Back to top

Ki fizet mangalica kolbásszal a fogtömésért?

Az élelem a legjobb fizetőeszköz - vallja Rendek Olga, aki férjével együtt 30 éve gazdálkodik a Felső-Kiskunsági Homokhátságon, a Rendek család egykori portáján. Mangalica hússal, vagy kolbásszal fizetnek a fogtömésért a fogorvosnak és élelem az ára az angol nyelvóráknak is.

MMG - Hagyományos, vegyszermentes ökogazdálkodás: Rendek Ökotanya

Rendekék a hagyományos, vegyszermentes ökogazdálkodás elkötelezett hívei és művelői 1993 óta. Gazdaságukat Kerekegyháza – Kunpusztán lelhetjük meg.

Itt állítják elő nevezetes portékájukat a nemzeti parki védjegyes mangalica kolbászt. Piacozni nem kell a portékákkal – mondja a gazdasszony, majd hozzáfűzi, minden, amit megtermelnek, helyben talál gazdára.

20 hektáros területükön több mint 400 növényféleséget termesztenek és hasznosítanak, a gyógynövényektől kezdve a homoki kukoricáig. Ez utóbbi nagy, lapos szemű fajta, amelyet egykoron csemegeként fogyasztottak: megfőzték, darált mákot szórtak és mézet csurgattak rá. A homoki dinnyehéj pedig a mangalicáik kedvence. Ám termesztenek batátát is, legalább 30 éve. Igaz, ez a növény Peruból származik, ahol nedvesebb a klíma, de virul a homokhátságon is, sőt idehaza kártevője se akad.

Jószágok a Rendek tanyán
Jószágok a Rendek tanyán
Fotó: BNE
Jószágállományuk három szarvasmarhából, 8 mangalica disznóból, 18 süldő malacból, néhány rackából és számos baromfiból áll. Az őshonos állatok mellett a hajdani paraszti életteret, tárgyi eszközöket is bemutatják. A nagyszülők 130 éves tipikus három osztatú, alföldi parasztházában, búbos kemencét építettek és Tanyamúzeumot rendeztek be. Ám a mangalica kolbászok is itt, a kamra részben várják sorsuk beteljesedését!

A rendszerváltást követő időszakban az 1990-es évek elején döntött úgy Rendek Olga és férje, László, hogy otthagyják a nagyvárost, munkaadójukat, egy multinacionális céget és visszatérnek szülőföldjükre, ahol őseik is gazdálkodtak. Ám mikor megjelentek a pusztában sokan találgatták, hogy vajon mi szél hozta három gyerekkel őket erre? Költözésük okaként voltak, akik úgy gondolták, valami bűnük van, azért menekülnek ide. Akkoriban még szinte mindenki csak a nagyvárosba vágyott és menekülni akart a mezőgazdasági munkától.

Kamra mangalica kolbászokkal a Rendek tanyán
Kamra mangalica kolbászokkal a Rendek tanyán
Fotó: BNE
Kilenc náció él a pusztában – meséli Rendek Olga. Finnek, olaszok, osztrákok, hollandok, svájciak, németek, az USA-ból visszatelepült magyarok. Ők is többnyire gazdálkodnak. Van, akinek tejelő tehene van, így Rendekék a tejért hússal, vagy zöldséggel fizetnek.

Ám van olyan szomszédjuk is, aki a kultúrát vásárolja meg tőlük lótrágyáért. Ez utóbbi ügylet a Tanyamúzeumi belépőt rejti biotrágyával ellentételezve.

Megkóstolva a Nemzeti Parki Termék védjeggyel bíró mangalica kolbászt megállapítható, hogy nem hétköznapi csemege. Harmonikusan omlik szét az íze a szájban, talán mert érződik benne a malacok szabad, nyugodt élete. A titka pedig az ősi receptben, amelyet Kiskunsági Hagyományőrző, Kézműves és Turisztikai Egyesület tagjai jegyeztek le az idősek elmondása alapján. Így készül a Kiskunsági Mangalica Kolbász. A Rendek porta e különleges terméke nem csak Magyarországon, de külföldön is elismert: a Slow Food Biodiverzitásért Világalapítvány oltalmát élvezi.

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Füstfűszerek: mert a füst ízesít...

A szabad tűzön készült ételek teljesen más ízvilággal rendelkeznek, mint a konyhában készítettek. A húsok füsttel való tartósítása már hosszú múltra tekint vissza, de az ezzel kapcsolatos hagyományokat a kerti grillezéskor is alkalmazhatjuk.

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

A hulladék nem probléma, hanem lehetőség

A mezőgazdasági fóliahulladék feldolgozásának teljes folyamatát ismertették az érdeklődőkkel július 29-én, a Green Technológia Kft. szakmai napján. A herendi Majolika Parkban egy gyár- és laborlátogatás keretében rávilágítottak a szervezők arra, hogy a hulladék nem szemét, hanem lehetőségként kell tekinteni rá környezetünk megóvásában.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Népszerű réspiaci termék - Cukkinivirág

A cukkinivirág remek hiánypótló termék, fogalmazott Claudio Peiro­ne, az olaszországi Villanova Mon­dovìban (Cuneo megye) működő családi vállalkozás vezetője. A száz éve alapított családi vállalkozás elsősorban alma és körte termesztésére szakosodott, de nyaranta cuk­kinivirágot is értékesítenek.

Németországban is engedélyezték az orvosi kannabisz értékesítését

Néhány európai országban már megengedett a kannabisz gyógyá­szati célú forgalmazása. 2021 júniusától Németország is követi a példát, és elkezdi – egyelőre kizárólag gyógyszertárakban – az orvosi kannabisz értékesítését.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

Helybe jönnek a vevők

Példaértékű, több lábon álló kisgazdaság a zalaszentlászlói Gyógynövények Völgye, ahol a gyümölcs- és gyógynövénytermesztés jól megfér az állattartással, a falusi vendéglátással, szálláshely-szolgáltatással, oktatóprogramokkal. Mindemellett feldolgozó kisüzemük bérmunkát is vállal, így integrátori szerepet is betölt a gazdaság.

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a hársméz

A hársméz remek választás kezdődő fertőzések, álmatlanság esetén. Íze különleges, kellemesen kesernyés. Használata főként fertőzéses időszakokban ajánlott.

Milyen ízű mentát ültessük?

Néhány mentafaj hazánkban is honos, ám a mentaféléknek több száz változata van. Igazi többhasznú növények: jól mutatnak a dísznövényes ágyásban, emellett fűszer és gyógynövényként is számíthatunk rájuk. Csokimenta, banánmenta, ananászmenta, citrommenta, levendulamenta, almamenta, macskamenta - na ez utóbbi, szerencsére nem macska ízű...