Back to top

Az idő igazolta az 50 éve megfogalmazott célok helyességét

Ötven éves a Pilisi Parkerdő. Fél évszázad egy erdő életében is jelentős időszak, egy erdőgazdaság szempontjából pedig teljes korszak. A kerek évforduló megünneplésére a Budakeszi Erdészetben gyűltek össze a meghívottak, és emlékfát is ültettek.

Zambó Péter kettős minőségben mondta köszöntőjét, az AM államtitkáraként és a Parkerdő egykori dolgozójaként
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária
Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár köszöntőjében nem tudott elérzékenyülés nélkül beszélni a Pilisi Parkerdőről. Hiszen 37 éve ott kezdte a pályáját, ott ismerkedett meg a szakma minden szeletével, és annak a vezérigazgatói székét hagyta ott államtitkári kinevezésekor.

Beszédében pozitív példaként említette a Pilisi Parkerdő Zrt. 50 éves gazdálkodását, ami egyesíti magában a természetvédelmi, a turisztikai és a gazdálkodási szempontokat. Többszörösen méltatta az alapító igazgató, Madas László munkásságát, kinek szellemisége még ma is meghatározó az erdőgazdaságnál. A nagyra tartott szakember nyitottságának köszönhetően alapozták meg a városi erdőgazdálkodást és az örökerdő-gazdálkodást.

A Pilisi Parkerdő jubileumának ünnepelésekor nem feledkezhetünk meg a főváros környéki erdőkben kikapcsolódást, testi és lelki feltöltődést találó több millió természetjáróról és helyi lakosról, hangsúlyozta az államtitkár. Azt is hozzátette, hogy az erdészeti ágazati irányítás a jövőben is támogatja, hogy a Pilisi Parkerdő továbbra is felelős gazdálkodással szolgálja a főváros környéki lakosságot.

Zambó Péter felhívta a figyelmet az erdőgazdaság alapítóinak gondolatára, miszerint nyitottabb erdészeti politikára van szükség.

A fél évszázados működés bizonyítja, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás választ tud adni a 21. század környezeti kihívásaira, így a klímaváltozásra is. Az erdőgazdaság számos természetvédelmi terület alapításában is közreműködött, és szorosan együttműködik a természetjárók szövetségével is.

Az államtitkár mindenkinek megköszönte a munkáját, aki az 50 évben hozzájárult a Pilisi Parkerdő tevékenységéhez, fejlődéséhez.

A jubileum alkalmából emlékfát ültettek a Budakeszi Erdészet központjában. Balról: Füri András, Reinitz Gábor, Nobilis Márton, Zambó Péter, Thuróczy Lajos, Tarnai Richárd
Fotó: Rimóczi Irén
Ötven év alatt rengeteget változott az erdőgazdálkodás, de a Pilisi Parkerdő már a kezdetekben is forradalmian új megoldásokat vezetett be, mondta Reinitz Gábor vezérigazgató, ennek kiváló példája, hogy az erdőgazdaságra bízott erdők mintegy 40 százalékán folyamatos erdőborítást biztosító módszerekkel dolgoznak a szakemberek, és élen járnak az örökerdő-gazdálkodásban. A legújabb kihívás, a klímaváltozás már nemcsak a jövő, hanem a jelen szakmai munkájának lépéseit is meghatározza, hangsúlyozta a vezérigazgató. A kihívásra válaszul pedig nem kétséges, hogy az elődöktől kapott szakmai tudást a 21. század tudományos és technológiai fejlesztéseivel kell megerősíteni, és ezáltal fenntartható és gyarapodó erdők kialakításán kell dolgozni. Olyan erdőkén, amelyek szó szerint örökerdők lehetnek, mert képesek ellenállni a klímaváltozás káros hatásainak.

Az ötven év alatt a Parkerdő közjóléti-turisztikai hálózatot épített ki. Ma az ország legnagyobb ökoturisztikai infrastruktúráját kezeli, területén 25 millió látogatási alkalmat regisztrálnak évenként.

Több mint 1000 kilométer turistaút, 360 kilométer erdei kerékpározásra kijelölt út és erdei lovas úthálózat köti össze a kilátókat és turistaházakat. Több nemzedék szentelte munkáját, vagy akár az életét a Parkerdőnek, eddig mintegy 8500-an dolgoztak azon, hogy a Parkerdő egyet jelentsen az értékteremtő, hagyományőrző, de innovatív, a jövő megoldásait kereső erdőgazdasággal.

A jubileumi megemlékezésen résztvevők elsőként láthatták azt a félórás, Türelem az erdőhöz című kisfilmet, melyben 5 nemzedék egy-egy képviselője mutatja be a Parkerdő tevékenységét, küldetését.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Poloska ellen még mindig a hagyományos módszer a legjobb?

Egész Olaszországban gondot okoz az ázsiai márványospoloska megjelenése a kertészeti kultúrákban. A telelőre vonuló rovarok ellen hagyományos védekezési módszert is javasolnak. Szerte a világon próbálkoznak ennek az ellenálló és szapora kártevőnek a leküzdésével, a természetes ellenségek bevetésétől kezdve a különböző rovarölő szerekig mindent bevetnek, hogy megvédjék a termést.

Az agrárminiszter több ország vezetőjével tárgyalt, mely összesen 1,5 milliárdos piacot fedett le

Nagy István hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét, valamint az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét. A keleti országok vezetőivel folytatott kétoldalú tárgyalások során érintették a kereskedelmi lehetőségek bővítését és az öntözés potenciális együttműködési területeit, valamint azok fejlesztésének lehetséges irányait.

Kitiltották a nőt az országból a bőröndjében találtak miatt

Az ázsiai térségben rohamos ütemben terjedő afrikai sertéspestis Ausztráliában is érezteti hatását: a szigorú biztonsági óvintézkedések okán megtagadták a belépést az országba egy nőtől, aki bőröndjében nyers sertéshússal érkezett a sidney-i repülőtérre.

Menő "Máltai Szeretetszolgálatos" táska a Spar-nál

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodájában készülő vászontáskákat értékesítenek mostantól az INTERSPAR hálózatában. Az eladások a hátrányos helyzetű település varróüzemében dolgozó lányokat és édesanyákat segítik, miközben környezetbarát alternatívát nyújtanak a bevásárlás során.

Világszerte súlyosbodik az édesvízi tavakat érintő nyári algavirágzás

Az elmúlt három évtizedben világszerte súlyosbodott az édesvízi nagy tavakat érintő nyári algavirágzás - állapították meg a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) munkatársai a témában készített eddigi leghosszabb távú, globális tanulmány keretében.

Rágcsálóirtó mérgezi a hazai ragadozómadarakat

A nem megfelelően kihelyezett rágcsálóirtók sok ragadozómadár életét veszélyeztetik hazánkban – derül ki a Magyar Madártani Egyesület közleményéből.

Magyarországgal együtt húsz tagállam agrárminisztere utasította el a KAP forrásainak csökkentését

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. október 14-i ülésén Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam agrárminisztere támogatta azt a közös nyilatkozatot, amely a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források jelenlegi szinten történő megtartását szorgalmazza a következő uniós költségvetési ciklusban.

Évi 55 milliárd forint kárt okoz a túl sok, vagy túl kevés víz

A Budapesten sorra kerülő Víz Világtalálkozón ezúttal a víz három drámájával (sok, kevés, szennyezett) foglalkoznak a szakemberek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára kiemelten fontos, hogy az eseményen víz- és az élelmiszerbiztonsági szempontból is konszenzusos és kedvező javaslatok, ajánlások, elhatározások szülessenek.

„Nekem soha nem jelentett üvegplafont, hogy nő vagyok” - A mezőgazdaság női arca

A világ teljes népességének negyede vidéken élő nő, és róluk szól október 15-e, amit 2008 óta a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként tartanak számon az ENSZ-ben. A világszervezet ezzel a nappal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ők jelentősen hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez, az élelmiszer-biztonsághoz és a vidéki szegénység felszámolásához.

Csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget és pazarlást

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz is hozzájárulunk - hangsúlyozta Zsigó Róbert Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világ Élelmezés Biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában.