0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Veszélyben a vajdasági termőföldek!

Ötven év múlva pusztává válhat Szerbia éléskamrája. Riasztó mértékben csökken a Vajdaságban található mintegy 1,7 millió hektárnyi termőföld szervesanyag-tartalma. A szakértők figyelmeztetnek, a talaj humusztartalma már három százalék alá esett, ami az optimális határérték.

 

Az intenzív mezőgazdasági termelés megkezdése előtt a vajdasági termőföldek szervesanyag-tartalma több mint öt százalék volt, majd folyamatosan csökkent. Csak az elmúlt húsz évben 3,5 százalékról 3 százalék alá esett.

„Ideje, hogy az állam megértse a probléma súlyosságát, és intézkedjen. Ellenkező esetben már nem nevezhetjük Vajdaságot Szerbia éléskamrájának, Európa éléskamrájának pedig végképp nem.” – mondta Jovica Vasin, az Újvidéki Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársa.

A talaj szervesanyag-tartalmának fogyása végzetes következményekkel járhat a termelésre nézve Szerbiában, különösen a Vajdaságban. Már érezhető is a negatív hatás; a korszerű agrotechnikai intézkedések ellenére a terméshozamok csökkennek.

Másik komoly probléma az állatállomány fogyása. Az elmúlt három évtizedben évente 2-3 százalékkal csökkent az állatállomány Szerbiában. Ezért használnak műtrágyát az istállótrágya helyett a termőföldek zömén.

Pozitívumként említhető az öntözőrendszerek kiépítése, hisz Szerbiában jelenleg a termőföldek mindössze 1,5 százalékának biztosított a vízellátása. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az öntözőrendszerek kiépítése nem elegendő, szerves trágya nélkül Vajdaság ötven év múlva pusztává válhat, a terméshozamot illetően.

Az állatállomány újjáépítése és a szarvasmarhák számának növelése hosszú folyamat, de egyértelműen ebben látják a probléma megoldását a Makroekonomija portál szerint.

Forrás: 021.rs/makroekonomija.org