Back to top

Lesz új szarvasi sajt

Rövidesen akár csúcsminőségű szarvasi érlelt sajtot is vásárolhatunk a boltokban – derült ki azon az avató ünnepségen, amelyen a Szarvasi Agrár Zrt. új tejfeldolgozó üzemét adták át rendeltetésének. A tejüzem létrejötte akár példája is lehet a teljes termelési vertikum kiépítésének, vagyis annak a törekvésnek, hogy minél nagyobb hozzáadott értéket képviseljenek az agrárüzemekből piacra kerülő termékek.

Szitó Imre vezérigazgató üdvözlő beszédében megemlékezett arról, hogy a gazdaság, az jogelődöket is számítva, éppen hetven éves. Tevékenységére mindig jellemző volt az innováció, a folyamatos fejlesztés. Kiváló példa erre a felavatandó tejüzem is, amely létesítését 2015-ben határoztak el a vezetés. Az új tejüzem megépítése 1,1 milliárd forintba került, a támogatás feletti rész tíz százalékát saját forrásból, a többit banki hitelből fedezték.

Az olasz technológiával működő üzemben magyar ízesítéssel, olasz recept alapján készülnek a tehén- és juhsajtok.

Az üzem 2020-2021-re fog teljes kapacitással működni, amikor is az évi termelés várhatóan 7,5 millió kilogramm lesz. Termékeiket - a hazai piac mellet - olasz és közel-keleti országok piacain tervezik értékesíteni. eladni. Az alapanyagot a gazdaság 800 egyedből álló állománya biztosítja.

Az üzem avatói (balról jobbra): Szitó Imre vezérigazgató, Dankó Béla országgyűlési képviselő, Farkas Sándor miniszterhelyettes, Darida Csaba termelési igazgató
Az üzem avatói (balról jobbra): Szitó Imre vezérigazgató, Dankó Béla országgyűlési képviselő, Farkas Sándor miniszterhelyettes, Darida Csaba termelési igazgató
Fotó: Pelsőczy Csaba

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese avató beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszeripar a magyar gazdaság egyik húzóágazata, amelyben 4500 vállalkozás 86 ezer embernek ad munkát és megélhetést.

A teljes élelmiszeriparon belül a tejfeldolgozás 11 százalékos súlyt képvisel, és 294 milliárd forint termelési értéket állít elő. Az ágazat beruházásainak 10 százaléka a tejiparhoz kapcsolódik.

A miniszterhelyettes szerint a nemzetközi tejpiac stabil, nincs túltermelés, a tej felvásárlási ára magas. Az előrejelzések szerint ez a trend marad a jövőben is, köszönhetően a folyamatosan erősödő kínai keresletnek és a fejlődő világ növekvő népességének.

A miniszterhelyettes leszögezte, hogy az ágazat a támogatások nélkül nem lenne nyereséges, ezért a jövedelmezőség szempontjából fontos szerepük van a hazai és az uniós forrásoknak. 2018-ban a tejtermelők közvetlenül mintegy 50 milliárd forint támogatásban részesültek, amely összeg kiegészülhetett a növénytermesztéshez kapcsolódó támogatásokkal. A Szarvasi Agrár Zrt. új tejüzemének létrehozására mintegy 442 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Vidékfejlesztési Program két meghirdetett pályázatán.

Farkas Sándor: jelentősen nőtt az élelmiszeripari beruházások értéke
Farkas Sándor: jelentősen nőtt az élelmiszeripari beruházások értéke
Fotó: Pelsőczy Csaba

Farkas Sándor szólt az állattenyésztés helyzetéről is. Kiemelte: az állattenyésztés kibocsátása 2018-ban elérte a 943 milliárd forintot. A szarvasmarha ágazat kibocsátása változatlan áron közel 6 százalékkal emelkedett. A tejtermelés kibocsátása – szintén változatlan áron számolva – 19 százalékkal bővült az előző évihez képest. A szarvasmarha állomány az idén júniusra elérte a 893 ezret, ez 187 ezer egyeddel több a 2010. évihez képest. A tehénállomány 405 ezer darab, amelyből a tejhasznú állomány 208 ezret tesz ki.

Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője a gazdaság munkaerő foglalkoztatására hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy a körzet a tejtermelés – és feldolgozás egyik központjává kezd alakulni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.

Hogyan növelhető a takarmányozás fenntarthatósága – az ipar válaszai

A melléktermékek takarmányban történő felhasználása mindig kompromisszummal jár a szakemberek szerint. A formulázás során a táplálóérték mellett érdemes figyelembe venni a termelés volumenére, valamint a végtermékre (élvezeti érték, technológiai tulajdonságok változása) gyakorolt egyéb pozitív vagy negatív hatásokat.

Az Amerikában csomagolt élelmiszerek több mint fele tartalmaz káros adalékanyagokat

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az amerikai háztartások által vásárolt előre csomagolt élelmiszerek közel 60%-a tartalmaz mesterséges színezéket, aromákat, tartósítószereket és édesítőszereket.

Várnak Vas vármegye csodálatos erdői

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az elmúlt öt évben csaknem 14 millió csemetét és több mint 135 ezer kilogramm makkot és fenyőmagot ültetett el erdeinek felújítása és az erdősítések érdekében, illetve 54 hektáron telepített új erdőt. Nevezetességei közé tartoznak a 300 éves korukban leroskadt vén tölgyfák, a banyafák, amelyek tövében - a hiedelem szerint - szombatonként találkoztak a seprűnyélen ideérkező boszorkányok.

Szennyezett teljes kiőrlésű lisztet hívtak vissza

Magas tropán alkaloid szennyezettség (atropin, szkopolamin) miatt visszahívta a Bauck Hof márka teljes kiőrlésű lisztjét a Bio Partner Kft. - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétvégén az MTI-t.

Sugárzóan okos megoldás – egyelőre kihasználatlanul

Ha valakitől megkérdeznénk, hogy evett-e már sugárkezelt élelmiszert, valószínűleg habozás nélkül rávágná, hogy nem. Pedig senki nem lehet biztos benne. Akadnak ugyanis olyan termékek, amelyeket nagy valószínűséggel ezzel az eljárással szabadítottak meg a nem kívánatos mikroorganizmusoktól. Ilyen például a fahéj, a kesudió, a kurkuma vagy a pisztácia.

A legjobb ételek az agy egészségének fellendítéséhez

Ahogy idősödünk, egyre fontosabbá figyelnünk agyunk egészségére. Az Egyesült Államokban folyamatosan nő a demenciában szenvedők száma, részben azért, mert az emberek egyre tovább élnek. Az Egyesült Államokban a 85 és 89 év közötti felnőttek 22 százalékának van demenciája, a 90 éves vagy idősebb felnőttek körében ez az arány 33 százalék.

Az élelmiszerlánc-biztonság mindenki érdeke

A magyar emberek az egyik legfontosabb szakterületnek tartják az élelmiszerlánc-biztonságot, melynek teljesítményével kiemelten elégedettek - ismertette egy tavaly őszi reprezentatív közvélemény kutatás eredményeit dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.

Többlet forrás az ifjú gazdáknak

Nagy István agrárminiszter a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) Ifjú Gazda Tagozatának kongresszusán Gödöllőn elmondta, hogy mivel a fiataloknak kevesebb felhalmozott tőkéjük van, az ifjú gazdák számára induló támogatást terveznek, és kedvezőbb feltételekkel hirdetik meg az alaptámogatás feletti kiegészítő támogatást.