Back to top

Talajminta-elemzés űrtechnológiával

Gyors, olcsó, pontos az az automatikus mintavételi módszer, amely a NASA robotszondájában is alkalmazott lézerspektroszkópiás módszerrel naponta akár 1500 vizsgálatát tudja elvégezni.

Brazíliai kutatók és mérnökök Agrorobótica néven indítottak talajminta-elemzéssel foglalkozó vállalkozásukat, ami leginkább azzal tűnik ki versenytársai közül, hogy a NASA Curiosity Mars-kutató robotszondájában is alkalmazott lézerspektroszkópiás módszerrel naponta akár 1500, illetve évente mintegy 360 000 minta vizsgálatát tudja elvégezni. A cég által AGLIBS-nek nevezett rendszerrel (mely az alkalmazott lézerindukált plazmaspektroszkópia, azaz LIBS technológiára utal) megállapítható a vizsgált talajok szervesanyag-tartalma, fizikai félesége, pH értéke, valamint a makró- és mikrotápanyagok mennyisége.

Bár ez önmagában még nem jelent újdonságot, a cég fő újítása, hogy mindezeket az adatokat a korábbi vizsgálati módszerekhez képest lényegesen gyorsabban, olcsóbban és pontosabban kínálja.

Jelenleg kétnapos határidővel vállalják az elemzéseket, miközben egy hasonló részletességű laborvizsgálat eredményeire a cég szerint jellemzően legjobb esetben is mintegy 10 napot kell várni Brazíliában, de egyes régiókban ez akár 40 nap is lehet.

A mintavételek során – részben az itt gyakori nagy birtokméretekből adódóan –, 10 hektáronként vesznek egy-egy 300 grammos mintát, majd a vizsgálati eredmények alapján, a precíziós gazdálkodás gyakorlatából is ismert módszerekkel elkészítik az adott gazdaság részletes talajtérképét.

A kutatás-fejlesztés 2015-ben kezdődött, és egyik legfontosabb mozgatórugója az a felismerés volt, hogy az óriási országban elérhető talajvizsgálatok magas költségei nagyon sok növénytermesztőt elriasztottak. A fejlesztő cég hosszabb távú célja, hogy a talajminta-vizsgálatokat önjáró robotok végezzék, a NASA robotszondáihoz hasonlóan. Ennek egyik legnagyobb gyakorlati akadályát a cég szakemberei szerint éppen a Brazíliában jellemző, erősen tömörödött talajok jelentik – minden mintavételi pontról legalább 2 minta szükséges, 0–20 cm, illetve 20–40 cm mélységből – és egyelőre nem is találták meg az ideális, hosszú távon is gondozás mentesen működtethető, gazdaságos és strapabíró automatikus mintavételi módszert. A fejlesztések azonban egyéb irányokban is haladnak, és a cég folyamatosan bővülő országos talajminőségi adatbázisára építve, a mesterséges intelligencia (AI) körébe tartozó szoftveres elemzésekkel is keresi az adattömegből kinyerhető összefüggéseket.

Forrás: 
www.futurefarming.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jubiláló burgonyakombájn-konstrukció

Gabonakombájnjai és szecskázói után 1969-ben dobta piacra első önjáró burgonyabetakarító gépét a Grimme Landtechnik. A vállalat innovációja előtt csak vontatott betakarítót használtak a burgonyatechnológiákban.

Elképesztő összegek röpködtek a mezőgépeket is kínáló árverésen

Egy neves brit aukciósház a járványhelyzet miatt online árverések szervezéséhez folyamodott, s milyen jól tette! Az első ilyen alkalmon csak úgy röpködtek a rekordösszegek: a legmagasabb áron egy Mercedes-Benz traktor kelt el, megelőzve egy Bentley-t.

Kipróbált gépek a szőlészetekbe

A gépbemutatók megritkulása közepette üde színfolt volt a július 24-én Balatonlelle-Rádpusztán, a Rád-Vin Kft. területén tartott Vititech 2020 gyakorlati szőlészeti gépbemutató. A tavaly indult Vititech-et a KITE Zrt. is nagyszerű kezdeményezésnek tartotta, így örömmel csatlakoztak hozzá. Bíznak benne, hogy a szervezőknek sikerült hagyományt teremteniük.

Folytatódik a száraz idő

Jelenleg hazánk döntő részén megfelelő a talajnedvesség, a kapás növények szépen fejlődhetnek, a meleg és jobbára száraz időben pedig jól lehet haladni a még kint lévő kalászosok aratásával is. A Kisalföld északnyugati részén és a Mohácsi sziget térségében azonban nem ilyen ideális a helyzet, arrafelé nem esett elég eső, így még mindig a kritikus szint alatt van a talajnedvesség.

II. Extrém Talajtani Tábor Nádudvaron

A KITE Zrt. közreműködésével Extrém Talajtani Tábort szervezett Nádudvaron július 21. és 25. között a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Földrajz-Geoinformatika Intézete és a Magyar Földrajzi Társaság. A program célja a talajtan társadalmi megbecsültségének emelése és a meglévő csúcstechnológia bölcs alkalmazása.

Konténermalmok Dél-Afrikában

A helyi lakossági igények kielégítésére és a helyben termesztett gabonafélék, valamint a kukorica feldolgozására gyorsan terjednek az országban a konténerekbe telepített malmok.

Veszélyben lehet az ausztrál mezőgazdaság

Súlyosan károsították az ausztrál termőtalajt a bozóttüzek egy ausztrál kutatás szerint, amely hangsúlyozta, hogy nagyobb erőfeszítést kell fordítani a talaj javítására, mert ellenkező esetben az ország mezőgazdasági termelése sínyli meg.

A nyári gyepápolás 7+1 aranyszabálya

A nyári időszakban mutatja legszebb arcát a gyep, feltéve akkor, ha megfelelően gondozzuk. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen gyakran nyírjuk, milyen napszakban locsoljuk, vagy éppen mennyi tápanyaggal látjuk el időről időre. A STIHL kertápolási szakértői összegyűjtöttek hét plusz egy aranyszabályt, amelyek betartásával tökéletes pázsitunk lehet.

Agrárszakmákba kóstolhat bele több száz diák a nyáron

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élményszerűen ismertet meg több száz diákkal agrárszakmákat a nyáron. Az országos „Szakmakóstoló Hetek” keretében általános iskolai tanulók egy-egy hétig gazdálkodók mellett, szakképző iskolák segítségével nyerhetnek betekintést tucatnyi szakmába.

Nekünk terem – az egészségünkért

Az interneten keresztül összekötni a termelőket a vevőkkel – általában ez a feladata a webáruházaknak. A járvány miatt igazán népszerűvé váltak az online áruházak, és ennek megfelelően megugrott a forgalmuk. Ezek egyike a NekedTerem, amelynek tulajdonos-igazgatója, Molnár Eszter a járvány csendesültével több vidéki helyszínre elkalauzolt.