Back to top

Elegük lett a gazdáknak: blokádokkal tiltakoznak

Blokádokkal tiltakoztak a francia gazdák a mezőgazdasági ágazat folyamatos megbélyegzése ellen. A tüntetéseket a többi közt az ország legnagyobb agrárszakszervezete hívta életre, mivel úgy vélik, lassan "megölik" a francia mezőgazdaságot.

Dühös francia gazdálkodók állítottak blokádokat traktorjaikkal az ország fontosabb útjait – a tiltakozást a legnagyobb francia mezőgazdasági szakszervezeti szövetség, az FNSEA, valamint a fiatal gazdákat tömörítő Jeunes Agriculteurs nevű szakszervezet hívta életre.

Úgy vélik: egyes médiumok folyamatos ténykedésükkel igyekszenek rossz fényben feltüntetni a gazdálkodókat, ez pedig érezhetően rontja a piaci helyzetüket.

Fotó: KONRAD K/SIPA/Shutterstock
Nem segítenek rajtuk az importot célzó kereskedelmi egyezmények, illetve a verseny egyre nagyobb mértékű torzulása sem. Lassan "megölik" a francia mezőgazdaságot – adnak hangot egyre gyakrabban aggályaiknak a gazdák, akik közül sokan nehezményezik, hogy a környezetvédők egyfajta démoni szerepet társítanak hozzájuk. Damien Greffin, az FNSEA elnöke a demonstrációk kapcsán azt hangsúlyozta, a mezőgazdasági társadalmat naponta megbélyegzik. Patrick Merel tejtermelő, aki 34 éve dolgozik szakmájában, megerősítette ezt az érzetet.

„Amikor gazdálkodó lettem, a legtöbb médium azt hangsúlyozták, az ágazat célja az emberek élelmiszerrel való ellátása. Most azt mondják, a gazdák mérgezik a társadalmat, dacára annak, hogy az emberek még sosem éltek annyira jól, mint napjainkban”

– nyilatkozta a francia gazda. Nemcsak az ottani, hanem például a holland gazdálkodók is hasonlóan vélekednek: múlt héten több ezer traktorral vonultak fel Hágában, s bénították meg ezáltal a város közlekedését. Így tiltakoztak a koalíciós kormány egyik pártjának felvetése ellen, amely szerint a nitrogénkibocsátás csökkentése érdekében korlátozásokat kellene bevezetni az állattenyésztési ágazatban.

Forrás: 
farminguk.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erős keresletre támaszkodhat a faipar

Kreatív iparág lett a faipar Magyarországon, de az olcsó ázsiai import nagy kihívás. Az európai fogyasztókhoz hasonlóan a magyarok is gyakran vásárolnak drágább nyugat-európai termékek helyett például kínait.

Veszélyben a vadgerlék

Németországban a kihalás veszélye fenyegeti az arrafelé ritkának számító vadgerléket, ezért a Német Természetvédelmi Szövetség 2020-ra az év madarának választotta - számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Veszélyben a banán

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO vészhelyzeti intézkedéseket vezetett be, hogy segítse a latin-amerikai és karibi országok termelőit megküzdeni a banánültetvényeket pusztító fuzáriumos betegséggel. A köznapi néven Panama-betegségnek hívott kórt augusztus elején azonosították Kolumbiában, ahol a banántermelés sok millió ember egyetlen megélhetési forrása.

Graffitik a Lila-hegyi-kilátóban

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2018. április végén avatta fel és adta át a nagyközönségnek a Nyúl és Győrújbarát községek határában álló Lilahegyi-kilátót. Akkor még csak a tervek, álmok között szerepelt, hogy az építmény még szebb külsőt kaphasson, és a kilátók között egyedül álló módon, éjszaka is látogatható legyen.

Súlyos termelői veszteségek az Egyesült Államokban

Az amerikai gazdálkodóknak és agrárvállalkozásoknak egyre nagyobb exportveszteséggel kell szembenézniük, mivel folytatódik Donald Trump elnök, Kínával „vívott” kereskedelmi háborúja – figyelmeztet a Boston Consulting Group (BCG) egy friss elemzésében, amelyről a Bloomberg hírügynökség számolt be.

Támogatás az őszi munkák elvégzéséhez

Megkezdődik az agrártámogatások előlegfizetése október 16-án, mely a Magyar Államkincstáron keresztül kerül folyósításra a mezőgazdasági termelők részére, amely idén összesen 240 milliárd forintot tesz ki.

ASP: A tenger sem jelent akadályt a vírus terjedésének

Az afrikai sertéspestis (ASP) járvány elérte a 11. országot is Ázsiában, Kelet-Timort. Eközben Kínában meredeken emelkednek a sertésárak, és további kitörésekről számolnak be a Fülöp-szigetekről és Dél-Koreából is.

Furcsa állati szokások

Milyen „vadállatok” tarthatók háziállatként? Mitől érdekes élőlény a csótány? Milyen módszerekkel taníthatók az állatok? Ezekre a kérdésekre is választ kapnak azok, akik kilátogatnak a Budakeszi Vadaspark felelős állattartásról szóló bemutatójára.

Rajtaütés a szüreten

Szervezett bűnözői bandát buktatott le a rendőrség, akik a gyanú szerint több mint 160 illegális szedőmunkást „közvetítettek ki” a francia szőlőbirtokokra, számol be az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol). A rendőrség 167 illegális vendégmunkást azonosított négy Lyon-környéki szőlőgazdaságban az Europol által koordinált bolgár-francia közös razzia keretében.

Sokat segíthet egy nitrogénérzékelő

A növények nitrogéntartalmának mérésére szolgáló érzékelők egyre fontosabb szerepet játszanak a modern mezőgazdaságban, mivel ezek a hagyományos módszereknél jóval pontosabb eredményt adnak, ezáltal pedig optimális műtrágyamennyiség kerül a földbe. Már a kisebb gazdaságok számára is elérhető egy a közelmúltban kifejlesztett érzékelő rendszer.