Back to top

Mesterséges intelligencia a kaptárakban

Elindult a világ első mesterséges intelligenciát használó kaptárhálózata az Egyesült Királyságban. A projekt célja a drasztikusan csökkenő méhpopuláció megmentése. Becslések szerint száz növényfaj biztosítja az ember által fogyasztott élelmiszerek 90 %-át az egész világon. Ezeknek a növényeknek a 71%-át a méhek porozzák be.

A drasztikusan csökkenő méhpopuláció hosszú távon egyes növények kihalását és ennek következményeként globális élelmiszer-katasztrófát okozhat.  

Az elmúlt 25 évben az Európai Unió néhány országában a mézelő méhek és más hasznos rovarok populációja 75 %-kal csökkent. 

Ennek oka többek között a növényvédő szerek használata, az éghajlatváltozás és a rovarokat megtámadó betegségek. Ezzel azonban nincs vége a rossz híreknek. A biológiai sokféleséggel és ökoszisztémával foglalkozó Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) széles körben idézett jelentése szerint a többi beporzó faj egyedszáma is folyamatosan csökken. Északnyugat-Európában a poszméhek, Észak-Amerikában pedig a denevérek és a kolibrik egyedszáma fogyatkozik.

A globális probléma arra késztette a tudósokat, hogy használják a legújabb technológiákat a méhpopulációk védelmében. 2014-ben létrehozták a World Bee elnevezésű projektet. Világszerte  tudósok, valamint technológiai partnerek csatlakoztak hozzá, például az Oracle nevet viselő amerikai IT technológiai vállalat. A program az Egyesült Királyságban indult el.

A World Bee Project kaptárhálózat távolról gyűjt adatokat, majd beviszi azokat az Oracle Cloud rendszerébe, amely elemző eszközök és mesterséges intelligencia (AI) felhasználásával adatmegjelenítést végez a kutatók számára

a mézelő méhek és a környezetük kapcsolatáról. Egy ilyen rendszer lehetővé teszi a kutatók számára, hogy "meghallgassák" a méheket - elemezzék az intelligens kaptárban rögzített összetett akusztikai adatokat, például  a méhek szárnyának mozgását is. Továbbá adatok érhetők el a hőmérsékletről, páratartalomról és az előállított méz mennyiségéről.  Az összegyűjtött információknak köszönhetően a kutatók képesek lesznek a méhcsaládok pontos megfigyelésére és a viselkedés előrejelzésére. Ez lehetővé teszi a méhészeknek és a természetvédőknek a megfelelő lépések megtételét az egész kolónia védelmére.

A világ minden tájáról gyűjtött adatok alapján végzett elemzések megválaszolják azt a kérdést, hogyan lehetne javítani a mézelő méhek helyzetét.

Forrás: 
agronews.com.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felrobban a bio növényvédő szerek piaca – évi 21,3 százalékos növekedést jósolnak

A támogató szabályozás, az ökológiai élelmiszerek iránti fokozott fogyasztói igény és a következő generációs DNS-szekvenálás új növekedési lehetőségeket biztosít - 21,3 éves növekedési ráta várható.

Világszerte súlyosbodik az édesvízi tavakat érintő nyári algavirágzás

Az elmúlt három évtizedben világszerte súlyosbodott az édesvízi nagy tavakat érintő nyári algavirágzás - állapították meg a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) munkatársai a témában készített eddigi leghosszabb távú, globális tanulmány keretében.

„Nekem soha nem jelentett üvegplafont, hogy nő vagyok” - A mezőgazdaság női arca

A világ teljes népességének negyede vidéken élő nő, és róluk szól október 15-e, amit 2008 óta a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként tartanak számon az ENSZ-ben. A világszervezet ezzel a nappal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ők jelentősen hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez, az élelmiszer-biztonsághoz és a vidéki szegénység felszámolásához.

„Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl.” - A méhek színlátása

„Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl.” Talán ismert Albert Einstein eme állítólagos mondása, azonban e kinyilatkoztatás igazságtartalmával nehéz lenne vitába szállni, mivel tény, hogy a mezőgazdasági kultúrák legalább 90%-a valamilyen szinten függ a beporzó rovarok tevékenységétől –, legyen szó magányosan élő poszméhekről, vagy ipari mérvű megporzásról.

Eszközhasználó disznók

A kutatók egy kritikusan veszélyeztetett disznófajtát, a Cebu szigeti disznót figyelték meg egy párizsi állatkertben, amikor észrevették, hogy a kondából több állat is fadarabok segítségével próbálta túrni a földet, hogy fészket építsen magának.

Hazai méhlegelők - Tavaszi-nyár eleji fás hordásnövényünk

A fehér akác (Robinia pseudoacacia) minden kétséget kizáróan a legfontosabb méhlegelőnk, nemcsak a fásszárúak közül, hanem minden tekintetben. Egy csodafa, hiszen őshazáján kívül (Észak-Amerikából származik) mintegy 400 év alatt meghódítva Európát, mára már jobban érzi magát nálunk (nagyobb növedéket produkálva), mint eredeti elterjedési területén, termőhelyén.

Elpusztult az első klónozott tehén

Szép kort élt meg a világ első klónozott tehene, Kaga, aki 21 évesen pusztult el Japán Ishikawa prefektúrájának állattenyésztési központjában – adta hírül a Kyodo News japán hírügynökség.

Fekete lepellel takarták le standjaikat a zöldség- és gyümölcsárusok

A baden-würtenbergi Freiburgban (október elején), a gyümölcs- és zöldségárusok 5 percig fekete lepellel takarták le áruikat. Tüntetésükkel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a jelenleg bajor mintára zajló „Fajok sokfélesége- Mentsétek meg a méheket” elnevezésű népi kezdeményezés kizárólag a (helyi) termelőkre hárítja a felelősséget és rendkívül hátrányos helyzetbe hozza őket.

Veszélyben a vajdasági termőföldek!

Ötven év múlva pusztává válhat Szerbia éléskamrája. Riasztó mértékben csökken a Vajdaságban található mintegy 1,7 millió hektárnyi termőföld szervesanyag-tartalma. A szakértők figyelmeztetnek, a talaj humusztartalma már három százalék alá esett, ami az optimális határérték.

18 ezer magyar méhész helyzete válságos

Uniós megoldást sürgetnek a méhészek, akik a közös piacon jóval a termelői ár alatt, megalázó összegekért tudják csak értékesíteni a mézet. A hazai mézexportőrök már leálltak a vásárlással. Ha ennek hatására a méhészek is beszüntetik a tevékenységüket, komoly, kontinens szintű ökológiai válság alakulhat ki.