0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Negyedével több túrórudi

Sajátos magyar termék a túrórudi. Csak nálunk ismerik, de itthon aztán nagyon. Nem véletlen, hogy a külföldön élő hazánkfiainak ez a tejipari termék hiányzik legjobban. A mátészalkai tejüzem gyártó és csomagoló kapacitását újabb gépsorral kellett növelni, hogy kielégíthessék az igényeket.

Ha belegondolunk, minél több túrórudit készítünk, annál több tehénre, tejre, van szükség, ami egyre több tehéntartó gazdaságot jelent, mind több vidéki családnak ad munkát, biztos megélhetést.

Impozáns termelési adatokról számolt be Szautner Péter, a Friesland Campina Hungária Zrt vezérigazgatója, azon az ünnepségen, amelyen átadták a Pöttyös Túrórudit és a Milli termékeket gyártó mátészalkai tejüzemben megvalósult gyártó és csomagoló kapacitást növelő beruházást. Az új, világszínvonalú technológiával működő gyártósor beállítása következtében 25 százalékkal több túrórudit és egyéb túró alapú desszertet állít elő az üzem. Növeli a jelentőségét, hogy kimondottan magas hozzáadott értéket képviselő termékekről van szó.

Ehhez több nyerstejre van szükség, tehát nő a tejfelvásárlás is, amivel a feldolgozó üzem további piacot teremt az agráriumnak.

A vezérigazgató elmondta, hogy 45 tejtermelő gazdaságból vásárolják fel a gyártáshoz szükséges évi 45 millió kilogramm tejet. Azt gondolhatnánk, hogy ezek mind nagyüzemek, de mint megtudtuk igen változatos a beszállító gazdaságok mérete, jelentős a közepes és kisgazdaságok aránya, például tíz tehenet tartó gazda is beszállítói körükbe tartozik. A nagy beszállítók mellett a kisgazdaságokból felvásárolt tejet hagyományos körjáratokkal szállítják be a vállalat autói. (A szerkesztő megjegyzése: ne feledjük, hogy az anyavállalat holland szövetkezeti hagyományokon alapul, ma is szövetkezeti tulajdonban van, ahol értelemszerűen sok kisgazdaságból gyűjtik be a tejet. Van benne gyakorlatuk). Vallják, hogy a legfontosabb a megbízható minőségi alapanyag termelése.

A vállalat hosszú távú szerződések alapján vásárolja fel a nyerstejet. Jellemző, hogy a beszállító termelői kör fele több mint 30 éve beszállító partnere az üzemnek.

A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a kemény piaci versenyben csak akkor tud helytállni egy vállalat, ha folyamatosan fejleszti a tevékenységét, növeli a termelését, s fokozza a hatékonyságot. Ennek szellemében kerül sor a három szakaszból álló ötéves kapacitásbővítésre, aminek most az első része valósult meg. A másfél milliárdos beruházás eredményeként a cég tovább erősítheti a Pöttyös és a Milli termékek piaci pozícióját a feldolgozott tejtermékek – többek között a túró alapú desszertek és snackek, vajkrémek, tejszínek tejalapú italok – gyártásában és forgalmazásában.

Nagy István agrárminiszter a rendezvényen arról beszélt, hogy a tejtermékgyártás az egyik legjelentősebb szakágazat az élelmiszeriparban. A foglalkoztatás, az árbevétel és a beruházások tekintetében a tejipar részesedése az ágazatban megközelíti a 10 százalékot. Hozzátette:

a tejtermékgyártásban működő csaknem 100 cég több mint 6600 foglalkoztatottal 316 milliárd forint árbevételt ért el az elmúlt évben.

A tárcavezető kiemelte: az ágazatot 2014-2020-as időszakban csaknem 26 milliárd forint hazai és európai uniós támogatás segítette. A Friesland Campina Hungária Zrt. az évi 45 millió kilogramm tejet feldolgozó mátészalkai üzemének kimagasló sikere, hogy a termelés volumenében 33 százalékos növekedést ért el az elmúlt öt év alatt – hangsúlyozta a miniszter.

A megnyitó ünnepségen részt vevő Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere a város életében is fontos üzem tevékenységének gazdasági jelentősége mellett a társadalmi fontosságát, a város életében meghatározó szerepét emelte ki.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu