0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Október – Halloween – sütőtök

10+1 tipp ahhoz, hogy október végére legyen sütőtökünk halloweeni lámpást faragni, levesnek vagy pitét sütni, meg persze apróbb dísztökök is a lakás dekorálásra.

#1

A jó termést a jó föld alapozza meg. Laza szerkezetű és nagyon sok komposzttal kevert, tápanyagdús legyen a tökföld, vagy a nagy virágcserép tartalma, ha netán az erkélyen akarsz tököt termeszteni.

#2

Bármilyen tököt is termesztenél, jobb palántázni, mint helybe vetni. A tök fagyérzékeny, így május végén, júniusban szabad csak kiültetni. Nagy a térigénye, így hagyj a fészkek között 1-1 méter helyet!

#3

A jó tök záloga a sok víz. A növényt egy mélyedésbe (fészekbe) ültesd, hogy a víz a tövéhez folyjék! És persze folyamatosan öntözd!

#4

A tök társnövényei a kukorica, napraforgó, saláta, retek, hagyma.

#5

A tök futónövény. Nem szabad a szárat levágni, inkább irányítani kell – a hosszú termésű fajtákat (pl. kolbász- vagy lopótök) erős támrendszerre,  vagy egy fára érdemes futtatni.

#6

A kevesebb több. Növényenként mindössze pár termést érdemes meghagyni, mert a tő nem tud többet szüretelhetőre nevelni. A többi virágot, megkötött kicsi tököt szedd le! A tök virágja ehető (pl. töltve, rántva) , a kis tököket pedig savanyítani érdemes.

#7

A tököt általában 100 naposan, szeptemberben kell betakarítani, de a sütőtöknek jót tesz, ha megcsípi a fagy.

#8

Érés idején érdemes a termések alá vastag szalmaréteget teríteni, és így védeni a tököt a rothasztó gombáktól.

#9

A tökféléket kocsányostól, késsel kell szedni, úgy, hogy az indát a kocsány tövénél levágod. Közben ügyelj arra, hogy ne nyomd meg a külső héjat és a viaszréteget se sértsd meg.

#10

A sütőtök fagymentes, száraz és tiszta levegőjű helyiségben néhány hónapig eltartható. A terméseket lehetőleg ne tedd hideg alapra, mert a pára kicsapódásától könnyebben rothadnak. Legjobb faládákban vagy kartondobozokban tárolni.

#10+1
Gasztrobloggerek tesztjei szerint a legfinomabb sütőtök a nagydobosi, aztán a kiszombori, de ezek túl nagyok. Így jött képbe a sonkatök és egyéb „aprócska’ fajták. Legjobb egyben megsütni, de a szakácsok szerint jó az is, ha fűszerekkel, olajjal, mézzel meglocsolva toljuk a sütőbe.

Forrás: