Back to top

„Szülőföldön okosan”

Ezzel a jelmondattal immár nyolcadik alkalommal szervezte meg a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros szervezete a gazdanapokat a Maros megyei Hármasfaluban. A rendezvény ünnepélyes megnyitóját a művelődési otthonban tartották. Fazakas Miklós, az RMGE Maros elnökének üdvözlőbeszéde után Csonta Ferenc házigazda, az általa vezetett helyi gazdakör tevékenységét mutatta be.

Ezzel a jelmondattal immár nyolcadik alkalommal szervezte meg a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros szervezete a gazdanapokat szeptember 7-én, a Maros megyei Hármasfaluban. A rendezvény egy kiállítás megnyitójával kezdődött a helybéli gazdakör székházában. Nemes András régiséggyűjtő lámpáit, falióráit, mérlegeit és Sándor János fafaragó művész munkáit állították ki. A rendezvény ünnepélyes megnyitóját a művelődési otthonban tartották. Fazakas Miklós, az RMGE Maros elnökének üdvözlőbeszéde után Csonta Ferenc házigazda, az általa vezetett helyi gazdakör tevékenységét mutatta be.

A gazdanapokon nem hiányoztak a mezőgazdasági gépek és eszközök
Az eseményen jelen volt Torda Márta, a magyar Agrárminisztérium Kárpát-medencei együttműködések főosztályának vezetője, aki hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számos programot indított és sok segítséget nyújtott a gazdatársadalom szülőföldön maradása és boldogulása érdekében. Egyúttal gratulált az RMGE Maros tagságának és vezetőinek ahhoz, hogy „olyan útra léptek, amely a közösséget szolgálja, az itthon maradáshoz nyújt segítséget”. Ugyanakkor figyelmeztette a gazdákat, hogy a földnek ne csak használói, hanem művelői és jó gazdái legyenek, és hogy az ősök által rájuk hagyott birtokokat és értékeket adják át az utánuk következő nemzedékeknek.

Sándor Tibor László, Magyarország bukaresti nagykövetségének mezőgazdasági és környezetügyi attaséja szerint „a föld életet, élelmet ad, de kegyetlen, fárasztó munka áll az eredmények mögött”.

Felszólalt Balogh Attila Márton, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának munkatársa, Vass Levente parlamenti képviselő, Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója és Ioan Rus, a Maros Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője is.

Az idei rendezvény újdonsága volt, hogy kiosztották az RMGE Maros által alapított Pro Agricultura Transilvaniae díjakat, azoknak a személyiségeknek, akik az utóbbi három évtizedben meghatározók voltak az egyesület munkájában.

A következők vehették át az elismerést: Kovács Marika, a szegedi Progress Alapítvány alelnöke, a Csongrád megyei NAK igazgatója; az ő nevéhez fűződik az RMGE Maros székházának kibővítése és oktatási-információs központtá alakítása; Somogyi György, a szegedi fűszerpaprika-kutató intézet volt igazgatója, a magyarországi fűszerpaprika- és hibridmag-termesz­tés megalapozója és ezek erdélyi meg­ismertetője; Jakab Sámuel, a Szent István Egyetem nyárádszeredai kihelyezett kertészmérnöki tagozatának dékánja, ezüstkalászos tanfolyamok oktatója, mezőgazdasági szaktanácsadó; György Sándor zöldségtermesztési és nemesítési mérnök, ezüstkalászos tanfolyamok oktatója, mezőgazdasági szaktanácsadó; Máthé László mérnök, az RMGE Maros egykori alelnöke, titkára és támogatója, az erdélyi magyar gazdaképviselet újjászervezője; Kiss Károly mérnök, a Temes megyei gazdaszervezet volt elnöke, az RMGE Maros akkreditált képzéseinek partnere, aki tizenegy kötetes munkában mutatta be a meghatározó munkásságú erdélyi magyar mezőgazdasági szakembereket. Meglepetésként Torda Mártát is kitüntették a díjjal, aki mindig szívügyének tekintette a gazdák felemelkedését és az erdélyi gazdák megmaradását. Posztumusz kitüntetést kaptak: Tamás Lajos, az RMGE Maros egykori elnöke, a nyárádszeredai kertészmérnöki kar volt oktatója, ezüstkalászos tanfolyamok oktatója, mezőgazdasági szaktanácsadó, az Erdélyi Gazda mezőgazdasági folyóirat szakírója; Csomós Attila mérnök, az RMGE Maros volt elnöke, a szervezet székházának létrehozója és oktatási-információs központtá alakítója, az erdélyi gazdatársadalom meghatározó alakja; Nemes József, a hármasfalusi gazdakör alapítója és elnöke, a helyi szervezet székházának megvásárlója, a Makfalva községi gazdatársadalom meghatározó alakja.

Az oklevelek mellett egy plakettet is átvehettek a kitüntetettek, amit a mezőpaniti Borbély Attila fafaragó tervezett, rézmunkáját a marosvásárhelyi Ferencz Zsolt készítette, feliratát Sándor János rótta a fába.

