0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szélerózió-kutatás autonóm eszközökkel

Észak-Amerika nyugati részének hatalmas legelőterületein nem újdonság az erős szél. Az elmúlt évtizedek során azonban jelentősen súlyosbodtak az eróziós folyamatok, melyek összességében jelentősen rontják az itt jellemző legeltetéses marhatartás feltételeit. A szélerózió jobb megértésére robotizált eszközzel indultak kísérletek.

Az Egyesült Államok szövetségi mezőgazdasági minisztériumának (USDA) kutatási részlege (ARS) egy robotizált eszközzel végez a szélerózió jobb megértésére irányuló kísérleteket, ami főleg az USA nyugati részén komoly fenyegetést jelent a legeltetésre alapuló szarvasmarhatartásra. Ezen a területen azért is lenne különösen előnyös a robotok mielőbbi térhódítása, mert a szükséges megfigyeléseket és méréseket gyakran távoli, szélviharok sújtotta területeken kell végezni esetenként több napos periódusokban, ami az egyéb nehézségek mellett kifejezetten veszélyes feladatot jelent. Emellett a szükséges mérőberendezések egyszerűen felszerelhetők bármilyen távirányítású vagy robotizált eszközre is, a mérések elvégzéséhez nem szükséges az emberi jelenlét.

A hatlábú kialakításra utaló Rhex név alatt fejlesztett robot alapváltozatát a Pennsylvaniai Egyetem kutatói építették, e verziója nagyjából 10 kg-os önsúlyával gyalogtempónak megfelelő, 5,5 km/h sebességgel képes haladni nehezebb terepen is, akár 25 fokos emelkedőket is meg tud mászni, és kialakításából adódóan további szenzorokat vagy egyéb műszerekkel is könnyen felszerelhető. Akkumulátorcsomagja nagyjából 2 órányi működést tesz lehetővé, és bár a fejlesztés jelenlegi szakaszában a prototípusok távirányításához még látótávolságban kell lenni, a következő lépés az autonóm vezérlő és ütközésmegelőző rendszer beépítése, amivel már nagyjából 8–15 km-es távolságból biztonságosan irányítható lesz, a végcél pedig a beprogramozott feladatnak megfelelő teljesen autonóm működés.

Észak-Amerika nyugati részének hatalmas legelőterületein – melyek jellemzően állami vagy szövetségi tulajdonban vannak – nem újdonság az erős szél, az elmúlt évtizedek során azonban jelentősen súlyosbodtak az eróziós folyamatok. Ahogy az világszerte sokfelé tapasztalható, a korábban jellemzően lassabb, áztató esők formájában érkező csapadék ma inkább ritkább, de pusztító erejű, hatalmas zivatarokban zúdul le. Ennek következményei, illetve egyéb káros folyamatok

összességében jelentősen rontják az itt jellemző legeltetéses marhatartás feltételeit, és hosszabb távon nem sok jót ígérnek az ágazatnak.

A robot első bevetései óta már szolgált a kutatók számára új információkkal, és ennek köszönhetően pontosítani is tudták a meglévő széleróziós modellszámításokat. Fejlesztői szerint a robot gyűjtötte adatokat a gyakorlatban elsőként a szélerózió által leginkább veszélyeztetett területek azonosítására lehetne hasznosítani.

Forrás: www.futurefarming.com