0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 25.

Az innovatív vállalkozások piacra jutását segíti az új program

Innovatív vállalkozások jelentkezését várják a magyar mezőgazdaság megújítását segítő NAK Tech Lab vállalkozásfejlesztési programra. A kezdeményezés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminál együttműködése nyomán jött létre.

A NAK Tech Lab programban résztvevő felek Budapesten tartott sajtóbeszélgetésükön számoltak be a kezdeményezésről. Ennek célja, hogy a leginnovatívabb elképzelések megtalálják helyüket a hazai mezőgazdasági szektorban és élelmiszeriparban, így téve versenyképesebbé és fenntarthatóbbá, végül, de nem utolsó sorban pedig környezettudatosabbá a piacot. Induló vállalkozások jelentkezését várják a három hónapos programba; a kiválasztott csapatok fejlődését üzleti képzésekkel, illetve agráripari, üzletfejlesztési és nagyvállalati mentorokkal dolgozva segítik elő.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke úgy fogalmazott: a program a magyar gazdálkodók versenyképességének növelése mellett a vállalkozó szellemű agrárszakemberek utánpótlását is biztosítja.

„Megmutatjuk az innovatív vállalkozásoknak, hogy a hazai agráripar számos fejlődési lehetőséget kínál, emellett pedig a külföldön tevékenykedő hazai vállalkozásoknak is vonzó fejlesztési programot kínálunk” – hangsúlyozta.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője elmondta, programjaikban olyan induló technológiai vállalkozások vesznek részt, amelyek megoldásukkal a közösséget is szolgálják; az agrárinnováció ennek tökéletes terepe. „A most induló kezdeményezés azért is hiánypótló, mert az agrárpiacot célzó startupok nagyvállalati szereplőkkel dolgoznak a fejlesztésükön, sőt: a Design Terminal nemzetközi kapcsolatai révén külföldi piacépítési lehetőségeiket is bővíthetik” – tette hozzá.

Holán Balázs, a NAK innovációs vezetője lapunknak elmondta: program vállalati partnereinek listáján szerepelnek mezőgazdasági, illetve technológiai területen tevékenykedő nagyvállalatok is.

Akik agrárszakmai ötlettel jelentkeznek a programba, azok számára a technikai terület mentorai nyújtanak majd segítséget. Az egyik ismert telekommunikációs vállalat például a saját fejlesztői környezetét biztosítja a csapatoknak.

„Úgy működik ez, mintha autót terveznének: a jelentkezőknek csak a kasztnit kell megrajzolniuk. Hogy ebbe hogy kerül be a motor s a váltó, ezek pedig hogy működnek, arra a partnervállalatok szakemberei segítenek választ adni. Mindez hatalmas segítséget jelent a jelentkezőknek a technológiai fejlesztés folyamatában” – magyarázta.

Az inkubációs program három részből – úgynevezett spirit-ből – áll, s összesen három hónapig tart. A legígéretesebb csapatok meghívást kapnak az első spiritre, a három hónapos bootcamp-re, ahonnan a program későbbi szakaszaiba az ott sikeresen teljesítő csapatok jutnak tovább. Ezt követően a Design Terminal workshopokon és konzultációkon, ágazati és külsős mentorok bevonásával segíti a résztvevő startupok fejlődését, valamint a nagyvállalatokkal közös munkájukat. A három hónapos intenzív közös felkészülés eredményeinek bemutatására a látványos záróeseményen, a Demo Day-en kerül majd sor.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu