Back to top

Ki fizet mangalica kolbásszal a fogtömésért?

Az élelem a legjobb fizetőeszköz - vallja Rendek Olga, aki férjével együtt 30 éve gazdálkodik a Felső-Kiskunsági Homokhátságon, a Rendek család egykori portáján. Mangalica hússal, vagy kolbásszal fizetnek a fogtömésért a fogorvosnak és élelem az ára az angol nyelvóráknak is.

MMG - Hagyományos, vegyszermentes ökogazdálkodás: Rendek Ökotanya

Rendekék a hagyományos, vegyszermentes ökogazdálkodás elkötelezett hívei és művelői 1993 óta. Gazdaságukat Kerekegyháza – Kunpusztán lelhetjük meg.

Itt állítják elő nevezetes portékájukat a nemzeti parki védjegyes mangalica kolbászt. Piacozni nem kell a portékákkal – mondja a gazdasszony, majd hozzáfűzi, minden, amit megtermelnek, helyben talál gazdára.

20 hektáros területükön több mint 400 növényféleséget termesztenek és hasznosítanak, a gyógynövényektől kezdve a homoki kukoricáig. Ez utóbbi nagy, lapos szemű fajta, amelyet egykoron csemegeként fogyasztottak: megfőzték, darált mákot szórtak és mézet csurgattak rá. A homoki dinnyehéj pedig a mangalicáik kedvence. Ám termesztenek batátát is, legalább 30 éve. Igaz, ez a növény Peruból származik, ahol nedvesebb a klíma, de virul a homokhátságon is, sőt idehaza kártevője se akad.

Jószágok a Rendek tanyán
Jószágok a Rendek tanyán
Fotó: BNE
Jószágállományuk három szarvasmarhából, 8 mangalica disznóból, 18 süldő malacból, néhány rackából és számos baromfiból áll. Az őshonos állatok mellett a hajdani paraszti életteret, tárgyi eszközöket is bemutatják. A nagyszülők 130 éves tipikus három osztatú, alföldi parasztházában, búbos kemencét építettek és Tanyamúzeumot rendeztek be. Ám a mangalica kolbászok is itt, a kamra részben várják sorsuk beteljesedését!

A rendszerváltást követő időszakban az 1990-es évek elején döntött úgy Rendek Olga és férje, László, hogy otthagyják a nagyvárost, munkaadójukat, egy multinacionális céget és visszatérnek szülőföldjükre, ahol őseik is gazdálkodtak. Ám mikor megjelentek a pusztában sokan találgatták, hogy vajon mi szél hozta három gyerekkel őket erre? Költözésük okaként voltak, akik úgy gondolták, valami bűnük van, azért menekülnek ide. Akkoriban még szinte mindenki csak a nagyvárosba vágyott és menekülni akart a mezőgazdasági munkától.

Kamra mangalica kolbászokkal a Rendek tanyán
Kamra mangalica kolbászokkal a Rendek tanyán
Fotó: BNE
Kilenc náció él a pusztában – meséli Rendek Olga. Finnek, olaszok, osztrákok, hollandok, svájciak, németek, az USA-ból visszatelepült magyarok. Ők is többnyire gazdálkodnak. Van, akinek tejelő tehene van, így Rendekék a tejért hússal, vagy zöldséggel fizetnek.

Ám van olyan szomszédjuk is, aki a kultúrát vásárolja meg tőlük lótrágyáért. Ez utóbbi ügylet a Tanyamúzeumi belépőt rejti biotrágyával ellentételezve.

Megkóstolva a Nemzeti Parki Termék védjeggyel bíró mangalica kolbászt megállapítható, hogy nem hétköznapi csemege. Harmonikusan omlik szét az íze a szájban, talán mert érződik benne a malacok szabad, nyugodt élete. A titka pedig az ősi receptben, amelyet Kiskunsági Hagyományőrző, Kézműves és Turisztikai Egyesület tagjai jegyeztek le az idősek elmondása alapján. Így készül a Kiskunsági Mangalica Kolbász. A Rendek porta e különleges terméke nem csak Magyarországon, de külföldön is elismert: a Slow Food Biodiverzitásért Világalapítvány oltalmát élvezi.

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hollandia: minden harmadik tejtermelő kiszáll

FrieslandCampina holland tejtermelő csoport előrejelzései szerint 2030-ra Hollandiában a tejgazdaságok száma 15 000-ről 10 000-re csökkenhet, mely strukturális változásokat eredményezhet a gazdaságban.

Édesítőszerrel gyorsabban nőnek a brojlercsirkék

A kínai Nanjing Mezőgazdasági Egyetemen három édesítőszert vizsgáltak a csirkék növekedési ütemére, szérumból mérhető biokémiai anyagaikra és a vékonybél élettani funkcióira nézve.

Fél évszázad a kisállattenyésztésben

Az idei esztendő többszörös jubileumot jelent a nemzetközileg is elismert Tóth Sándor gyémántkoszorús mestertenyésztő életében. Idén ünnepli 80. születésnapját, 50 éve lépett be a Magyar Galamb- és Kisállat­tenyésztők Szövetségébe, s azóta többször tagja volt a szervezet vezetőségének.

Kézműves sör készítéséhez nyert támogatást a kiskunhalasi Trínium Alfa Kft.

Kézműves sör készítésére alkalmas technológiára nyert több mint százmillió forint támogatást a kiskunhalasi Trínium Alfa Fejlesztő, Kivitelező és Szolgáltató Kft. - közölte a cég ügyvezetője az MTI-vel.

Így lesz a tizennyolcból négyszáz

Mihályhalmán, félúton Nádudvar és Püspökladány között, egy családi vállalkozás őshonos szürke marhákat és ennek charolaival keresztezett változatát legelteti a lehető legtermészetesebb körülmények között.

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.

Mindent helyben - fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés

Újra fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés. A hobbiból pedig akár mellékjövedelem is képződhet, mert mind nagyobb az érdeklődés a házi készítésű termékek iránt, a családi szükségletet meghaladó fölösleg könnyen értékesíthető.

Júliusban is emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak

Júliusban már a második egymást követő hónapban emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, főleg a növényi olaj- és zsírfélék, valamint a tejtermékek drágultak.

Az ellés öröme és bánata - kecsketartás

Városiként költöztünk pár éve faluba, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. A Kistermelők Lapja júniusi számában kecsketartókká válásunk históriájáról meséltem, és az igyekezetünkről, hogy gidákkal gyarapodjon az állományunk. Több hónapnyi kudarc után, egy új baktól, Mihálytól vártuk a sikert…

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.