0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A vadhúsból készült hamburger mindent vitt

A vadhúsfogyasztás népszerűsítése áll a középpontjában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Igazgatósága és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezete által közösen útjára indított baranyai gasztronómiai bemutató-sorozatnak, amelynek legutóbb Pécsett az Apáczai Nevelési Központ adott helyet.

A színházterem, rövid időre étteremmé alakult át, a széksorok helyére asztalok kerültek, a színpad előtt pedig három étterem – a villányi Bock Hotel Ermitage és Óbor Étterem, a bólyi Kiskastély Vendéglő, a pécsi Piros Talicska Csárda – séfjei sorakoztak fel. Az asztalok mellé pedig ötödikes és nyolcadikos gyerekek ültek le, tanáraikkal közösen.

E különleges ebéden, amelynek a fogásai vadhúsból készültek, a legnagyobb sikert a vaddisznóhús-pogácsás hamburger aratta, szinte megrohamozták a gyerekek a Piros Talicska Csárda ételkínáló asztalát.

A felnőttek inkább a villányi étterem által készített vaddisznócombból készült, kalácsfelfújttal kínált vadasát részesítették előnyben.

Az igazán különlegességnek számító, inkább az ínyencek asztalára való BBQ pulled pork szendvicset is többen megkóstolták, azonban annak markánsabb íz világával még sokunknak meg kell barátkoznia.

– A hamburger nagyon finom volt, én még kettőt is megettem – mondja az ötödikes Péter, akivel egy asztalnál ülve ismerkedtünk a vadhúsokból készült ételekkel.

– Még soha nem ettem vadhúsból készült ételt, de nagyon ízlik, majd mondom az anyukámnak, hogy milyen finom volt – ad hangot véleményének egy copfos kislány.

A mellette ülő pedig halkan megjegyzi, ők otthon szoktak enni vadhúsból készült ételeket, mert az ismerőseik között van vadász, s tőle időnként kapnak ajándékba szarvas-, vagy vaddisznóhúst.

A nagyobbak közül a lányok voltak a merészebbek, nem egy közülük a teljes választékot végigkóstolta. Mint elmondták, nekik a vadas ízlett a legjobban, a pulled pork szendvics sem volt rossz, csak a fűszerezése volt egy kicsit szokatlan.

– Hazánk vadászati nagyhatalom, mind mennyiségben, mind minőségében a világon egyedülálló vadállománnyal rendelkezünk.

Baranya megye országosan is elismert nagyvadállománnyal rendelkezik, azonban az itt lelőtt vadak jelentős része elhagyja a megyét – hangsúlyozza Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Szervezetének elnöke. – A vadhús fogyasztásában Európában az utolsók között vagyunk, évente 6-7000 tonna vadhús kerül a fogyasztók asztalára, az egy főre eső mennyiség negyven dekagramm, s ha leszámítjuk ebből a vadászokat és családtagjaikat, akkor ez még a tíz dekagrammot sem éri el, pedig ma már könnyen hozzá lehet jutni a minőségi vadhúshoz, már közvetlenül a vadásztársaságoktól is megvásárolhatják a fogyasztók.

Szeretnénk, ha minél többen élnének a lehetőséggel, fogyasztanák e minden szempontból egészséges húsból készült ételeket, ezért indítottuk közösen útjára az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezetével közösen a vadhúsfogyasztást népszerűsítő eseménysorozatunkat.

A vadhús nemcsak egészséges, de kiemelkedő élettani hatásai is vannak az emberi szervezetre,

ugyanis egyáltalán nem tartalmaz antibiotikumot, szénhidrátot, de ásványi anyagokban – kalcium, magnézium, foszfor, vas -, fehérjében gazdag, kevés a zsír benne, könnyen emészthető. Izomszerkezete rostban gazdag. A visszajelzések kedvezőek, egy-egy ilyen vadhús-kóstolót követően megnő az igény a vadhúsra.

Mindehhez Agyaki Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezetének elnöke kitért arra is, hogy a legfontosabb célja ezeknek a bemutatóknak, hogy a gyerekek megbarátkozzanak ezzel az íz világgal, ha nekik ízlenek a vadhúsból készül ételek, akkor azok előbb, utóbb a családok asztalára is felkerülnek. Hangsúlyozta, hogy szeretnék eloszlatni a vadászattal kapcsolatos tévhiteket, valamint a vadászokról alkotott képet is igyekeznek megváltoztatni. A vadász nem öl, szereti az állatokat.

A pécsi volt ebben az esztendőben az utolsó a vadhúst népszerűsítő ételkóstolók sorában, azonban az események sora jövőre újabb helyszíneken folytatódik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu