0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egyre merészebbek a gyümölcstolvajok

Jelentős anyagi károkat okoznak a gazdáknak az egyre merészebb gyümölcstolvajok Németországban – számol be a bajor helyzetről a Süddeutsche Zeitung.

Thomas Riehl, a Bajorország északi részén fekvő Frankföldi Gyümölcstermesztők Szövetségének tagja arról számolt be, hogy elsősorban a turisták által látogatott helyek vannak veszélyben.

„Időről-időre megjelennek az emberek zsákokkal vagy ládákkal, és egyszerűen elkezdik szedni a gyümölcsöt a fáról”

– mondja, hozzátéve, hogy a tettesek ráadásul sokszor agresszíven reagálnak, ha a helyszínen megjelenő tulajdonos rájuk szól.

Karin Wudler, az augsburgi táplálkozási, mezőgazdasági és erdészeti hivatal tanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdáknak jelentős anyagi kárt okoznak a lopások.

„Újra és újra előfordul, hogy egy járókelő leszed egy almát” –

tömegesen ez jelentősen megkárosítja a termelőket, arról nem is beszélve, hogy a nem szakszerű szedés miatt a fa is károsodik,

és a még nem érett gyümölcsök, valamint a faágak is leesnek. A fák bekerítése megoldás lehet erre a jelenségre, de ez nem mindenhol lehetséges – mondja Karin Wudler.

Vannak olyan fák, amelyekről a járókelők, is szedhetnek gyümölcsöt – hangsúlyozza Stefanie Härtel a Bajor Gazdaszövetség képviseletében. Azt tanácsolja ugyanakkor, hogy szedés előtt érdemes informálódni, van-e tulajdonosa az adott fának. Németországban külön honlapok is létrejöttek erre, ahol ennek utána lehet nézni.

Forrás: Süddeutsche Zeitung