Back to top

Eldőlt a Grad Prix-kupák sorsa

A Kiskunhalas GP-t Piroska Zoltán nyerte meg Flórával a halasi Weinhardt Virág (Equest Cha-Cha) és Czuczi István (Chanel IC) előtt izgalmas összevetésben. Az összetett GP-t magasan hozta első helyen ifj. Szabó Gábor, második lett ifj. Máté István, a harmadik helyen Füzér Gábor végzett.

A négynapos versenysorozatban legtöbbször a papírforma érvényesült, persze azon belül azért voltak változó eredmények. A döntőket megelőző napon tartották meg a korosztályos lovak fináléit. Először 125 cm-es magasságon a hatéves lovak helyezései dőltek el.

Az amatőrök GP-jét Baumann Bori nyerte
Fotó: Hajdu Krisztina és Kovács Iván
Az időre történt egyszeri összevetéses számban tíz hibátlan alappálya volt, végül Kovács Henri (Morris Lovas SE) nyert Tambourinóval.
A következő finálé az ötéves lovaké volt. A 115 cm-es akadályokkal nehezített pályán tizenkét lovas ment hibátlanul az alappályán, az összevetésben nyolcan, közülük a leggyorsabb, Vindeczker Alexandra (Toll 96 Kft. LSE) nyert Kaffino Boys Boris-szal.
A hétfői zárónapon négy Grand Prix-re került sor. Először 120 cm-es magasságú pályán az amatőrök döntöttek a GP-kupák sorsáról. Az egyszeri összevetéses körben huszonegy indulóból tizenkét hibátlan alappálya lett, de még az összevetésben is kilencen akadályverés nélkül végeztek. Közülük a leggyorsabb a Prosper LK lovasa, Baumann Bori volt Kimérával.
„Jó eredményekkel mentünk mind a három GP-n. Kiméra alapvetően gyors, tempós ló, Halason is mindhárom napon remek formát mutatott. Utolsó startolóként az összevetésben kockáztatnom kellett, mert nyerni akartam. Gyorsan mentünk jó fordulókkal, és sikerült a győzelem, aminek nagyon örülök” –  nyilatkozta a verseny után.

A folytatásban 125 cm-es magasságon a gyermek GP következett, amit időre, egyszeri összevetéssel tartottak meg. A több hibátlan eredményből a legtöbbet az összevetésben Kiss Lizanna (Eliana) hozta ki, és megnyerte a Grand Prix-t.

A gyermek GP győztese Kiss Lizanna lett Elianával
Fotó: Hajdu Krisztina és Kovács Iván
„Nem volt mese, mentünk, ahogy tudtunk az összevetésben. Az érdekes pályavonalon a négyesnél éles fordulattal lehetett csak jó távolságot nyerni, de több fordulónál is alkalom nyílt rövidítésre. A jó tempónk mellett sikerült azokat a fordulókat is takarékosan megoldani. Ez lett a győzelmünk kulcsa” – osztotta meg velünk nyertes stratégiáját Lizanna.

A 25 év alattiak GP-döntőjében 140 cm-es akadályok vártak a lovasokra. Időre, egyszeri összevetéssel rendezték és a tizenöt indulóból két hibátlan eredményt jegyeztek. A döntő fordulót Reisz Pannával (Cirrus, Castilia Kft.) szemben Medáll nyergében Máriás Sára, a GSH Team Lovas Klub SE lovasa hozta jobb eredménnyel.

„Medáll nevű lovamat édesapám tenyésztette, nálunk nőtt fel. Ötéves kora óta lovagolom.
Alapvetően gyors ló, így a hosszú egyenesek, amelyek az összevetésben előfordultak, kifejezetten feküdtek nekünk. Menni kellett és mentünk. Nagyon jól éreztünk magunkat a lovasparkban. A kedvenc helyem Kiskunhalas, kiváló a rendezés, jól kezelt a fű” – mondta a boldog győztes.
Felnőtt kategóriában Piroska Zoltán nyerte a Kiskunhalas GP-t, Flórával
Fotó: Hajdu Krisztina és Kovács Iván

A nagyon várt felnőtt GP-döntőt 150 cm-en építette Karádi László és csapata. Az időre folyó számban egyszeri összevetést tartottak, a huszonhat indulóból hárman mentek hibátlant. Az összevetésben először Weinhardt Virág (Equest Cha-Cha) lovagolt pályára, aki az utolsó gátat ütötte. A második összevető, Czuczi István Chanel IC-vel két akadályt vert. Az utolsóként érkező Piroska Zoltán is vert egy akadályt, de Flóra nevű lovával gyorsabb volt Weinhardt Virágnál. Így a Mezőhegyesi Ménes KH SE lovasa nyerte a Kiskunhalas GP-t. 

„Mindennap jól ment a lovam. Alapvetően biztos pályákra törekedtem és a GP-döntő összevetésében történt az egyetlen verőhiba. Onnantól persze nagyobb sebességre kapcsoltam, mert azonos verőhiba alapján már az időnek döntő jelentősége lett. Többször nyertem már Halason, szeretek idejárni, a rendezők lovasbarát versenyeket szerveznek. A füves pálya remek állapotban fogadott minket még a negyedik napon is, a lovam is kedveli a halasi gyepet” – mondta a felnőtt GP aranyérmese.

De egyáltalán nem szomorkodott a második helyezett Weinhardt Virág sem.„Nagyon boldog vagyok” – mondta.

„Nagyon jól versenyeztünk és Cha-Cha fantasztikus teljesítményt nyújtott.
Az összevetésben első indulóként nyugodt és hibátlan pályára törekedtem, és minden rendben is ment az utolsó akadályig. Ott egy kicsit közel kerültem a gáthoz, ez okozta a verőhibát, de ezzel együtt elégedett vagyok, hogy ilyen ellenfelekkel, ilyen magas pályán helytálltunk a GP-döntőben” – fejtette ki Virág.
A GP-összesítésben három forduló után a legnagyobb esélyes, ifj. Szabó Gábor vehette át a győztesnek járó díjakat. A helyi szurkolók pedig Füzér Gábornak tapsolhattak, aki a sorozatban az összetett harmadik helyen végzett. A GP-sorozat dobogója tehát a következőképpen állt össze: első lett ifj. Szabó Gábor (Timpex Nyíregyháza LK) 24 ponttal, második Máté István (Máté-Szombati DLSE) 14 ponttal, és harmadik Füzér Gábor (Kiskunhalasi LTSE) 12 ponttal.
A nagyon várt felnőtt GP indulói
Fotó: Hajdu Krisztina és Kovács Iván

Szotyori Nagy Kristóf szakági elnököt büszkeséggel tölti el, hogy így felfutott a GP-sorozat.

„Sokat áldoztunk rá a szakágban, hogy ez így alakuljon. A felnőtt GP díjazása 1,5 millió forint; a harmadik, azaz a kiskunhalasi fordulót követően pedig egy összetett pontszámítás alapján újabb másfél millió forint került kiosztásra a helyezettek között.
Az U25 GP díjazása 350 ezer forint fordulónként, a tavaly megkezdett gyermek GP-é pedig 200 ezer forint értékű tárgyjutalom fordulónként. Az amatőr GP-n 150 ezer forintot osztottunk ki fordulónként” – fejtette ki a Díjugrató Szakág elnöke, hogyan is áll össze a GP-sorozat komoly díjazása.

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2019/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tréningtippek - Carl Hestertől

Carl Hester nevét minden lovas ismeri, öt olimpián vett részt, olimpiai, világbajnoki, Európa-bajnoki arany-, ezüst- és bronzérem büszke tulajdonosa, kiváló edző, és nem utolsósorban igazi „horseman”. Az alábbiakban néhány megszívlelendő tanácsot olvashattok, mely mindenkinek szól.

A lovak, a gyöngytyúkok, a kuvasz és a többiek…

Birka, kecske, ló, szamár és némi baromfi is van Borda István gazdaságában Jászkisér külterületén, a csatornákkal szabdalt alföldi tájon. A gazda mosolygós szemű, nagy bajszú, büszke jásznak tűnik, de amikor megszólal, ízes beszédéből kiderül, hogy palóc, családja révén Balassagyarmatról került gyerekként a Jászságba. Borda István öt éve bérli a volt TSZ-telepet.

Lótenyésztőket segítő támogatás nyílik

Az Agrárminisztérium a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból rendelkezésre bocsátott 25 milliárd forintos többletforrással meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program keretében 250 millió forint keretösszegű támogatási konstrukciót hirdet meg a lótenyésztők részére.

Amikor a befektetett munka megtérül

Körülbelül egy évvel ezelőtt láttam meg először egy olyan magyar nyereghirdetést, ami rögtön felkeltette a figyelmem. Fotós szemmel különösen kritikusan szemlélem a weboldalak képanyagait, itt kiváló minőségű fotókon részletesen bemutatott nyergeket láttam, lényegre törő, ám mégis alapos, szakszerű leírással. Nagyon megfogott ez a Magyarországon még nem látott, rendkívül igényes prezentáció.

Miért nem háziállat a zebra?

A lófélék háziasítása párhuzamosan több helyszínen is zajlott, amelyről még írásos emlékek is fennmaradtak. A rómaiak például leírták, hogy a perzsáknál gyakorta onágereket fogtak be a harci kocsikba.

Hetvenéves a mester

A Hódmezővásárhelyen élő kovácsmestert, Imre Sándort olvasóink közül bizonyára sokaknak nem kell bemutatni, hisz az 1980-as évek végétől végigkísérte lovas-, benne fogathajtósportunk hazai és itthon rendezett nemzetközi eseményeit. Talán az a mondása sem ismeretlen, amelyet most, a jeles alkalomkor is felidézett: „Kovácsnak és cigányzenésznek születni kell”.

XXVI. Kanca- és Ménverseny, Méneskönyvek Versenye

Rekord összegű díjazás, kis mezőny, sztárlovasok. Röviden így jellemezhető a július közepén, Mezőhegyesen megrendezett hagyományos kanca- és ménverseny. A mének döntőjét Aranykapu con Lordan nyerte Krucsó Szabolccsal a nyeregben, a kancákét Timpex Bölcsész és ifj. Szabó Gábor, a szuperdöntőben pedig Timpex Fényév ugyancsak ifj. Szabó Gáborral a nyeregben diadalmaskodott.

Újraindultak a lovasversenyek

Végre valahára valódi, nézők előtt rendezett lovasversenyekről tudósíthatunk! A Pegazus júliusi számának címlapján Pachl Benedek és Donna Friderika látható. A páros a Máriakálnokon megrendezett nemzetközi díjlovaglóversenyen U25 kategóriában mindkét nap győzelmet aratott és ezzel kiérdemelte az év meglepetése címet is.

VINAGORA – ezek az idei győztes borok

Idén a vírusjárvány miatt sok mérvadó nemzetközi borverseny elmaradt, ezért fontos, hogy a több évtizedes múltra visszatekintő VINAGORA borversenyt viszont sikerült megrendezni Szekszárdon.

Egy gyötrelmes munka felelevenítése

A hajdúnánási Nyakas Farmon július 4-én rendezték meg a kézi aratók idei versenyét. Ez volt a tizenkettedik ilyen találkozó, és a hagyományos időpontban is tartották. Mivel 2020-ban eddig semmi sem úgy alakult, ahogy azt megszoktuk, megtörténhetett volna, hogy az idei „kaszapárbaj” elmarad.