Back to top

Teknősünk pácban

A mocsári teknős hazánk egyetlen páncélos hüllője, mely, bár kiváló alkalmazkodó képességgel bír, mégis nagyban csökken állománya. Mai magyarországi populációja csak töredéke a néhány évszázaddal ezelőttinek, amikor komoly gazdasági jelentőséggel is bírt. Bécs piacaira százszekér­szám szállították a módosabbak számára elérhető teknősöket, melyekből levestől kezdve pácolt sültig sok minden készült.

Az igazi úri lakomák elmaradhatatlan alapanyaga volt a teknős, melyet Bornemissza Anna erdélyi fejedelemasszony 1686-os szakácskönyve is bizonyít, melyben e páncélosnak 9 féle elkészítési módját taglalja.

Úgy tűnik, már akkor is csökkent a vadonélő populáció, ezért eleink teknőstavakat létesítettek, ahol mesterséges körülmények között szaporították őket.

Fotó: Bécsy László
A jobbágyok kötelessége volt a teknőstavak gondozása. Idővel azonban a teknős fogyasztása kiment a divatból, a XX. század elejére már nemigen bocsátottak áruba teknősöket étkezési céllal.

Mindennek ellenére a faj egyedszáma drasztikusan kezdett csökkenni, ugyanis a nagy folyamszabályozások hatására hatalmas korábbi vizes területek váltak számukra élhetetlenné, később pedig a motorizáció csökkentette az állományt – az utakon áthaladó vagy éppen az aszfalton melegedő állatokat gyakran gázolják halálra az autók.

Azonban a tojásrakóhelyek számának drasztikus csökkenése vezetett állatunk számának egyik legkomolyabb gyérüléséhez. Hogy hová is rakja a nőstény a 4-9 fehérhéjú, 3-4 cm hosszú tojását, igen sok tényezőtől függ.

Így például a talaj nedvességtartalmának, tömörségének éppoly fontos szerepe van, mint a terület tájoltságának, benapozottságának. Ráadásul az utóbbi időkben a túlzottan elszaporodott varjúfélék is hatalmas kárt okoznak a teknősfészekaljakban. Amennyiben túl kemény a talaj, a nőstény gyakorta a végbélzacskója tartalmával puhítja fel a földet, ezt a szagot pedig már messziről megérzi például a sün, mely akár a több hete letojt fészekaljnak is képes így nyomára akadni. De a szintén túlszaporodott vaddisznó, róka, borz és nyest is hihetetlen pusztítást végez, nemcsak a tojásokban, hanem akár a már teljesen kifejlődött állatok között is.

A rétisas egyes példányai a mocsári teknős valóságos specialistái, tavasztól őszig szinte kizárólag ezt a fajt fogyasztják.

Emellett igen nagy gondot okoz még, hogy a néhány évtizede hozzánk behurcolt vörösfülű ékszerteknősök párzás idején, mivel erősebbek a mocsárinál, egyszerűen leverik azok hímjeit a nőstényekről, akik így nem tudják fajtársaikat megtermékenyíteni.

Ma már egyre kevesebb helyen láthatjuk természetes vizeinkben a mocsári teknőst, de állatkertjeinkben, így például a Fővárosi Állat- és Növénykertben közelebbről is megfigyelhetjük.

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.

Nem létező állomány után fizetnek EU-támogatást

A romániai állattenyésztők ismét kénytelenek voltak felhívni a mezőgazdasági miniszter figyelmét az EU-hoz való viszony visszáságára. Január 30-án Adrian Oros mezőgazdasági miniszter a Romániai Juhászok Egyesületének meghívására több száz állattenyésztővel, többségükben juhásszal találkozott Nagyszebenben, ahol az állattenyésztési támogatások referenciadátumának megállapítása volt a téma.

Olimpiai aranyat ért a komáromi cukrász újabb fantasztikus alkotása

Aranyérmet ért a komáromi Podmaniczky Krisztina alkotása a négy évente megrendezett IKA Kulináris Olimpián, a németországi Stuttgartban. A fantasztikus alkotásról Facebook-oldalán számolt be a komáromi cukrász.

Házi patika, hogy ne ess pánikba - kiskérődzős elsősegély

Az utóbbi hónapokban több fórumon is felvetődött, hogy mi tenyésztők, állattartók tegyünk javaslatot arra, hogy mi szerepeljen a kiskérődzős elsősegély csomagban. Az alábbiakban felsorolom, nekem mi vált be, és miért. Tudom, a már évek óta állattartással foglalkozóknak szintén megvannak a saját praktikáik, ez az én javaslatom.

Halat és vadat a mindennapokba

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik kiemelt feladata a vad- és halhúsfogyasztás népszerűsítése. Ezeknek a húsoknak a gasztronómiáját kívánja konferenciasorozat keretében megismertetni a közönséggel az Egy a Természettel Nonprofit Kft. szervezőiroda. Az idei FeHoVa-n helyet kapó konferencia ezeknek a húsoknak a mindennapokba való beintegrálására hívja fel a figyelmet.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Nem köpköd céltalanul - A láma

A láma az Andok jellegzetes háziállata. Mind a mai napig nélkülözhetetlen segítőtársa az ott élő embereknek; használják teherhordóként és hátasállatként egyaránt. Kétezer méter felett, oxigénszegény környezetben 45 kilogrammnyi málhát is képes hosszú távon elcipelni.

Töpörtyűre forralt bor

A töpörtyű – elegánsabb nevén tepertő – finom, sokak által kedvelt és kiválóan csúszik rá a forralt bor. Mindez az erről az ételről és italról elnevezett zalaszántói hagyományőrző fesztiválon is beigazolódott, amit negyedik alkalommal rendeztek meg a településen.

Napfényt pótló tojás

Tél végére nagyon sokan szenvednek D-vitamin hiányban. Az Egyesült Királyság vezető tojásmárkájának forgalmazója, a Happy Egg Co a hiánypótlás egyik legjobb természetes forrására, a tojásra hívja fel legújabb TV-kampányában a nézők figyelmét.