Back to top

Erdészeti erdei iskolát avattak a Dél-alföldi kistérségben

Átadták a Hajósszentgyörgyi Erdészeti Erdei Iskolát, illetve felavatták a hozzá tartozó új tanösvényt is a Bács-Kiskun megyei Érsekhalma határában: a Gemenc Zrt. fejlesztése az Agrárminisztérium 100 millió forintos támogatásából valósult meg.

Az avatóünnepségen beszédet mondott Zambó Péter, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára is. Úgy fogalmazott, egy újabb intézmény csatlakozott most ahhoz a hálózathoz, amely már három évtizede szolgálja a magyar ifjúságot. Akkoriban hozta létre ugyanis Visegrádon a helyi erdőgazdaság az első magyar, s egyben az első európai erdei iskolát.

„Napjainkban már negyvenkét minősített erdészeti iskolát működtetnek országszerte az állami- és magántulajdonban lévő erdőgazdaságok – kiváló oktatási színvonalon, példás infrastrukturális háttérrel” – részletezte az államtitkár.

Ezek esetében alapfeltétel, hogy az erdészeti erdei iskolák fenntartóinak olyan erdőterülettel kell rendelkezniük, amelyen maguk gazdálkodnak, továbbá gyakorló erdésznek is részt kell vennie az oktatásban. Az erdőpedagógiai programokon résztvevő diákok megismerik a természeti értékeket, egyszersmind pedig a fenntartható erdőgazdálkodás lényegét; a cél, hogy felelős gondolkodású, a természet védelme iránt elkötelezett felnőttek váljanak belőlük. Ennek kapcsán fontos adat: az elmúlt tíz évben megduplázódott az erdészeti erdei iskolák látogatóinak száma – 2018-ban mintegy 90 ezren gyermek vett részt azok programjain.

Zambó Péter ennek kapcsán hangsúlyozta, a tárca nemcsak a meglévő erdők megóvását s újak telepítését támogatja minden eszközzel, hanem a témához kapcsolódó ismeretterjesztést is. Ennek eredménye a most átadott beruházás is, amelyhez

az AM 100 millió forintos tőkeemelést biztosított a Gemenc Zrt. számára. Az összegből átalakították az egykori majorsági épületet – tantermet, előadótermet és szálláshelyet hoztak létre benne –, illetve létrehoztak egy tanösvényt is, amelyet tájékoztató táblák, asztalok és padok öveznek.

Az államtitkár beszéde végén felhívta a figyelmet a most futó Erdők Hete programsorozatra is, amely az agrártárca és az Országos Erdészeti Egyesület együttműködése nyomán jött létre, s amely esemény immáron 23. alkalommal várja az érdeklődőket szerte az országban.

A remények szerint a most átadott erdei iskola is sokakat vonz majd, annál is inkább, mivel az országos kéktúra alföldi szakaszának közvetlen közelében található. Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatójának szavai szerint ráadásul

ez a kistérség – az úgynevezett Illancs – az egyik legváltozatosabb alföldi homokhátsági vidék nagy kiterjedésű, erdők közé ékelődött pusztákkal, mezőgazdasági területekkel.

Beszéde végén elmondta: a beruházás megvalósítása csupán a hajósszentgyörgyi fejlesztések első ütemének lezártát jelenti, hiszen jövő tavaszig, a kormány turistaház-fejlesztéseket ösztönző Téry Ödön Programjából a vendégházat is felújítják.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lehet más eper pirosabb a magyar epernél, de ízesebb biztos nem

Pünkösdi földieper piacot szervezett a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat május 30-án, a Duna-korzón. A szervezet által működtetett termeloikosar.hu weboldalon regisztrált termelők gyümölcs, szörp és lekvár formájában hozták el árujukat, ezzel ösztönözve a fogyasztókat, hogy keressék a közvetlen termelőktől származó friss és biztonságos hazai termékeket.

Jaj a zengőlegyeknek!

A szürke légykapó egész Európában fészkelő madár, hazánkban is széltében elterjedt, bár állománya az utóbbi évtizedekben megfogyott, jelenleg a becslések szerint Magyarországon nagyságrendileg 50 ezer pár költ. Korábban például rendszeresen láttam a badacsonyi vasút­állomásnál, Budapesten a Múzeumkertben, ahol frissen kirepült fiatalokat is megfigyeltem.

Irány a Heves–Borsodi-dombság

„Mátra alján, Bükknek szélén lakik az én öreg néném” – jellemezhetnénk Fazekas Anna verses meséje nyomán az Óbükk néven is ismert területet, mely ugyan nevében dombság, mégis inkább hegyvidék jellemzi. Erre utal a Vajdavár-hegy elnevezés is.

Számos programot és élményt kínálnak az ökoturisztikai bemutatóhelyek a pünkösdi hétvégén

A járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésével ismét megnyithat az ökoturisztikai bemutatóhelyek zöme, így a pünkösdi hosszú hétvégén már kifejezetten változatos programkínálatból választhatnak azok, akik tíz nemzeti parkunk valamelyikét vennék célba az ünnep idején.

Újra nyit a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum

Pünkösd vasárnap és hétfőn újra kinyitja kapuit a szilvásváradi Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum, mely egyelőre csökkentett nyitvatartással működik. A gyűjtemény júniusban csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható, figyelmet fordítva az aktuális járványügyi intézkedések betartására.

A sakktáblavirágtól a pestisgyógyszerig - különleges vadvirágok Somogyban

A májusi kirándulások alkalmával a szokásosnál is több nyíló vadvirágot láthatunk Somogyban is. A színpompás mezőkön igazi ritkaságok is élnek, védett fajok is.

Rétisas fiókák keltek ki a pilismaróti hegyekben

Idén is folytatódik a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös madárvédelmi akcióprogramja. Ennek részeként május elején rétisas fiókákat gyűrűztek és madárodúkat telepítettek az erdőgazdaság és a természetvédelem szakemberei a Visegrádi-hegységben.

Hiányzó kombájnok, elavult mezőgazdasági géppark

Nemrégiben még a tavaszi vetéssel voltak elfoglalva a gazdák, de ezekben a hetekben már a gabonabetakarítás van a mezőgazdasági tevékenység fókuszában. Milyen gépparkkal, hány kombájnnal aratnak Szlovákiában, tettük fel a kérdést. A szlovák agrárszakemberek szerint a problémamentes betakarításhoz 130 kombájn hiányzik az országban.

Az Agrárminisztérium elkötelezett a gazdák versenyképességének megvédésében

A Termőföldtől az asztalig stratégiát úgy kell megvalósítani, hogy az ne veszélyeztesse az európai gazdák versenyképességét – közölte Nagy István agrárminiszter az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős tagjának írt válaszlevelében. Stella Kyriakides korábban a brüsszeli állatjóléti és növényvédelmi előírások magyarországi végrehajtásával kapcsolatban fordult a tárcavezetőhöz.

Az agrárium is vesztese a válságnak

Kedvezőtlenül érinti az egyébként stabil mezőgazdasági ágazatot is a koronavírus, ráadásul több más tényező is rossz hatással van az agráriumra – derült ki a a Portfolio.hu csütörtökön megrendezett „Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?” című szakmai rendezvényén. A most szerzett tapasztalatok és a meghozott intézkedések hosszabb távú hatása azonban még előnyére válhat az ágazatnak.