0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Nem kérték, de kaptak 290 millió forintos támogatást

1.2 milliárd forintos technológiai fejlesztést és kapacitás-bővítést valósított meg a Gallus-csoporthoz tartozó Taravis Kft. a sárvári baromfi vágóhíd, feldolgozó üzem és hűtőházában. A beruházáshoz a kormány 290 millió forintos támogatást nyújtott a Nagyvállalati Beruházási Támogatás pályázati keretből.

A hazai családi vállalkozásként működő vállalat ügyvezető igazgatója, Szabó István elmondta, cégük unikális a hazai baromfiiparban: a szántóföldtől az asztalig az egész folyamatot kézben tartják.

A brojlercsirke keltetésben, feldolgozásban az élen járnak Magyarországon. Termékeik 50-60 százalékát exportálják, főként a környező országokba. Hazánkban a Penny Market-nek és a Lidl-nek a fő beszállítója. A Gallus cégcsoport a Dunántúl 6 megyéjében 34 telephelyen dolgozik, 1000- 1100 embert foglalkoztat. A Gallus-csoport ügyvezető igazgatója hangsúlyozta

jelenleg Ausztriába, Németországba és Svájcba csak lédig terméket tudnak exportálni, ám új céljuk, hogy Nyugat-Európa boltjaiba is csomagolt, konyhakész árut szállítsanak.
A most megvalósult fejlesztés jelentős minőségi előrelépést jelenthet e cél elérésében. Szabó István hozzátette, a Nagyvállalati Beruházási Támogatás pályázatra egyébként nem ők figyeltek fel, hanem a gazdasági tárcától keresték meg őket.
A Varga Mihály pénzügyminiszter a sárvári baromfi vágóhíd fejlesztéssel kapcsolatban elmondta, ez a beruházás a magyar kormány nélkül is megvalósult volna, de vélhetően hosszabb idő alatt, vagy más konstrukcióban. Ha viszont a támogatásukkal időt tud egy cég nyerni, azzal piaci pozíciót is nyerhet. Ami kulcs fontosságú. A pénzügyminiszter hozzátette,

a Nagyvállalati Beruházási Támogatás célja, hogy lendületet adjanak olyan fejleszteni akaró cégeknek, amelyek a szigorú uniós elvárásoknak ugyan megfelelnek, mégis méretüknél fogva elesnek a közösségi forrásoktól.

A 2015-ben indított program – amelyben a pályázóknak kell a fejlesztés legalább 50%-át biztosítani saját forrásból vagy hitelből – eddig 78 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a magyar vállalkozásoknak. Ennek eredményeként mintegy 200 milliárd forintnyi beruházás valósul meg és 2400 új munkahely jön létre Magyarországon.

Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára az üzembejárás után elmondta, hogy céljuk a hazai tulajdonú agrár-vállalkozások és az agrár-középosztály erősítése, valamint a hazai élelmiszeripar talpra állásának segítése. A 200 milliárd forintos vidékfejlesztési programból az élelmiszer-feldolgozás támogatására fordított összeg meghaladja a 150 milliárd forintot. Ebből 35 milliárddal támogatták a húskészítmények előállítását szolgáló fejlesztéseket. Így a húsiparban 70 milliárdnyi beruházás jöhetett létre.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu