Back to top

Szélerózió-kutatás autonóm eszközökkel

Észak-Amerika nyugati részének hatalmas legelőterületein nem újdonság az erős szél. Az elmúlt évtizedek során azonban jelentősen súlyosbodtak az eróziós folyamatok, melyek összességében jelentősen rontják az itt jellemző legeltetéses marhatartás feltételeit. A szélerózió jobb megértésére robotizált eszközzel indultak kísérletek.

Az Egyesült Államok szövetségi mezőgazdasági minisztériumának (USDA) kutatási részlege (ARS) egy robotizált eszközzel végez a szélerózió jobb megértésére irányuló kísérleteket, ami főleg az USA nyugati részén komoly fenyegetést jelent a legeltetésre alapuló szarvasmarhatartásra. Ezen a területen azért is lenne különösen előnyös a robotok mielőbbi térhódítása, mert a szükséges megfigyeléseket és méréseket gyakran távoli, szélviharok sújtotta területeken kell végezni esetenként több napos periódusokban, ami az egyéb nehézségek mellett kifejezetten veszélyes feladatot jelent. Emellett a szükséges mérőberendezések egyszerűen felszerelhetők bármilyen távirányítású vagy robotizált eszközre is, a mérések elvégzéséhez nem szükséges az emberi jelenlét.

A hatlábú kialakításra utaló Rhex név alatt fejlesztett robot alapváltozatát a Pennsylvaniai Egyetem kutatói építették, e verziója nagyjából 10 kg-os önsúlyával gyalogtempónak megfelelő, 5,5 km/h sebességgel képes haladni nehezebb terepen is, akár 25 fokos emelkedőket is meg tud mászni, és kialakításából adódóan további szenzorokat vagy egyéb műszerekkel is könnyen felszerelhető. Akkumulátorcsomagja nagyjából 2 órányi működést tesz lehetővé, és bár a fejlesztés jelenlegi szakaszában a prototípusok távirányításához még látótávolságban kell lenni, a következő lépés az autonóm vezérlő és ütközésmegelőző rendszer beépítése, amivel már nagyjából 8–15 km-es távolságból biztonságosan irányítható lesz, a végcél pedig a beprogramozott feladatnak megfelelő teljesen autonóm működés.

Észak-Amerika nyugati részének hatalmas legelőterületein – melyek jellemzően állami vagy szövetségi tulajdonban vannak – nem újdonság az erős szél, az elmúlt évtizedek során azonban jelentősen súlyosbodtak az eróziós folyamatok. Ahogy az világszerte sokfelé tapasztalható, a korábban jellemzően lassabb, áztató esők formájában érkező csapadék ma inkább ritkább, de pusztító erejű, hatalmas zivatarokban zúdul le. Ennek következményei, illetve egyéb káros folyamatok

összességében jelentősen rontják az itt jellemző legeltetéses marhatartás feltételeit, és hosszabb távon nem sok jót ígérnek az ágazatnak.

A robot első bevetései óta már szolgált a kutatók számára új információkkal, és ennek köszönhetően pontosítani is tudták a meglévő széleróziós modellszámításokat. Fejlesztői szerint a robot gyűjtötte adatokat a gyakorlatban elsőként a szélerózió által leginkább veszélyeztetett területek azonosítására lehetne hasznosítani.

Forrás: 
www.futurefarming.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

Földi pokol, ahol nincs élet

Földünkön az élőlények, különösen a mikroorganizmusok, meglepő módon képesek alkalmazkodni a legextrémebb környezetekhez, de még így is van olyan hely, ahol nem tudnak életben maradni.

Fordított arányosság: a hőmérséklet nő, a madarak meg egyre kisebbek?

Egy nem rég megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozássál a madarak egyre kisebbek lesznek, a szárnyaik viszont egyre nagyobbak. A Michigan-i Egyetem és a Field Múzeum kutatói több tízezer madarat vizsgáltak meg négy évtizedre visszamenőleg.

Több használható víz a mezőgazdaságnak

A kezelt települési szennyvíz mezőgazdasági öntözés céljából történő biztonságos újrafelhasználására fogadott el a napokban előzetes megállapodást az Európai Bizottság azért, hogy minél több használható víz álljon a mezőgazdasági termelők rendelkezésére.

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.

Klímaváltozás: lehet, hogy az elmúlt 10 év lesz az eddigi legmelegebb évtized

A tudósok szerint a 2010 és 2019 közötti időszak átlaghőmérséklete az eddig rögzített adatok alapján a legmagasabb, amit valaha mértek. Bár az idei évnek még nincs vége, jó eséllyel ez lesz az eddigi legmelegebb évtized.

Ez nemcsak egy termelési mód, hanem életszemlélet: dinamikusan nő a hazai bioterület

Megvalósulni látszik az ökológiai gazdálkodás stratégiai programjában, a 2014-2020-as időszakra szóló Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért dokumentumban meghatározott cél, a 350 ezer hektár nagyságú ökoterület elérése, ha nem is 2020-ra, de a közeljövőben biztosan, fogalmazott Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke a 32. Biokultúra Tudományos Napon.

Lesz elegendő facsemete

Hiába a kormány erőfeszítése az erdőterületek növelésére, ha nem lenne hozzá elegendő szaporítóanyag. Kicsit háttérbe szorított, ám nagyon fontos terület az erdei csemetetermesztés. Az eredményes őszi csemeteszezonról sajtótájékoztató keretében számolt be Zambó Péter, földügyekért felelős államtitkár és Zsigmond Richárd, a NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának vezetője.

A leginnovatívabb cégeknek adnak teret

A kutatás és fejlesztés terén úttörő szerepet betöltő vállalkozásokat keresik az immáron 28. alkalommal meghirdetett Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat révén. Az idei kiírás ismertetésén elhangzott, jövőre az állam 32 milliárd forinttal több forrást biztosít majd K+F programokra.

Magyar kiállítók, nemzetközi sikerek - Agritechnica 2019

November 16-án ért véget az idei Agritechnica Hannoverben. A 2820 kiállító és a 450 ezer látogató (ebből több mint 130 ezer külföldi) egyértelműen bizonyítja, hogy a mezőgazdasági technológiát bemutató nemzetközi kiállítások közül ez a rangos szakmai esemény a legnagyobb a világon.