Back to top

Az idő igazolta az 50 éve megfogalmazott célok helyességét

Ötven éves a Pilisi Parkerdő. Fél évszázad egy erdő életében is jelentős időszak, egy erdőgazdaság szempontjából pedig teljes korszak. A kerek évforduló megünneplésére a Budakeszi Erdészetben gyűltek össze a meghívottak, és emlékfát is ültettek.

Zambó Péter kettős minőségben mondta köszöntőjét, az AM államtitkáraként és a Parkerdő egykori dolgozójaként
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária
Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár köszöntőjében nem tudott elérzékenyülés nélkül beszélni a Pilisi Parkerdőről. Hiszen 37 éve ott kezdte a pályáját, ott ismerkedett meg a szakma minden szeletével, és annak a vezérigazgatói székét hagyta ott államtitkári kinevezésekor.

Beszédében pozitív példaként említette a Pilisi Parkerdő Zrt. 50 éves gazdálkodását, ami egyesíti magában a természetvédelmi, a turisztikai és a gazdálkodási szempontokat. Többszörösen méltatta az alapító igazgató, Madas László munkásságát, kinek szellemisége még ma is meghatározó az erdőgazdaságnál. A nagyra tartott szakember nyitottságának köszönhetően alapozták meg a városi erdőgazdálkodást és az örökerdő-gazdálkodást.

A Pilisi Parkerdő jubileumának ünnepelésekor nem feledkezhetünk meg a főváros környéki erdőkben kikapcsolódást, testi és lelki feltöltődést találó több millió természetjáróról és helyi lakosról, hangsúlyozta az államtitkár. Azt is hozzátette, hogy az erdészeti ágazati irányítás a jövőben is támogatja, hogy a Pilisi Parkerdő továbbra is felelős gazdálkodással szolgálja a főváros környéki lakosságot.

Zambó Péter felhívta a figyelmet az erdőgazdaság alapítóinak gondolatára, miszerint nyitottabb erdészeti politikára van szükség.

A fél évszázados működés bizonyítja, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás választ tud adni a 21. század környezeti kihívásaira, így a klímaváltozásra is. Az erdőgazdaság számos természetvédelmi terület alapításában is közreműködött, és szorosan együttműködik a természetjárók szövetségével is.

Az államtitkár mindenkinek megköszönte a munkáját, aki az 50 évben hozzájárult a Pilisi Parkerdő tevékenységéhez, fejlődéséhez.

A jubileum alkalmából emlékfát ültettek a Budakeszi Erdészet központjában. Balról: Füri András, Reinitz Gábor, Nobilis Márton, Zambó Péter, Thuróczy Lajos, Tarnai Richárd
Fotó: Rimóczi Irén
Ötven év alatt rengeteget változott az erdőgazdálkodás, de a Pilisi Parkerdő már a kezdetekben is forradalmian új megoldásokat vezetett be, mondta Reinitz Gábor vezérigazgató, ennek kiváló példája, hogy az erdőgazdaságra bízott erdők mintegy 40 százalékán folyamatos erdőborítást biztosító módszerekkel dolgoznak a szakemberek, és élen járnak az örökerdő-gazdálkodásban. A legújabb kihívás, a klímaváltozás már nemcsak a jövő, hanem a jelen szakmai munkájának lépéseit is meghatározza, hangsúlyozta a vezérigazgató. A kihívásra válaszul pedig nem kétséges, hogy az elődöktől kapott szakmai tudást a 21. század tudományos és technológiai fejlesztéseivel kell megerősíteni, és ezáltal fenntartható és gyarapodó erdők kialakításán kell dolgozni. Olyan erdőkén, amelyek szó szerint örökerdők lehetnek, mert képesek ellenállni a klímaváltozás káros hatásainak.

Az ötven év alatt a Parkerdő közjóléti-turisztikai hálózatot épített ki. Ma az ország legnagyobb ökoturisztikai infrastruktúráját kezeli, területén 25 millió látogatási alkalmat regisztrálnak évenként.