A rendezvényen hagyományőrző néptánccsoportok és előadók is felléptek. Az iskolaudvaron helyi termékek vásárát és kiállítását tartották, ahol kézműves fagylaltot, szörpöket, lekvárokat, zöldséget, méhészeti termékeket, gyümölcs- és házi kenyeret, sajtkülönlegességeket, mézes pogácsát, kürtőskalácsot és jó borokat lehetett vásárolni. Ezen kívül kézműves ékszereket, festett tárgyakat és bútorokat is kiállítottak. 

Nem hiányoztak a mezőgazdasági gépeket és segédeszközöket felvonultató standok sem.

A művelődési otthon melletti téren gulyásfőző versenyt tartottak, amelyre a környékbeli települések gazdakörei neveztek. Ugyancsak a gazdanapon osztotta ki az RMGE Maros – immár harmadik alkalommal – a Legszebb konyhakertek című verseny díjait.

A gazdaságok végiglátogatása után a tizenhat kertész közül a sáromberki Nemes Istvánnak ítélte a szervezet az első helyet, a második helyet a marosszentannai Bălăşoiu Ilona, a harmadikat a kebelei Cseh-tanya tulajdonosai, János és Emese szerezték meg, míg a csávási Sunrise Garden tulajdonosa, Szabó Hajnal különdíjat vehetett át.

Az évente megrendezett gazdanap az egyesület legnagyobb ünnepe, amely lehetőséget teremt a gazdakörök tagjainak találkozására, a kapcsolattartásra. A szakmai programokon új információkat szerezhetnek, és persze alkalom ez a szórakozásra is.
Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Bár korábban úgy tűnt, hogy a gazdaköri mozgalom kifulladt, a falugazdász-hálózatnak köszönhetően mégis feléledt, és egyre újabbak jönnek létre. Az érdeklődés, a rendezvényen való részvétel alapján sikerült visszanyerni a gazdák bizalmát, akik igénylik a szakmai közösséghez való tartozást, foglalta össze gondolatait a rendezvény kapcsán Fazekas Miklós, az RMGE Maros elnöke. 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/39 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rágcsálóirtó mérgezi a hazai ragadozómadarakat

A nem megfelelően kihelyezett rágcsálóirtók sok ragadozómadár életét veszélyeztetik hazánkban – derül ki a Magyar Madártani Egyesület közleményéből.

Magyarországgal együtt húsz tagállam agrárminisztere utasította el a KAP forrásainak csökkentését

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. október 14-i ülésén Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam agrárminisztere támogatta azt a közös nyilatkozatot, amely a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források jelenlegi szinten történő megtartását szorgalmazza a következő uniós költségvetési ciklusban.

„Nekem soha nem jelentett üvegplafont, hogy nő vagyok” - A mezőgazdaság női arca

A világ teljes népességének negyede vidéken élő nő, és róluk szól október 15-e, amit 2008 óta a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként tartanak számon az ENSZ-ben. A világszervezet ezzel a nappal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ők jelentősen hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez, az élelmiszer-biztonsághoz és a vidéki szegénység felszámolásához.

Csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget és pazarlást

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz is hozzájárulunk - hangsúlyozta Zsigó Róbert Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világ Élelmezés Biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában.

Teremtsük meg a magyar sajt divatját!

Kevés érmet adott ki a zsűri a VII. Magyar Sajtmustrán rendezett sajtversenyen, azonban mind a 120 nevezőnek lehetősége van a rendezvény ideje alatt megtudni, mit találtak a bírálók jónak és miben hibázott a sajtmester. Elvégre „a magyar sajt közös ügyünk” – ahogy azt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mondta a rendezvény megnyitóján.

Támogatás az őszi munkák elvégzéséhez

Megkezdődik az agrártámogatások előlegfizetése október 16-án, mely a Magyar Államkincstáron keresztül kerül folyósításra a mezőgazdasági termelők részére, amely idén összesen 240 milliárd forintot tesz ki.

Növelte az erdőtelepítésre adható támogatás mértékét az Agrárminisztérium

Megjelent a Vidékfejlesztési Program „Erdősítés támogatása” című felhívásának módosítása, mely megemelt támogatással és további jelentős kedvezményekkel kívánja ösztönözni a gazdálkodók erdőtelepítési beruházásait.

Átlagos gabonatermés Szlovákiában

A kalászos gabonafélék idei termése átlagosnak nevezhető Szlovákiában. Igaz ugyan, hogy szeptember végével még néhány kisebb régióban be kellett takarítani a termést, de az országos mutatókon ez lényegében már nem változtat, jelezte a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK).

„Az Év Pincészete Magyarországon 2019-ben” Günzer Tamás Pincészete

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete Magyarországon” kitüntető címet. Ebben az évben a díjat Günzer Tamás Pincészete nyerte el.

A hétvégén indulnak a Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntői

39 csapat részvételével október 12-én, 13-án, valamint november 9-én és 10-én zajlanak Budaörsön a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 elődöntői. A verseny témája ezúttal „a nyári ételek”. A rendezvény nem titkolt célja a résztvevők segítése, fejlesztése, így a csapatok felkészülését mentorként idén is neves szakemberek segítik.