0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Írország elkötelezte magát az élelmiszer- pazarlás visszafogása mellett

Az ír mezőgazdaság az ENSZ fenntartható fejlődésre vonatkozó célkitűzésével egyetértve csökkenteni szeretné a feleslegesen elhasznált élelmiszerek mennyiségét.

Szeptember végén, Michael Creed Írország mezőgazdasági, élelmiszeripari- és tengerészeti minisztere bejelentette az élelmiszer-pazarlás csökkentésére irányuló projektek finanszírozását, melyek a Vidékfejlesztési és Innovációs Alapból kerülnek majd kifizetésre.

A finanszírozást olyan kezdeményezésekre fogják fordítani, amelyek célja az élelmiszer-ipari vállalkozók, kis- és nagykereskedők, illetve beszállítók által generált élelmiszer-pazarlás csökkentése a vidéki területeken.

Creed beszédében bejelentette a sikeres projekteket, amelyekhez hozzávetőlegesen 300 000 eurós támogatást kaptak, emellett azt is elmondta, hogy „Írország évente több mint egymillió tonna hulladékot termel.”

„Elköteleztük magunkat az elhasznált élelmiszerek mennyiségének csökkentése mellett az ENSZ fenntartható fejlődésre vonatkozó célkitűzésével összhangban, amely felszólítja az összes nemzetet az élelmiszer pazarlás felére csökkentésére és az élelmiszerveszteség visszaszorítására 2030-ig.”

Hozzátette, hogy ezek a projektek elősegítik célok elérését és folytatniuk kell a kezdeményezések továbbfejlesztését a probléma kezelése érdekében.

Végül a miniszter azt is elmondta, hogy az alap általános célkitűzésének – a vidéki gazdaság fellendülésének – megvalósítását is szolgálják az innovatív munkahelyteremtés és a vállalkozások fenntartható fejlődésének ösztönzése révén.

A támogatás az alábbi projekteket finanszírozza majd:

– Élelmiszer-hulladék-csökkentési program kibővítése és fejlesztése

– Food Cloud – rendezvénysorozat, mely a helyi élelmiszer-fesztiválokkal közösen az élelmiszer pazarlás problémáját emeli ki

– ProfitWatch – Élelmiszer-hulladék tudatosság – együttműködés Írország élelmiszer-ipari vállalkozásaival a helyszíni élelmiszer-hulladék-csökkentési rendszer használatának ösztönzése érdekében

Forrás: www.agriland.ie