0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

„Szülőföldön okosan”

Ezzel a jelmondattal immár nyolcadik alkalommal szervezte meg a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros szervezete a gazdanapokat a Maros megyei Hármasfaluban. A rendezvény ünnepélyes megnyitóját a művelődési otthonban tartották. Fazakas Miklós, az RMGE Maros elnökének üdvözlőbeszéde után Csonta Ferenc házigazda, az általa vezetett helyi gazdakör tevékenységét mutatta be.

Ezzel a jelmondattal immár nyolcadik alkalommal szervezte meg a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros szervezete a gazdanapokat szeptember 7-én, a Maros megyei Hármasfaluban. A rendezvény egy kiállítás megnyitójával kezdődött a helybéli gazdakör székházában. Nemes András régiséggyűjtő lámpáit, falióráit, mérlegeit és Sándor János fafaragó művész munkáit állították ki. A rendezvény ünnepélyes megnyitóját a művelődési otthonban tartották. Fazakas Miklós, az RMGE Maros elnökének üdvözlőbeszéde után Csonta Ferenc házigazda, az általa vezetett helyi gazdakör tevékenységét mutatta be.

Az eseményen jelen volt Torda Márta, a magyar Agrárminisztérium Kárpát-medencei együttműködések főosztályának vezetője, aki hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számos programot indított és sok segítséget nyújtott a gazdatársadalom szülőföldön maradása és boldogulása érdekében. Egyúttal gratulált az RMGE Maros tagságának és vezetőinek ahhoz, hogy „olyan útra léptek, amely a közösséget szolgálja, az itthon maradáshoz nyújt segítséget”. Ugyanakkor figyelmeztette a gazdákat, hogy a földnek ne csak használói, hanem művelői és jó gazdái legyenek, és hogy az ősök által rájuk hagyott birtokokat és értékeket adják át az utánuk következő nemzedékeknek.

Sándor Tibor László, Magyarország bukaresti nagykövetségének mezőgazdasági és környezetügyi attaséja szerint „a föld életet, élelmet ad, de kegyetlen, fárasztó munka áll az eredmények mögött”.

Felszólalt Balogh Attila Márton, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának munkatársa, Vass Levente parlamenti képviselő, Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója és Ioan Rus, a Maros Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője is.

Az idei rendezvény újdonsága volt, hogy kiosztották az RMGE Maros által alapított Pro Agricultura Transilvaniae díjakat, azoknak a személyiségeknek, akik az utóbbi három évtizedben meghatározók voltak az egyesület munkájában.

A következők vehették át az elismerést: Kovács Marika, a szegedi Progress Alapítvány alelnöke, a Csongrád megyei NAK igazgatója; az ő nevéhez fűződik az RMGE Maros székházának kibővítése és oktatási-információs központtá alakítása; Somogyi György, a szegedi fűszerpaprika-kutató intézet volt igazgatója, a magyarországi fűszerpaprika- és hibridmag-termesz­tés megalapozója és ezek erdélyi meg­ismertetője; Jakab Sámuel, a Szent István Egyetem nyárádszeredai kihelyezett kertészmérnöki tagozatának dékánja, ezüstkalászos tanfolyamok oktatója, mezőgazdasági szaktanácsadó; György Sándor zöldségtermesztési és nemesítési mérnök, ezüstkalászos tanfolyamok oktatója, mezőgazdasági szaktanácsadó; Máthé László mérnök, az RMGE Maros egykori alelnöke, titkára és támogatója, az erdélyi magyar gazdaképviselet újjászervezője; Kiss Károly mérnök, a Temes megyei gazdaszervezet volt elnöke, az RMGE Maros akkreditált képzéseinek partnere, aki tizenegy kötetes munkában mutatta be a meghatározó munkásságú erdélyi magyar mezőgazdasági szakembereket. Meglepetésként Torda Mártát is kitüntették a díjjal, aki mindig szívügyének tekintette a gazdák felemelkedését és az erdélyi gazdák megmaradását. Posztumusz kitüntetést kaptak: Tamás Lajos, az RMGE Maros egykori elnöke, a nyárádszeredai kertészmérnöki kar volt oktatója, ezüstkalászos tanfolyamok oktatója, mezőgazdasági szaktanácsadó, az Erdélyi Gazda mezőgazdasági folyóirat szakírója; Csomós Attila mérnök, az RMGE Maros volt elnöke, a szervezet székházának létrehozója és oktatási-információs központtá alakítója, az erdélyi gazdatársadalom meghatározó alakja; Nemes József, a hármasfalusi gazdakör alapítója és elnöke, a helyi szervezet székházának megvásárlója, a Makfalva községi gazdatársadalom meghatározó alakja.

Az oklevelek mellett egy plakettet is átvehettek a kitüntetettek, amit a mezőpaniti Borbély Attila fafaragó tervezett, rézmunkáját a marosvásárhelyi Ferencz Zsolt készítette, feliratát Sándor János rótta a fába.

A rendezvényen hagyományőrző néptánccsoportok és előadók is felléptek. Az iskolaudvaron helyi termékek vásárát és kiállítását tartották, ahol kézműves fagylaltot, szörpöket, lekvárokat, zöldséget, méhészeti termékeket, gyümölcs- és házi kenyeret, sajtkülönlegességeket, mézes pogácsát, kürtőskalácsot és jó borokat lehetett vásárolni. Ezen kívül kézműves ékszereket, festett tárgyakat és bútorokat is kiállítottak. 

Nem hiányoztak a mezőgazdasági gépeket és segédeszközöket felvonultató standok sem.

A művelődési otthon melletti téren gulyásfőző versenyt tartottak, amelyre a környékbeli települések gazdakörei neveztek. Ugyancsak a gazdanapon osztotta ki az RMGE Maros – immár harmadik alkalommal – a Legszebb konyhakertek című verseny díjait.

A gazdaságok végiglátogatása után a tizenhat kertész közül a sáromberki Nemes Istvánnak ítélte a szervezet az első helyet, a második helyet a marosszentannai Bălăşoiu Ilona, a harmadikat a kebelei Cseh-tanya tulajdonosai, János és Emese szerezték meg, míg a csávási Sunrise Garden tulajdonosa, Szabó Hajnal különdíjat vehetett át.

Az évente megrendezett gazdanap az egyesület legnagyobb ünnepe, amely lehetőséget teremt a gazdakörök tagjainak találkozására, a kapcsolattartásra. A szakmai programokon új információkat szerezhetnek, és persze alkalom ez a szórakozásra is.
Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Bár korábban úgy tűnt, hogy a gazdaköri mozgalom kifulladt, a falugazdász-hálózatnak köszönhetően mégis feléledt, és egyre újabbak jönnek létre. Az érdeklődés, a rendezvényen való részvétel alapján sikerült visszanyerni a gazdák bizalmát, akik igénylik a szakmai közösséghez való tartozást, foglalta össze gondolatait a rendezvény kapcsán Fazekas Miklós, az RMGE Maros elnöke. 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság