Back to top

Eldőlt a Grad Prix-kupák sorsa

A Kiskunhalas GP-t Piroska Zoltán nyerte meg Flórával a halasi Weinhardt Virág (Equest Cha-Cha) és Czuczi István (Chanel IC) előtt izgalmas összevetésben. Az összetett GP-t magasan hozta első helyen ifj. Szabó Gábor, második lett ifj. Máté István, a harmadik helyen Füzér Gábor végzett.

A négynapos versenysorozatban legtöbbször a papírforma érvényesült, persze azon belül azért voltak változó eredmények. A döntőket megelőző napon tartották meg a korosztályos lovak fináléit. Először 125 cm-es magasságon a hatéves lovak helyezései dőltek el.

Az amatőrök GP-jét Baumann Bori nyerte
Fotó: Hajdu Krisztina és Kovács Iván
Az időre történt egyszeri összevetéses számban tíz hibátlan alappálya volt, végül Kovács Henri (Morris Lovas SE) nyert Tambourinóval.
A következő finálé az ötéves lovaké volt. A 115 cm-es akadályokkal nehezített pályán tizenkét lovas ment hibátlanul az alappályán, az összevetésben nyolcan, közülük a leggyorsabb, Vindeczker Alexandra (Toll 96 Kft. LSE) nyert Kaffino Boys Boris-szal.
A hétfői zárónapon négy Grand Prix-re került sor. Először 120 cm-es magasságú pályán az amatőrök döntöttek a GP-kupák sorsáról. Az egyszeri összevetéses körben huszonegy indulóból tizenkét hibátlan alappálya lett, de még az összevetésben is kilencen akadályverés nélkül végeztek. Közülük a leggyorsabb a Prosper LK lovasa, Baumann Bori volt Kimérával.
„Jó eredményekkel mentünk mind a három GP-n. Kiméra alapvetően gyors, tempós ló, Halason is mindhárom napon remek formát mutatott. Utolsó startolóként az összevetésben kockáztatnom kellett, mert nyerni akartam. Gyorsan mentünk jó fordulókkal, és sikerült a győzelem, aminek nagyon örülök” –  nyilatkozta a verseny után.

A folytatásban 125 cm-es magasságon a gyermek GP következett, amit időre, egyszeri összevetéssel tartottak meg. A több hibátlan eredményből a legtöbbet az összevetésben Kiss Lizanna (Eliana) hozta ki, és megnyerte a Grand Prix-t.

A gyermek GP győztese Kiss Lizanna lett Elianával
Fotó: Hajdu Krisztina és Kovács Iván
„Nem volt mese, mentünk, ahogy tudtunk az összevetésben. Az érdekes pályavonalon a négyesnél éles fordulattal lehetett csak jó távolságot nyerni, de több fordulónál is alkalom nyílt rövidítésre. A jó tempónk mellett sikerült azokat a fordulókat is takarékosan megoldani. Ez lett a győzelmünk kulcsa” – osztotta meg velünk nyertes stratégiáját Lizanna.

A 25 év alattiak GP-döntőjében 140 cm-es akadályok vártak a lovasokra. Időre, egyszeri összevetéssel rendezték és a tizenöt indulóból két hibátlan eredményt jegyeztek. A döntő fordulót Reisz Pannával (Cirrus, Castilia Kft.) szemben Medáll nyergében Máriás Sára, a GSH Team Lovas Klub SE lovasa hozta jobb eredménnyel.

„Medáll nevű lovamat édesapám tenyésztette, nálunk nőtt fel. Ötéves kora óta lovagolom.
Alapvetően gyors ló, így a hosszú egyenesek, amelyek az összevetésben előfordultak, kifejezetten feküdtek nekünk. Menni kellett és mentünk. Nagyon jól éreztünk magunkat a lovasparkban. A kedvenc helyem Kiskunhalas, kiváló a rendezés, jól kezelt a fű” – mondta a boldog győztes.
Felnőtt kategóriában Piroska Zoltán nyerte a Kiskunhalas GP-t, Flórával
Fotó: Hajdu Krisztina és Kovács Iván

A nagyon várt felnőtt GP-döntőt 150 cm-en építette Karádi László és csapata. Az időre folyó számban egyszeri összevetést tartottak, a huszonhat indulóból hárman mentek hibátlant. Az összevetésben először Weinhardt Virág (Equest Cha-Cha) lovagolt pályára, aki az utolsó gátat ütötte. A második összevető, Czuczi István Chanel IC-vel két akadályt vert. Az utolsóként érkező Piroska Zoltán is vert egy akadályt, de Flóra nevű lovával gyorsabb volt Weinhardt Virágnál. Így a Mezőhegyesi Ménes KH SE lovasa nyerte a Kiskunhalas GP-t. 

„Mindennap jól ment a lovam. Alapvetően biztos pályákra törekedtem és a GP-döntő összevetésében történt az egyetlen verőhiba. Onnantól persze nagyobb sebességre kapcsoltam, mert azonos verőhiba alapján már az időnek döntő jelentősége lett. Többször nyertem már Halason, szeretek idejárni, a rendezők lovasbarát versenyeket szerveznek. A füves pálya remek állapotban fogadott minket még a negyedik napon is, a lovam is kedveli a halasi gyepet” – mondta a felnőtt GP aranyérmese.

De egyáltalán nem szomorkodott a második helyezett Weinhardt Virág sem.„Nagyon boldog vagyok” – mondta.

„Nagyon jól versenyeztünk és Cha-Cha fantasztikus teljesítményt nyújtott.
Az összevetésben első indulóként nyugodt és hibátlan pályára törekedtem, és minden rendben is ment az utolsó akadályig. Ott egy kicsit közel kerültem a gáthoz, ez okozta a verőhibát, de ezzel együtt elégedett vagyok, hogy ilyen ellenfelekkel, ilyen magas pályán helytálltunk a GP-döntőben” – fejtette ki Virág.
A GP-összesítésben három forduló után a legnagyobb esélyes, ifj. Szabó Gábor vehette át a győztesnek járó díjakat. A helyi szurkolók pedig Füzér Gábornak tapsolhattak, aki a sorozatban az összetett harmadik helyen végzett. A GP-sorozat dobogója tehát a következőképpen állt össze: első lett ifj. Szabó Gábor (Timpex Nyíregyháza LK) 24 ponttal, második Máté István (Máté-Szombati DLSE) 14 ponttal, és harmadik Füzér Gábor (Kiskunhalasi LTSE) 12 ponttal.
A nagyon várt felnőtt GP indulói
Fotó: Hajdu Krisztina és Kovács Iván

Szotyori Nagy Kristóf szakági elnököt büszkeséggel tölti el, hogy így felfutott a GP-sorozat.

„Sokat áldoztunk rá a szakágban, hogy ez így alakuljon. A felnőtt GP díjazása 1,5 millió forint; a harmadik, azaz a kiskunhalasi fordulót követően pedig egy összetett pontszámítás alapján újabb másfél millió forint került kiosztásra a helyezettek között.
Az U25 GP díjazása 350 ezer forint fordulónként, a tavaly megkezdett gyermek GP-é pedig 200 ezer forint értékű tárgyjutalom fordulónként. Az amatőr GP-n 150 ezer forintot osztottunk ki fordulónként” – fejtette ki a Díjugrató Szakág elnöke, hogyan is áll össze a GP-sorozat komoly díjazása.

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2019/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Generációról generációra száll a lovak szeretete

Kicsik és nagyok egyforma lelkesedéssel sürögtek-forogtak a lovak körül a Csilló Lovasiskolában tett látogatásomkor. Többségük szüleik példáját követve csöppent a lovaséletbe, s adja majd tovább nagy valószínűség szerint a lovak szeretetét jó néhány évvel később a saját gyermekeinek is.

A természet utat mutat

A természet utat mutat, megadja az utasításokat, és ezekkel élni kell, méghozzá szabadon, erőlködés nélkül – fogalmazott Páli Barna, akivel párja, Lampert Mária társaságában találkoztunk Alsópáhokon, annak is festői vasboldogasszonyfai részében, ahová letelepedett családjával. Állatokat tartanak, egy különleges gyümölcsöst művelnek, ottjártunkkor éppen jurtát építettek, és kertet is terveznek.

A hétvégén indulnak a Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntői

39 csapat részvételével október 12-én, 13-án, valamint november 9-én és 10-én zajlanak Budaörsön a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 elődöntői. A verseny témája ezúttal „a nyári ételek”. A rendezvény nem titkolt célja a résztvevők segítése, fejlesztése, így a csapatok felkészülését mentorként idén is neves szakemberek segítik.

Sajt és pezsgő Budafokon

Október 12-13-án a Törley Pezsgőmanufaktúra ad otthont a 7. Magyar Sajtmustrának. A hazai rendezvényen a legjobb hazai sajtok megvásárlása mellett az érdeklődők interaktív sajtkóstolón és swingpartin is részt vehetnek.

Cremello, fakók és más lószínek

A ló színe mindig érdekes téma szakmai körökben éppúgy, mint a lóval csak szimpatizálók táborában. A magyar nyelv a különböző színváltozatokra és színárnyalatokra több száz szót ismer(t)! Igazán különleges, nálunk ritka szín a cremello.

Székesfehérvár és Orfű a legvirágosabb települések 2019-ben

Kihirdették a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny győzteseit. Az idén először, hat régió első helyezettjei közül választották ki az országos nagydíjra érdemes településeket. Székesfehérvár és Orfű volt a befutó.

Békés megyei díjugrató bajnokság

Három díjugrató megyei bajnokot avattak 2019. szeptember 15-én vasárnap Békés megyében. Regionális díjugrató verseny keretében rendezték meg a kezdő, ifjúsági és felnőtt lovasok megyei bajnokságát. Bardóczky Veronika lótenyésztési osztályvezető írását közöljük.

Eredményes szeptember Mezőhegyesen

Szeptember utolsó hétvégéjén a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lovaikkal több eseményen vettek részt, sikereket értek el fogathajtásban és a ménvizsgán is. Bardóczky Veronika lótenyésztési osztályvezető írását közöljük.

Horváth, a diósgyőri vár védője

Az Eurosportot nézve mindannyiunkban felmerül a kérdés, hogy milyen exkluzív helyen lehet még díjugratóversenyt rendezni. Láttunk már díjugratást a Miami Beachen, a Grand Palais-ban, Monacóban vagy éppen Rómában.

Gimnazista feltaláló - Saját almafájuk adta az ötletet

Zsigó Miklós, a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium 17 éves diákja különdíjat kapott a Szófiában megrendezett idei EU Fiatal Tudósok Versenyén. Miklós egy, az alma állati kártevői elleni speciális csapdával érdemelte ki a rangos elismerést. A Magyar Mezőgazdaságnak mesélt találmányáról.