Több mint 1000 kilométer turistaút, 360 kilométer erdei kerékpározásra kijelölt út és erdei lovas úthálózat köti össze a kilátókat és turistaházakat. Több nemzedék szentelte munkáját, vagy akár az életét a Parkerdőnek, eddig mintegy 8500-an dolgoztak azon, hogy a Parkerdő egyet jelentsen az értékteremtő, hagyományőrző, de innovatív, a jövő megoldásait kereső erdőgazdasággal.

A jubileumi megemlékezésen résztvevők elsőként láthatták azt a félórás, Türelem az erdőhöz című kisfilmet, melyben 5 nemzedék egy-egy képviselője mutatja be a Parkerdő tevékenységét, küldetését.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Égig érő fák árnyékában

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Magyarország egyik legnagyobb állami erdő- és vadgazdálkodója. Elsődleges célja a rábízott erdők megőrzése, ökológiai állapotuk és teljesítőképességük fenntartása.

Láz-tetői kilátó: szemet gyönyörködtető panoráma

A Keszthelyi-hegységben a Bakonyerdő Zrt. hat kilátója várja a tájat felfedezni vágyókat. Többségük gyönyörű balatoni panorámát kínál, ám igazi gyöngyszem a hegységet belülről megmutató Láz-tetői kilátó.

Virágos díjazottak

Ebben az évben 26. alkalommal versenyeztek a magyar települések a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyben. A győztes város Székesfehérvár, a győztes falu pedig Orfű lett, így jövőre az Entente Florale Europe nemzetközi mezőnyében ők képviselik majd hazánkat.

Nyitnikék Obornakon: kikapcsolódás és tanulás

„Alszik a hóban a hegy, a völgy, hallgat az erdő, hallgat a föld…” Szabó Lőrinc sorairól könnyedén juthatnak eszünkbe az Obornak környéki erdők, hiszen havas téli időszakban, bármelyik dombról letekintünk, nyugalom tölt el bennünket. Ebben a harmonikus világban működik a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola, ahol bármelyik évszakban garantált a kikapcsolódás, az aktív pihenés, vagy éppen a tanulás.

Folytatódott a Zöld Szív program

Ahogyan eddig már több alkalommal, a közelmúltban is jó ügy mellé álltak az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai, ezúttal kifutót építettek a Miskolci Állatkertben.

Sokféle bajra gyógyír a terápiás kert

Egyre több helyen alakítanak ki terápiás kerteket. Már a 18. században felfedezték, hogy mely betegségekre vannak jótékony hatással ezek a gyógyító helyek.

ASP: keresni kell az elhullott vaddisznókat, jutalom jár érte

Egyre komolyabb intézkedéseket hoznak a lengyelek az ASP terjedésének megakadályozására. Azt tervezik, hogy jutalmat adnak az elhullott vaddisznók bejelentőinek. Jelenleg a sertéspestis terjedési sebessége havonta 2 kilométer.

Ránkparancsolna az élelmiszer, hogy sportoljunk?

Világos és könnyen érthető életmód-tanácsokat adna egy brit kutatócsoport az élelmiszerek csomagolásán az elhízás elleni harc jegyében. Ha javaslatukat elfogadják, a csomagoláson le lenne írva, hogy mennyit kell sportolnunk, hogy a termék kalóriatartalmát elégessük.

Különleges téli élmények a Hévízi-csatornán

Javában zajlik Hévízen a vízitúraszezon, melynek a természet értékeit védő szigorú szabályai vannak. Lássuk, mit érdemes tudni azoknak, akik szeretnének vízre szállni.

A Kárpátok a környezet ügyében is összeköti Kelet-Európa népeit

Magyarország kiemelt figyelmet fordít a Kárpát-medencében a környezetügyi együttműködésre, ugyanis a térség földrajzi értelemben is szoros egységet alkot. Ezért természeti örökségünk védelme és fenntartható fejlesztése elemi érdeke a régió minden népének, így nekünk, magyaroknak is – emelte ki Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.