Back to top

Kibertámadások az élelmiszeriparban

A Minnesota Egyetem Élelmiszer-biztonsági és Fogyasztóvédelmi Intézetének tanulmánya szerint más szektorokhoz képest az élelmiszeripar rendkívül sérülékeny informatikai rendszerét egyre gyakrabban támadják meg hackerek. Ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat a lakosság és a feldolgozóiparban dolgozók, testi épségére és egészségére nézve.

A számítógéppel vezérelt folyamatokba történő rosszindulatú külső beavatkozások

nemcsak szennyezett élelmiszereket eredményeznek, hanem a dolgozók testi épségét, a berendezések biztonságos üzemeltetését veszélyeztetik, környezeti károkat idéznek elő, az élelmiszergyártóknál pedig tetemes anyagi veszteséget okoznak.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az élelmiszeriparban is használt ipari irányítástechnikai- és vezérlőrendszereknek (ICS-knek) számos sebezhető pontjuk van, amelyek az utóbbi időben egyre gyakrabban válnak a kiberbűnözők kedvelt célpontjává.

A tanulmány szerzői arra figyelmeztetnek, hogy mivel az energiaipar, a pénzügyi és egészségügyi ágazatok már megerősítették informatikai rendszereik védelmét,

a bűnözők most a könnyebben sebezhető célpontokra összpontosítanak. Ezek közé tartozik az élelmiszeripar is,

amely olyan kezdetleges ICS-ket használ, amelyekbe az interneten keresztül könnyedén be lehet avatkozni rossz szándékkal.

Fotó: MTI
A tanulmány rámutat arra, hogy bár a rendszereket üzemeltető alkalmazottak magas szintű élelmiszeripari és élelmiszer-biztonsági tudással rendelkeznek, informatikai és kiberbiztonsági képzettségük alacsony szintű. A termelésirányítási feladatokat ellátó munkatársakat nem képezik ki arra, hogy ösztönösen gyanakodjanak és fölismerjék a szokatlan eseményeket, az ártó szándékú külső beavatkozásokat. Nem ismerik a folyamatirányítási és az informatikai rendszerek kapcsolódásait. Ebből a szempontból főleg a kis- és közepes méretű üzemek vannak a legnagyobb veszélyben amiatt, hogy a technológiai és informatikai menedzsmentet általában kiszervezik külső cégeknek.

Dave Weinstein, az amerikai Claroty kiberbiztonsági cég vezetője szerint mivel a vállalatoknál egyre nagyobb kényszer a digitális átállás, ami a hatékonyság és a termelékenység növelése szempontjából rendkívül hasznos, ugyanakkor

az összekapcsolt műveleti rendszerek sűrű hálózatát számos ponton érheti célzott támadás, vagy bejuthatnak rosszindulatú programok (malware-ek) is.

A tanulmány szerint a kibertámadások elleni védelem alapköve a gyártásirányító és az informatikus munkatársak közötti kommunikáció élénkítése, kockázatértékelés bevezetése és működtetése, valamint az élelmiszerbiztonság mellett a kiberbiztonság igényének és kultúrájának kialakítása.

Forrás: 
fruitnet.com/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felrobban a bio növényvédő szerek piaca – évi 21,3 százalékos növekedést jósolnak

A támogató szabályozás, az ökológiai élelmiszerek iránti fokozott fogyasztói igény és a következő generációs DNS-szekvenálás új növekedési lehetőségeket biztosít - 21,3 éves növekedési ráta várható.

Kitiltották a nőt az országból a bőröndjében találtak miatt

Az ázsiai térségben rohamos ütemben terjedő afrikai sertéspestis Ausztráliában is érezteti hatását: a szigorú biztonsági óvintézkedések okán megtagadták a belépést az országba egy nőtől, aki bőröndjében nyers sertéshússal érkezett a sidney-i repülőtérre.

Menő "Máltai Szeretetszolgálatos" táska a Spar-nál

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodájában készülő vászontáskákat értékesítenek mostantól az INTERSPAR hálózatában. Az eladások a hátrányos helyzetű település varróüzemében dolgozó lányokat és édesanyákat segítik, miközben környezetbarát alternatívát nyújtanak a bevásárlás során.

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben

Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben, egyre szítva azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belső kereslet hatásait nyögő feldolgozóipar lassulása tovább fékezi a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.

Többet dolgoztak idén az alkalmi munkaerőként felvettek, mint a korábbi években

Sokkal többet dolgoztak idén az alkalmi munkaerőként felvettek, mint a korábbi években - írta keddi számában a Magyar Nemzet a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) származó adatsorra hivatkozva.

„Nekem soha nem jelentett üvegplafont, hogy nő vagyok” - A mezőgazdaság női arca

A világ teljes népességének negyede vidéken élő nő, és róluk szól október 15-e, amit 2008 óta a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként tartanak számon az ENSZ-ben. A világszervezet ezzel a nappal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ők jelentősen hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez, az élelmiszer-biztonsághoz és a vidéki szegénység felszámolásához.

Csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget és pazarlást

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz is hozzájárulunk - hangsúlyozta Zsigó Róbert Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világ Élelmezés Biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában.

Vitaminbomba élesztő, nem csak pékeknek

Élesztőt nem csak akkor érdemes otthon tartani, ha sütni szeretnék valamit, hanem mindig. Ha minden nap csipegetünk kicsit belőle, megtapasztaljuk, hogy igazi vitaminbomba és még szépít is.

Teremtsük meg a magyar sajt divatját!

Kevés érmet adott ki a zsűri a VII. Magyar Sajtmustrán rendezett sajtversenyen, azonban mind a 120 nevezőnek lehetősége van a rendezvény ideje alatt megtudni, mit találtak a bírálók jónak és miben hibázott a sajtmester. Elvégre „a magyar sajt közös ügyünk” – ahogy azt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a rendezvény megnyitóján.

Szőlő, bor zamata - őszi ízözön

Szőlőt szemezgetni, bort kortyolgatni mindig kellemes. Jómagam a konyhában töltött idő, a tűzhely melletti alkotás során is szívesen tartok a kezem ügyében egy-egy pohár bort: jólesik belőle kortyolni, figyelni a készülő remekmű és a bor ízeinek összhangját, és olykor az ételbe is kerül a nedűből.