0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Instagram borászatoknak

Manapság több eszköz áll a cégek rendelkezésére, hogy harmadik fél bevonása nélkül, közvetlenül érjék el a vásárlóikat, mint valaha. A kihívást az jelenti, hogy megtaláljuk a hozzánk leginkább illő, számunkra leghatékonyabb eszközöket. Ebben a cikkben az Instagram funkcióit, lehetőségeit tekintjük át, ami az egyik leggyorsabban terjedő és kifejezetten addiktív közösségimédia-felület jelenleg.

Instagram-őrület

Ha a szikár tényeket nézzük, az Instagram egy kép- és videómegosztó applikáció. Ha azonban megvizsgáljuk, mitől működik, rájövünk, hogy túlmutat a családok, barátok képeinek nézegetésén, és igazi rajongói sokkal inkább arra használják, hogy érdeklődési körüknek megfelelő tartalmakkal találkozzanak, legyen szó magánszemélyek vagy cégek által létrehozottakról.

Ezt bizonyítja, hogy milyen erős az Instagram esetében a kulcsszavak jelentősége, amelyeket maga a felhasználó ad meg kettős kereszt, azaz hashtag után írva minden tartalma esetében.

Így ha a felületet böngésszük, vagy egy új képet töltöttünk fel, könnyű megtalálni azokat, akik ugyanezt teszik a #merlot vagy az #etyekipiknik kifejezést beírva a keresőbe.

Mivel ez egy elsősorban képekre épülő platform, kiemelkedő szerepe van a vizualitásnak. Sikeres, az átlag fölé emelkedő az lehet, aki színvonalas képi tartalmat kínál. Ha ezt nem tudjuk biztosítani, nem érdemes vele foglalkoznunk. Nem kell ugyanakkor attól megijedni, hogy folyamatosan profi fotósra lesz szükségünk, bár kétségtelenül ez is egy megoldás.

Az Instagram megalkotói ugyanis számtalan eszközt adtak azok kezébe, akik minimális érdeklődést mutatnak a képszerkesztés iránt, akár szűrők, akár egyéb, könnyen használható funkciók által.

A havonta aktív Instagram-felhasználók mennyisége már meghaladta az egymilliárdot, és számuk folyamatosan nő. Magyar felhasználókból is több van már, mint kétmillió. Kezdetben – mint sok más online felületet – ezt is a tinédzserek használták. Sokan közülük már nem szívesen töltöttek időt a Facebookon, ahol a szüleik is látták őket, helyette új, izgalmas és kreatív közösségi médiumot kerestek. A regisztrálók köre azonban folyamatosan szélesedett, bár még ma is inkább a fiatal felnőttek a meghatározóak.

A közönség többségének életkora jelenleg a 17-35 év közötti sávba esik, és bár a magasabb árkategóriájú, minőségi borokat tömegében még nem ez a korosztály fogyasztja, hamarosan ők válnak meghatározóvá.

Ha tehát a jövőnkbe fektetnénk munkát, érdemes velük a kapcsolatot ezen a platformon is felvenni.

Arról nem is beszélve, hogy az online világban természetesnek számít, hogy fokozatosan az idősebb generáció is felfedezi magának az új felületeket, közülük is főként a nyitott, újdonságokat befogadni szerető felhasználók.

Miért jobb most, mint a Facebook?

Azok, akik most csatlakoznak az Instagramhoz, megtapasztalhatják azokat az elérési arányokat, amelyeket gyakran emlegetnek a Facebook aranykoraként.

Mivel még erősen felfutóban van az Instagram, jó tartalom esetén a magas elérési eredményekhez nincs szükség hirdetésekre, pusztán organikusan is elérhetőek.

Persze nincs garancia arra, hogy ez hosszú távon így marad, sőt valószínűbb is, hogy ebből is hamarosan több pénzhez akarnak majd jutni, hiszen a tulajdonosa megegyezik a Facebookéval.

Mire használhatjuk?

A Facebookhoz hasonlóan az Instagram sem elsősorban a közvetlen értékesítésről szól.Cégünk oldala akkor működik a leghatékonyabban, ha azt segíti elő, hogy a felhasználók megismerjenek minket, kapcsolat alakuljon ki közöttünk, amely idővel egyre mélyíthető.

A közvetlen értékesítő jellegű akciókat az is nehezíti, hogy a bejegyzésekben közvetlenül nem helyezhetőek el jelenleg linkek, külső forrás megadásához az oldalunk rövid bemutatásánál van lehetőség. Sokan élnek is azzal a lehetőséggel, hogy itt nem a cég honlapját jelentetik meg, hanem az épp aktuális tartalmat mutatják, legyen az egy róluk szóló cikk egy online magazinban, vagy újonnan megjelenő boruk webshopos aloldala.

Sokkal jobban használható az eszköz bizalomépítésre és a folyamatos jelenlét biztosítására.

Minél többször látnak minket, minél jobban megismernek, annál nagyobb lesz az esélye annak, hogy egy vásárlási szituációban minket választanak, akár egy étterem borlapjáról, akár egy hipermarket polcáról.

