0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A szárnyas csirkemellek kiskapun érkeznek az EU-ba

Az EU baromfi feldolgozói tiltakoznak az egyre nagyobb arányú ukrán csirkemell beáramlása ellen. Azt állítják, az ukránok kiskaput találtak, hogyan növeljék az exportjukat. Az európai termelők szervezetei tiltakoznak.

Néhány hónapja ismert tény, hogy trükkös megoldást találtak ki az ukrán baromfiexportőrök annak érdekében, hogy növeljék beszállításukat az Európai Unióba. A Közösség korábban bizonyos kvótamennyiségig biztosított vámmentes behozatali lehetőséget az ukrán baromfi exportőröknek. Ezt a mennyiséget úgy próbálják megnövelni, hogy találtak egy kiskaput, ami szerint olyan terméket hoztak létre, amelyre nincs vámtarifakód.

A csirkéket úgy darabolják, hogy együtt marad a szárny a mellhússal, és ezt a termékeket szállítják az Unióba, ahol további feldolgozás után csirkemellel árasztják el a piacot.

Az ukrán baromfiágazat képviselői elutasítják az európai szervezetek vádjait, amelyek szerint egyre nagyobb veszélyt jelentenének az EU-ban működő baromfitermelő üzemekre. Az ukrán Nemzeti Baromfi- és Takarmánytermelők Kamarája azzal érvel, hogy az Európába irányuló baromfi-exportjuk az EU teljes baromfitermék piacának mindössze 1%-át teszi ki. Továbbá a vállalatok képviselői azt is állítják, hogy a gyenge termelési minőség, az EU jóléti előírásainak be nem tartása és a burkolt állami támogatások vádjai is hamisak velük szemben.

A nemkívánatos ukrán térhódítás megakadályozásáért a legbefolyásosabb szakmai szervezetek szálltak harcba,

az Európai Bizottság pedig tárgyalásokat kezdeményezett az Ukrajnát érintő szállítási kvóták újraszabályozásáról.

Az aggodalmakat az is táplálja, hogy az ukrán szárnyas csirkemell behozatala egyes statisztikák szerint már egy évvel ezelőtt megközelítette az 50 ezer tonnát, és az ágazat résztvevői további folyamatos növekedéstől tartanak. Ukrajna most a „sértett fél”  pozíciójából próbálja az újratárgyalások során a baromfikvótát évi 70 ezer tonnára emelni. Az eddigi vámmentes limit évi 50 ezer tonna volt.

Forrás: agropolska.pl