0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Mesterséges intelligencia a kaptárakban

Elindult a világ első mesterséges intelligenciát használó kaptárhálózata az Egyesült Királyságban. A projekt célja a drasztikusan csökkenő méhpopuláció megmentése. Becslések szerint száz növényfaj biztosítja az ember által fogyasztott élelmiszerek 90 %-át az egész világon. Ezeknek a növényeknek a 71%-át a méhek porozzák be.

A drasztikusan csökkenő méhpopuláció hosszú távon egyes növények kihalását és ennek következményeként globális élelmiszer-katasztrófát okozhat.  

Az elmúlt 25 évben az Európai Unió néhány országában a mézelő méhek és más hasznos rovarok populációja 75 %-kal csökkent. 

Ennek oka többek között a növényvédő szerek használata, az éghajlatváltozás és a rovarokat megtámadó betegségek. Ezzel azonban nincs vége a rossz híreknek. A biológiai sokféleséggel és ökoszisztémával foglalkozó Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) széles körben idézett jelentése szerint a többi beporzó faj egyedszáma is folyamatosan csökken. Északnyugat-Európában a poszméhek, Észak-Amerikában pedig a denevérek és a kolibrik egyedszáma fogyatkozik.

A globális probléma arra késztette a tudósokat, hogy használják a legújabb technológiákat a méhpopulációk védelmében. 2014-ben létrehozták a World Bee elnevezésű projektet. Világszerte  tudósok, valamint technológiai partnerek csatlakoztak hozzá, például az Oracle nevet viselő amerikai IT technológiai vállalat. A program az Egyesült Királyságban indult el.

A World Bee Project kaptárhálózat távolról gyűjt adatokat, majd beviszi azokat az Oracle Cloud rendszerébe, amely elemző eszközök és mesterséges intelligencia (AI) felhasználásával adatmegjelenítést végez a kutatók számára

a mézelő méhek és a környezetük kapcsolatáról. Egy ilyen rendszer lehetővé teszi a kutatók számára, hogy „meghallgassák” a méheket – elemezzék az intelligens kaptárban rögzített összetett akusztikai adatokat, például  a méhek szárnyának mozgását is. Továbbá adatok érhetők el a hőmérsékletről, páratartalomról és az előállított méz mennyiségéről.  Az összegyűjtött információknak köszönhetően a kutatók képesek lesznek a méhcsaládok pontos megfigyelésére és a viselkedés előrejelzésére. Ez lehetővé teszi a méhészeknek és a természetvédőknek a megfelelő lépések megtételét az egész kolónia védelmére.

A világ minden tájáról gyűjtött adatok alapján végzett elemzések megválaszolják azt a kérdést, hogyan lehetne javítani a mézelő méhek helyzetét.

Forrás: agronews.com.pl