Back to top

Veszélyben a vajdasági termőföldek!

Ötven év múlva pusztává válhat Szerbia éléskamrája. Riasztó mértékben csökken a Vajdaságban található mintegy 1,7 millió hektárnyi termőföld szervesanyag-tartalma. A szakértők figyelmeztetnek, a talaj humusztartalma már három százalék alá esett, ami az optimális határérték.

 

Az intenzív mezőgazdasági termelés megkezdése előtt a vajdasági termőföldek szervesanyag-tartalma több mint öt százalék volt, majd folyamatosan csökkent. Csak az elmúlt húsz évben 3,5 százalékról 3 százalék alá esett.

„Ideje, hogy az állam megértse a probléma súlyosságát, és intézkedjen. Ellenkező esetben már nem nevezhetjük Vajdaságot Szerbia éléskamrájának, Európa éléskamrájának pedig végképp nem.” - mondta Jovica Vasin, az Újvidéki Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársa.

A talaj szervesanyag-tartalmának fogyása végzetes következményekkel járhat a termelésre nézve Szerbiában, különösen a Vajdaságban. Már érezhető is a negatív hatás; a korszerű agrotechnikai intézkedések ellenére a terméshozamok csökkennek.

Másik komoly probléma az állatállomány fogyása. Az elmúlt három évtizedben évente 2-3 százalékkal csökkent az állatállomány Szerbiában. Ezért használnak műtrágyát az istállótrágya helyett a termőföldek zömén.

Pozitívumként említhető az öntözőrendszerek kiépítése, hisz Szerbiában jelenleg a termőföldek mindössze 1,5 százalékának biztosított a vízellátása. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az öntözőrendszerek kiépítése nem elegendő, szerves trágya nélkül Vajdaság ötven év múlva pusztává válhat, a terméshozamot illetően.

Az állatállomány újjáépítése és a szarvasmarhák számának növelése hosszú folyamat, de egyértelműen ebben látják a probléma megoldását a Makroekonomija portál szerint.

Forrás: 
021.rs/makroekonomija.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az olaj, ami javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében

Érdemes hozzáadni az étrendünkhöz ezt az olajat. Egy új kutatás megerősítette, hogy javítja a memóriát és segít a demencia leküzdésében.

Földi pokol, ahol nincs élet

Földünkön az élőlények, különösen a mikroorganizmusok, meglepő módon képesek alkalmazkodni a legextrémebb környezetekhez, de még így is van olyan hely, ahol nem tudnak életben maradni.

Szövetkeznek az ausztrál gazdák

Jelentős összeggel támogatja az ausztrál kormány a mezőgazdasági szövetkezetek létrehozását. A halászatok és a mezőgazdasági termelők már léptek ebbe az irányba.

Fordított arányosság: a hőmérséklet nő, a madarak meg egyre kisebbek?

Egy nem rég megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozássál a madarak egyre kisebbek lesznek, a szárnyaik viszont egyre nagyobbak. A Michigan-i Egyetem és a Field Múzeum kutatói több tízezer madarat vizsgáltak meg négy évtizedre visszamenőleg.

Több használható víz a mezőgazdaságnak

A kezelt települési szennyvíz mezőgazdasági öntözés céljából történő biztonságos újrafelhasználására fogadott el a napokban előzetes megállapodást az Európai Bizottság azért, hogy minél több használható víz álljon a mezőgazdasági termelők rendelkezésére.

Genetika magas fokon

Az elmúlt két évtized alatt, amióta a KWS megjelent Magyarországon, a vetőmagpiac meghatározó szereplőivé váltak. A Budapesten tartott jubileumi rendezvényen elhangzott, a céget azóta is a folyamatos fejlődés jellemzi, s céljuk, hogy a jövőben is innovatív termékekkel legyenek jelen a termelők hétköznapjaiban.

Ha Bulgáriában szeretett volna termőföldet venni, hamarosan megteheti

Bulgária megnyitja a termőföldpiacát az uniós állampolgárok előtt, valószínűleg 2020-ban már vásárolhatnak földet az EU lakosai. Eddig ez csak helyben bejegyzett cégeken keresztül volt lehetséges.

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.

Új kereskedelmi vezető a hazai Glencore Agriculture csoportnál

A Glencore Agriculture magyarországi cégcsoport területi képviselői csoportvezetőjét, Cseresznye Pétert (28) nevezték ki a cég kereskedelmi vezetőjének.

Ez nemcsak egy termelési mód, hanem életszemlélet: dinamikusan nő a hazai bioterület

Megvalósulni látszik az ökológiai gazdálkodás stratégiai programjában, a 2014-2020-as időszakra szóló Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért dokumentumban meghatározott cél, a 350 ezer hektár nagyságú ökoterület elérése, ha nem is 2020-ra, de a közeljövőben biztosan, fogalmazott Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke a 32. Biokultúra Tudományos Napon.