0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egy hét múlva kezdődik a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019

Egy hét múlva kezdődik a globális vízválság megelőzésével, a vízügyi problémák rendezésével foglalkozó Budapesti Víz Világtalálkozó 2019, amely a figyelemfelkeltés mellett cselekvésre is buzdít - mondta el Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkára, az eseményt elkőkészítő tárcaközi bizottság MTI-nek kedden megküldött közleményében.

A három napos rendezvényt a magyar kormány szervezi. Fővédnöke, Áder János köztársasági elnök nyitja meg a nemzetközi találkozót a Millenárison; felszólal a nyitóünnepségen Kambodzsa miniszterelnöke, India vízügyi minisztere, az Ázsiai Infrastrukturális és Beruházási Bank elnöke is. António Guterres ENSZ-főtitkár videóüzenetben köszönti az érdeklődőket.

A konferencia célja, hogy a világ politikai döntéshozói, a vízügyi szakemberek és a finanszírozási intézmények képviselői együtt, a legmagasabb szinten foglalkozzanak a globális vízválság megelőzésével és a vízügyi problémák rendezésével.

A rendezvényre több mint kétezren jelezték részvételüket 100-nál több országból. A vendégek jelentős része érkezik Délkelet-Ázsiából és Afrikából, azokból a térségekből, ahol már most, napi szinten is szembesülnek a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémákkal.

A három nap során tíz plenáris szekcióban több mint 80-an tartanak majd előadást, emellett a rendezvény margóján további tizenhat kísérő esemény várja az érdeklődőket a helyszínen.

A rendezvény programjában kiemelt figyelmet kap a víz értéke, a vízkészletekre nehezedő nyomás és a tömeges migráció közötti összefüggések, valamint a tudomány és a technológia lehetőségei és szerepvállalása a közelgő vízválság elkerülésében.

A nemzetközi találkozó a figyelemfelkeltés mellett cselekvésre is buzdít, ezért a konferencia zárásaként Budapest Felhívás címmel nyolc pontban fogalmazzák majd meg a javaslatokat a vízzel kapcsolatos kihívások kezelésére – mondta Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkára, az eseményt előkészítő tárcaközi bizottság elnöke a közleményben. 

A konferencia részeként „Digitális és Természetközeli Fenntartható Megoldások” címmel megrendezett vízipari szakkiállításon (BWS 2019 Expo) 30 kiállító mintegy 2000 négyzetméteren mutatja be a hazai vízipar innovatív megoldásait.

Ennek keretében a Millenárison folyamatos szakmai bemutatókkal és programokkal várják az érdeklődőket. Az eseményt a második és harmadik napon, október 16-17-én helyszíni regisztrációval bárki látogathatja – írták.

Forrás: MTI