Back to top

„Szülőföldön okosan”

Ezzel a jelmondattal immár nyolcadik alkalommal szervezte meg a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros szervezete a gazdanapokat a Maros megyei Hármasfaluban. A rendezvény ünnepélyes megnyitóját a művelődési otthonban tartották. Fazakas Miklós, az RMGE Maros elnökének üdvözlőbeszéde után Csonta Ferenc házigazda, az általa vezetett helyi gazdakör tevékenységét mutatta be.

Ezzel a jelmondattal immár nyolcadik alkalommal szervezte meg a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros szervezete a gazdanapokat szeptember 7-én, a Maros megyei Hármasfaluban. A rendezvény egy kiállítás megnyitójával kezdődött a helybéli gazdakör székházában. Nemes András régiséggyűjtő lámpáit, falióráit, mérlegeit és Sándor János fafaragó művész munkáit állították ki. A rendezvény ünnepélyes megnyitóját a művelődési otthonban tartották. Fazakas Miklós, az RMGE Maros elnökének üdvözlőbeszéde után Csonta Ferenc házigazda, az általa vezetett helyi gazdakör tevékenységét mutatta be.

A gazdanapokon nem hiányoztak a mezőgazdasági gépek és eszközök
Az eseményen jelen volt Torda Márta, a magyar Agrárminisztérium Kárpát-medencei együttműködések főosztályának vezetője, aki hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számos programot indított és sok segítséget nyújtott a gazdatársadalom szülőföldön maradása és boldogulása érdekében. Egyúttal gratulált az RMGE Maros tagságának és vezetőinek ahhoz, hogy „olyan útra léptek, amely a közösséget szolgálja, az itthon maradáshoz nyújt segítséget”. Ugyanakkor figyelmeztette a gazdákat, hogy a földnek ne csak használói, hanem művelői és jó gazdái legyenek, és hogy az ősök által rájuk hagyott birtokokat és értékeket adják át az utánuk következő nemzedékeknek.

Sándor Tibor László, Magyarország bukaresti nagykövetségének mezőgazdasági és környezetügyi attaséja szerint „a föld életet, élelmet ad, de kegyetlen, fárasztó munka áll az eredmények mögött”.

Felszólalt Balogh Attila Márton, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának munkatársa, Vass Levente parlamenti képviselő, Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója és Ioan Rus, a Maros Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője is.

Az idei rendezvény újdonsága volt, hogy kiosztották az RMGE Maros által alapított Pro Agricultura Transilvaniae díjakat, azoknak a személyiségeknek, akik az utóbbi három évtizedben meghatározók voltak az egyesület munkájában.

A következők vehették át az elismerést: Kovács Marika, a szegedi Progress Alapítvány alelnöke, a Csongrád megyei NAK igazgatója; az ő nevéhez fűződik az RMGE Maros székházának kibővítése és oktatási-információs központtá alakítása; Somogyi György, a szegedi fűszerpaprika-kutató intézet volt igazgatója, a magyarországi fűszerpaprika- és hibridmag-termesz­tés megalapozója és ezek erdélyi meg­ismertetője; Jakab Sámuel, a Szent István Egyetem nyárádszeredai kihelyezett kertészmérnöki tagozatának dékánja, ezüstkalászos tanfolyamok oktatója, mezőgazdasági szaktanácsadó; György Sándor zöldségtermesztési és nemesítési mérnök, ezüstkalászos tanfolyamok oktatója, mezőgazdasági szaktanácsadó; Máthé László mérnök, az RMGE Maros egykori alelnöke, titkára és támogatója, az erdélyi magyar gazdaképviselet újjászervezője; Kiss Károly mérnök, a Temes megyei gazdaszervezet volt elnöke, az RMGE Maros akkreditált képzéseinek partnere, aki tizenegy kötetes munkában mutatta be a meghatározó munkásságú erdélyi magyar mezőgazdasági szakembereket. Meglepetésként Torda Mártát is kitüntették a díjjal, aki mindig szívügyének tekintette a gazdák felemelkedését és az erdélyi gazdák megmaradását. Posztumusz kitüntetést kaptak: Tamás Lajos, az RMGE Maros egykori elnöke, a nyárádszeredai kertészmérnöki kar volt oktatója, ezüstkalászos tanfolyamok oktatója, mezőgazdasági szaktanácsadó, az Erdélyi Gazda mezőgazdasági folyóirat szakírója; Csomós Attila mérnök, az RMGE Maros volt elnöke, a szervezet székházának létrehozója és oktatási-információs központtá alakítója, az erdélyi gazdatársadalom meghatározó alakja; Nemes József, a hármasfalusi gazdakör alapítója és elnöke, a helyi szervezet székházának megvásárlója, a Makfalva községi gazdatársadalom meghatározó alakja.

Az oklevelek mellett egy plakettet is átvehettek a kitüntetettek, amit a mezőpaniti Borbély Attila fafaragó tervezett, rézmunkáját a marosvásárhelyi Ferencz Zsolt készítette, feliratát Sándor János rótta a fába.

A rendezvényen hagyományőrző néptánccsoportok és előadók is felléptek. Az iskolaudvaron helyi termékek vásárát és kiállítását tartották, ahol kézműves fagylaltot, szörpöket, lekvárokat, zöldséget, méhészeti termékeket, gyümölcs- és házi kenyeret, sajtkülönlegességeket, mézes pogácsát, kürtőskalácsot és jó borokat lehetett vásárolni. Ezen kívül kézműves ékszereket, festett tárgyakat és bútorokat is kiállítottak. 

