erdőségekkel, gazdag aranybányákkal jellemezték. Az arany- és ezüstbányák mára kiapadtak, a roppant erdőség azonban – hála sok-sok erdészgeneráció lelkiismeretes munkájának – megmaradt, és folyamatosan gyarapodik.

Lassan nyugovóra tér a kert

Hamarosan megérkeznek a fagyok, ám a kertben még akad néhány olyan tennivaló, amelyek hatékonyabbak lesznek, ha még idén, tél előtt elvégezzük, ahelyett, hogy tavaszra halasztanánk.

Nagyon kell figyelni a Halloween-tökök és a sütőtökök közti különbségre

Október végén nagy hagyománya van a sütőtökfogyasztásnak, és – bár a Halloween hazánkban kultúridegen, kelta eredetű szokás - a tökfaragás is népszerű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja mindenki figyelmét arra, hogy körültekintően vásároljon illetve egyen tököt. Ugyanis míg a sütőtökök finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.

Hívatlan látogatók a kertben

A tavaszi és főként az őszi időszakban sok olyan kétségbeesett kert­tulajdonos szokott tanácsot kérni, aki otthonában különböző „vadállattal” találta magát szemben. A túlzó kifejezés cselőpókokra és ártalmatlan siklófajokra vonatkozik, melyek a pincében, farakás alatt vagy akár a szobában is felbukkanhatnak az említett időszakokban.

Új korszak az agráriumban

Csiza Gergő úgy érzi, egyszerűen beleszületett a mezőgazdaságba, a középiskola és a szakirányú egyetem elvégzése után sikeresen vett részt a fiatalgazda-pályázaton. Jelenleg egyéni vállalkozóként gazdálkodik sümegprágai birtokán, Veszprém megyében.

Japánbirsek: nemcsak dísz-, gyógynövények is

A japánbirsek kedvelt díszcserjék, ám termésükről kevesen tudják, hogy feldolgozva fogyaszthatóak, sőt gyógyhatással is rendelkeznek. Régen befőttek, lekvárok savanyúságának beállítására gyakran használták ezeket az aranyszínű almácskákat.

Kertekben is másolhatjuk a növénytársulásokat

A természetben található növényi életközösségek nem véletlenszerűen kialakuló csoportok. A növények társítása a kerti kultúrkörnyezetben is hasznos, hiszen az egyes fajok segíthetik, vagy pont ellenkezőleg: akadályozhatják is, megnehezíthetik egymás életét...

A legtisztább gyümölcs: csak egy kupicával!

Köztudott: egy liter 40-45 fokos whiskyt nagyjából 2 kilogramm gabonából állítanak elő, egy üveg vodkának 3 kiló krumpli és víz az alapanyaga, miközben egy liter pálinkát legalább tíz kiló kiváló gyümölcsből készítenek. És ha valaki nagyon ínyenc készítheti szőlőből is!

Gyenge lesz az idei diótermés

Az idén az átlagos évek termésének fele, mintegy 3,5-4,0 ezer tonna dió teremhet az országban - mondta az MTI-nek a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, hozzátéve, hogy a héjas dió termelői ára, illetve a dióbél fogyasztói ára ennek ellenére egyelőre a tavalyi, átlagosnak tekinthető szinten mozog.