Back to top

Körbeutazza Európát egy üvegház

Európában biztonságosan, fenntarthatóan, a környezetet tiszteletben tartva, és nyomon követhetően termesztik a zöldséget – így szól az üzenet, és bár nem folytatódik azzal, hogy „nem úgy, mint…”, mégis mintha benne lenne a mondatban, hogy mindenki gondolja tovább tetszése szerint.

Fotó: www.eucofel.eu
Nagyjából ez a fő üzenete a CuTE (cultivating the taste of Europe) nevű roadshow-nak, amelynek keretében egy rögtönzött kis növényházat utaztatnak körbe Európa számos országán azzal a céllal, hogy

közelebb vigyék a fogyasztókhoz az üvegházi/fóliás zöldségtermesztés olykor misztikusnak vélt világát.

A szeptemberben kezdődött roadshow még több mint egy évig tart, és sajnos Magyarországot nem érinti, pedig egy csomó érdekességet mutatnak be a növényházi zöldségtermesztésről. Egyebek között azt, hogy az európai növényházakban általánosan elterjedt a biológiai növényvédelem, és poszméhek porozzák be a virágokat, vagyis – a köztudatból sajnos még mindig ki nem kopott sztereotípiával szemben –

egyáltalán nem úsznak a növényvédő szerben az üvegházi zöldségek, sőt.

A mobil növényház hat európai országot jár be – Belgiumot, valamint Német-, Görög-, Francia-, Lengyel- és Spanyolországot –, és tizenegy gyümölcs- és zöldségfaj termesztésére fókuszál. Ezek a szamóca, az alma, a görög- és sárgadinnye, a szőlő, a kivi, a paradicsom, a paprika, az uborka, a padlizsán és a cukkini (bár növényházról van szó, a szabadföldön termeszthető fajokról sem feledkeznek meg).

Fotó: www.eucofel.eu
A roadshow az uniós FruitVegetablesEUROPE szövetség, illetve öt, hasonló tevékenységű nemzeti szövetség közös munkája révén jöhetett létre. A fruchthandel.de portál Manuel Galdeanót, a spanyol APROA szövetség elnökét idézte, aki így fogalmazott:

„Büszkék vagyunk rá, hogy megmutathatjuk, mennyire fenntartható és innovatív dolog a növényházi zöldségtermesztés.
Hogy a növényházban kevesebb erőforrásból mennyivel többet tudunk kihozni, hogy mennyire takarékosan bánunk a vízzel, és hogy miként oldjuk meg a károsítók elleni védekezést biológiai módszerekkel.”
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Esős napok után – Növényvédelmi előrejelzés 28. hét

Az elmúlt hetek változékony, de jobbára csapadékos időjárása nem maradt növényvédelmi következmények nélkül. A nyáriasan meleg időjárás a bőségesebb csapadékellátottsággal párosulva nemcsak a kártevőknek kedvezett, hanem a nedvességkedvelő kórokozóknak is.

Rendkívüli támogatás a mezőgazdasági termékek uniós promóciójára

Az Európai Bizottság két új pályázati felhívást hirdetett meg annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány okozta válságban leginkább sújtott mezőgazdasági termelők promóciós tevékenységét segítse.

Kiszámíthatatlan piac

A Phalaenopsis értékesítését éppen akkor kezdték, amikor Európába ért a koronavírus-járvány; a válság kezdetén a termelők mintegy 1,5-1,8 millió növényt dobtak el. Az akkori nagyon nyomott árak azóta már újból emelkednek, most viszont a késedelmes fizetések miatt aggódnak a termesztők.

Növényvédelem növényi levekkel

A vegyszermentes kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók, vagy kártevők támadásától. Egyik lehetőségünk az, hogy növényekből készíthető permetleveket alkalmazunk.

Nagyító alatt az állatok szállítása

Az Európai Parlament vizsgálóbizottságot állít fel, amely az állatok szállításának hiányosságait vizsgálja, ennek során arra lesznek kíváncsiak, hogy a tagállamok hogyan hajtják végre az uniós jogszabályokat.

Drága a zöldség-gyümölcs, de nem a termelő kap többet

Drága a zöldség és a gyümölcs, de leginkább csak a boltokban: a termelőkhöz a legtöbb termény esetében csak kevéssé szivárog le a mostani áremelkedés. Mindez rövidebb távon az extenzív szereplőknek kedvezhet, de hosszabb távon nincs alternatívája a beruházásoknak és a modern termelési módozatoknak – véli Malatinszki György.

Hajnövesztő spenót

A spenót az egyik legnépszerűbb levélzöldség. Nemcsak finom, de az egészségre gyakorolt hatása is kiemelkedő. Vitaminokban és an­tioxidánsokban gazdag, például A-, B1-, K-, C-, E-vitamint, továbbá omega-3-zsírsavakat és ásványi anyagokat, például cinket, vasat és mangánt is tartalmaz.

Az EU-ban a tavalyinál kisebb lesz az idei búzatermelés

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt tavalyhoz képest idén várhatóan mintegy 10 százalékkal kevesebb kenyérliszthez szükséges lágy búzát takarítanak be az Európai Unióban és Nagy-Britanniában.

Magosz: nem lehet felkészülni az EU Közös Agrárpolitikájára

Nem lehet egy év alatt felkészülni az Európai Unió Közös Agrárpolitikájára, amit az új környezetvédelmi előírások, azaz a Zöld Megállapodás szerint kell kialakítani, mert ehhez egy teljesen új technológiára lenne szükség a mezőgazdaságban - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.