0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Három ezüst a CLAAS innovációkért

A DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) az Agritechnica keretein belül három CLAAS-fejlesztést tüntetett ki ezüstéremmel. Az APS SYNFLOW WALKER-rel, amely a LEXION szalmarázóládás modellek új cséplőszerkezete és a CEMOS AUTO CHOPPING-gal, amely szalmaszecskázó automatikus beállításáért felel, rögtön két ezüst is hullt az új LEXION sorozatra. A harmadik érmet a CEMOS AUTO PERFORMANCE kapta, amely a JAGUAR silózóban szabályozza a motorteljesítményt és a menetsebességet.

Az APS SYNFLOW WALKER-rel a LEXION 6000 és 5000 sorozatok teljesen új cséplőszerkezetében egy 450 milliméter átmérőjű gyorsítódob, egy tíz verőléces, 755 milliméter átmérőjű cséplődob és egy 600 milliméter átmérőjű kiegészítő leválasztódob található az utóverő dob előtt. A cséplőszerkezet szélessége a 6000-es modelleknél 1700 mm, az 5000-es modelleknél 1420 mm. A nagyobb dobátmérők kisebb átfogási szögeket (132° a cséplődobnál, illetve 116° a leválasztódobnál) eredményeznek. Ez, a szinkronizált dobfordulatszámokkal együtt, egyenes vonalú, kímélő és üzemanyag-takarékos terményáramot tesz lehetővé. A tényleges leválasztófelület 3,18, illetve 2,66 m2.

A minden terményfajtához és bármely betakarítási körülményhez történő gyors alkalmazkodást a dobok alatti cséplő-, illetve leválasztó kosarakat párhuzamosan és hidraulikusan beállítható CEBIS biztosítja. A rendszert túlterhelés elleni védelem védi az eltömődésektől, a cséplőkosár előtt pedig egy hatásnövelő dörzsléc hajlítható a terményáramba. Utóbbival a cséplés mértéke szabályozható, ami például toklászos árpa esetében jön jól.

A CEMOS AUTO CHOPPING rendszer, a LEXION sorozat egy másik fejlesztése, szintén ezüstöt ért az Agritechnicán.

A rendszer folyamatosan érzékeli a szalma nedvességét és mennyiségét a betakarítás során, és az ellenkések, valamint a dörzsbetét pozícióját automatikusan a szalma aktuális állapotához igazítja. Így akár 10 százalék üzemanyag is megtakarítható. A gépkezelőnek csupán azt kell megadnia a CEBIS terminálon, hogy a legmagasabb szalmaminőséget szeretné elérni vagy leghatékonyabban szeretne dolgozni.

A CEMOS AUTO PERFORMANCE funkcióval a JAGUAR állandóan tartja a beállított fordulatszámot, és a betakarított termény mennyiségének megfelelően szabályozza a motorteljesítményt és a sebességet. Növekvő terménymennyiségnél először megnöveli a motorteljesítményt, majd csökkenti a menetsebességet. Kevesebb terménynél automatikusan csökken a motorteljesítmény, így állandó marad a fordulatszám, nem lesznek kiugró teljesítménycsúcsok. Mindez egyenletes terményáramot eredményez nagy üzembiztonság és alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás mellett.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu