Back to top

Szélerózió-kutatás autonóm eszközökkel

Észak-Amerika nyugati részének hatalmas legelőterületein nem újdonság az erős szél. Az elmúlt évtizedek során azonban jelentősen súlyosbodtak az eróziós folyamatok, melyek összességében jelentősen rontják az itt jellemző legeltetéses marhatartás feltételeit. A szélerózió jobb megértésére robotizált eszközzel indultak kísérletek.

Az Egyesült Államok szövetségi mezőgazdasági minisztériumának (USDA) kutatási részlege (ARS) egy robotizált eszközzel végez a szélerózió jobb megértésére irányuló kísérleteket, ami főleg az USA nyugati részén komoly fenyegetést jelent a legeltetésre alapuló szarvasmarhatartásra. Ezen a területen azért is lenne különösen előnyös a robotok mielőbbi térhódítása, mert a szükséges megfigyeléseket és méréseket gyakran távoli, szélviharok sújtotta területeken kell végezni esetenként több napos periódusokban, ami az egyéb nehézségek mellett kifejezetten veszélyes feladatot jelent. Emellett a szükséges mérőberendezések egyszerűen felszerelhetők bármilyen távirányítású vagy robotizált eszközre is, a mérések elvégzéséhez nem szükséges az emberi jelenlét.

A hatlábú kialakításra utaló Rhex név alatt fejlesztett robot alapváltozatát a Pennsylvaniai Egyetem kutatói építették, e verziója nagyjából 10 kg-os önsúlyával gyalogtempónak megfelelő, 5,5 km/h sebességgel képes haladni nehezebb terepen is, akár 25 fokos emelkedőket is meg tud mászni, és kialakításából adódóan további szenzorokat vagy egyéb műszerekkel is könnyen felszerelhető. Akkumulátorcsomagja nagyjából 2 órányi működést tesz lehetővé, és bár a fejlesztés jelenlegi szakaszában a prototípusok távirányításához még látótávolságban kell lenni, a következő lépés az autonóm vezérlő és ütközésmegelőző rendszer beépítése, amivel már nagyjából 8–15 km-es távolságból biztonságosan irányítható lesz, a végcél pedig a beprogramozott feladatnak megfelelő teljesen autonóm működés.

Észak-Amerika nyugati részének hatalmas legelőterületein – melyek jellemzően állami vagy szövetségi tulajdonban vannak – nem újdonság az erős szél, az elmúlt évtizedek során azonban jelentősen súlyosbodtak az eróziós folyamatok. Ahogy az világszerte sokfelé tapasztalható, a korábban jellemzően lassabb, áztató esők formájában érkező csapadék ma inkább ritkább, de pusztító erejű, hatalmas zivatarokban zúdul le. Ennek következményei, illetve egyéb káros folyamatok

összességében jelentősen rontják az itt jellemző legeltetéses marhatartás feltételeit, és hosszabb távon nem sok jót ígérnek az ágazatnak.

A robot első bevetései óta már szolgált a kutatók számára új információkkal, és ennek köszönhetően pontosítani is tudták a meglévő széleróziós modellszámításokat. Fejlesztői szerint a robot gyűjtötte adatokat a gyakorlatban elsőként a szélerózió által leginkább veszélyeztetett területek azonosítására lehetne hasznosítani.

Forrás: 
www.futurefarming.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felrobban a bio növényvédő szerek piaca – évi 21,3 százalékos növekedést jósolnak

A támogató szabályozás, az ökológiai élelmiszerek iránti fokozott fogyasztói igény és a következő generációs DNS-szekvenálás új növekedési lehetőségeket biztosít - 21,3 éves növekedési ráta várható.

Menő "Máltai Szeretetszolgálatos" táska a Spar-nál

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodájában készülő vászontáskákat értékesítenek mostantól az INTERSPAR hálózatában. Az eladások a hátrányos helyzetű település varróüzemében dolgozó lányokat és édesanyákat segítik, miközben környezetbarát alternatívát nyújtanak a bevásárlás során.

Világszerte súlyosbodik az édesvízi tavakat érintő nyári algavirágzás

Az elmúlt három évtizedben világszerte súlyosbodott az édesvízi nagy tavakat érintő nyári algavirágzás - állapították meg a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) munkatársai a témában készített eddigi leghosszabb távú, globális tanulmány keretében.

Rágcsálóirtó mérgezi a hazai ragadozómadarakat

A nem megfelelően kihelyezett rágcsálóirtók sok ragadozómadár életét veszélyeztetik hazánkban – derül ki a Magyar Madártani Egyesület közleményéből.

Évi 55 milliárd forint kárt okoz a túl sok, vagy túl kevés víz

A Budapesten sorra kerülő Víz Világtalálkozón ezúttal a víz három drámájával (sok, kevés, szennyezett) foglalkoznak a szakemberek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára kiemelten fontos, hogy az eseményen víz- és az élelmiszerbiztonsági szempontból is konszenzusos és kedvező javaslatok, ajánlások, elhatározások szülessenek.

Víz Világtalálkozó - a világ 118 országából érkeznek vendégek Budapestre

A két korábbi rendezvényhez képest többen, 118 országból több mint 2300-an jelentkeztek a kedden kezdődő Budapesti Víz Világtalálkozóra - közölte az MTI-vel hétfőn az eseményt előkészítő tárcaközi bizottság elnöke, a Külgazdasági és Külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkára.

Veszélyben a vadgerlék

Németországban a kihalás veszélye fenyegeti az arrafelé ritkának számító vadgerléket, ezért a Német Természetvédelmi Szövetség 2020-ra az év madarának választotta - számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Eszközhasználó disznók

A kutatók egy kritikusan veszélyeztetett disznófajtát, a Cebu szigeti disznót figyelték meg egy párizsi állatkertben, amikor észrevették, hogy a kondából több állat is fadarabok segítségével próbálta túrni a földet, hogy fészket építsen magának.

A természet utat mutat

A természet utat mutat, megadja az utasításokat, és ezekkel élni kell, méghozzá szabadon, erőlködés nélkül – fogalmazott Páli Barna, akivel párja, Lampert Mária társaságában találkoztunk Alsópáhokon, annak is festői vasboldogasszonyfai részében, ahová letelepedett családjával. Állatokat tartanak, egy különleges gyümölcsöst művelnek, ottjártunkkor éppen jurtát építettek, és kertet is terveznek.

Elpusztult az első klónozott tehén

Szép kort élt meg a világ első klónozott tehene, Kaga, aki 21 évesen pusztult el Japán Ishikawa prefektúrájának állattenyésztési központjában – adta hírül a Kyodo News japán hírügynökség.