Back to top

Lesz új szarvasi sajt

Rövidesen akár csúcsminőségű szarvasi érlelt sajtot is vásárolhatunk a boltokban – derült ki azon az avató ünnepségen, amelyen a Szarvasi Agrár Zrt. új tejfeldolgozó üzemét adták át rendeltetésének. A tejüzem létrejötte akár példája is lehet a teljes termelési vertikum kiépítésének, vagyis annak a törekvésnek, hogy minél nagyobb hozzáadott értéket képviseljenek az agrárüzemekből piacra kerülő termékek.

Szitó Imre vezérigazgató üdvözlő beszédében megemlékezett arról, hogy a gazdaság, az jogelődöket is számítva, éppen hetven éves. Tevékenységére mindig jellemző volt az innováció, a folyamatos fejlesztés. Kiváló példa erre a felavatandó tejüzem is, amely létesítését 2015-ben határoztak el a vezetés. Az új tejüzem megépítése 1,1 milliárd forintba került, a támogatás feletti rész tíz százalékát saját forrásból, a többit banki hitelből fedezték.

Az olasz technológiával működő üzemben magyar ízesítéssel, olasz recept alapján készülnek a tehén- és juhsajtok.

Az üzem 2020-2021-re fog teljes kapacitással működni, amikor is az évi termelés várhatóan 7,5 millió kilogramm lesz. Termékeiket - a hazai piac mellet - olasz és közel-keleti országok piacain tervezik értékesíteni. eladni. Az alapanyagot a gazdaság 800 egyedből álló állománya biztosítja.

Az üzem avatói (balról jobbra): Szitó Imre vezérigazgató, Dankó Béla országgyűlési képviselő, Farkas Sándor miniszterhelyettes, Darida Csaba termelési igazgató
Az üzem avatói (balról jobbra): Szitó Imre vezérigazgató, Dankó Béla országgyűlési képviselő, Farkas Sándor miniszterhelyettes, Darida Csaba termelési igazgató
Fotó: Pelsőczy Csaba

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese avató beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszeripar a magyar gazdaság egyik húzóágazata, amelyben 4500 vállalkozás 86 ezer embernek ad munkát és megélhetést.

A teljes élelmiszeriparon belül a tejfeldolgozás 11 százalékos súlyt képvisel, és 294 milliárd forint termelési értéket állít elő. Az ágazat beruházásainak 10 százaléka a tejiparhoz kapcsolódik.

A miniszterhelyettes szerint a nemzetközi tejpiac stabil, nincs túltermelés, a tej felvásárlási ára magas. Az előrejelzések szerint ez a trend marad a jövőben is, köszönhetően a folyamatosan erősödő kínai keresletnek és a fejlődő világ növekvő népességének.

A miniszterhelyettes leszögezte, hogy az ágazat a támogatások nélkül nem lenne nyereséges, ezért a jövedelmezőség szempontjából fontos szerepük van a hazai és az uniós forrásoknak. 2018-ban a tejtermelők közvetlenül mintegy 50 milliárd forint támogatásban részesültek, amely összeg kiegészülhetett a növénytermesztéshez kapcsolódó támogatásokkal. A Szarvasi Agrár Zrt. új tejüzemének létrehozására mintegy 442 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Vidékfejlesztési Program két meghirdetett pályázatán.

Farkas Sándor: jelentősen nőtt az élelmiszeripari beruházások értéke
Farkas Sándor: jelentősen nőtt az élelmiszeripari beruházások értéke
Fotó: Pelsőczy Csaba

Farkas Sándor szólt az állattenyésztés helyzetéről is. Kiemelte: az állattenyésztés kibocsátása 2018-ban elérte a 943 milliárd forintot. A szarvasmarha ágazat kibocsátása változatlan áron közel 6 százalékkal emelkedett. A tejtermelés kibocsátása – szintén változatlan áron számolva – 19 százalékkal bővült az előző évihez képest. A szarvasmarha állomány az idén júniusra elérte a 893 ezret, ez 187 ezer egyeddel több a 2010. évihez képest. A tehénállomány 405 ezer darab, amelyből a tejhasznú állomány 208 ezret tesz ki.

Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője a gazdaság munkaerő foglalkoztatására hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy a körzet a tejtermelés – és feldolgozás egyik központjává kezd alakulni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Hússal vagy nélküle az élet?

Etika, ökológia, intolerancia? Sok oka van a hús vagy más állati termék, például a tej és a sajt elkerülésének. Az egészséget is gyakran említik motivációként – az egészséges vegán étrendről alkotott kép a lakosság egy részében megmaradt. Mások viszont az alultápláltságot a többnyire önkéntes lemondásban látják. És akkor az ökológiai lábnyomról nem is beszéltünk…

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A Világbank 30 milliárd dollárt különít el az élelmiszerhiány megelőzésére

A Világbank a héten közölte, hogy 30 milliárd dollárt bocsát rendelkezésre az élelmezésbiztonsági válság megfékezésére, amelyet az Oroszország Ukrajna közötti háború veszélyeztet, és amely miatt a két ország gabonaexportjának nagy része leállt.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?

Lesz-e elég feldolgozóipari alapanyag?

Egyre kevésbé vonzó a csemegekukorica és zöldborsó termesztése a gazdáknak. Az okok sokrétűek, de a termesztési kedv csökkenése leginkább arra vezethető vissza, hogy a világpiacon az egekbe szökött a takarmánykukorica és az olajos termények ára.