Back to top

Erdészeti erdei iskolát avattak a Dél-alföldi kistérségben

Átadták a Hajósszentgyörgyi Erdészeti Erdei Iskolát, illetve felavatták a hozzá tartozó új tanösvényt is a Bács-Kiskun megyei Érsekhalma határában: a Gemenc Zrt. fejlesztése az Agrárminisztérium 100 millió forintos támogatásából valósult meg.

Az avatóünnepségen beszédet mondott Zambó Péter, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára is. Úgy fogalmazott, egy újabb intézmény csatlakozott most ahhoz a hálózathoz, amely már három évtizede szolgálja a magyar ifjúságot. Akkoriban hozta létre ugyanis Visegrádon a helyi erdőgazdaság az első magyar, s egyben az első európai erdei iskolát.

„Napjainkban már negyvenkét minősített erdészeti iskolát működtetnek országszerte az állami- és magántulajdonban lévő erdőgazdaságok – kiváló oktatási színvonalon, példás infrastrukturális háttérrel” – részletezte az államtitkár.

Ezek esetében alapfeltétel, hogy az erdészeti erdei iskolák fenntartóinak olyan erdőterülettel kell rendelkezniük, amelyen maguk gazdálkodnak, továbbá gyakorló erdésznek is részt kell vennie az oktatásban. Az erdőpedagógiai programokon résztvevő diákok megismerik a természeti értékeket, egyszersmind pedig a fenntartható erdőgazdálkodás lényegét; a cél, hogy felelős gondolkodású, a természet védelme iránt elkötelezett felnőttek váljanak belőlük. Ennek kapcsán fontos adat: az elmúlt tíz évben megduplázódott az erdészeti erdei iskolák látogatóinak száma – 2018-ban mintegy 90 ezren gyermek vett részt azok programjain.

Zambó Péter ennek kapcsán hangsúlyozta, a tárca nemcsak a meglévő erdők megóvását s újak telepítését támogatja minden eszközzel, hanem a témához kapcsolódó ismeretterjesztést is. Ennek eredménye a most átadott beruházás is, amelyhez

az AM 100 millió forintos tőkeemelést biztosított a Gemenc Zrt. számára. Az összegből átalakították az egykori majorsági épületet – tantermet, előadótermet és szálláshelyet hoztak létre benne –, illetve létrehoztak egy tanösvényt is, amelyet tájékoztató táblák, asztalok és padok öveznek.

Az államtitkár beszéde végén felhívta a figyelmet a most futó Erdők Hete programsorozatra is, amely az agrártárca és az Országos Erdészeti Egyesület együttműködése nyomán jött létre, s amely esemény immáron 23. alkalommal várja az érdeklődőket szerte az országban.

A remények szerint a most átadott erdei iskola is sokakat vonz majd, annál is inkább, mivel az országos kéktúra alföldi szakaszának közvetlen közelében található. Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatójának szavai szerint ráadásul

ez a kistérség – az úgynevezett Illancs – az egyik legváltozatosabb alföldi homokhátsági vidék nagy kiterjedésű, erdők közé ékelődött pusztákkal, mezőgazdasági területekkel.

Beszéde végén elmondta: a beruházás megvalósítása csupán a hajósszentgyörgyi fejlesztések első ütemének lezártát jelenti, hiszen jövő tavaszig, a kormány turistaház-fejlesztéseket ösztönző Téry Ödön Programjából a vendégházat is felújítják.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háromezer forinttal nőtt a hektáronkénti területalapú támogatás

Október 16-tól fizethető többféle agrártámogatás előlege, például az egységes területalapú támogatás előlege 33 485 forint, amely közel ezer forinttal több a tavalyinál. A teljes összeg viszont 3 ezer forinttal emelkedett.

Az agrárminiszter több ország vezetőjével tárgyalt, mely összesen 1,5 milliárdos piacot fedett le

Nagy István hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét, valamint az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét. A keleti országok vezetőivel folytatott kétoldalú tárgyalások során érintették a kereskedelmi lehetőségek bővítését és az öntözés potenciális együttműködési területeit, valamint azok fejlesztésének lehetséges irányait.

Rágcsálóirtó mérgezi a hazai ragadozómadarakat

A nem megfelelően kihelyezett rágcsálóirtók sok ragadozómadár életét veszélyeztetik hazánkban – derül ki a Magyar Madártani Egyesület közleményéből.

Magyarországgal együtt húsz tagállam agrárminisztere utasította el a KAP forrásainak csökkentését

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. október 14-i ülésén Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam agrárminisztere támogatta azt a közös nyilatkozatot, amely a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források jelenlegi szinten történő megtartását szorgalmazza a következő uniós költségvetési ciklusban.

„Nekem soha nem jelentett üvegplafont, hogy nő vagyok” - A mezőgazdaság női arca

A világ teljes népességének negyede vidéken élő nő, és róluk szól október 15-e, amit 2008 óta a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként tartanak számon az ENSZ-ben. A világszervezet ezzel a nappal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ők jelentősen hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez, az élelmiszer-biztonsághoz és a vidéki szegénység felszámolásához.

Csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget és pazarlást

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz is hozzájárulunk - hangsúlyozta Zsigó Róbert Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világ Élelmezés Biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában.

Erős keresletre támaszkodhat a faipar

Kreatív iparág lett a faipar Magyarországon, de az olcsó ázsiai import nagy kihívás. Az európai fogyasztókhoz hasonlóan a magyarok is gyakran vásárolnak drágább nyugat-európai termékek helyett például kínait.

Öt őszi növény, ami mérgező lehet a kutyákra

A házi kedvencünkkel való őszi séták alatt gyönyörködhetünk a színes természetben, de ne feledkezzünk meg arról, hogy az összegyűlt levelek alatt is ott lapulhatnak a kutyánk számára mérgező növények.

A természet utat mutat

A természet utat mutat, megadja az utasításokat, és ezekkel élni kell, méghozzá szabadon, erőlködés nélkül – fogalmazott Páli Barna, akivel párja, Lampert Mária társaságában találkoztunk Alsópáhokon, annak is festői vasboldogasszonyfai részében, ahová letelepedett családjával. Állatokat tartanak, egy különleges gyümölcsöst művelnek, ottjártunkkor éppen jurtát építettek, és kertet is terveznek.

Teremtsük meg a magyar sajt divatját!

Kevés érmet adott ki a zsűri a VII. Magyar Sajtmustrán rendezett sajtversenyen, azonban mind a 120 nevezőnek lehetősége van a rendezvény ideje alatt megtudni, mit találtak a bírálók jónak és miben hibázott a sajtmester. Elvégre „a magyar sajt közös ügyünk” – ahogy azt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a rendezvény megnyitóján.