Hogyan vágjunk neki?

Először is létre kell hozni egy Instagram-fiókot. Fontos, hogy a regisztrációnál pontosan adjuk meg az e-mail-címet, és olyat adjunk meg, amelyhez aztán hozzá is férünk majd. Ha később valamikor elfelejtjük a megadott jelszót, ide küldik majd az új hozzáférést.

Lényeges az is, hogy ez egy alapvetően mobilra tervezett alkalmazás, hiszen az alapfunkciója az, hogy könnyedén megörökítsünk bármit, ami éppen körülvesz minket az életben.

Ez pedig együtt jár azzal, hogy az első lépést az app mobiltelefonunkra való letöltése jelenti, és ezen keresztül kell regisztrálni is, mert bár létezik PC-re szánt változat is, ott az indulást nem tudjuk lebonyolítani.

Ahogy a Facebookon, itt is különbségek vannak a céges és a magánszemélyekhez tartozó oldalak között. Miért érdemes üzleti profilt létrehozni? Mert tartozik hozzá egy, a fogyasztókkal történő közvetlen kommunikációt segítő messenger funkció, továbbá egy analitikai felület, ami méri a közönség elkötelezettségét a márkánk iránt, valamint aktivitásukat posztjaink esetében.

Ha úgy döntünk, az üzleti fiókból hirdetéseket is indíthatunk.

Mitől lesz sikeres egy Instagram-oldal?

A legfontosabb, hogy minél magasabb minőségű, a márkához kötődő tartalmat állítsunk elő.

Mutassuk be hitelesen és érthetően a pincészet mindennapjait, legyen szó a szőlőben, a pincében zajló munkáról, külső helyszínen zajló eseményekről, vagy éttermekről, üzletekről, ahol megtalálhatóak a boraink.

A magas minőségű tartalom ugyanakkor nem jelent hatásvadász tartalmakat. Egy oldal nem attól sikeres – ahogy a Facebook esetében sem –, ha nagyon magasak a követői számok, hanem ha olyan felhasználók a rajongói, akiket érdekel a termék, amit előállítunk, és várhatóan vásárolnak is majd belőle.

A tartalmak színvonala pedig nemcsak azok számára fontos, akik már elköteleződtek a pincészet oldala felé, hanem azoknak is, akik a különböző keresőfunkciók segítségével rátalálhatnak az oldalra, és ha az tetszik, követőkké válhatnak.

 

Még több információ a #hashtagről

A hashtag, azaz kettős kereszt legismertebb funkciója, hogy amolyan keresőszóként funkcionál.

Megadása a bejegyzéseknél segít abban, hogy az ugyanezen téma iránt érdeklődők megtalálják egymást.

Épp ezért fontos, hogy tudatosan alkalmazzuk. Ehhez végezhetünk hashtagkutatást, amely azt jelenti, hogy összegyűjtjük azokat a kulcsszavakat, amelyek tevékenységünkhöz kötődnek.

A hashtagkérdés kapcsán fontos tisztázni, hogy milyen nyelven kommunikálunk az oldalunkon.

Elsődlegesen magyar célközönség esetében a legbiztosabb választás még mindig a magyar nyelv, ugyanakkor, pont a fiatalabb célközönség miatt, sokan választják a magyar pincészetek közül is az angolt.

Hashtagjeinket illesszük az általunk használt nyelvhez. A dolgunk az angolnál egyszerűbb, hiszen ott nem okoznak dilemmát az ékezetek, ragok. Magyar nyelv esetében a keresés szempontjából szerencsésebbek az ékezet nélküli kifejezések, ugyanakkor ha a hashtageket azok másodlagos, inkább kiemelő, mintsem kereső funkciója miatt használjuk, az ékezetek megkönnyítik az olvasást.

Instagram-sztori

Ha igazán jó elérési eredményeket szeretnénk, nemcsak a hagyományos hírfolyam használata javasolt, hanem az Instagram-sztorié is. Ez a felület felső sávjában kör formákban elhelyezkedő bejegyzésekre utal, amelyeket megérintve képek és videók vetítése nyílik meg. Ahogy a többi tartalmi egység keretében, itt is vegyesen jelennek meg a felhasználók számára a magánszemélyektől és a céges oldalaktól érkező tartalmak.

A megjelenés ebben az esetben más, mint a hagyományos Instagram-bejegyzéseknél, ahol a leggyakoribb a négyzetes formátum, itt ezzel szemben a teljes telefonkijelzőnknek megfelelő, álló téglalapban kell gondolkodni.

A különbség azonban nemcsak a formátumban, hanem a hangulatban is megnyilvánul, ezen a felületen kicsit még lazábbra lehet venni a légkört, használhatunk matricákat, színes feliratokat, szavazásokat, gifeket.

