0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

ASP: A tenger sem jelent akadályt a vírus terjedésének

Az afrikai sertéspestis (ASP) járvány elérte a 11. országot is Ázsiában, Kelet-Timort. Eközben Kínában meredeken emelkednek a sertésárak, és további kitörésekről számolnak be a Fülöp-szigetekről és Dél-Koreából is.

Az afrikai sertéspestis kelet-timori megjelenését a főváros, Dili környékének háztáji gazdaságaikból jelentették elsőként. Azóta megközelítőleg száz helyszínen azonosították a vírus jelenlétét, és eddig összesen 405 állatot öltek le, a védelem érdekében.

Az, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) járvány Kelet-Timorig jutott, újabb csapást jelent mindazoknak, akik azt remélték, hogy a tenger természetes akadályt jelenthet a vírus terjedésének Ázsiában.

Korábban a vírus a szárazföldről már a Fülöp-szigetekre is átterjedt, most pedig Indonéziából jutott el Kelet-Timorba. Pedig nem kicsik a távolságok, légvonalban Dili 3000 km-re fekszik Vietnám déli határától és 2500 km-re Manilától (Fülöp-szigetek).

A fertőzés terjedését Dél-Koreában sem sikerült eddig megállítani, ott eddig összesen kilenc kitörés történt. Ebből nyolcat professzionális gazdaságokban találtak, egyet pedig egy kisgazdaságban. Eddig összesen 15 000 sertést kellett levágni a betegség miatt. Valamennyi érintett telep az észak-koreai határ 20 km-es körzetében működött.

A vírus megállíthatatlannak tűnik egyelőre Ázsiában, a Fülöp-szigeteken, ahol még nem is olyan régen regisztrálták az első esetet, már két tartományra terjedt ki a járvány. Vietnámban a FAO honlapja szerint már több mint öt millió sertést kellett levágni, vagy pusztult el az afrikai sertéspestis, ami óriási a veszteség az országnak.
A nemrégiben megrendezett VIV szakmai kiállításon, amit a kínai Qingdao városban tartottak, a szakemberek elmondták, hogy becsléseik szerint Kínában az afrikai sertéspestis miatt eddig a sertésállomány nagyjából 60 százaléka tűnt el, noha hivatalosan csak 162 kitörést jelentettek a nemzetközi szervezetnek. A levágott sertések hivatalos száma már egy ideje 1.170.000 sertés a FAO honlapján.

Forrás: pigprogress.net