Back to top

Fekete lepellel takarták le standjaikat a zöldség- és gyümölcsárusok

A baden-würtenbergi Freiburgban (október elején), a gyümölcs- és zöldségárusok 5 percig fekete lepellel takarták le áruikat. Tüntetésükkel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a jelenleg bajor mintára zajló „Fajok sokfélesége- Mentsétek meg a méheket” elnevezésű népi kezdeményezés kizárólag a (helyi) termelőkre hárítja a felelősséget és rendkívül hátrányos helyzetbe hozza őket.

A sikeres bajor népi kezdeményezésről már két ízben is beszámoltunk:. (Lásd  Áttörés a méhek és a környezet megmentésében?   és Szigorúbb gazdálkodási szabályok címmel.)

Az év elején a bajor állampolgárok közül 1,75 millióan járultak hozzá aláírásukkal ahhoz a népi kezdeményezéshez, mely szigorúbb feltételeket szabna a mezőgazdasági gazdálkodók számára.

Bajorországban már egészen biztos, hogy a népi kezdeményezésnek törvénnyé kell válnia.

Baden-Würtenbergen ehhez még épp zajlik az aláírásgyűjtés, ám az itt megfogalmazott „követelésekkel” még a természetvédelem mellett elkötelezett és számos méhészeti kutatást végző hohenheimi egyetem kutatói, de még a helyi méhészek sem értenek teljes mértékben egyet.

A kezdeményezés ugyanis szinte kizárólag a gyomirtó- és növényvédőszerek viszonylag radikális csökkentésére összpontosít, ami még bőven nem elég a fajok fenntarthatósághoz.

A kezdeményezés kritikusai azt is kiemelik, hogy ezzel kizárólag a termelőkre hárítanák a felelősséget, miközben az adott helyzetről, nem csak ők tehetnek. Pl. nem csak a mezőgazdaság hódítja el a természetes élővilág területeit, vagy szennyezi a környezetet, hanem az ipar vagy az egyre terjeszkedő lakóterületek is. 

Beszédes az is, hogy a piaci tüntetésben a legszigorúbb bio-szabályokat alkalmazó  Demeter-termelők szintén részt vettek, mert a  népi kezdeményezést annak jelenlegi formájában ők sem tartják megfelelőnek.

Ha a bajorországi kezdeményezés sikerét, mérföldkőnek tekinthetjük, hiszen 1,75  millióan írták alá, akkor a baden-würtenbergi tüntetésnek és kritikának is egy következő mérföldkőhöz kell vezetnie, nevezetesen annak felismeréséhez, hogy nem elég a környezetvédelmi törvényekért tüntetni, vagy azok érdekében nyomtatványokat aláírni, hanem a problémát megértve, amennyiben ez lehetséges, átfogóan kezelve a megoldásért felelősséget is kell vállalni.

Bár a freiburgi zöldség- és gyümölcsárusok akciója igen kisléptékű, mégis hamar híre terjedt, és jól tükrözi azt, ami a világban a környezetvédelemmel kapcsolatban zajlik: nem tudjuk pontosan mit kellene tenni, Az elhamarkodott és "jónak" tűnő változtatásokkal viszont károkat okozhatunk, és egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy a problémát a gyökerénél ragadjuk meg.

E cikk megírása közben Franciaországban a gazdák épp blokádokkal tiltakoznak a mezőgazdasági ágazat folyamatos megbélyegzése ellen. (Lásd cikkünket: Elegük lett a gazdáknak címmel.)

 

Forrás: 
Badische Neuste Nachrichten - topagrar.de - bnn.de alapján

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az emberi test komposztálása lehet a temetkezés zöld alternatívája

A temetkezés után a balzsamozó folyadék, a lebomló fa szennyezheti az élő vizeket, a hamvasztás szén-dioxid kibocsátása egy repülőútéval vetekszik, így nem csoda, ha temetkezési szakemberek keresik a végső nyugalomra helyezés zöld alternatíváit. Ennek egyik módja lehet az emberi test komposztálása.

A megporzás segítői

A Georgiai Egyetem a hozzá tartozó állami botanikus kerttel, a zöldipari szövetséggel, valamint a mezőgazdasági minisztériummal együttműködve elindította az állam első programját, amely a beporzó szervezetek támogatásában fontos szerepet játszó őshonos növényekre irányul.

Szépek és hasznosak a vadrózsák

Őshonos növény lévén mindenki jól ismeri a vadrózsát, aminek a termését, a csipkebogyót sokféleképpen hasznosíthatjuk. Több más vadrózsafajt is termesztésbe vontak és nemesítenek Európában.

Böfimaszkkal védhetjük majd a környezetet?

Valahányszor egy tehén böfög, szennyezi a környezetet. A tehenek böfögésével ugyanis metán kerül az atmoszférába, amely az ENSZ adatai szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának nagyjából 15 százalékáért felelős.

A nagy goda védelmében indult aláírásgyűjtés Hollandiában a lisszaboni repülőtér-építés ellen

Aláírásgyűjtés indult Hollandiában a második lisszaboni repülőtér megépítése ellen, hogy így védjék meg a Hollandia nemzeti madarának tekintett nagy godát, egy szalonkafélét.

Egy ősi növényvédő szer a gyümölcsösben

Vajon mit lehet még a rézről mondani, gondolhatják sokan. A Bayer Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán Szabó Árpád, a BVN Növényvédő Kft. képviseletében alapos választ adott.

Levéltetvek a loncon

Az északi féltekén a loncnak hozzávetőleg 200 faja alakult ki. Többségük őshazája a Távol-Kelet, de Ázsia más vidékeiről és Észak-Amerikából is kerültek termesztésbe loncfajok az európaiakon kívül. Talajtakarónak, szoliter növénynek, sövénynek ültetik, pergolákat, kerítéseket futtatnak be vele, de a kamcsatkai lonc (mézbogyó) termése csemegeként is fogyasztható.

Adómentesség a méhészeti termékekre

A kormány klíma- és természetvédelmi akciótervével összhangban az Agrárminisztérium további klímavédelmi intézkedéseket is indít természeti környezetünk megóvása érdekében. Az erdősítésen és az öntözésfejlesztésen túl a méhészek támogatása is fontos alappillére a klímavédelemnek.

Cselekvési terv az olcsó kínai méz ellen

Fekete évnek tekintik 2019-et az európai méhészek. Az EU déli és keleti részén található méhészetek méztermelése visszaesett, közben özönlik Európába az olcsó kínai méz.

A világ legöregebb méhe

Először találtak virágporral együtt megőrződött primitív méhet a kutatók egy 100 millió éves mianmari borostyánkőben. A lelet bizonyítja azt is, hogy a méhek ősei ragadozók voltak.