Back to top

Írország elkötelezte magát az élelmiszer- pazarlás visszafogása mellett

Az ír mezőgazdaság az ENSZ fenntartható fejlődésre vonatkozó célkitűzésével egyetértve csökkenteni szeretné a feleslegesen elhasznált élelmiszerek mennyiségét.

Szeptember végén, Michael Creed Írország mezőgazdasági, élelmiszeripari- és tengerészeti minisztere bejelentette az élelmiszer-pazarlás csökkentésére irányuló projektek finanszírozását, melyek a Vidékfejlesztési és Innovációs Alapból kerülnek majd kifizetésre.

A finanszírozást olyan kezdeményezésekre fogják fordítani, amelyek célja az élelmiszer-ipari vállalkozók, kis- és nagykereskedők, illetve beszállítók által generált élelmiszer-pazarlás csökkentése a vidéki területeken.

Creed beszédében bejelentette a sikeres projekteket, amelyekhez hozzávetőlegesen 300 000 eurós támogatást kaptak, emellett azt is elmondta, hogy „Írország évente több mint egymillió tonna hulladékot termel."

"Elköteleztük magunkat az elhasznált élelmiszerek mennyiségének csökkentése mellett az ENSZ fenntartható fejlődésre vonatkozó célkitűzésével összhangban, amely felszólítja az összes nemzetet az élelmiszer pazarlás felére csökkentésére és az élelmiszerveszteség visszaszorítására 2030-ig."

Hozzátette, hogy ezek a projektek elősegítik célok elérését és folytatniuk kell a kezdeményezések továbbfejlesztését a probléma kezelése érdekében.

Végül a miniszter azt is elmondta, hogy az alap általános célkitűzésének - a vidéki gazdaság fellendülésének - megvalósítását is szolgálják az innovatív munkahelyteremtés és a vállalkozások fenntartható fejlődésének ösztönzése révén.

A támogatás az alábbi projekteket finanszírozza majd:

- Élelmiszer-hulladék-csökkentési program kibővítése és fejlesztése

- Food Cloud - rendezvénysorozat, mely a helyi élelmiszer-fesztiválokkal közösen az élelmiszer pazarlás problémáját emeli ki

- ProfitWatch - Élelmiszer-hulladék tudatosság - együttműködés Írország élelmiszer-ipari vállalkozásaival a helyszíni élelmiszer-hulladék-csökkentési rendszer használatának ösztönzése érdekében

Forrás: 
www.agriland.ie

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az agrárminiszter több ország vezetőjével tárgyalt, mely összesen 1,5 milliárdos piacot fedett le

Nagy István hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét, valamint az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét. A keleti országok vezetőivel folytatott kétoldalú tárgyalások során érintették a kereskedelmi lehetőségek bővítését és az öntözés potenciális együttműködési területeit, valamint azok fejlesztésének lehetséges irányait.

Felrobban a bio növényvédő szerek piaca – évi 21,3 százalékos növekedést jósolnak

A támogató szabályozás, az ökológiai élelmiszerek iránti fokozott fogyasztói igény és a következő generációs DNS-szekvenálás új növekedési lehetőségeket biztosít - 21,3 éves növekedési ráta várható.

Kitiltották a nőt az országból a bőröndjében találtak miatt

Az ázsiai térségben rohamos ütemben terjedő afrikai sertéspestis Ausztráliában is érezteti hatását: a szigorú biztonsági óvintézkedések okán megtagadták a belépést az országba egy nőtől, aki bőröndjében nyers sertéshússal érkezett a sidney-i repülőtérre.

Menő "Máltai Szeretetszolgálatos" táska a Spar-nál

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodájában készülő vászontáskákat értékesítenek mostantól az INTERSPAR hálózatában. Az eladások a hátrányos helyzetű település varróüzemében dolgozó lányokat és édesanyákat segítik, miközben környezetbarát alternatívát nyújtanak a bevásárlás során.

A hobbi virágvetőmagokat vizsgált a Nébih

Számos hibát feltárt a Nébih tavaszi hobbi virágvetőmag ellenőrzés-sorozata. Az 50 megvizsgált vetőmagtétel közül 11-gyel volt probléma, többek között 6 tétel csírázóképességével, egynek pedig a tisztaságával voltak gondok. A nem megfelelő csírázóképesség miatt két kis- és középvállalkozással szemben figyelmeztetést, míg két áruházlánc esetében minőségvédelmi bírságot szabott ki a hatóság.

A magyarok után a francia gazdák is az olcsó lengyel alma miatt panaszkodnak

Európa legnagyobb agrárgazdaságában sem tudják lassan felvenni a versenyt az almatermesztők Lengyelországgal, mely immár a világ második legnagyobb almatermesztő ország lett. Már csak Kína előzi meg, az Egyesült Államokat leszorította a harmadik helyre.

Még több marokkói paradicsom

Az Euroestacom (Icex-Eurostat) statisztikai szolgálat adatai szerint az elmúlt nyolc évet figyelembe véve Hollandia és Spanyolország is kevesebb paradicsomot értékesített az EU-n belül, ugyanakkor a marokkói import folyamatosan nőtt.

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben, egyre szítva azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belső kereslet hatásait nyögő feldolgozóipar lassulása tovább fékezi a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.

Csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget és pazarlást

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz is hozzájárulunk - hangsúlyozta Zsigó Róbert Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világ Élelmezés Biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában.

Erős keresletre támaszkodhat a faipar

Kreatív iparág lett a faipar Magyarországon, de az olcsó ázsiai import nagy kihívás. Az európai fogyasztókhoz hasonlóan a magyarok is gyakran vásárolnak drágább nyugat-európai termékek helyett például kínait.