Nem hiányoztak a mezőgazdasági gépeket és segédeszközöket felvonultató standok sem.

A művelődési otthon melletti téren gulyásfőző versenyt tartottak, amelyre a környékbeli települések gazdakörei neveztek. Ugyancsak a gazdanapon osztotta ki az RMGE Maros – immár harmadik alkalommal – a Legszebb konyhakertek című verseny díjait.

A gazdaságok végiglátogatása után a tizenhat kertész közül a sáromberki Nemes Istvánnak ítélte a szervezet az első helyet, a második helyet a marosszentannai Bălăşoiu Ilona, a harmadikat a kebelei Cseh-tanya tulajdonosai, János és Emese szerezték meg, míg a csávási Sunrise Garden tulajdonosa, Szabó Hajnal különdíjat vehetett át.

Az évente megrendezett gazdanap az egyesület legnagyobb ünnepe, amely lehetőséget teremt a gazdakörök tagjainak találkozására, a kapcsolattartásra. A szakmai programokon új információkat szerezhetnek, és persze alkalom ez a szórakozásra is.
Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Bár korábban úgy tűnt, hogy a gazdaköri mozgalom kifulladt, a falugazdász-hálózatnak köszönhetően mégis feléledt, és egyre újabbak jönnek létre. Az érdeklődés, a rendezvényen való részvétel alapján sikerült visszanyerni a gazdák bizalmát, akik igénylik a szakmai közösséghez való tartozást, foglalta össze gondolatait a rendezvény kapcsán Fazekas Miklós, az RMGE Maros elnöke. 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/39 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Átszervezés - de a reformokra várni kell

Alaposan felkavarta a romániai politikai életet a Nemzeti Liberális Párt által alakított kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítvány február 5-ei elfogadása. Az alig néhány hónappal ezelőtt alakult kormány bukásához hozzájárult, hogy pár nappal korábban 25 sürgősségi kormányrendeletet fogadott el, ezzel érzékeltetve, hogy a parlament „feje fölött” kívánná vezetni az országot.

Sikeres a székelyföldi gazdaságélénkítő program

A magyar állam támogatásának köszönhetően a Pro Economica Alapítványon keresztül 130 millió eurót sikerült tavaly a székelyföldi gazdaságélénkítő programra fordítani. Összesen 66 nyertes pályázat volt, a támogatások értéke pedig mintegy 23 milliárd forint, azaz 70 millió euró.

Adómentesség a méhészeti termékekre

A kormány klíma- és természetvédelmi akciótervével összhangban az Agrárminisztérium további klímavédelmi intézkedéseket is indít természeti környezetünk megóvása érdekében. Az erdősítésen és az öntözésfejlesztésen túl a méhészek támogatása is fontos alappillére a klímavédelemnek.

Támogatás és versenyképesség - További fejlesztésekre van szükség

Évek óta kiszámítható és átlátható támogatási feltételek szerint működik a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás is, amely több termékpályán jó eredményeket hozott. A jövőben azonban tovább kell erősíteni a versenyképességet és a hatékonyságot, a támogatás ugyanis elsősorban a fejlesztések erősítésére, megvalósítására szolgál.

Természeti értékeink megóvása

Hazánk természeti értékeinek védelme nemcsak jóllétünk, hanem országunk versenyképessége miatt is kulcsfontosságú. Az agrártárca a többi között szemléletformáló kezdeményezésekkel és hiánypótló szakmai kiadványokkal igyekszik rávilágítani erre, hogy egyre nagyobb teret kaphassanak a környezetkímélő és fenntartható gazdálkodási gyakorlatok.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.

Nem létező állomány után fizetnek EU-támogatást

A romániai állattenyésztők ismét kénytelenek voltak felhívni a mezőgazdasági miniszter figyelmét az EU-hoz való viszony visszáságára. Január 30-án Adrian Oros mezőgazdasági miniszter a Romániai Juhászok Egyesületének meghívására több száz állattenyésztővel, többségükben juhásszal találkozott Nagyszebenben, ahol az állattenyésztési támogatások referenciadátumának megállapítása volt a téma.

Téli agrárképzés – egyetemi szinten

A KITE Zrt. komolyan gondolja, hogy a mezőgazdaságban a minél magasabb szintű tudás elsajátítása az előrelépés záloga. Ennek jegyében január 27–31. között növényvédelmi és precíziós gazdálkodási továbbképzést tartott a vállalat Hévízen, elsősorban növényvédelemben is járatos gazdálkodóknak, bár az egyhetes program első napján az ágazat általános és időszerű kérdéseiről rendeztek előadásokat.

Fiatal intézmény nagy múlttal

Három évvel ezelőtt adták át Sopronban a Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpontot, amelyben az erdők élővilágát bemutató kiállítások mellett a Kőhalmy Vadászati Múzeum gyűjteményei, valamint a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. erdészeti erdei iskolája is helyet kapott.

Bécsben tárgyalt Nagy István agrárminiszter

Nagy István agrárminiszter kedden Elisabeth Köstinger, szövetségi mezőgazdasági ügyekért, régiókért és turizmusért felelős újonnan kinevezett miniszter meghívására Bécsbe látogatott. A két miniszter áttekintette az országok közötti agrár- és környezetügyi kapcsolatokat, kiemelt figyelmet fordítva a Közös Agrárpolitika (KAP) és a többéves pénzügyi keret kérdésére, valamint, a mezőgazdaság digitalizációjára és a klímaváltozás ügyeire.