Back to top

Kibertámadások az élelmiszeriparban

A Minnesota Egyetem Élelmiszer-biztonsági és Fogyasztóvédelmi Intézetének tanulmánya szerint más szektorokhoz képest az élelmiszeripar rendkívül sérülékeny informatikai rendszerét egyre gyakrabban támadják meg hackerek. Ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat a lakosság és a feldolgozóiparban dolgozók, testi épségére és egészségére nézve.

A számítógéppel vezérelt folyamatokba történő rosszindulatú külső beavatkozások

nemcsak szennyezett élelmiszereket eredményeznek, hanem a dolgozók testi épségét, a berendezések biztonságos üzemeltetését veszélyeztetik, környezeti károkat idéznek elő, az élelmiszergyártóknál pedig tetemes anyagi veszteséget okoznak.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az élelmiszeriparban is használt ipari irányítástechnikai- és vezérlőrendszereknek (ICS-knek) számos sebezhető pontjuk van, amelyek az utóbbi időben egyre gyakrabban válnak a kiberbűnözők kedvelt célpontjává.

A tanulmány szerzői arra figyelmeztetnek, hogy mivel az energiaipar, a pénzügyi és egészségügyi ágazatok már megerősítették informatikai rendszereik védelmét,

a bűnözők most a könnyebben sebezhető célpontokra összpontosítanak. Ezek közé tartozik az élelmiszeripar is,

amely olyan kezdetleges ICS-ket használ, amelyekbe az interneten keresztül könnyedén be lehet avatkozni rossz szándékkal.

Fotó: MTI
A tanulmány rámutat arra, hogy bár a rendszereket üzemeltető alkalmazottak magas szintű élelmiszeripari és élelmiszer-biztonsági tudással rendelkeznek, informatikai és kiberbiztonsági képzettségük alacsony szintű. A termelésirányítási feladatokat ellátó munkatársakat nem képezik ki arra, hogy ösztönösen gyanakodjanak és fölismerjék a szokatlan eseményeket, az ártó szándékú külső beavatkozásokat. Nem ismerik a folyamatirányítási és az informatikai rendszerek kapcsolódásait. Ebből a szempontból főleg a kis- és közepes méretű üzemek vannak a legnagyobb veszélyben amiatt, hogy a technológiai és informatikai menedzsmentet általában kiszervezik külső cégeknek.

Dave Weinstein, az amerikai Claroty kiberbiztonsági cég vezetője szerint mivel a vállalatoknál egyre nagyobb kényszer a digitális átállás, ami a hatékonyság és a termelékenység növelése szempontjából rendkívül hasznos, ugyanakkor

az összekapcsolt műveleti rendszerek sűrű hálózatát számos ponton érheti célzott támadás, vagy bejuthatnak rosszindulatú programok (malware-ek) is.

A tanulmány szerint a kibertámadások elleni védelem alapköve a gyártásirányító és az informatikus munkatársak közötti kommunikáció élénkítése, kockázatértékelés bevezetése és működtetése, valamint az élelmiszerbiztonság mellett a kiberbiztonság igényének és kultúrájának kialakítása.

Forrás: 
fruitnet.com/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért iszunk tejet?

Hogyan tett szert az emberiség a tej feldolgozásának képességére és miért? Eredetileg az emberi faj nem volt képes az állati tej megemésztésére, nem úgy, mint napjainkban, amikor is a tejtermelés az egyik vezető ágazata a modern kori mezőgazdaságnak. Vajon miért alakult úgy az emberi evolúció, hogy képesek lettünk tejet inni?

Két lépésben emeli munkavállalói bérét a Tesco

Két lépésben emeli az idén is munkavállalói bérét a Tesco-Global Áruházak Zrt., a vállalat 3,8 milliárd forintot fordít a kiskereskedelmi dolgozók bérfejlesztésére a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) kötött megállapodás értelmében.

Fogyasszunk belőle minden nap egy pohárral, a szívünk meghálálja

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek. Ezzel a tejtermékkel sokat tehetünk a megelőzésért.

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

A szomszéd kertészete mindig zöldebb?

Huszonegy éve kezdte bevezetni a hazai kertészeti termesztésbe a hatékonyságot növelő biostimulátorok használatát a Malagrow Kft. Most gazdasági konferenciát rendeztek, ahol a kelet-európai versenytársaink gyakorlatába nyerhettünk betekintést. A magyar kertészeti ágazatoknak jó adottságai és hagyományai vannak, de a világ változik, amit nekünk is követni kell.

Támogatás és versenyképesség - További fejlesztésekre van szükség

Évek óta kiszámítható és átlátható támogatási feltételek szerint működik a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás is, amely több termékpályán jó eredményeket hozott. A jövőben azonban tovább kell erősíteni a versenyképességet és a hatékonyságot, a támogatás ugyanis elsősorban a fejlesztések erősítésére, megvalósítására szolgál.

Hatékonyabb, fenntarthatóbb gazdálkodás a FIELD MANAGER új funkcióival

Magyarországon a PREGA Konferencián mutatta be a BASF a FIELD MANAGER új funkcióit. Új tápanyag- és pufferzóna-menedzsment funkciókat indítanak az egész világon. A xarvio™ FIELD MANAGER alkalmazást már világszerte 17 000 gazdálkodó használja összesen több mint kétmillió hektár művelt területen. A beruházások jobb megtérüléséhez vezetnek és fenntarthatóbb gazdálkodást eredményeznek.

Termőföldtől az asztalig

Az unió valamennyi tagállamában fontos feladat megoldani azt, hogy az ott élők ellenőrzött, biztonságos élelmiszereket vásárolhassanak, hogy az élelmiszeripari termékeket a termeléstől kezdve a feldolgozáson, szállításon keresztül egészen az értékesítésig vissza lehessen követni.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Téli agrárképzés – egyetemi szinten

A KITE Zrt. komolyan gondolja, hogy a mezőgazdaságban a minél magasabb szintű tudás elsajátítása az előrelépés záloga. Ennek jegyében január 27–31. között növényvédelmi és precíziós gazdálkodási továbbképzést tartott a vállalat Hévízen, elsősorban növényvédelemben is járatos gazdálkodóknak, bár az egyhetes program első napján az ágazat általános és időszerű kérdéseiről rendeztek előadásokat.