#1
A jó termést a jó föld alapozza meg. Laza szerkezetű és nagyon sok komposzttal kevert, tápanyagdús legyen a tökföld, vagy a nagy virágcserép tartalma, ha netán az erkélyen akarsz tököt termeszteni.
#2
Bármilyen tököt is termesztenél, jobb palántázni, mint helybe vetni. A tök fagyérzékeny, így május végén, júniusban szabad csak kiültetni. Nagy a térigénye, így hagyj a fészkek között 1-1 méter helyet!
#3
#4
A tök társnövényei a kukorica, napraforgó, saláta, retek, hagyma.
#5
A tök futónövény. Nem szabad a szárat levágni, inkább irányítani kell – a hosszú termésű fajtákat (pl. kolbász- vagy lopótök) erős támrendszerre, vagy egy fára érdemes futtatni.
#6
A kevesebb több. Növényenként mindössze pár termést érdemes meghagyni, mert a tő nem tud többet szüretelhetőre nevelni. A többi virágot, megkötött kicsi tököt szedd le! A tök virágja ehető (pl. töltve, rántva) , a kis tököket pedig savanyítani érdemes.
#7
A tököt általában 100 naposan, szeptemberben kell betakarítani, de a sütőtöknek jót tesz, ha megcsípi a fagy.
#8
#9
A tökféléket kocsányostól, késsel kell szedni, úgy, hogy az indát a kocsány tövénél levágod. Közben ügyelj arra, hogy ne nyomd meg a külső héjat és a viaszréteget se sértsd meg.
#10
A sütőtök fagymentes, száraz és tiszta levegőjű helyiségben néhány hónapig eltartható. A terméseket lehetőleg ne tedd hideg alapra, mert a pára kicsapódásától könnyebben rothadnak. Legjobb faládákban vagy kartondobozokban tárolni.
#10+1
Gasztrobloggerek tesztjei szerint a legfinomabb sütőtök a nagydobosi, aztán a kiszombori, de ezek túl nagyok. Így jött képbe a sonkatök és egyéb „aprócska’ fajták. Legjobb egyben megsütni, de a szakácsok szerint jó az is, ha fűszerekkel, olajjal, mézzel meglocsolva toljuk a sütőbe.