0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lesz új szarvasi sajt

Rövidesen akár csúcsminőségű szarvasi érlelt sajtot is vásárolhatunk a boltokban – derült ki azon az avató ünnepségen, amelyen a Szarvasi Agrár Zrt. új tejfeldolgozó üzemét adták át rendeltetésének. A tejüzem létrejötte akár példája is lehet a teljes termelési vertikum kiépítésének, vagyis annak a törekvésnek, hogy minél nagyobb hozzáadott értéket képviseljenek az agrárüzemekből piacra kerülő termékek.

Szitó Imre vezérigazgató üdvözlő beszédében megemlékezett arról, hogy a gazdaság, az jogelődöket is számítva, éppen hetven éves. Tevékenységére mindig jellemző volt az innováció, a folyamatos fejlesztés. Kiváló példa erre a felavatandó tejüzem is, amely létesítését 2015-ben határoztak el a vezetés. Az új tejüzem megépítése 1,1 milliárd forintba került, a támogatás feletti rész tíz százalékát saját forrásból, a többit banki hitelből fedezték.

Az olasz technológiával működő üzemben magyar ízesítéssel, olasz recept alapján készülnek a tehén- és juhsajtok.

Az üzem 2020-2021-re fog teljes kapacitással működni, amikor is az évi termelés várhatóan 7,5 millió kilogramm lesz. Termékeiket – a hazai piac mellet – olasz és közel-keleti országok piacain tervezik értékesíteni. eladni. Az alapanyagot a gazdaság 800 egyedből álló állománya biztosítja.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese avató beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszeripar a magyar gazdaság egyik húzóágazata, amelyben 4500 vállalkozás 86 ezer embernek ad munkát és megélhetést.

A teljes élelmiszeriparon belül a tejfeldolgozás 11 százalékos súlyt képvisel, és 294 milliárd forint termelési értéket állít elő. Az ágazat beruházásainak 10 százaléka a tejiparhoz kapcsolódik.

A miniszterhelyettes szerint a nemzetközi tejpiac stabil, nincs túltermelés, a tej felvásárlási ára magas. Az előrejelzések szerint ez a trend marad a jövőben is, köszönhetően a folyamatosan erősödő kínai keresletnek és a fejlődő világ növekvő népességének.

A miniszterhelyettes leszögezte, hogy az ágazat a támogatások nélkül nem lenne nyereséges, ezért a jövedelmezőség szempontjából fontos szerepük van a hazai és az uniós forrásoknak. 2018-ban a tejtermelők közvetlenül mintegy 50 milliárd forint támogatásban részesültek, amely összeg kiegészülhetett a növénytermesztéshez kapcsolódó támogatásokkal. A Szarvasi Agrár Zrt. új tejüzemének létrehozására mintegy 442 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Vidékfejlesztési Program két meghirdetett pályázatán.

Farkas Sándor szólt az állattenyésztés helyzetéről is. Kiemelte: az állattenyésztés kibocsátása 2018-ban elérte a 943 milliárd forintot. A szarvasmarha ágazat kibocsátása változatlan áron közel 6 százalékkal emelkedett. A tejtermelés kibocsátása – szintén változatlan áron számolva – 19 százalékkal bővült az előző évihez képest. A szarvasmarha állomány az idén júniusra elérte a 893 ezret, ez 187 ezer egyeddel több a 2010. évihez képest. A tehénállomány 405 ezer darab, amelyből a tejhasznú állomány 208 ezret tesz ki.

Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője a gazdaság munkaerő foglalkoztatására hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy a körzet a tejtermelés – és feldolgozás egyik központjává kezd alakulni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu