0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Eldőlt a Grad Prix-kupák sorsa

A Kiskunhalas GP-t Piroska Zoltán nyerte meg Flórával a halasi Weinhardt Virág (Equest Cha-Cha) és Czuczi István (Chanel IC) előtt izgalmas összevetésben. Az összetett GP-t magasan hozta első helyen ifj. Szabó Gábor, második lett ifj. Máté István, a harmadik helyen Füzér Gábor végzett.

A négynapos versenysorozatban legtöbbször a papírforma érvényesült, persze azon belül azért voltak változó eredmények. A döntőket megelőző napon tartották meg a korosztályos lovak fináléit. Először 125 cm-es magasságon a hatéves lovak helyezései dőltek el.

Az időre történt egyszeri összevetéses számban tíz hibátlan alappálya volt, végül Kovács Henri (Morris Lovas SE) nyert Tambourinóval.
A következő finálé az ötéves lovaké volt. A 115 cm-es akadályokkal nehezített pályán tizenkét lovas ment hibátlanul az alappályán, az összevetésben nyolcan, közülük a leggyorsabb, Vindeczker Alexandra (Toll 96 Kft. LSE) nyert Kaffino Boys Boris-szal.
A hétfői zárónapon négy Grand Prix-re került sor. Először 120 cm-es magasságú pályán az amatőrök döntöttek a GP-kupák sorsáról. Az egyszeri összevetéses körben huszonegy indulóból tizenkét hibátlan alappálya lett, de még az összevetésben is kilencen akadályverés nélkül végeztek. Közülük a leggyorsabb a Prosper LK lovasa, Baumann Bori volt Kimérával.
„Jó eredményekkel mentünk mind a három GP-n. Kiméra alapvetően gyors, tempós ló, Halason is mindhárom napon remek formát mutatott. Utolsó startolóként az összevetésben kockáztatnom kellett, mert nyerni akartam. Gyorsan mentünk jó fordulókkal, és sikerült a győzelem, aminek nagyon örülök” –  nyilatkozta a verseny után.

A folytatásban 125 cm-es magasságon a gyermek GP következett, amit időre, egyszeri összevetéssel tartottak meg. A több hibátlan eredményből a legtöbbet az összevetésben Kiss Lizanna (Eliana) hozta ki, és megnyerte a Grand Prix-t.

„Nem volt mese, mentünk, ahogy tudtunk az összevetésben. Az érdekes pályavonalon a négyesnél éles fordulattal lehetett csak jó távolságot nyerni, de több fordulónál is alkalom nyílt rövidítésre. A jó tempónk mellett sikerült azokat a fordulókat is takarékosan megoldani. Ez lett a győzelmünk kulcsa” – osztotta meg velünk nyertes stratégiáját Lizanna.

A 25 év alattiak GP-döntőjében 140 cm-es akadályok vártak a lovasokra. Időre, egyszeri összevetéssel rendezték és a tizenöt indulóból két hibátlan eredményt jegyeztek. A döntő fordulót Reisz Pannával (Cirrus, Castilia Kft.) szemben Medáll nyergében Máriás Sára, a GSH Team Lovas Klub SE lovasa hozta jobb eredménnyel.

„Medáll nevű lovamat édesapám tenyésztette, nálunk nőtt fel. Ötéves kora óta lovagolom.
Alapvetően gyors ló, így a hosszú egyenesek, amelyek az összevetésben előfordultak, kifejezetten feküdtek nekünk. Menni kellett és mentünk. Nagyon jól éreztünk magunkat a lovasparkban. A kedvenc helyem Kiskunhalas, kiváló a rendezés, jól kezelt a fű” – mondta a boldog győztes.

A nagyon várt felnőtt GP-döntőt 150 cm-en építette Karádi László és csapata. Az időre folyó számban egyszeri összevetést tartottak, a huszonhat indulóból hárman mentek hibátlant. Az összevetésben először Weinhardt Virág (Equest Cha-Cha) lovagolt pályára, aki az utolsó gátat ütötte. A második összevető, Czuczi István Chanel IC-vel két akadályt vert. Az utolsóként érkező Piroska Zoltán is vert egy akadályt, de Flóra nevű lovával gyorsabb volt Weinhardt Virágnál. Így a Mezőhegyesi Ménes KH SE lovasa nyerte a Kiskunhalas GP-t. 

„Mindennap jól ment a lovam. Alapvetően biztos pályákra törekedtem és a GP-döntő összevetésében történt az egyetlen verőhiba. Onnantól persze nagyobb sebességre kapcsoltam, mert azonos verőhiba alapján már az időnek döntő jelentősége lett. Többször nyertem már Halason, szeretek idejárni, a rendezők lovasbarát versenyeket szerveznek. A füves pálya remek állapotban fogadott minket még a negyedik napon is, a lovam is kedveli a halasi gyepet” – mondta a felnőtt GP aranyérmese.

De egyáltalán nem szomorkodott a második helyezett Weinhardt Virág sem.„Nagyon boldog vagyok” – mondta.

„Nagyon jól versenyeztünk és Cha-Cha fantasztikus teljesítményt nyújtott.
Az összevetésben első indulóként nyugodt és hibátlan pályára törekedtem, és minden rendben is ment az utolsó akadályig. Ott egy kicsit közel kerültem a gáthoz, ez okozta a verőhibát, de ezzel együtt elégedett vagyok, hogy ilyen ellenfelekkel, ilyen magas pályán helytálltunk a GP-döntőben” – fejtette ki Virág.
A GP-összesítésben három forduló után a legnagyobb esélyes, ifj. Szabó Gábor vehette át a győztesnek járó díjakat. A helyi szurkolók pedig Füzér Gábornak tapsolhattak, aki a sorozatban az összetett harmadik helyen végzett. A GP-sorozat dobogója tehát a következőképpen állt össze: első lett ifj. Szabó Gábor (Timpex Nyíregyháza LK) 24 ponttal, második Máté István (Máté-Szombati DLSE) 14 ponttal, és harmadik Füzér Gábor (Kiskunhalasi LTSE) 12 ponttal.

Szotyori Nagy Kristóf szakági elnököt büszkeséggel tölti el, hogy így felfutott a GP-sorozat.

„Sokat áldoztunk rá a szakágban, hogy ez így alakuljon. A felnőtt GP díjazása 1,5 millió forint; a harmadik, azaz a kiskunhalasi fordulót követően pedig egy összetett pontszámítás alapján újabb másfél millió forint került kiosztásra a helyezettek között.
Az U25 GP díjazása 350 ezer forint fordulónként, a tavaly megkezdett gyermek GP-é pedig 200 ezer forint értékű tárgyjutalom fordulónként. Az amatőr GP-n 150 ezer forintot osztottunk ki fordulónként” – fejtette ki a Díjugrató Szakág elnöke, hogyan is áll össze a GP-sorozat komoly díjazása.

 

Forrás: Pegazus