Back to top

Írország elkötelezte magát az élelmiszer- pazarlás visszafogása mellett

Az ír mezőgazdaság az ENSZ fenntartható fejlődésre vonatkozó célkitűzésével egyetértve csökkenteni szeretné a feleslegesen elhasznált élelmiszerek mennyiségét.

Szeptember végén, Michael Creed Írország mezőgazdasági, élelmiszeripari- és tengerészeti minisztere bejelentette az élelmiszer-pazarlás csökkentésére irányuló projektek finanszírozását, melyek a Vidékfejlesztési és Innovációs Alapból kerülnek majd kifizetésre.

A finanszírozást olyan kezdeményezésekre fogják fordítani, amelyek célja az élelmiszer-ipari vállalkozók, kis- és nagykereskedők, illetve beszállítók által generált élelmiszer-pazarlás csökkentése a vidéki területeken.

Creed beszédében bejelentette a sikeres projekteket, amelyekhez hozzávetőlegesen 300 000 eurós támogatást kaptak, emellett azt is elmondta, hogy „Írország évente több mint egymillió tonna hulladékot termel."

"Elköteleztük magunkat az elhasznált élelmiszerek mennyiségének csökkentése mellett az ENSZ fenntartható fejlődésre vonatkozó célkitűzésével összhangban, amely felszólítja az összes nemzetet az élelmiszer pazarlás felére csökkentésére és az élelmiszerveszteség visszaszorítására 2030-ig."

Hozzátette, hogy ezek a projektek elősegítik célok elérését és folytatniuk kell a kezdeményezések továbbfejlesztését a probléma kezelése érdekében.

Végül a miniszter azt is elmondta, hogy az alap általános célkitűzésének - a vidéki gazdaság fellendülésének - megvalósítását is szolgálják az innovatív munkahelyteremtés és a vállalkozások fenntartható fejlődésének ösztönzése révén.

A támogatás az alábbi projekteket finanszírozza majd:

- Élelmiszer-hulladék-csökkentési program kibővítése és fejlesztése

- Food Cloud - rendezvénysorozat, mely a helyi élelmiszer-fesztiválokkal közösen az élelmiszer pazarlás problémáját emeli ki

- ProfitWatch - Élelmiszer-hulladék tudatosság - együttműködés Írország élelmiszer-ipari vállalkozásaival a helyszíni élelmiszer-hulladék-csökkentési rendszer használatának ösztönzése érdekében

Forrás: 
www.agriland.ie

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Emelkedő marhahúskereslet

A világ marhahústermelése az utóbbi időszakban évi 64–66 millió tonna között alakult. A baromfiágazatokat sújtó madárinfluenza és a sertésállományokat tizedelő afrikai sertéspestis betegségek következtében emelkedett a marhahús iránti kereslet.

Üzlet koronavírus idején – online tartották meg az ötödik AGÓRA konferenciát

A járvány legnagyobb üzleti sikersztorija azé a szegedi fertőtlenítőszer-gyártó cégé, amely megtízszerezte a terméke gyártását. A hazai gazdaság egésze viszont nehézségekkel küzd. Az élelmiszerágazatban ugyan a pánikvásárlások mind az árakat, mind a mennyiségeket felhúzták, de ma már erős áresés tapasztalható. Sikeres mozgalommá vált a hazai munkahelyek védelmét szolgáló #veddahazait akció.

A Pepsi nyert a pánikvásárláson és a home office-on

A PepsiCo a vártnál jobb negyedéves eredményekkel lepte meg a legnagyobb versenytársát, a Coca Colát. Kiderült, hogy a pánikvásárlás és a home office hozta a többletet.

Húsmarhatartás a számok tükrében - Miként lehet eredményes a gazdaságunk?

Az utóbbi évtizedben láthatólag emelkedett a húsmarhatartók és a húsmarha-állományok létszáma. Ez igen örvendetes tény, hisz’ hazánkban nagyon sok olyan terület van, amit csupán extenzív állattartással tudunk eredményesen hasznosítani. Ezt a létszámemelkedést azonban nem mindig a szakmai elhivatottság, hanem a kényszer szüli.

Görögdinnye bárhol, bármikor

A spanyol Peris cég előrecsomagolt, azonnal fogyasztható görögdinnye-szeletekkel lép piacra belföldön is, miután a termék sikerrel vizsgázott Nagy-Britanniában. Most próbálkoznak a hasonló kiszerelésű sárgadinnye bevezetésével is. Ebben a formában könnyen fogyasztható ez a lédús nyári csemege.

A helyi élelmiszer fogyasztása a világ legnagyobb részén csak távoli álom

A globalizáció az utóbbi évtizedekben forradalmasította az élelmiszer-előállítást és -fogyasztást, a gazdálkodás pedig hatékonyabbá vált. Az étrend változatosabb, és több élelmiszer áll rendelkezésre a világ különböző részein. A világ népességének nagy része viszont importált élelmiszerektől függő országokban él, amelyek a globális élelmiszer-ellátási láncok megszakadásával fokozottan sebezhetők.

Együttműködő európai permetezőgyártók

A Mazzotti permetezőgépgyár 2017 óta a John Deere-hez tartozik, de továbbra is gyárt vontatott és önjáró permetezőket saját márkanév alatt, illetve a Kvernelanddal kooperációban.

Tej. Szívvel-lélekkel!

Útjára indult a tej- és tejtermékfogyasztást ösztönző kampány, amely az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttes közreműködésével jött létre. A június 18-ig tartó promóció a fogyasztói tudatosság ösztönzését, a fogyasztói edukációt, valamint minőségi hazai tejtermékek megismertetését hivatott elősegíteni.

Sok vállalkozás visszafogta a termelést

A koronavírus-járvány, a forint-euró árfolyam és a madárinfluenza mellett lassan a csökkenő termelés is kezdi kifejteni hatását a baromfipiacon.

Koronavírus: több millió megtévesztő reklám tűnt el az online térből

Európai Bizottság és a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok koordináltan fésültek át weboldalakat azzal a céllal, hogy feltárják, az Európai Unió fogyasztóit hol célozzák hamis állítások vagy átverések a koronavírussal kapcsolatba hozható termékeket érintő hirdetésekben.