Back to top

Elegük lett a gazdáknak: blokádokkal tiltakoznak

Blokádokkal tiltakoztak a francia gazdák a mezőgazdasági ágazat folyamatos megbélyegzése ellen. A tüntetéseket a többi közt az ország legnagyobb agrárszakszervezete hívta életre, mivel úgy vélik, lassan "megölik" a francia mezőgazdaságot.

Dühös francia gazdálkodók állítottak blokádokat traktorjaikkal az ország fontosabb útjait – a tiltakozást a legnagyobb francia mezőgazdasági szakszervezeti szövetség, az FNSEA, valamint a fiatal gazdákat tömörítő Jeunes Agriculteurs nevű szakszervezet hívta életre.

Úgy vélik: egyes médiumok folyamatos ténykedésükkel igyekszenek rossz fényben feltüntetni a gazdálkodókat, ez pedig érezhetően rontja a piaci helyzetüket.

Fotó: KONRAD K/SIPA/Shutterstock
Nem segítenek rajtuk az importot célzó kereskedelmi egyezmények, illetve a verseny egyre nagyobb mértékű torzulása sem. Lassan "megölik" a francia mezőgazdaságot – adnak hangot egyre gyakrabban aggályaiknak a gazdák, akik közül sokan nehezményezik, hogy a környezetvédők egyfajta démoni szerepet társítanak hozzájuk. Damien Greffin, az FNSEA elnöke a demonstrációk kapcsán azt hangsúlyozta, a mezőgazdasági társadalmat naponta megbélyegzik. Patrick Merel tejtermelő, aki 34 éve dolgozik szakmájában, megerősítette ezt az érzetet.

„Amikor gazdálkodó lettem, a legtöbb médium azt hangsúlyozták, az ágazat célja az emberek élelmiszerrel való ellátása. Most azt mondják, a gazdák mérgezik a társadalmat, dacára annak, hogy az emberek még sosem éltek annyira jól, mint napjainkban”

– nyilatkozta a francia gazda. Nemcsak az ottani, hanem például a holland gazdálkodók is hasonlóan vélekednek: múlt héten több ezer traktorral vonultak fel Hágában, s bénították meg ezáltal a város közlekedését. Így tiltakoztak a koalíciós kormány egyik pártjának felvetése ellen, amely szerint a nitrogénkibocsátás csökkentése érdekében korlátozásokat kellene bevezetni az állattenyésztési ágazatban.

Forrás: 
farminguk.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Maggal, mag nélkül - mi lesz a magyar dinnyével?

A Magyarországon nagy felületen görögdinnyét termesztőket és a termékláncban érdekelt szakembereket hívta össze a BASF Vegetable Seeds Nunhems Hungary Kft. A cég továbbra is velük együtt építené a dinnyeágazat jövőjét, a közös gondolkodást szorgalmazza, hogy a résztvevők megőrizzék versenyképességüket és a vásárlók kiváló árut kapjanak.

Válsághelyzetben a bio

A koronavírus miatt a kínai fogyasztók távol maradnak a helyi piacoktól, ami erős igényt teremtett Új-Zéland bioalmája iránt. Az ausztrál térség legnagyobb bioalma-termelője, a Bostock New Zealand nemrég minden eddiginél nagyobb almaszállítmányt vitt légi úton Kínába.

Magas árak és készlethiány a gyömbérpiacon

A koronavírus miatt a kínai gyömbérellátmány európai importja várat magára. Kevés a kínai gyömbér a piacon, az árak pedig megduplázódtak.

Kell a magyar torma

A torma a zöldségágazaton belül a leginkább kézimunka-igényes kultúrák közé tartozik. Hajdú-Bihar megyében 1200-1500 hektáron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szolnok megyékben 300-400 hektáron termesztik. Ezekről a területekről évenként 15-18 ezer tonna tormát szednek, amely kielégíti a hazai és az exportigényeket is.

A spanyoloknál is betelt a pohár

Régóta igyekeznek felhívni a közvélemény figyelmét helyzetük tarthatatlanságára a spanyol gazdálkodók, de egyelőre nem sok minden változott. Most traktorokkal vonultak az utcára, komoly tüntetéshullám van éppen folyamatban.

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

A szomszéd kertészete mindig zöldebb?

Huszonegy éve kezdte bevezetni a hazai kertészeti termesztésbe a hatékonyságot növelő biostimulátorok használatát a Malagrow Kft. Most gazdasági konferenciát rendeztek, ahol a kelet-európai versenytársaink gyakorlatába nyerhettünk betekintést. A magyar kertészeti ágazatoknak jó adottságai és hagyományai vannak, de a világ változik, amit nekünk is követni kell.

Támogatás és versenyképesség - További fejlesztésekre van szükség

Évek óta kiszámítható és átlátható támogatási feltételek szerint működik a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás is, amely több termékpályán jó eredményeket hozott. A jövőben azonban tovább kell erősíteni a versenyképességet és a hatékonyságot, a támogatás ugyanis elsősorban a fejlesztések erősítésére, megvalósítására szolgál.

MAZARS: Banális hibán múlhat az unión belüli ügyletek áfamentessége

A legtöbb, uniós értékesítésben érintett vállalkozás életében kiemelt adókockázat az áfa, hiszen a magyar áfakulcs kiemelkedően magas, az áfa rendszere pedig rendkívül bonyolult.

Időkapszula a Gabonakutatóban

Február 18-án időkapszulát helyeztek el a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kht. új beruházásának alapjában Nagy István agrárminiszter és Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója jelenlétében.