Back to top

Mesterséges intelligencia a kaptárakban

Elindult a világ első mesterséges intelligenciát használó kaptárhálózata az Egyesült Királyságban. A projekt célja a drasztikusan csökkenő méhpopuláció megmentése. Becslések szerint száz növényfaj biztosítja az ember által fogyasztott élelmiszerek 90 %-át az egész világon. Ezeknek a növényeknek a 71%-át a méhek porozzák be.

A drasztikusan csökkenő méhpopuláció hosszú távon egyes növények kihalását és ennek következményeként globális élelmiszer-katasztrófát okozhat.  

Az elmúlt 25 évben az Európai Unió néhány országában a mézelő méhek és más hasznos rovarok populációja 75 %-kal csökkent. 

Ennek oka többek között a növényvédő szerek használata, az éghajlatváltozás és a rovarokat megtámadó betegségek. Ezzel azonban nincs vége a rossz híreknek. A biológiai sokféleséggel és ökoszisztémával foglalkozó Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) széles körben idézett jelentése szerint a többi beporzó faj egyedszáma is folyamatosan csökken. Északnyugat-Európában a poszméhek, Észak-Amerikában pedig a denevérek és a kolibrik egyedszáma fogyatkozik.

A globális probléma arra késztette a tudósokat, hogy használják a legújabb technológiákat a méhpopulációk védelmében. 2014-ben létrehozták a World Bee elnevezésű projektet. Világszerte  tudósok, valamint technológiai partnerek csatlakoztak hozzá, például az Oracle nevet viselő amerikai IT technológiai vállalat. A program az Egyesült Királyságban indult el.

A World Bee Project kaptárhálózat távolról gyűjt adatokat, majd beviszi azokat az Oracle Cloud rendszerébe, amely elemző eszközök és mesterséges intelligencia (AI) felhasználásával adatmegjelenítést végez a kutatók számára

a mézelő méhek és a környezetük kapcsolatáról. Egy ilyen rendszer lehetővé teszi a kutatók számára, hogy "meghallgassák" a méheket - elemezzék az intelligens kaptárban rögzített összetett akusztikai adatokat, például  a méhek szárnyának mozgását is. Továbbá adatok érhetők el a hőmérsékletről, páratartalomról és az előállított méz mennyiségéről.  Az összegyűjtött információknak köszönhetően a kutatók képesek lesznek a méhcsaládok pontos megfigyelésére és a viselkedés előrejelzésére. Ez lehetővé teszi a méhészeknek és a természetvédőknek a megfelelő lépések megtételét az egész kolónia védelmére.

A világ minden tájáról gyűjtött adatok alapján végzett elemzések megválaszolják azt a kérdést, hogyan lehetne javítani a mézelő méhek helyzetét.

Forrás: 
agronews.com.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazai méhlegelők 14. rész - Idegenhonos fás hordásnövények VI.

Európa nagy részének és így hazánknak is a mindmáig egyik legelterjedtebb parkfája, díszfája a közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum), vagy más nevén a fehér bokrétafa. Napjainkban sok veszélyes károsítója van, melyek - különösen az idősebb példányait - erősen tizedelik. Méhészeti értékét sokan vitatják, kétségbe vonják a magas szaponintartalmú, méhekre mérgezőnek vélt virágpora miatt.

Felhívás a méhek védelmében

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara felhívták minden növényvédelmi szakirányító figyelmét arra, hogy a napraforgó virágzásának idején a méhek a csemegekukoricát, és esetleg más növényeket (kabakosokat, magnak vetett hagymát stb-t) is aktívan látogatják.

Rajzás: átok vagy áldás?

Vitathatatlanul a rajzás az egyik legnagyobb „zavar" a méhcsalád méztermelő folyamatában. Éppen ezért a méhészkedés modernizálódása óta a rajzásgátlás az egyik legnagyobb kihívás a méhész számára. Rengeteg módja ismert ennek, ami egymagában is mutatja, hogy valójában egyik sem tökéletes, különben nem lenne ennyiféle ilyen irányú kísérlet. E témáról olvashatnak írásomban.

Egymás képességeinek figyelembevételével képesek az együttes mozgásra

A madarak együttes mozgása lenyűgöző látványt nyújt, viszont ennek a harmóniában történő repülésnek az elvét nem igazán tudták mindeddig megfejteni. AZ ELTE fizikusai erre rájöttek, és ezt a megoldást el is lesték a természettől, hogy minden eddiginél több drón gyors reakcióidejű, ugyanakkor harmonikus együttmozgását tudják koordinálni.

KSH: májusban 2,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Az idén májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-vel.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Csak a kiváló minőségű méz versenyképes

A Gyöngyös-patak mentén, Kőszegtől néhány kilométerre sok szempontból ideális a környezet a méhészkedéshez, amit az is bizonyít, hogy Balogh Ferenc jelenleg 180 méhcsaláddal már 15 éve sikeresen folytatja a mesterséget itt.

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szlovén agrárminiszter

A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.