Back to top

Elegük lett a gazdáknak: blokádokkal tiltakoznak

Blokádokkal tiltakoztak a francia gazdák a mezőgazdasági ágazat folyamatos megbélyegzése ellen. A tüntetéseket a többi közt az ország legnagyobb agrárszakszervezete hívta életre, mivel úgy vélik, lassan "megölik" a francia mezőgazdaságot.

Dühös francia gazdálkodók állítottak blokádokat traktorjaikkal az ország fontosabb útjait – a tiltakozást a legnagyobb francia mezőgazdasági szakszervezeti szövetség, az FNSEA, valamint a fiatal gazdákat tömörítő Jeunes Agriculteurs nevű szakszervezet hívta életre.

Úgy vélik: egyes médiumok folyamatos ténykedésükkel igyekszenek rossz fényben feltüntetni a gazdálkodókat, ez pedig érezhetően rontja a piaci helyzetüket.

Fotó: KONRAD K/SIPA/Shutterstock
Nem segítenek rajtuk az importot célzó kereskedelmi egyezmények, illetve a verseny egyre nagyobb mértékű torzulása sem. Lassan "megölik" a francia mezőgazdaságot – adnak hangot egyre gyakrabban aggályaiknak a gazdák, akik közül sokan nehezményezik, hogy a környezetvédők egyfajta démoni szerepet társítanak hozzájuk. Damien Greffin, az FNSEA elnöke a demonstrációk kapcsán azt hangsúlyozta, a mezőgazdasági társadalmat naponta megbélyegzik. Patrick Merel tejtermelő, aki 34 éve dolgozik szakmájában, megerősítette ezt az érzetet.

„Amikor gazdálkodó lettem, a legtöbb médium azt hangsúlyozták, az ágazat célja az emberek élelmiszerrel való ellátása. Most azt mondják, a gazdák mérgezik a társadalmat, dacára annak, hogy az emberek még sosem éltek annyira jól, mint napjainkban”

– nyilatkozta a francia gazda. Nemcsak az ottani, hanem például a holland gazdálkodók is hasonlóan vélekednek: múlt héten több ezer traktorral vonultak fel Hágában, s bénították meg ezáltal a város közlekedését. Így tiltakoztak a koalíciós kormány egyik pártjának felvetése ellen, amely szerint a nitrogénkibocsátás csökkentése érdekében korlátozásokat kellene bevezetni az állattenyésztési ágazatban.

Forrás: 
farminguk.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pénzt kapnak a holland gazdák, ha nem tartanak sertést

A holland kormány 180 millió eurót irányzott elő a jövő évi költségvetésből, amelyből azok a sertéstenyésztők részesülnek, akik kivonulnak a termelésből.

Katasztrofális munkakörülmények a német vágóhidakon

Az Észak-Rajna-Vesztfáliai vágóhidakon számos súlyos szabálytalanságot tártak fel a munkavédelmi ellenőrzések során – számol be róla a Süddeutsche Zeitung.

Rövid a határidő, ne késlekedjenek a hiánypótlással!

A Magyar Államkincstár (MÁK) megküldte valamennyi érintett baromfitermelőnek az idei állatjóléti támogatások első negyedéves kifizetési kérelmeihez kapcsolód hiánypótlási felhívásokat. A dokumentumok pótlására nincs sok idő – figyelmeztet a szakmai szervezet.

Idén 400 milliárd lehet az agrárberuházás

Jól növekszik a kkv-hitelállomány, ezen belül pedig egyre jelentősebb az agrárvállalkozások hitelfelvételi kedve – hangzott el csütörtökön az Erste Bank rendezvényén Hajmáson. Az eseményen díjazták a bank hűséges somogyi ügyfeleit is.

Sokba kerül a növényútlevél

A december 14-étől bevezetésre kerülő növényútlevél miatt 0,7-0,8 fonttal kerülhet majd többe egyetlen cserép primula Nagy-Britanniában. Amennyiben megállapodás nélküli brexitre kerül sor, Nagy-Britannia kikerül az EU-s növényútlevél-rendszer alól, és harmadik országgá válik.

Új stratégiával teljes körű mezőgazdasági megoldásokat kínál a BASF

Új fejezet nyílt a BASF életében, amikor megvásárolta a Nunhems nemesítőcéget – növényvédőszer-gyártóból a teljes mezőgazdasági palettát lefedő fejlesztő vállalattá vált, új átfogó stratégiával, mondta a hollandiai Nunhemben rendezett nemzetközi sajtókonferencián Vincent Gros, a BASF Mezőgazdasági megoldások üzletágának vezetője.

Ágazatokon átívelő vámháború

Egyebek mellett a skót whisky, a francia, német, spanyol és brit bor, valamint sajt az Amerikai Egyesült Államok által indított vámháború egyik nagy vesztese. A híradások szerint október 18-án életbe lépő intézkedés az érintett termékeket 25 százalékos büntetővámmal sújtja.

Zoltán megérdemelt pihenését tölti Szudánban, miután párjával három fiókát felnevelt

Közel egy hónapos utazással, 5100 kilométer repülés után október elején Szudánba érkezett az egyetlen jeladós gemenci fekete gólya.

Együttműködési megállapodást írt alá Magyarország és Ciprus

Nagy István agrárminiszter és Kosztasz Kadisz ciprusi földművelésügyi, vidékfejlesztési és környezetvédelmi miniszter együttműködési megállapodást írt alá szerdán délután az Agrárminisztériumban. A megállapodás fontos alapot szolgálhat a két ország közti kölcsönös mezőgazdasági és környezetvédelemi kölcsönös együttműködéséhez.

A holland gazdák nem adják könnyen magukat - videó

Összecsapások, letartóztatások. Minden jel arra mutat, hogy a holland mezőgazdasági termelők elvesztették türelmüket azokkal a politikusokkal szemben, akik a mezőgazdaságot okolják a környezetszennyezés növekedéséért.