Az Instagram-sztori alapból mindössze 24 óráig érhető el, fontos újdonság azonban, hogy most már aktuális történeteink mellett a korábban publikáltakat is lementhetjük kiemelt sztoriként oldalunkon, a bemutatkozásunk szöveges része alá.

Mi mindenre használhatjuk az Instagram sztorit?

Remek felület egy új termék bemutatására, és arra is, hogy betekintést adjunk a mindennapjainkba. Kevés még az olyan magyar boros felület, amelyik tízezer követővel rendelkezik, de ha ezt a számot elérjük, onnantól már linket is elhelyezhetünk a történetünkben. Amíg ez nem áll rendelkezésre, marad a bevált „link a bióban” technika.

 

Hirdetések

Hirdetéseket mind a Facebook hirdetéskezelő fiókjában, mind magán az Instagram applikáción létrehozhatunk. Hasonló sablon szerint zajlik a munka, mint a Facebook-hirdetésnél.

Elsőként ki kell választani a hirdetés célját, ez lehet márkaismertség, elérés, forgalom, aktivitás, alkalmazástelepítés, videómegtekintés, konverziók vagy érdeklődő keresés.

A költségkeretet itt is azzal párhuzamosan kell meghatározni, hogy vagy napi limitet adunk meg, vagy élettartamra maximalizáljuk a büdzsénket. A célközönség megválasztását alaposan érdemes megfontolni, és a földrajzi lokáció, a nem és a korcsoport mellett ajánlott használni az érdeklődési köröket is. Az elhelyezések megjelenítése egységben hagyhatjuk az automatikus beállítást, de lehetőség van arra is, hogy csak Facebookon vagy csak az Instagramon reklámozzunk. Fontos, hogy figyeljünk arra is, hogy a kampány nyitó és záró időpontja harmonizáljon a napi vagy az élettartamra szóló költségtervvel. Ha kizárólag Facebook-fiókkal rendelkezik valaki, akkor is van lehetősége Instagramon hirdetni, hasznosabb ugyanakkor, ha ezzel az eszközzel mégis rendelkezik, hiszen ilyenkor a hirdetésnek köszönhetően nőhet az oldal követőinek száma, valamint lehetőség van a hirdetés alatt megjelenő esetleges kommentekre is reagálni.

Az Instagram-hirdetés formája lehet fotó, videó, galéria vagy vetítés, ha pedig a sztoriban szeretne valaki hirdetést elhelyezni, az előbb felsorolt opciók közül az első három áll rendelkezésre.

Az utolsó lépés a kreatív, a link és a szöveges tartalom megadása. Végül már csak a megerősítés gombot kell megnyomni.

Gyakorlati tippek az induláshoz

Ha valaki még nem próbálta, érdemes előbb magánemberként regisztrálni és használni. A felületet lehet nézőként szeretni és feltöltőként élvezni, de utóbbi nem mindenki esetében magától értetődő. Cégként viszont tényleg csak azoknak érdemes foglalkozni vele, akik hosszú távon is elköteleződnek mellette, és rendszeres rutintevékenységgé teszik marketingfeladataik között.

Ha belevágunk, gondoskodjunk arról, hogy minél többen értesüljenek róla, hogy már ezen a felületen is találkozhatnak velünk, hiszen ha már más eszközök révén kapcsolatban vagyunk a fogyasztókkal, az Instagram segít majd, hogy megerősítsük a hozzánk való kötődést.

Ehhez elhelyezhetünk feliratokat, matricákat vinotékánkba, hírt adhatunk honlapunkon, hírlevelünkben, kartonunkon, de érdemes megosztani az információt a Facebook-oldal követőivel is.

Akárcsak más közösségimédia-eszközöknél, itt is akkor van esély a fenntartható, hosszú távú működésre, ha tervet készítünk a posztoláshoz, és előre beosztjuk, mikor mit akarunk közölni. Ahogy más marketingeszközöknél, a rendszeresség itt is kulcsfontosságú. Így lesz idő arra, hogy felkészüljünk és rendelkezésre álljon a megfelelő képanyag, valamint jut lehetőség arra is, hogy átgondoljuk a kísérőszöveget. Mindez sokkal jobb eredményeket produkál a legtöbb embernél, mint a „most már ki kellene tennünk valamit” kapkodós hozzáállás. Bár magán az Instagramon ez egyelőre nem oldható meg, több olyan program is létezik, amely segít előre időzített posztok beállításában.

Összességében az Instagramról elmondható, hogy a vizualitás iránt érdeklődő, kreatív embereknek remek eszköz pincészetük kommunikációjára, hiszen a manapság legszívesebben fogyasztott online tartalmakra, azaz a képekre épít.

Megfelelő hozzáállás, nyitottság esetében lehetővé teszi a történetmesélést, magunk és borászatunk bemutatását. Ahogy azonban korábban kiemeltük, csak akkor vágjunk bele alkalmazásába, ha időt is tudunk rá szánni a jövőben. Imázsépítést, hitelességet az online térben ugyanis csak aktuális tartalmakkal tudunk kialakítani.

 

 

Forrás: Borászati Füzetek